Turkkilainen pikaruoka

Turkista saa loistavaa katuruokaa, kannattaa rohkeasti napata kaupunkien kojuista ja ruokakärryistä maistiaiset. Osa pikaruokapaikoista avautuu illalla, katujen kulmiin saapuvat rannikkokaupungeissa Midiye myyjät eli täytettyjen simpukoiden kauppiaat, teiden kulmiin pysäköivät pikkubussit, joista ovi avautuu ja tarjolla on usein lihapullaleipää, vaatimattomat kioskit avautuvat ja myyvät nälkäisille kukin kaupungille tyypillistä snagariruokaa.Turkissa kannattaa unohtaa kansainväliset hampurilais- ja pizzaketjut, paikallinen on parempaa ja tarjontaa on paljon. Ankarassa on joka korttelissa çığ köfte koju, eli raakalihapullia, joissa ei nykyisin enää ole lihaa lainsäädösten myötä. Lihapullat valmistetaan bulgurista ja mausteista, kiepataan ohueen lavash leipään salaatinlehtien kanssa ja päälle puristetaan sitruunaa, hinta on muutaman liiran. Kaupungin keskustassa kiertää pienen lava-auton kanssa monelle jo tuttu çiğerkauppias, eli grillattua maksaa leivän välissä maustettuna vihannesten kera. Auto pysähtyy milloin mihinkin ja kuuluvalla äänellä kauppias kutsuu nälkäisiä. Muita erikoisia turkkilaisia ruokia ovat esimerkiksi kokoreç eli suolihakkelusta leivän välissä, pikaruokana voi pitää myös keittokuppiloita, joihin turkkilaiset suuntaavat monesti yöaikaan pitkän työpäivän tai baari-illan jälkeen, tarjolla on lampaanvatsakeittoa sekä sisäelinsoppaa, toki myös tavallisempia kuten linssi- ja tomaattikeittoa.

Oma suosikkini on mättöjen mättö eli ayvalik toast, paahdetun leivän välissä makkarasiivuja, venäjänsalaattia, suolakurkkua sekä ketsuppia. Izmirissä on samantyylinen nimeltään kumru, jossa on venäjänsalaatin tilalla juustoa, kaikista on katuherkuista on monia erilaisia variaatioita ja jokaisella kaupungilla ja alueella omat pikaruuat. Istanbulin suosittu islak burger on rantautunut jo Ankaraankin eli hampurilaisia, jotka on kastettu tomaattikastikkeeseen. Istanbulista tänne on rantautunut myös balık ekmek eli kalaa leivän välissä.Kebap vääntyy pikaruuaksikin kun sen tilaa ravintolan pienestä ikkunasta ja pyytää leivän väliin, leipiä on valittavana erilaisia, ohutta lavasleipää, pitamaista gobitia tai tavallista ranskista. Erityisesti anatolian alueella suosittu ruoka on tantuni eli grillattua lampaanlihaa, sitä voidaan tarjoilla ravintolaruokana tai sitten pikaruokana leivän välissä.

Mika on sinun lemppari pikaruoka?

Terveiset lomalaisilta Espanjasta, aurinko paistaa ja rentoudumme, palaan asiaan mutta harvakseltaan tulevan parin viikon aikana! Turkin mielenosoitukset jatkukoon, me otamme lomaa kaikesta arkisesta ja poliittisestakin.  Mukavaa viikon jatkoa kaikille lukijoille!

Kommentit

 1. Nuorena tuli juhlittua paljon Turkissa, mutta kun discon jälkeen kävi syömässä lampaanmahalaukku-soppaa, niin eipä ollut aamulla krapulasta tietoakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no sinapa olet rohkea nainen, lampaanvatsakeiton syonnille nostan hattua silla siina menee meikalaisen raja, on sen verran hurjan tuoksuista ja makuista soppaa!:D

   Poista
  2. Minunkin yökierrokset nuoruuteni Ateenassa päättyivät usein patsa- eli sisälmyskeittopaikkaan. Arkajalkana otin kanakeiton jos sitä oli tarjolla mutta vaikutus oli sama: ei krapulaa ja taattu aamupäiväuni!
   Terveisin Suometar

   Poista
 2. Kumpir, kumpir, kumpir! AH :)
  eli siis täytetty peruna. Ja ei mikä tahansa peruna vaan jättiperuna kaikilla mahdollisilla täytevaihtoehdoilla! Jamskis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepa unohtui ja niin se on minunkin herkkua ja taytteita kanaa bulguria suolakurkkua herkkusienia ja oliiveja kiitos muttei ole niin valiksi muukin menee.

   Poista
 3. Munkin lemppari on tuo kumpir.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep Kumpir on herkkua, hakkaa mennentullen tavalliset uuniperunat.

   Poista
 4. Täältäkin ääni kumpirille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpirille taytyy perustaa fanisivut ilmeisesti :)

   Poista
 5. Mulle kelpaisi varmaan kaikki. Haikeudella kaipaan Itävallan Grazin Akdag-kebabia, jossa yrmeät turkkilaiset sedät heittivät pitan väliin myös paistettua munakoisoa ja paprikaa, nam! ja kastike tietysti extra scharf :)

  Mutta noista yllä mainitsemista erityisesti tuo çığ köfte kiehtoo, sen täytyy olla herkullista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. cig kofte on ihanaa, mun mies tekee joskus oikeeta kamaa lihasta, siina on vaan melkoinen homma vaivata mausteita ja jauhelihaa, joka jauhetutetaan lihakaupassa erityisen hienoksi mutta on se kylla todella herkkkua.

   Poista
 6. Minä olen sellaine lahmacun ja döner-nainen:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kylla ne vaan kelpaa minullekin, olen aika perso naille kaikille turkkilaisille pikaruuille, kun donerliha on hyvaa ni sehan on ihan jumalainen ruoka sekin.

   Poista
 7. Oma suosikkini on pide-pizza jos sitä pikaruoaksi voi kutsua. Etenkin konyalainen Mevlana versio siitä.
  Parin viikon päästä on reissu Bodrumiin ja yritän sieltä löytää pide paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla vaan, pide kuuluu myös omiin suosikkeihini, Turkissa ei kannata kokeilla onneaan pizzan suhteen vaan suunnata suoraan Pide apajille! Mukavaa lomaa Bodrumiin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit