Karşıyakan kujille

Karşıyakan kaupunginosa on melko iso mutta sen ydinkeskusta kompakti, siellä sijaitsevat meidän virastot, joissa hoidamme paperiasiat tarvittaessa. Karşıyakan sydän on sen lauttaterminaali, josta alkaa kävelykatu  1717 sokak ja sen lukuisat pienet kujat. Paikalliset kutsuvat sitä Karşıyaka Çarsiksi eli Karşıyakan markkinapaikaksi, çarsı tarkoittaa aina keskeistä ostospaikkaa tai aluetta.
Tykkään hengata täällä ja teen mieluiten ostokset näillä kujilla. Kävelen kotoa keskustaan noin vartin, se kannattaa sillä Karşıyakan ostoskadut ovat kotikulmia edullisemmat. Jos kilo persikoita maksaa läheisessä manavissa (hevi-kauppa) 5 tl, tiedän sen irtoavan Karşıyakasta noin 2,5 tl. Ostarit ovat liian tylsiä ja Kemeraltin basaari taas liian vilkas ja hektinen, Karşıyakan ostoskaduilla on sopivasti vilinää, ketjuliikkeitä ja pieniä putiikkeja, hyviä ruokapaikkoja, kalakauppoja, kahviloita ja katutaiteilijoita.


Karşıykan ostoskuja on aamulla hiljainen, liikkeet avaavat ovensa noin 10 aikaan ja puolenpäivän jälkeen kuhina lisääntyy, viikonloppuna iltapäivisin pääkatu on jo loputonta ihmismerta. Jos haluaa tehdä vaateostoksia, kannattaa suunnistaa pääkadun liikkeisiin hyvissä ajoin, ennen ruuhkia. Loppupäivän voi kuljeskella sivukujilla, çarseissa eli talojen sisällä sijaitsevilla kujilla, joilla on rauhallisempaa. Pääkadun varrella sijaitsevat paikalliset ja kansainväliset vaateketjut, kuten LC Waikiki, Koton, Mango ja Zara sekä lukuisia pieniä paikallisia liikkeitä. Kenkäkaupoista kannattaa vilkaista ainakin alueen ketjuliike Erbil Süel. Osassa vaateliikkeistä on outlet-kerrokset tai nurkkaukset, ne kannattaa aina tutkia läpi.Ei kannata jäädä ainoastaan pääkadun varrelle sillä sivukaduilta löytyvät pienet, mielenkiintoiset putiikit, korukaupat, huivikaupat, vaateputiikit, keittiötavaraliikkeet, musiikkikaupat ja paperikaupat. Nenä rohkeasti sisälle ja ihmettelemään, ulkoapäin ei aina tiedä mitä kaupassa on tarjolla. Palvelu on usein ystävällistä, viimeeksi korukaupassa tarjottiin mannavanukasta. Pistelin vanukasta poskeen ja juttelimme omistajien kanssa Suomesta. Täältä voi ostaa kaikkea hassua kuten vaalenapunaisen kitaran, kasan mustavalkoisia vanhoja Izmir-postikortteja tai atatürk aiheiset pelikortit. Huomioi ostoskadun puolivälissä nököttävä vanha kaunis rakennus pitsiparvekkeille, se on poliisiasema!
Alueella vilisee opiskelijoita, Karşıyakan koulut ovat lähellä, kaduilla on paljon kirjakauppoja ja edullisia ruokapaikkoja. Keskustan Kemeraltin basaarialueella turistiporukka saa taatusti rinnalleen innokkaita nahkakauppa-oppaita ja tarjouksia mutta Karşıyakassa saa pyöriä rauhassa. Kujilta löytyy kaikkea mahdollista, ketjuliikkeiden lisäksi erkoisliikkeitä kuten kitarakauppa, lelukauppoja, lastenvaateliikkeitä, kalastus- ja metsästysliike, kangaskauppoja sekä lukuisia herkkuliikkeitä ja rohtokauppoja. Ostoskatua edestakaisin ajaa Karşıyakan kaupungin kuljetus vanhuksille ja liikuntaesteisille, kyytiin vaan jos tunnet kuuluvasi joukkoon.Hyvällä ilmalla juo aamutee lauttaterminaalin vieressä olevasta kojusta toimitettuna, hae seesamirinkilä tai täytetty sämpylä terminaalin edustan kojusta, nauti merimaisemista. Huonolla kelillä kannattaa nauttia aamiainen terminaalin vastapäätä olevissa kahviloissa. Shoppaa pääkadun liikkeissä, ostoskadun yläpäässä, metroaseman takana on muutama isompi vaateliike, joissa on vähemmin ruuhkaa. Ihmismassan lisääntyessä siirry sivukujille, rannasta katsottuna oikealla puolella on sitä-sun-tätä pikkuliikettä ja putiikkia sekä ruokapaikkoja, vasemmalla kalakaupat, kirjakaupat ja kebabpaikat.Hörppää appelsiinimehu pystybaarista, tutki talojen sisuksiin jatkuvia käytäviä ja hortoile rauhassa. Kun nälkä yllättää, ei tarjonnasta ole puutetta. Joka kulmalla on ruokakoju tai lounasravintola. Pääkadun rannan päässä on Karşıyakan urheiluseuran hodarikioski, kannata urheilijoita 1.5 liiran hodarin avulla, kebapia on tarjolla joka kulmassa tai paikallisempaa oliiviöljypohjaista turkkilaista ruokaa voi nauttia metroaseman lähellä sijaitsevassa Zeytinyağli ravintolassa.Karşıyaka çarsı on kansapaikka, ruoka on edullista eikä hienoja putiikkeja näy, enemminkin alerekkejä, tarjouskoreja ja rehtiä ruokaa hyvin hinnoin. Täällä on elämän makua ja tunnelmaa.

Kommentit

 1. Voi kun tuli ikävä Izmiriä ja laivamatkaa Konakista Karsiyakaan! Onneksi on pian kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitkin mielessa kun tata kirjoitin silla muistin kylla, etta tykkaat kayda joka kesa Karşıyakassa ostoksilla :) Kesahan on jo pian taalla!

   Poista
 2. Minä tykkäsin kyllä haahuilla kujilla ja pienissä kaupoissa, mutta olen muuten supermarketti-ihmisiä. En halua käyttää ostoksiin liikaa aikaa, vaan haen asiat mielellään kerralla kotia. Lähi Siwa on taas se päivien pelastus, kun maito loppuu kesken ja pullaan tarvitaan raesokeria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla minakin kayn lahimarketissa viikottaisilla perusostoksila, tosin pienissakin kaupoissa aika paljon, toivon etteivat ne katoa katukuvasta, jotenkin en tykkaa ajatuksesta etta kaikki vaatteista ruokaan ja kirjoista kodintarvikkeisiin ostaisin samasta kaupasta.

   Poista
 3. Voi että. .pakko päästä sinne..niin ihania kuvia, elämän kaikki värit!

  VastaaPoista
 4. Nuo pienet kojut! Ja tuo appelsiinimehu. Ja niin kuin Leila sanoi - kaikki nuo värit. Olisikohan viimeinkin aika päästä käymään Turkissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi se nyt varmasti, minakin haluaisin sinne teidan E-Ranskan kauniisiin maisemiin.....

   Poista
 5. Tehdäänkö ulkosuomalaisten bloggaajien yhteinen maailmanympärysmatka? Vieraillaan toistemme kotinurkilla? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leila, ihan loistava idea, nyt pitaa miettia vain rahoittajaa :D

   Poista
 6. Näyttääpä ja kuulostaapa ihanalta alueelta. Mä olen kujaihminen kyllä kovasti! Marketeillakin on paikkansa, mutta hauska on myös käydä hakemassa vasara rautakaupan sedältä ja broilerin rintafileet lihakaupasta :)
  Mukana maailmanympärysmatkalla kunhan rahoitus järjestyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Matkamartta, sinua ilman emme lahde sille maailmanymparysmatkalle!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit