Oodi pikkukaupoille

Olen aika usein myöhässä ja luulen pystyväni hoitamaan sata asiaa kolmessa minuutissa. Tähän monessa tilanteessa pelastus on pikkukauppa, kuten silloin kun kaverin lapsen synttärilahja hankitaan matkalla synttäreille, tai miehen apua-sillä-on-tänään-synttärit tulee mieheen matkalla tarhasta kotiin, sama tilanne kun huomaan olevan jo hieman myöhäistä laittaa joulupaketit Suomeen.


Päivää, mulla on 5 minuuttia aikaa, tarvitsen käytännöllisen lahjan miehelle. Mustaa vai valkoista, puuvillaa vai villasekoitetta? Sukkia, aluspaitoja ja hanskat löytyi tekemättä mitään, korttikin vingahti maltillisesti ja lahjat paketoitiin. Seuraavana päivänä olin lelukaupassa, nyt piti löytää joku tyttöhömppä kaverin lapselle, olen jo unohtanut miten vuoden tyttöä nuorempi leikkii. Raavin päätä ja kysyn tytöltä, pudistelen päätä ehdotuksille ostaa polly pocket tai joku punk-bändin solistilta näyttävä horror-barbie. Onneksi apuun tulee lelukaupan täti, joka ehdottaa lapselle piirustus-askartelu salkkua. Ei jonoja, lahja kauniiseen pakettiin ja bileisiin.
Isosta marketista en löydä ikinä sitä tietynlaista pergaman tulum-juustoa, koska niitä on liikaa. Tenttaan kiireistä myyjää, joka ei ihan löydä yhteistä säveltä kun kuvailen juustoa, ei se ole tuon värinen, ei tuo on liian kovaa, ei tämä on liian vahvan makuista...juustokaupan mies löytää sen kimpaleen heti, maksakoon pari liiraa enemmin kilolta, sen parin liiran eteen olen maistanut jo parista laarista oliiveja ja useampaa juustoa sekä kuullut kehut Bodrumin alueen hillosta. Pikkukaupan etuihin kuuluu henkilökohtainen palvelu, jos rahapussi jäi kotiin, voi tulla maksamaan kun ehtii. Tiettyjä tuotteita koskevat lait myyntiajoista sivuutetaan ajatuksella kaikki-asiakkaiden-vuoksi. Osa pikkukaupoista avaa ovensa aamuvarhain ja osa taas sulkee yömyöhällä, joten aina joku palvelee.

Jättimerketissa asioiminen ilman autoa on vaivalloista, pitää muistaa ettei lähde ostoksille viikonloppuna tai ilta-aikaan, jolloin on ruuhka-aika. Isojen kärryjen työntely ruuhkaisessa marketissa saa hien otsalle, muistan kassalla että jauhot unohtui ja palaan takaisin kipittämään hallin toiselle laidalle. Ison marketin börekistä ja pienen kaupan börekistä ei voi puhua samana päivänäkään.

Pienet kaupat tekevät kaupunginosien eri kortteleista koteja niiden asukkaille. Oman lihakaupan ja juustokaupan myyjistä tulee puolituttuja, joita moikkaa kaduilla miettien hetken, että mistä minä hänet tunnen. Ilman tuttuja kauppoja ja kahviloita asuinalueiden erilaisuus ja omintakeisuus katoaisi aika nopeasti Tytön tarhan kulmalla vihanneskauppaa pitävä herra ajelee aamulla vastaan pyörällä kun olen jo melkein tarponut takaisin kotiin, hei mitä sinä täällä, mies huutelee kummissaan? Lähes jokainen tekee ostokset omilta kulmiltaan, joten jokaisen asukkaan odotetaan asuvan nurkan takana eikä 3 kilometrin päässä toisella alueella.Muistatte varmaan tarinan puusta ja kitarasta, jotka askartelimme tytön ja miehen kanssa tarhalla? Puu sai hieman osumia matkalla tarhaan rattaissa, puun runkoa toimittanut rulla oli irronnut ja tipahtanut matkan varrella....laitoin tytön tarhaan ja nappasin puun tyngän kainaloon, marssin viereiseen paperikauppaan, jossa yhdessä omistaja herran kanssa rullasimme ruskeasta pahvista vahvan rungon, minä liimasin ja mies nitoi. Leikeltiin hieman vakoja ja testattiin. Hienoa, huudahti kauppias hakaten käsiä yhteen. Kipitin tarhalle ja tytön puukin pääsi osaksi tarhalaisten omaa metsää, kiitos pienen paperikaupan.

'Ajeltiin aamulla papan kanssa tähän ja laitettiin kauppa pystyyn.'

Kommentit

 1. Osuit Petra taas ihan naulan kantaan. Aikoinaan minä pudotin aamuisin parvekkeelta korin narussa alas ja vastapäisen kaupan bakkalefendi kävi laittamassa koriin tuoreen leivän ja sanomalehden ja minä vedin korin ylös ja ryhdyimme aamiaiselle. Joskus laitoin rahan koriin ja kauppias jätti sinne vaihtorahan, joskus taas kävin maksamassa ostokset samalla kun lähdin ulos. Jos kauppiasta ei näkynyt tai halusin ostaa jotain poikkeavaa, niin parvekkeelta vain huudeltiin bakkalefendiä, ja hän tuli ulos liikkeestä katsomaan mitä olin vailla. Toivotaan todellä, että nämä kivijalkakaupat eivät katoa, Suomessa ne katosivat ja nyt ne tekevät uutta tulemistaan.
  Kannatetaan pikkukauppoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillakin talossa monet kayttaa koria ja siihen kiikutetaan ostoksia lahimarketista ja leipakaupasta, olen joskus jattanyt tuttuun kauppaan lantit pöydalle ja kertonut myöhemmin ottaneeni sita ja tata kaapista kun ketaan ei nakynyt :) Minakin kannatan pikkukauppoja, ne ovat kulmakunnan suola ja sokeri!

   Poista
 2. Pikkukaupat on ihania. Jos oikein laiskottaa voi vastapäiseen markettiin soittaa ja poika kipittää ostokset meidän ovelle muutamassa minuutissa. Myös ne kielletyt tuotteet tietyn kellonajan jälkeen;) Nyt meitä ihan vastapäätä avataan ketjumarket, mutta aion kannattaa meidän bakkalia silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lennu, juuri nain, jos ei jaksa menna kauppaan niin kauppa tulee kotiin :)

   Poista
 3. Muistin hetki sitten unohtaneeni ostaa lahjan kupuksen kaverille. Synttärit on maanantaina ja pääsiäisen vuoksi kaupat kiinni. Vaikea kyllä uskoa, että lähi Siwasta olisi tässä tilanteessa apua, mutta ehkä yllätyn iloisesti???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ABC auttaa Suomessa :D eivät pakkaa, mutta löytyy tavaraa jokalähtöön.....

   Poista
  2. Kerro Paluumuuttajatar löytyikö lahja vai teitkö itse? :) Niin ABC voisi pelastaa, mulla ei ole mitaan hajua mita sielta saa.

   Poista
 4. Ihanaa! :) Minäkin tajusin hiljattain, että tässähän on kadun päässä mitä paras pikkukauppa! :D Jopa lähempänä kuin lähisupermarkettini ja muutamasta tyypillisestä ostoksestani parempi valikoima!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukaupat voivat olla oikea seikkailu, sielta saattaa löytya milloin mitakin jannittavaa mita ei edes tiennyt tarvitsevansa :D

   Poista
 5. Pikkukaupat ihania samoin Italiassa; parhaat maalaisjuustot ja salamet, sekä paikalliset vihannekset ja hedelmät. .Nam! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep juuri nain, ihan parhaita tosin jo hieman katoavaa kansanperinnetta ovat sekatavarakaupat, joita pitavat vanhat papat ja mummot, niiden uumenissa saattaa olla ihan mita vaan :D Juustot, oliivit, makkarat ja parhaimmat ruokatuotteet saa kylla pienesta kaupasta ja se palvelu ja tieto....

   Poista
 6. Harmi kun Suomessa on pikkukauppoja enää vähän, kaikki käyvät automarketeissa. Se henkilökohtainen palvelu ja joustavuus on jotenkin tosi mukavaa ja voi tehdä löytöjä :)

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukaupassa asiointi on ainakin minulle ilon aihe ja se tuo hyvaa mielta, isossa marketissa juoksen vain ajatuksella tavarat kasaan ja akkia ulos....

   Poista
 7. Kiitosta saa kyllä pikkukaupat täältäkin! Välillä kiireessä kaipaan Prismaa mistä sais kaiken kätevästi kerralla, meillä kun lähimmät isot Migrokset on aika kaukana, mutta pienissä kaupoissa on musta kivempi tehä ostoksia ja niinkun ylempänä sanottu niin tehdä myös niitä löytöjä. Suomessakin mielellään pikkukauppoja ja erikoisliikkeitä tukisi jos hinnat ei ois niin pilvissä, täällä onneks asia on eri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla on kavelymatkan paassa 3M migros ja pari sopivan kokoista Tansasta etc. mutta mieluusti kayn pikkukaupoissa, niissa on se oma tunnelma.

   Poista
 8. Rakastan pikkukauppoja! Ainoa huono puoli niissä on täällä Ranskassa se, ettei noilla minun hyökkäysvaunuilla oikein tahdo päästä sisään... Mutta joo, lihakaupan kinkku maistettuani en enää suostu supermarketin muovipakattuihin. Tuore patonki on myös joka päivä haettava miekkoselle, joka ei ruokakaupan versioihin suostu. Täällä ei sen sijaan oikein ole tuommoisia ihania härpäkekauppoja, joista saisi hätätilassa syntsä- ja muuta kamaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kylla totta etta osa pikkukaupoista ei sovi rattaille, varsinkaan isommille. Meillakin haetaan leipa leipakaupasta silla marketin muovipakatut maistuu kylla ihan puulle niiden rinnalla...taalla on viela harpakekauppoja, tykkaan hyöria niissa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit