Kansalaistottelemattomien maa

Suomen lomalla miestäni kummastuttaa eniten kuinka ihmiset kiltisti noudattavat kaikkia sääntöjä, ei saa talloa nurmikkoa, ei saa ruokkia lintua, ei saa puistella mattoja, ei saa polttaa parvekkeella, ei saa....Suomi ja Turkki ovat aika ääripäitä mitä tulee kansalaistottelevaisuuteen, suomalaiselle se on automaattista ja turkkilainen taas automaattisesti pullikoi vastaan. Taustalla on se, että Turkissa korkeisiin virkamiehiin ja valtiovaltaan ei ole syntynyt luottamusta, korruptio on vähentynyt muttei se ole kadonnut.

Viime päivinä kansalaistottelemattomuus on räjähtänyt kytemisen jälkeen valloilleen, osa kansaa on muistuttanut valtiovaltaa siitä mitä tapahtuu kun käskyjä ja lakeja satelee ylhäältä päin. Uutisissa näytettiin mielenosoitusten toisena päivänä turkkilaista vanhempaa herrasmiestä Istanbulin keskustassa, hän kertoi ettei koske alkoholiin, mutta sitä juoko hän vai ei, missä juo ja milloin ei määrää valtio vaan hän itse. Turkkilaisissa kytee pieni kapinahenki ja ärsytyskynnys on ihan arjessakin matala, tästä syystä tunteet leimahtavat niin kassajonoissa kuin ravintoloissakin. Ulkomaalaiselle kieltä ymmärtämättömälle tilanteet saattavat vaikuttaa pelottavilta, harvoin ne sitä ovat, välejä on totuttu selvittelemään korkealla volyymilla ja heiluvilla käsillä, sanailu muuttuu törkeäksi yleensä vasta kun on tosi kyseessä.

Marketin oven lapussa lukee: Menin mielenosoitukseen, palaan pian! Leipää on jätetty huomaavaisesti oveen.
Kuva on päivän Hürriyetistä napattu.
Puistot ovat täynnä puluja ja paikallisia murustamassa leipää, tie ylitetään usein 500 m ennen liikennevaloja poikkoillen liikenteen seassa, otetaan torkut puiston nurmikolla ja nenäliina lentää herkästi vieläkin monelta roskiksen viereen. Joskus ärsyttää, roskaamisesta minulla menee hermo ja olen muutaman kerran joutunut sanaharkkaan asiasta. Turkkilaiselle on kuin punainen vaate aloittaa lause sanoin ' meillä Euroopassa tehdään tämä asia näin......'.

Marketin ohi kulkiessa paikallinen ottaa laarista maistiaisiksi kirsikan tai pähkinän, marketeissa törmää usein asiakkaisiin mutustelemassa hedelmälaarien tarjontaa tai maistelemassa pähkinöitä, vihanneksista irrotetaan huonot ja ylimääräiset osat ennen punnitusta. Se kuuluu ikään kuin asiaan, en ole koskaan nähnyt henkilökunnan kiinnittävän asiaan huomiota. Miestä on pitänyt muistuttaa, että Suomessa on myymäläetsivä kintereillä jos alat maistella hyllyistä. Jokaisessa paikassa Turkissa on metallinpaljastimia ja tarkastuksia mutten ole koskaan nähnyt ketään vietävän tutkittavaksi vaikka toisinaan pillit soivat. Miehen kohdalla piippaili viime vuonna Espanjassa kaupasta poistuttaessa, myymälän vartija vei hänet takahuoneeseen tarkistukseen. Mies oli aivan ihmeissään, Turkissa tapahtumasta oli noussut niin kamala meteli, että vartija tuskin olisi uskaltanut hommaan ryhtyä.

Räikeimpiä esimerkkejä kansalaistottelemattomuudesta on ollut aiemmin hyvinkin yleinen sähkön varastaminen omin virityksin. Nykyisin sitä ei juuri esiinny, sillä seuranta on kehittynyt. Suomalaisena oikean ja väärän ero joutuu koetukselle Turkissa, se mikä on paikalliselle harmaalla rajalla olevaa, on minulle monesti varatamista tai huijaamista. Seurasin eilen kun vanhempi rouva löysi laukun marketin edustalta, tarkisti että laukku on tyhjä ja otti itselleen, mumisi mennessään että hän sitä varmasti tarvitsee omistajaa enemmin. Ei tullut mieleenkään viedä laukkua marketin kassalle odottamaan oikeaa omistajaa? Turkissa mikään ei ole mustavalkoista, paikallisille kehittyy jo varhain tarkka vainu huijaamisen suhteen, suomalaisen matkailijan huomaa Turkissa edelleen olevan monesti kovin sinisilmäinen ja luottavainen. 

Kattiloiden kilinä ja kolina iltaisin on vanha turkkilainen tapa, niin on osoitettu mieltä jo vuosisatoja sitten. Kansalaistottelemattomat ovat herkästi syttyvää porukkaa, jonka joukoissa tottelemattomuus saa vastakaikua herkästi. Minua ette määräile, kuka hän luulee olevansa, minä teen mitä lystään, ovat viime päivien usein kuultuja lauseita siellä täällä. Mielenosoitukset ovat rauhoittuneet, päiväsaikaan on rauhallista, eilen illalla kattilat kolisivat kyllä kovemmin kuin aiemmin ja meidän kotikulmilla oli mielenosoittajien tapaamispaikka, josta joukko siirtyi kohti keskustaa. Eri kaupungeissa on yöllä tehty pidätyksiä ja otettu yhteen, toisaalta alueittan aseet on jo laskettu ja poliisit ovat istuneet juttelemassa mielenosoittajien kanssa. Tänään on alkanut tukilakko, johon osallistuu ammattiliittoja, lakko ei kuitenkaan ole niin näkyvä arjessa, koska harva turkkilainen kuuluu liittoon. Olen käynyt aamulla hammaslääkärissä, kaupassa, taksikuskit olivat normaaleilla paikoillaan ja pikkuliikkeet auki joten mitään vaikutusta ei ainakaan vielä näkynyt lakkoilulla täällä keskustan laidalla.

Lähdemme viikon päästä lomalle Espanjaan, jos sinulla on ideoita tai toiveita postauksiin, niin laita kommenttia, yritän väkertää sen mukaan muutaman postauksen valmiiksi jo etukäteen loman ajaksi!


Kommentit

 1. Kiitos tästä kulttuurieroja käsittelevästä postauksesta:)

  Oikein hyvää matkaa teille, toivottavasti sieltä sitten laitat kauniita kuviasi näytille.

  Venla

  VastaaPoista
 2. Ole hyva, kiva kun tykkasit! Laitan kylla sieltakin kuvia ja viimeistaan loman jalkeen tarinaa lomasta! Miettikaa onko jotain mita haluatte kuulla Turkista, turkkialaisesta kulttuurista ja ulkosuomalaisen elamaan liittyvasta taalla niin teen postauksen!

  VastaaPoista
 3. Heh, mua sillon alussa, kun muutin tänne, kummastutti kovasti se ihmisten kovaäänbinen keskustelu. Luulin, että naapurissa joka ilta tapellaan, kun volyymitaso nousi kattoon, kun vierasjoukko saapui kylään, vaan ei. Siellä vaan intouduttiin oikein porukalla setvimään asioita, liekö silloin kin politiikasta puheuneet ;)

  Se suomalaisuus kyllä näkyy, varsinkin silloin alussa tänne vasta muuttaneena, aina silloin kun turkkilainen avaa suunsa kovaäänisesti. Mulla ainakin,vieläkin, nousee karvat pystyyn ja tulee ihan epävarma olo, jos vastapuoli korottaa ääntään. Nyt siihen on tottunut jo vähän ja tietystä sekin, että edes ymmärtää mitä se vastapuoli siinä edessä huutaa, auttaa asiaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, minakin luulin alussa etta kaikki tappelevat jatkuvasti. Se, etta ymmmartaa kielta auttaa enka enaa hatkahda naita kovaaanisia valienselvittelyja tai normaaleja juttutuokioita.

   Poista
  2. Mulla on toinen käsi paketissa, siitä johtuu nämä kamalat kirjoitusvirheet :) Ja aina se nimikin unohtuu eli terveisin heli istanbulista

   Poista
  3. Hyvin meni viestisi jakeluun :) Voi harmi kattasi, toivottavasti paranee pian! Toipumisia!

   Poista
 4. Voi että tämä oli tuttua;täälläkin on osittain samaa mitä olet tuolla kirjoittanut;D Minulla muuten oli kerran Suomessa vielä asuessa vieras täältä käymässä ja menimme supermarkettiin ,ja en muistanut sanoa hänelle maistamisesta.No hän oli jotain maistanut ja myymäläetsivä vei hänet takahuoneeseen.Tuttava oli ihmeissään ja minä nolona...Minua muuten ärsyttää suunnattomasti kun ihmiset maistelevat pähkinälaareista tai kuivahedelmä ym.laareista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Voi vieras parkaa, oli varmaan kauhuissaan. On se kylla erikoista kun seuraa kuinka automaattisesti monen kasi menee kadulla kaupan ohi kavellessa mihin tahansa laariin tai koriin napatakseen kirsikan tai vaikka mansikan, tuosta vaan.

   Poista
 5. Ja se tarttuu, nimittäin se tottelemattomuus:). Minusta tulee takuulla sietämätön suomalainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei välttämättä! Olen jo vuosikausia asunut "kevyen" moraalin maassa (joka tässä suhteessa muistuttaa aika paljon näköjään Turkkia) eikä ole kyllä minuun liiemmälti tarttunut. Olen edelleen se sama suomalainen tiukkapipo. No, tunnen toki tapauksia joissa "tiukoista" maista tulevat ihmiset oikein repäisevät kun kuvittelevat että millään ei ole mitään väliä ja onpa hienoa rikkoa kaikki mahdolliset säännöt. Työpaikallani paikalliset ovat paljon tunnollisempia kaiken maailman sääntöjen kanssa kuin anglosaksit jotka oikein nautiskellen ovat tottelemattomia kaiken suhteen.

   Poista
  2. Kylla minuunkin on jossain suhteessa tarttunut tama tottelemattomuus, arsyynnyn siis Suomessa joistakin saannöista, mutta arsyynnyin kylla jo Suomessa asuessani, samoin aikatauluissa pysymisesta joten tassa suhteessa Turkissa nama asiat eivat suuremmin ole hairinneet. Sitten on tietysti saantöja, joissa jo riskeerataan omaa ja muiden henkea, joista varmaan suurin osa meista ulkomaalaisistakaan ei poikkea vaikka muuttaa tanne tottelemattomien kulmille. :)

   Poista
 6. Onko liian tunkeilevaa pyytää sinun ja miehesi rakkaustarinaa? :) En vain voi vastustaa niitä, yltiöromanttinen kun olen :D oikein ihanaa lomaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmmm :D Ei ole tunkeilevaa, voin yrittaa jotain sen suuntaista miettia, katsotaan mita saan aikaiseksi?

   Poista
 7. Voi vitsi, Espanjaan voisin minäkin lähteä! Mukavaa loman odotusta! :-)

  Minäkään en tykkää laareista yms. maistelusta, mutta revin kyllä esim. kukkakaalista ne lehdet irti ennen punnitusta, sekä Intiassa että Suomessa. :-) Ja irtokarkkeja rupean syömään Suomessa jo ennen kassalle pääsyä, mutta siinä vaiheessahan ne karkit on jo punnittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin turkkilaista minusta tuskin tulee etta alan kaupoissa napostelemaan mutta maistelen kylla markkinoilla, siella se kuuluu ihan tapaan ja yleensa jokainen kauppias tarjoaakin maistiaisia, mies maistelee kylla kaikkea, hanen mielesta ne pitaa koemaistaa jos aikoo ostaa....Kiitos ja kylla taalla lomaa odotetaankin, samoin sinne!

   Poista
 8. Mahtavaa juttua taas :) Rakkaustarinaa itsekin lukisin mielelläni! Ja hei, mekin lähdetään Espanjaan! Sunnuntaina lähtö ja me niiiiiin odotetaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katotaan mita rakkasujuttuja saan aikaiseksi :) Hyvaa matkaa, kylla tassa alkaa olla jo toinen jalka menossa, minne pain menette?

   Poista
 9. Kaupassa leipien koskettelu arsyttaa. Jotkut painelevat kaikki leivat lapi likaisilla kasillaan ennen kuin saavat sen omansa valittua. Eiköhan ne ole kaikki samanlaisia. Nykyaan ostan leivn kaupoista joissa ne on pussitettu tai saksalaiselta leipurilta, jolla on hanskat kadessa. Ihanaa matkaa Espanjaan :) Minne pain menette? Me oltiin toukokuussa Barcelonassa, tykkasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja mua arsyttaa ehka eniten pulut pahkinalaatikoissa! Meidan kulman leipakauppa alkoi pussittaa leipaa ja viipaloida sen valmiiksi, maku on ihan surkea joten haetaan nyt sitten leipamme toisaalta, vitriinista kyllakin.

   Poista
  2. Niin ja me mennaan Torreviejaan, tytön ukki ja mummi on siella joten sinne siis, Espanja on ihana!

   Poista
 10. Suomi ja Turkki ovat aika ääripäitä mitä tulee kansalaistottelevaisuuteen, suomalaiselle se on automaattista ja turkkilainen taas automaattisesti pullikoi vastaan.

  - kyllähän meilläkin pullikoidaan vastaan Suomessa, mutta näen asioiden noudattamisen enemmän yhteisten pelisääntöjen pitämisessä ja muiden huomioon ottamisessa.

  Meillä kerrostaloissa hiljaisuus on tiettynä aikana. Näin otetaan huomioon muut, jotka haluavat nukkua. Samoin otetaan huomioon, että jos sovitaan kellonaika milloin tavataan on suomalainen täsmällisesti paikalla tai jopa ennen sitä. Turkkilainen antaa odottajan odottaa ja tulee kun kerkii. Samoin sanoisin tuosta roskien heittelystä. Täällä meillä suurimmaksi osaksi kunnioitetaan siivojia ja pidetään samanvertaisina eikä haluta turhaan lisätä heidän taakkaa. Ulkomailla itselle on kauhean vaikea hotellissa jättää pyyhkeitä huoneen lattialle siivoojien vietäväksi. Siksi ei ne niitä ole usein vaihtaneetkaan :)
  Toinen suomalainen huomioonottamistapa on jonottaminen. Täällä me kiltisti jonotamme esim. kassalle sulassa sovussa ja jos vieressä aukeaa toinen kassa annetaan jonossa etummaiset mennä ensiksi eikä rynnätä jonon lopusta kassalle.

  Tämä turkkilaisen ja eurooppalaisen eroja käsittelevä video jaksaa minua naurattaa aina uudelleen ja uudelleen http://www.youtube.com/watch?v=kcCHquTyXdM

  VastaaPoista
 11. Tuo video oli hauska,kiitos kun jaoit sen tanne!:)

  Suomessa se pullikointi on aika lievaa ja tehdaan usein ihan asiallisesti oikeusteita pitkin, siella harvoin lahdetaan kaduille tai riehaannutaan virastoissa, keskustelupalstoillehan Suomessa kovasti kirjoitellaan ja siella valitetaan. Turkissa kukaan ei edes ajattele, etta joku nukkuisi ennen puoltayöta, ilta on parasta aikaa ja miksi ihmeessa tuhlata sita, jos sanot etta olen töissa sitten virkeana niin hulluna pitavat. Työt ovat vasta huomenna, mita niita murehtimaan ja miksi uhrata ilta töiden vuoksi? Turkkilainen aikakasitys on ihan toinen kun Suomessa, jossa se on kohteliaisuutta toista kohtaan, toisaalta turkkilaisella on aina aikaa muille eika han koskaan sano etta on mentava kun on kiire sinne tai tanne, turkkilainen ei juuri suunnittele tai aikatauluta vaan menee virran mukana. Turkissa kaupunginsiivoojia on ihan valtavasti, jokaisella kadulla kay vahintaan kerran paivassa siivooja ja kun ajattelee mika maara naita katuja on miljoonakaupungeissa....suomalaisille roskien laittaminen roskikseen on automaattista, suojellaan luontoa ja pidetaan ymparistö siistina, turkkilaisella vanhemmalla sukupolvella ei ole tallaista ajatusmallia ollenkaan, on totuttu olemaan palveltavina monissa paikoissa, siksi maassa on aika vahva palvelukulttuurinperiaate. Turkissa tottuu siihen etta jonottamalla ei paase mihinkaan, pitaa olla haukkana pitamassa puoliaan kun ihmisia on paljon. Suomalainen kokee etta yhteiskunta on luotettava ja ajaa hanen asioitaan ( onko se aina totta on ihan erijuttu sitten) joten han haluaakin noudattaa sen asettamia saantöja, turkkilainen on epailevainen eika kovin luottavainen. Kiitos Pia kivasta kommentistasi!

  VastaaPoista
 12. Hyva kirjoitus ja tosiaan minuakin arsyttaa takalainen "kansalaistottelemattomuus". En jaksa enaa ymmartaa miten vaikeaa on laittaa roska roskiin tai minka takia kaupassa pitaisi jotain tuotteita maistaa. Olen tiukkapipona paattanyt etten omista lapsistani samanlaisia kasvata, grrrr.. :) Hyvaa lomaa Espanjaan! Nauttikaa perheen yhdessaolosta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit