Kaupunkiloma Turkissa lasten kanssa

Suurin osa suomalaisista lapsiperheistä lomailee Turkin rantakohteissa, tosin viime vuosina Istanbulin nouseminen trendikohteeksi on vetänyt sinne lapsiperheitäkin. Entäpä joku muu Turkin kaupungeista, kuten Izmir? Mitä kaupungissa voi tehdä ja mitä ei? Mitä on otettava huomioon?

1. Suurkaupunki on iso

Suurkaupunki on hektinen ja iso, välimatkat saattavat olla pitkiä ja ruuhkissa saattaa mennä aikaa. Monin paikoin kaupunkeja ei ole rakennettu ajatellen liikuntaesteisiä tai lastenrattaita, joten kävely kaupungissa ei ole aina sujuvaa ja leppoisaa. Torvet soivat, liikenne on hektistä, ihmismassoja on paljon eikä tunnelma ole samanlainen letkeä kuin lomakohteissa. Suurkaupungeissa asuva on tottunut lieveilmiöihin kuten elintasoeroihin ja rikollisuuteen, lomalle saapuvan kannattaa miettiä kuinka kerjäläisistä kerrotaan lapselle.

Toisaalta suurkaupunki tarjoaa autenttisuutta ja kurkistuksen paikalliseen arkeen. Izmirissä on joka ilta taatusti konsertteja, usein ilmaisia, lukuisia taidenäyttelyitä ja hyvät ostosmahdollisuudet. Täällä on helppoa sukeltaa mukaan paikalliseen arkeen, syödä kuten paikalliset, viihdyttää itseään kaupunkilaisten tavoin ja tehdä ostoksia samoilla apajilla. Izmirissä on hyvin hoidettu eläintarha, lelumuseo, näköalapaikkoja, kylpylähotelleita, paljon puistoalueita ja ostareissa lapsille leikkipaikkoja.

2. Aikataulut

Aikatauloissa pysyminen voi olla hankalaa. Liikkuminen tiettyyn paikkaan saattaa kestää, positiivista on että Turkissa lähes joka paikassa on tarjolla ruokaa jokaisena vuorokauden aikana. Ummikkona aikataulujen ymmärtäminen on hankalaa sillä usein ne on painettu vain turkinkielellä. Kaupunkilaiselle ihan lähellä tarkoittaa puolen tunnin kävelymatkaa.

Matkaan kannattaa varata lapsia varten pieniä eväitä ja juotavaa, leluja tai kyniä ja paperia. Izmirin lauttaterminaalista saa aikataulut ja niitä voi selventää lippuluukulla, metroja menee melko tiheään ja kaikkiin julkisiin ( ei dolmukset tai dolmustaksit) käy elektroninen maksukortti Kentkart, joka kannattaa hankkia. Lapset matkustavat ilmaiseksi julkisissa ( noin alle 6v., omantunnon mukaan).

3. Ruokailu

Turkissa on vähän suoraan perheille suunnattuja ravintoloita leikkipaikkoineen. Ravintola tarjontaa on todella paljon mutta siinäpä voikin tulla vaikeus valita, minne mennä?

Lähes kaikki ravintolat on suunnattu myös lapsiperheille, lastenistuimia on yleensä tarjolla, pienet vieraat otetaan huomioon eikä tarjoilijoita haittaa pienten leikit, päinvastoin nämä ottavat usein osavastuun heidän viihdyttämisestä. Tarjolla on katuruokaa, lokanta eli lounasravintoloita, kahviloita, kebab- ja liharavintoloita, paikallisia herkkuja tarjoavia sekä hienompia illallispaikkoja. Monissa paikoissa ruokia voi käydä katsomassa vitriinistä, lounasravintoloiden ruuat ovat esillä, samoin alkupalat. Jokaisesta paikasta löytyy taatusti lapsille jotain, lihapullia, kanapataa, riisiä, makaroonia ja jopa muusia, nykyisin lapsetkin ovat niin ennakkoluulottomia että maistelevat mielellään paikallisia erikoisuuksia kuten mezeitä ja mereneläviä.


Izmirissä perheet syövät ja viettävät paljon aikaa ravintoloissa, lapsivieraisiin on totuttu, Karşıyakan puolella on valtion puistoalueita, joissa on ravintolat. Ostareissa on ravintolakerrokset, joissa on lukuisia kansainvälisiä ja paikallisia ravintoloita. Eri puolilla Turkkia matkustaneelle Izmirin avarakatseisuus tulee yllärinä, täällä istutaan terassilla lasten kanssa viinillä tai oluella, puistoissa tarjoillaan alkoholia, samoin monissa lounasravintoloissa. Huppelissa ei ihmisiä tapaa eli siitä ei ole pelkoa.

4. Turkkilaisten lapsirakkaus

Lapset huomioidaan Turkissa, toisista se on ihanaa, toisia se saattaa häiritä ellei ole tottunut. Ventovieras mummo saattaa napata lapsen syliinsä bussissa jos paikat ovat tiukassa, herkkuja jaellaan joten allergisten kannattaa olla tarkkana. Paikalliset lapset ovat perusverto suomalaiseen verrattuna asteen vilkkaampia ja raisumpia, puistossa liukumäestä saatetaan tulla rytinällä alas ja vauhtia piisaa. Jos loma suurkaupungissa on lapselle ensi kosketus häliseviin metropoleihin, kannattaa muistaa että ihmismassat, äänet ja isot rakennukset saattavat alussa pelottaa.

Paikallisten lapsirakkaudesta kannattaa ottaa kaikki irti, yleensä yrmeältä poliisilta hertiää vilkutus ja halaus lapselle, tarjoilija huolestuu jos lapsi itkee ja keksii mitä tahansa piristykseksi. Jokainen haluaa taatusti osansa pellavapäisistä lapsista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Turkki on suuri maa jossa on myös ikävät puolensa, älä laske lasta pois näköetäisyydeltä.


5. Lasten puuhat

Suurkaupungissa ei ole rantoja tai vesipuistoja, hotellivalintaan kannattaa kiinnittää huomiota tai tsekata lähimmät allasalueet, kylpylät tai rantapaikat. Kevään ja kesän taitekohta on ongelmallinen uimisen suhteen, osassa rantapaikkoja vesi on viileää eikä parhaintenkaan hotelleiden altaita aina lämmitetä.

Izmirissä lähimmät rantapaikat ovat noin tunnin päässä keskustasta. Keskustassa parhaimmissa hotelleissa on hyvät allasalueet, Balçovan alueella on kylpylähotelleita mutta päivämaksut allasalueilla eivät ole halvimmasta päästä. Klubien allasalueille vaaditaan jäsenyys. Keskustassa on iso kültürparkin puisto- ja ulkoilualue, jossa on puistoja ja lenkkipolku, tennisklubi, kuntoilulaitteet ja vanha huvipuisto. Paikalliset kokoontuvat rannan tuntumaan iltaisin piknikille ja pelailemaan palloa ja istuskelemaan. Ostari yhtenä päivänä voi olla hyvä ratkaisu leikkipaikkoineen ja ostosmahdollisuuksineen. Optimum Outlet Eşbasisssa tai Forum Bornova Bornovassa ovat melkoisia keitaita, joissa aika kuluu. Bornovan ostarin yhteydessä on Ikea.


Muistissa on hyvin opasajoilta lapsiperheet Turkin eri lomakohteissa rannikolla. Viime vuosien aikana on otettu tuntumaa lapsiperheisiin niin Ankarassa kuin Izmirissäkin kun kavereiden kanssa liikutaankin rattailla ja lasten ehdoilla. Suurkaupunki loma on erilainen perheloma mutta se voi olla tosi hauska. Hieman suunnittelua, asennetta ja joustavuutta se tosin vaatii. Rantalomalla rantabaari ja turistihömpötys on iso osa lomaa, suurkaupungissa se sisältö pitää etsiä eri jutuista kuten paikallisten tapojen, ruokien ja arjen ihmettelystä. Pylly kahvilan penkkiin, lasit päähän ja vilinästä nauttimaan!

Lapsiperhe Izmirissä voi...

+ herkutella lukuisissa kahviloissa leivoksilla, kahvilla, jäätelöannoksilla
+ vanhemmat voivat nauttia viinit tai olut terassilla, lapsiperheet ovat tuttuja vieraita rantaravintoloissa
+ puistoilla
+ ihmetellä lokkeja ja merimaisemia lauttamatkalla
+ monissa ostareissa on jokaiselle jotakin, leikkipaikka, ostosmahdollisuudet ja ravintolat
+ lelukaupoissa voi tehdä edullisia ostoksia
+ markkinareissu on elämys kaikille
+ uida hotellin altaalla tai suunnata vaikkapa päiväksi Kuşadaşiin, Çesmeen tai Foçaan


Lapsiperheen kannattaa huomioida Izmirisä...

- hyttyset illansuussa
- liikkuminen kestää mutta on suhteellisen sujuvaa
- keskustan ja hotellien alue on vilkas ja hektinen
- suurkaupungissa jonoja syntyy, massoja liikkuu
- aikataulut venyvät
- uimarantoja ei ole
- kaikki eivät puhu englantia
- viikonloppuna ja illalla on eniten ruuhkia ostareissa, markkinoilla ja ostoskaduilla

Lomailetko lasten kanssa suurkaupungeissa?
Kommentit

  1. Mahtavaa ja valaisevaa Petra tekstiä; ihailen sua, miten osaat kirjoittaa!
    Tekstistä pitäisi tehdä Izmirin matkailumainos😊

    VastaaPoista
  2. Ihan samaa mieltä kuin Leila, Petran ansiosta Izmir on tullut monelle tutuksi.Toivottavasti tieto leviää edelleen:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit