Lapsi matkustaa Turkissa

Kesällä neljä täyttävä tytär on matkustanut vauvasta asti sujuvasti niin ulkomaille kuin Turkissakin. Oman kokemuksen mukaan pienen käärön kanssa matkustaminen oli siinä mielessä helppoa että ajovälineen liike tuuditti neidin usein uneen, tosin lentokoneen myöhästelyt tai raivarit oli huomattavasti hankalampaa hoitaa silloin kuin nyt. Isomman tytön kanssa matkustelusta voi tehdä seikkailun, lentokentän toiminta, konduktööri ja matkaeväät ovat iso juttu. Julkisen liikenteen verkko on Turkissa hyvä ja usein valittavana on useampi mahdollisuus siirtymiseen, pohdimme usein turvallisuutta, tytön autossa vaivaavaa matkapahoinvointia ja matkustusmukavuutta. Tässä vinkkejä pitkänmatkan matkailuun:


BUSSI

Turkissa pitkänmatkan bussit ovat hyviä, valitsemalla hieman kalliimman bussifirman taso nousee, matkan aikana tarjotaan parhaimmillaan jäätelöä mutta vakiona ainakin kahvia ja teetä sekä keksejä.Paremmissa busseissa on wifi joten lasta voi viihdyttää tabletilla. Turvavyöt ovat hyvin harvassa ja sääolosuhteet kannattaa selvittää etukäteen itse. Se mitä etukäteen luvataan, ei aina pidä. Talvella Anatoliassa, itäisillä alueilla ja mustallamerellä tiet nousevat toisinaan tuhansien metrien korkeuteen, joka tarkoittaa jäisiä ja hankala kulkuisia olosuhteita.

Busseja kulkee vilkkaasti, sillä monet taikauskoiset paikalliset eivät astu lentokoneeseen vaan valitsevat mieluummin tuntikausia kestävän bussimatkan. Bussit pitävät taukoja mutta monet yhtiöt ovat vähentäneet taukojen määrää, vuosia sitten pysähdeltiin huomattavasti tiheämmin. Matkan aikana on kiva katsella maan vaihtuvia maisemia ja juttukumppaneitakin löytyy. Suosituimpia yhtiöitä ovat Pamukkale, Ulusoy, Varan, Metro. Pitkänlinjan bussien lisäksi tarjolla on minibusseja lähikuntiin, ne ovat edullisia ja tarjolla on istumapaikat mutta matkan varrelta pääsee myös seisomapaikoille. Sopu sijaa antaa, Turkissa maaseutu alkaa aika pian monen suurkaupungin liepeillä joten näissä busseissa voi olla tunnelmaa. Matkan varrelta voi yrittää kyytiin mutta pysähdyspaikat pitää tietää ja istumapaikasta on turha haaveilla. Lippua ostaessa kannattaa tiedustella jatkoyhteyksiä, sillä monella bussiyhtiöllä on maksuton bussiyhteys pääbussiasemalta eri kaupunginosiin, loistopalvelua!



JUNA (http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/index.htm)

Matkustimme Ankarassa asuessamme usein anoppilaan yüksek hizli trenillä (YHT) eli pikajunilla, jotka kulkevat parhaimmillaan 250 km/t vauhtia, ne ovat uusia ja matkustaminen on todella miellyttävää. Omalla autolla matka Ankarasta Konyaan kesti joskus jopa 3 t kun junalla hurautettiin kaikki lepäillen 1.5 t.  Junalla matkustaminen on edullista mutta suosituille vuoroille paikat menevät nopeasti. Pikavuoroja on vain tietyillä yhteyksillä, osaa linjoista uudistetaan mutta esimerkiksi Izmiristä kohti Anatoliaa ja rannikkoa pitkin kohti Istanbulia kulkee vanhempi linja, joka on todella hidas, jos matka bussilla pääkaupungista Izmiriin kestää n. 8 t, kestää se vanhalla junalla noin 14 t. Junamatkailu on lapsen kanssa mukavaa, liput voi varata netistä tai useista matkatoimistoista sekä bussifirmoista. Monien kaupunkien juna-asemat ovat upeissa rakennuksissa!

LENTOKONE



Turkissa maan sisäiset lennot ovat halpoja ja tarjouksia on usein. Kannattaa tsekata Anadolu Jetin, Pegasuksen ja Sunexpressin tarjoukset, Turkish airlines on usein kallein mutta ainakin itselläni on lentoyhtiöstä vain positiivisia kokemuksia. Lapsen kanssa lentomatkailu on helppoa, se on nopeaa ja näin isommalle tytölle jo tosi jännää. Käytämme julkisia kentiltä tullen ja mennen, Havaş-bussi on edullinen ( usein 10 tl/hlö) ja mukava matkustusmuoto, uuteen kaupunkiin tullessa saa jo pienen kaupunkikierroksen. Toisaalta metro suurimmissa kaupungeissa suoraan kentältä keskustaan on aina se varmasti nopein tapa liikkua. Izmirin lentokentältä pääsee Havakşen bussilla kaupungin eri osiin sekä myös rantakohteisiin Çesmeen ja Kuşadasıin.

Kun matkustat lapsen kanssa Turkissa:


  • Turkkilaiset ovat mainioita matkakumppaneita, monella on eväitä, joita jaetaan joten omia eväitä kannattaa myös tarjota. Lapsia viihdytetään usein mielellään, muut lapsiperheet lainaavat leluja ja pyytävät leikkiin mukaan, jos vain kulkupeli sallii sen. 
  • Lapsen itkua ei kannata panikoida, lapset ovat etusijalla ja usein on tarjolla ymmärtäväisyyttä ja avun tarjouksia. 
  • Lapsi otetaan syliin että vanhemmat ihmiset saavat istua, yleinen sääntö on että alle 6-vuotiaat matkustavat monissa kulkuvälineissä ( ei lentokone) ilmaiseksi ja sen jälkeen tai 12-vuotiaaksi asti puoleen hintaan. Lapsi-, opiskelija- ja eläkealennuksia kannattaa aina ainakin kysyä. Asialliset kortit esille.
  • Turkissa liikenne on vaarallista, mieti paikkavalintaa lapsen kanssa. 
  • Autovuokraamoista parhaimmat ovat kansainväliset ( Avis, Europcar..), niistä saa yleensä turvallisen auton ja ohjeet, puhelinnumerot hätätapauksiin ja lapsille turvaistuimet, oman kokemukseni mukaan halvimmat yksityiset ovat sitten ihan mitä sattuu osastoa. 
  • Muovipusseja mukaan lapsille sillä niitä ei aina ole busseissa tarjolla. Oman matkapahoinvoinnista kärsivän lapsen kanssa pahin on minibussi ja paras iso kaupungin bussi, aina sen valinta ei ole mahdollista joten ennen matkaa ei syödä vähään aikaan, purkka auttaa ja muovipussit mukaan. Kuskille kannattaa sanoa jos tilanne on ryöstäytymässä käsistä, kukaan ei ole ainakaan omalla kohdalla urputtanut kun on nautittu raitista ilmaa hetki, aikataulut eivät ole Turkissa niin justiinsa. 
  • Lapsen kanssa saa mukavasti apua ja sitä kannattaa pyytää, varsinkin yksin lapsen/lapsien kanssa matkustava nainen on etusijalla.
  • Mainitse aina lippuja varatessa matkustavasi lasten kanssa, se huomioidaan usein paikkavalinnassa jos mahdollista. Huomioi, että minibusseissa paikat 1 ja 2 ovat kuljettajan viereiset etupaikat!
  • Juhlapäivien aikaan liput varataan usein jo etukäteen, liikkeellä on myös usein huijareita joten osta liput vain ja ainoastaan virallisesta lippupisteestä. 
  • Rattaiden kanssa liikkuminen riippuu kaupungista ja alueesta. Moniin kulkuvälineisiin ne saadaan kyllä mahtumaan mukaan, lauttoihin ja busseihin niiden nostamisessa saa aina apua. Isot rattaat eivät välttämättä mahdu kaupunkien pieniin dolmusbusseihin. Uusissa busseissa ja lautoissa on otettu huomioon liikuntaesteiset ja rattailla kulkijat.

Kommentit

  1. Liikkuminen Suomeen verrattuna on musta täällä ihanan helppoa ja edullista! Aluks eri dolmuksien oppiminen oli vähän haasteellista, mikä nyt menee mihinkin, mut äkkiä kun oppi eri paikat ympäri kaupunkia niin oli helppo bussin kyljestä kattoa mihin on matkalla. Lisäks kiitosta saa ainakin se miten näitä busseja kulkee, kotikadulta pääsee jatkuvasti bussin kyydillä keskustaan enkä oo koskaan varmaan viittä minuuttia kauempaa bussia odottanut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin, jos asuu keskustassa vahan isommassa kaupungissa, on auto monesti tarpeeton silla julkinen liikenne on niin kattava ja edullinen, paljon ei tarvitse odotella kun busseja, metroja ja lauttoja menee koko ajan :)

      Poista
  2. Pikkuvauvan kanssa matkustaminen vielä sujui ja silloin matkustettiin monella eri tavalla, tuo Konya-Ankara juna on tosi hyvä ja nopea. Pieni vain nukkui sylissä tai vaunuissa. Nyt kun on kaksi pientä ja iso tavaramäärä, mennään vaan autolla ja sekin tuntuu välillä melkoisen haastavalta. Ainakaan ei tarvitse jännittää huutoa ja muuta riehumista mitä tapahtuu varmasti kun ei ole yleisöä paikalla, tabletti ja suklaa ovat olleet toistaiseksi parhaat viihdykkeet :)

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden kanssa, jotka ovat eri-ikaisia matkustaminen on varmasti haastavampaa, varsinkin jos matkustaa yksin lasten kanssa.

      Poista
  3. Hei, osaatko sanoa minne pitäisi ottaa yhteyttä, jos täällä tapahtuu ala-ikäisiin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa virkavallan puolelta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen suurlahetystösta kannattaa kysya, Suomen viranomaiset ovat tosin jaaveja hoitamaan taalla mitaan, jos on tapahtunut rikos, on otettava yhteytta paikalliseen asianajajaan.

      Poista
  4. Turkissa tosiaan kaasujalka tuntuu olevan herkässä! Ajoimme lyhyen matkan kerran Istanbulissa taksilla ja täytyy sanoa, että pelotti! Täällä Algeriassakin liikenne on paikoitellen kaoottista, mutta olen ollut yllättynyt, että nopeudet eivät tavallisesti kuitenkaan nouse paljoa päälle satasen moottoriteilläkään. Kaahailuun tuntuvat onneksi syyllistyvän lähinnä vain jotkut nuoret.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liikenne on Turkissa aika rasittavaa, se on ehka suurin arkinen arsytykseni aihe eri muodoissa, onneksi meilla ei ole autoa nykyisin. Mieheni sanoin turkkilainen muuttuu usein hirviöksi ratin takana.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit