Äitilauma ja lapset turkkilaisittain

Tytön tarharyhmäläisten vanhempien kanssa vaihdetaan hyvän päivän kuulumiset ja muutama sana yleisesti kaikkien kanssa, perinteistä turkkilaista sosialisointia ja samalla tiedustelua miten muiden lapsilla menee ja onhan kaikki mitä tulee tietää tarhan asioista ja juoruista tiedossa. Muutaman äidin kanssa käymme tarhan jälkeen joskus porukalla puistossa ja viime viikolla suunnistimme ostarin sisätivoliin. Kiva iltapäivä, tosin illalla lasi viiniä maistui, monestakin syystä. Kun ulkosuomalainen lähtee turkkilaisen äitilauman ja lasten kanssa ulos, on hyvä laittaa turkkilaisvaihde päälle ja mennä virran mukana. Rennosti, aikatauluista välittämättä, hössötys kunniaan ja nauttien toisten huolehtimisesta.


Aikataulujen venyminen ja suunnitelmien vaihtuminen ei aiheuta kiristystä vanteessani mutta kun neljän puolitutun äidin ja 5 lapsen, joista yksi on vasta oppinut kävelemään, yrittää päästä ostarin kuljetuksella halki kaupunginosan, tarhassa jo hieman ryvettyneiden ja pian nälkäisten lasten kanssa, ei suunnitelmien vaihtelu innosta. Hei, mennäänkö kuitenkin piknikille sinne-yhteen-paikkaan-jonne-kukaan-ei-osaa-julkisilla kun on kaunis ilma? Odottakaa tässä hetki (turkkilainen hetki, apua!) kun käyn sanomassa anopille yhden jutun ihan tuossa kulman takana!

Muutaman tiukan EI huomautuksen jälkeen olemme tupaten täydessä bussissa, jossa hiki virtaa. Ihailen viilipyttymäisen rauhallista turkkilaista äitikaveria, joka taiteilee sylissään kaksi lastaan, joista pienempi hermostuu jo alkumatkasta. Lopulta pienempi siirtyy viereisen mummon syliin ja istuu loppumatkan hipi hiljaa, kauhusta tai ihmetyksestä.Perillä seuraa turkkilaisia tilanteita, kuten eksymistä toisista alle 10 minuutissa vessakäyntien aikana. Hei, pitäisikö nyt odottaa vessassa olijoita, pulpatipälpäti pulinaa ja sitten soitellaan, hei me ollaan täällä toisessa päässä ostaria jo, meillä on sun laukku ja lapsi! Seuraavaksi sisätivoliin, jossa on ääntä ja vilkkuvia valoja, aivan mahtavaa, siis lapsista. Suostun tunkemaan itseni törmäilyautoradalle, en mene enää ikinä. Tyttö kuuluu niihin lapsiin, jotka haluavat joka vempeleeseen viidesti ja joka kerralla on edellistä kivempaa kun mennään ylös ja alas. Jokaisen vempeleen jälkeen esiin kostarit, niitä tarjoillaan kaikille, niin teen minäkin, kunnon tuplapaketista riittää. Ettei vaan tule mikrobeja.

Turkkilaisessa naisporukassa vahditaan laumaa, yksi pyyhkii kaikkien lasten nenät vuorollaan ja toinen kengittää kaikki viisi tottunein ottein, yksi vahtii ettei kukaan unohda laukkuja, lapsia tai muuta tärkeää ruokapaikkaan. Jos yhdelle haetaan ilmapallo, tuodaan niitä kaikille viidelle. Rahasta ei napista, kortti tai lompakko on heti tiskissä.


Kello on kaksi, nyt on ruoka-aika. Turkkilaisen äidin mielestä lapsilla on niin kivaa, menkööt vielä seuraavaan laitteeseen, herşey çoçuklar için! (kaikki lasten vuoksi) Onneksi joukossa on toinen tiukkis, joka sanoo että nyt ruokaa ja kaikille tai räjähdän. Ostarissa liikutaan tietysti hissillä vaikka rullaportaita pääsisi huomattavasti nopeammin, tästä on turkkilaisessa naisseurassa turha napista. Ajellaan ylös alas koska kyllä lasten pitää saada toteuttaa itseään ja painella hissin nappuloita. Yksi turkkilaisista nälkäisistä äideistä näyttää tomaatilta, tilatkaa heti nyt, minä maksan kaiken sanoo tomaatti. Sitten valitaan leluja ja vaihdellaan niitä. Kaikille lapsille tilataan ayrania, koska kaikki lapset juovat ayrania, paitsi tyttö. Onneksi laukussa on pillimaito.


Ensin ravitaan lapset, sitten syödään itse. Se on ehkä järkevintä vaikka olen varma että yksi äideistä tuupertuu pian ellei saa ruokaa. Ruokailuhetken päätteeksi alkaa aluspaita show, voi kamalaa olette ihan hikisiä, paidat lentelevät ja uusia ilmestyy. Arvatkaa kuka ei kuulu nyt joukkoon? Tytöllä on kyllä aluspaita mutta se vaihdetaan vain aamuisin. Turkkilaiset äidit ovat kummissaan, kuule lainaanko aluspaitaa tai sukkia? Ei tarvitse, kiitos vaan. Pitäisikö kertoa ettei minulle ole aluspaitaa ollenkaan? IIK

Möyrimispaikan jälkeen takaisin hullunhauskaan sisätivoliin, jonka leluosastolla jokainen haluaa prinsessalelun, mylittleponyn tai muun örkin. Seuraa huutoa, itkua ja hivuttautumista kohti kotia. Kierros vielä laitteissa ja sen jälkeen siirtymistä paikallisittain kohti ulko-ovia, pussaillaan, juostaan lasten perässä, avaudutaan aiheesta joka kestää niin kauan että lapset löytyvät taas sisätivolista. Pussaillaan, halataan kaikki läpi, puristellaan lapsia poskista ja small-talkataan. Saatetaan jokainen omalle bussille, pussataan vielä kerran  ja kotiin. Mennään äiti taas huomenna uudestaan, meillä oli niin mukavaa!

Kommentit

 1. No huh, yksin liikkumaan tottuneena introverttinä suomalaisena nostan hattua. Näen mielessäni tuon hyvää tarkoittavan säätämisen, mutta kai sitä pitää vaan antaa virran viedä -sarsa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma luulen etta turkkilaisessa yhteiskunnassa introverttina olisi valilla aika raskasta, toisaalta eivat kaikki turkkilaiset rakasta sosiaalisia tilanteita mutta ovat useimmiten tottuneet niihin. Suomalaisena osittain ektroverttina taas on ehka helpompaa taalla kun tunteenpurkaukset ja sen sellaiset katoaa tahan massaan suureen :)

   Poista
 2. Ihana kertomus ( vai saako sitä tositapahtumaa noin kuvata) taas. Mutta huh :D

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kuvata kertomukseksi Venla, meilla oli niin mukavaa ja olikin mutta olipa kiva tulla illalla kotiin hiljaiseen :)

   Poista
 3. Mä en ole tajunnut tota aluspaita juttua. Siis onko se sama sellainen hihaton valkoinen paita tavallisen arkipaidan alla ja Turkissa sitä vaihdetaan usein? Pysyykö päällispaita silti samana? Ja pitäisikö naisillakin olla sellainen? Eikö ihan rintsikat ja t-paita riitä tavallisen paidan alle? Vaihtaako siellä lasten lisäksi myös aikuiset päivän mittaan vaatteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla vaan hihaton aluspaita, jota monet turkkilaiset kayttaaa, naiset usein toppia, joillakin muotoilevia. Lapsilla on aina aluspaita ja sita vaihdetaan kun hikoontuu, paallisvaatteita ei yleensa vaihdeta. Ma kirjotan oman postauksen viela aluspaidasta koska se on niin keskeinen osa tata maata :D

   Poista
 4. Petra, kiitos kunnon nauruista! Niin tuttua noi aluspaidatkin, täällä äidit tai nykyään mummot kiljuu puistossa:Sulla on hiki, tuu istuu penkille. Vaatteita ei oteta pois, mutta ei saa hikoilla..Onneksi ajat on muuttumassa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheee joo hikoileminen on pahasta.... :D Leila, onhan sulla aluspaita paalla? :D

   Poista
 5. Kyllä kuulosti nyt niin turkkilaiselta, että nauratti ihan. Sinä taidat olla aika kärsivällinen luonne:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkkilaista toimintaa :) Itseasiassa olen pohjimmiltani kaikkea muuta kuin karsivallinen mutta Turkki on opettanut.

   Poista
 6. Nyt pitää kysyä, että olihan äidillä yhtä mukavaa kuin tytölläkin? ;-)

  Oli tosi kiva lukea tätä, vaikka mulla menikin pää pyörälle heti alkukahinoissa. En voi ihan sanoa suoraan sydämestäni, että voi jospa oisin saanut olla mukana. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, ihan mukavaa oli, seura oli hyvaa tosin kaiken sen kakofonian jalkeen oli kiva tulla hiljaiseen kotiin illalla :) Ihan joka viikko ei tallaista pyöritysta kylla kesta.

   Poista
 7. Hei Petra! Paljon terveisia taalta naapurista eli Kreikasta! Kiitos tasta blogistasi,jota on kauhean kiva lukea. Huomaan miten meilla tama elaman meno on monessa asiassa niin samantapaista kuin teilla siella...Ja voi kauhistus nama aluspaidat ja kosteuspyyhkeet mikrobikammoisilla on taallakin must! Ja hikoilla ei tietenkaan saa... :) Kaikkea hyvaa sinulle ja perheellesi. T. Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään mitä ovat kostarit (näköjään on tullut oltua jo liian kauan poissa Suomesta), mutta tässähän se selitys tulikin!

   Poista
  2. Kiitos Maria kommentistasi! Niin se taitaa olla etta nama naapurukset ovat lopulta hyvinkin samanalaisia monissa asioissa. Mukavaa kevatta myös sinne Maria! Kavin blogissasi mutta enhan mina ymmartanyt mitaan kun en osaa kreikkaa :)

   Hyva etta selvisi tuo kostari-mysteeri :)

   Poista
  3. Mä käytän kyllä runsaasti noita pyyhkeitä , vaikka teini aina naureskelee mun touhuja.

   Mut enpä koskaan sairastelekaan. Vähän neuroottista kyllä mun touhu usein on bakteeripelkoni kanssa. Luulis kymmenen päiväkotityövuoden jälkeen jo moinen kadonneen. Mut ei :)

   Venla

   Poista
  4. Venla, olen joissakin asioissa turkkilaistunut ja minulla on aina mukana kosteuspyyhkeita, niilla pyyhitaan ulkona ollessa kasia ja uskon kylla etta hyva kasipesu kotia tullessa pelastaa monilta pikkutaudeilta :)

   Poista
 8. Mukava päivä jos vaan ottaa rennosti, paljon motivoi se että lapsilla on kivaa :) Vaikka kyllä tuollaisen päivän jälkeen menee seuraava päivä lähinnä toipuessa. Aluspaitapostausta odotellessa, sellaisen olen huomannut että jos ei ole uutta aluspaitaa eikä voi vaihtaa niin pitää laittaa pyyhe selkään ihon ja kostean aluspaidan väliin ettei vilustu :)) En tosin itsekään harrasta lasten kanssa tuota aluspaitailua :)

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pyyhe on juu nahty :D Tytöllakaan ei ollut aluspaitoja kuin ehka yksi ennen tarha aloitusta, tarhassa niita on melkein oltava, lapsi ilman aluspaitaa on mahdoton yhtalö tarhatadeille, nyt olen jo ihan tottunut niiden kayttöön.

   Poista
 9. Hahaha. Vitsit miten mainio teksti! Mulla on samanlainen tunnelma välillä rakkaitten italialaisten ystävieni seurassa. He vitsailevat minun suomalaisesta tiukkapipoisuudestani alvariinsa (huom, Suomessa luulin olevani rela!). Tuon sinun iltapäiväsi jälkeen olisin kyllä ottanut kaksi lasia viiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheee joo minakin olen omasta mielestani rento ja vahan vasemmalla kadella menee monet asiat mutta joissakin asioissa paikallisten rinnalla olen varmasti kamala tiukkis tati :)

   Poista
 10. Huh, melko reipasta meininkiä. Toisaalta tykkään tästä täkäläisestä reippaasta ja sosiaalisesta meiningistä, mutta kyllä sen jälkeen sosiaaliseksikin itseään luuleva suomalainen tarvii rauhaa ja vaikka sen vinkkulasin :)
  Hyvä, että teillä kuitenkin oli mukavaa noin pääsääntoisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa oli mutta ihan kuten kirjoitit MatkaMartta niin tallaisen paivan jalkeen suomalaiselle rauhallinen ilta ja lasi viinia tekee hyvaa.

   Poista
 11. Tuota aluspaitajuttua olen ihmetellyt Algeriassakin. Saimme kerran jopa noottia LÄÄKÄRILTÄ, kun pojalla ei ollut aluspaitaa KESÄHELTEELLÄ. Eli mielenkiinnolla odotan tästä aiheesta postausta :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella...mina sain itse mulkaisun röntgenissa koska mulla ei ollut aluspaitaa mita jattaa paalle :D

   Poista
 12. Kuulostaapa ihanalta - uuvuttavalta mutta energiseltä ja hauskalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkkilaisessa porukassa on usein juuri tallaista hauskaa vaikkakin vahan uuvuttavaa :)

   Poista
 13. Ihanasti kirjoitettu! Ja olen kyllä ollut samantapaisissa tilanteissa täällä Italiassakin, joten tutulta kuullostaa :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit