Kuka oli Zeki Müren?

Elokuvatähti. Sanoittaja. Vaatesuunnittelija. Homoseksuaalisuuden tienraivaaja. Mies joka pukeutui minihameeseen. Virtuoosi esiintyjä. Taiteilija. Turkkilaisen klassisen musiikin taitaja. Runoilija. Kansan suuresti rakastama tähti kolmen vuosikymmenen ajan ja kuolemansa jälkeen. Ne korot kengissä! Vierailimme keskiviikkona tytön kanssa Iste Benim Zeki Müren -näyttelyssä Izmirin keskustassa. Ihana näyttely, ihana Zeki, mitä ajankuvaa ja tunnelmaa!Zeki Müren syntyi Turkin Bursassa 1931 ja kuoli 1996 tv-lähetyksen jälkeen, jossa Turkin valtion radio- ja televisio myönsi taiteilijalle plakaatin kunnianosoituksena pitkästä urasta. Zekiä kutsuttiin vaikka millä nimillä, yksi oli Bursan persikka, onhan kaupunki tunnettu persikoistaan. Monipuolisen uransa aikana Zeki valloitti turkkilaiset ja nykyisin hän on myytti, jonka musiikkia kuunnellaan kaiken ikäisten keskuudessa. Kerrotaan että ensimmäisten radioiden saapuessa markkinoille, kauppiailta tiedusteltiin soittaako aparaatti varmasti Zekin lauluja. Televisioiden tultua turkkilaisiin koteihin joissakin jopa pynttäydyttiin parhaimpiin sillä eihän voinut tietää näkeekö Zeki heidät sohvillaan.


Virtuoosilla oli klassisen musiikin koulutus ja uransa aikana hän laajensi repertuaariaan jatkuvasti, suurin osa Mürenin elokuvien musiikista on hänen omia sanoituksia ja huikeat esiintymispuvut omaa käsialaa. Taiteilijan paljetein, sulin ja kimaltein koristellut puvut saivat usein dramaattisia nimiä kuten Moon Prince ja Dr Zhivago.


Müren oli homoseksuaali vaikkei koskaan asiaa tuonut haastatteluissaan suoraan julki. Taitelijan rakkauselämästä ei juuri puhuttu. Toisaalta ei ehkä tarvinnut, niin rohkeasti hän toi itsensä esille. Zeki Müren veti kansaa puoleensa, konservatiivisia kotirouvia, nuoria, vanhuksia, radikaaleja, joka paikassa hänet otettiin vastaan kulkuein ja valtavin väkijoukoin. Nykypäivän Turkissa minihameessa ja korkokengissä lavalle nouseva tähti tuntuu edelleen radikaalilta, toisaalta Zeki Mürenin jälkeenkin Turkissa areenoita on valloitettu ei niin konservatiivisten tähtien, kuten Bülen Ersoyn voimin. Turkin homoseksuaaliselle vähemmistölle Zeki Müren oli pelastus, jonka ansiosta muslimiyhteiskunnassa murskattiin raja-aitoja.


Jokainen Turkkiin muuttava ulkomaalainen tulee ennemmin tai myöhemmin tutustuneeksi kuuluisuuteen. Sukulaisten joukossa on taatusti ainakin yksi Zeki-fani, meyhanessa korviin tunkeutuu kaunis melodinen ääni, joka saa paikalliset ketkuttamaan lanteita tai vuodattamaan kyyneleitä raki lasiin. Itselläni miehen suku kokonaisuudessaan kuuluu vannoutuneiden fanien joukkoon. Asuessamme Bodrumissa Zeki Müren tuli tutuksi kotimme lähellä sijaitsevan museonkin puolesta. Taitelija viihtyi kaupungissa sen vapaamielisen ja ystävällisen ilmapiirin vuoksi jo 1970 -luvulla. en yhtään ihmettele sillä itsekin viihdyin kaupungissa monta vuosikymmentä myöhemmin samoista syistä.Zekin kotimuseo on vierailemisen arvoinen paikka, sieltä löytyy myös Tunturin kuntopyörä. Ehkä hän yritti pudottaa sen avulla painoa viimeisinä vuosinaan kun kiloja kertyi jo terveysriskiksi asti? Koti sijaitsee ihanalla paikalla Bodrumin rantakadun hiljaisemmalla pätkällä, tallella ovat keittiön tavarat, lukuisat asusteet ja kalusteet. Täällä erikoinen mutta rakastettu taiteilija tunsi olevansa rakastettu ja eniten kotonaan.


Izmirin näyttely on kiertänyt jo Istanbulin, Ankaran ja Bodrumin. Se on tavoittanut melkoisen määrän katsojia, ainoastaan Istanbulissa näyttelyssä vieraili 50 000 katsojaa kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Se koostuu hienoista kuvista kuvateksteineen, vaate-arsenaalista, taiteilijan teoksista ja vanhoista valokuvista. Mielenkiintoista nähtävää ovat niin taitelijan kun hänen kanssaan tekemisissä olleiden sen ajan muistiinpanot, telegrammit ja sopimukset.Näyttely on niin kiva että me viihdyimme tytön kanssa siellä puolitoistatuntia, osa ajasta katsottiin elokuvanurkassa parhaita paloja Zekin leffataipaleelta. Näyttelyn nimi tulee taiteilijan viimeisimpien joukkoon kuuluneen hittikappaleen nimen mukaan. Tyttö rakastui joka ikiseen kimalle-asusteeseen ja niihin mielettömiin kenkiin. Zeki oli edellä aikaansa, jo 60-luvulla mielettömisssä glam-rock vaatteissaan keikaroinut estraadien riikinkukko. Niinä iltoina kun katamme miehen kanssa pöytään mezeitä ja rakia, laitetaan taustamusiikiksi aina Zeki Müreniä. Oodi kimalteelle, lahjakkuudelle, suvaitsevaisuudelle ja edellekävijälle. 
Kommentit

 1. Todella rohkea inminen sen ajan Turkissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, Turkki on erikoinen maa tassa mielessa etta tietyt asiat sitten kuitenkin suvaitaan melko suvereenisti. Mika persoona Zeki on ollutkaan!

   Poista
 2. Maailma tarvitsee tällaisia lahjakkuuksia, neroja: rohkeita,persoonallisia ja erilaisia, yksilöitä, jotka elävät tulevissakin sukupolvissa. Mielenkiintoista! Osaan kuvitella miten Lara oli innoissaan tosta kaikesta kimalluksesta!😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla ja lisaa tallaisia kiitos! Heita tosiaan tarvitaan nainakin aikoina, olisi paljon aitoja kaadettavana edelleen. Jep nuo kengat ja vaatteet olisi halunnut mukaan :D

   Poista
 3. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta.Esittelemäsi henkilön kaltaisille on kovasti tarvetta vielä meidänkin aikanamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tallaisille rohkeille henkilöille olisi tosiaan tilausta!

   Poista
 4. Sen ajan Turkissa rohkea ihminen, varsinainen draama queen. En olisi uskonut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellinen Draama Queen :) Kansa otti kylla tahden omakseen ja hanen arvostelijat olivat vahemmistössa. Nykyisin meilla on hanen mantelinperijanaan Bülent Ersoy, joka on myös todellinen persoona isolla P:lla :)

   Poista
 5. Tosi kiva postaus. Varmasti ollut ihmeiden ihme siihen aikaan ja ehkä myös tänä päivänä. Enpä ollut ennen hänestä kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zeki oli oma erikoinen itsensa mutta sai hyvaksynnan suurimmalta osalta kansaa, Zeki valloitti myös olemuksellaan, han oli hyvin hienostunut ja puhui kaunista, oikeaoppista turkin kielta, jota arvostettiin.

   Poista
 6. Olen tainnut lukea jossain Zekistä,en muista missä,mutta kiitos esittelystä.Ei varmaankaan ollut helppoa olla erilainen Zekin aikana Turkissa ,eikä ehkä nytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyva Jael, oli se varmaan aikamoista jalustalla oloa, olla niin erikoinen ja oman tiensa kulkija, vaikka kansa hanta rakastikin niin ymmartaakseni taiteilija oli myös valilla todella yksinainen. Kylla seksuaalivahemmistöt tms. saavat kokea ed. paljon vastustusta, moni ei tule kaapista ulos koska se sotii perheiden arvoja vastaan ja voi vaikeuttaa työpaikan saantia. Viime vuosina arvomaailmasta on tullut taas entista jakautuneempi, toiset kannattavat yha vahvemmin konservatiivisia arvoja kun taas toiset yha enemmin vapaamielisyytta. Sunnuntaina vaaliuurnille, saas nahda kuinka kay.

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kiitos tästäkin! Aivan uusi tuttavuus, jota itse en tuntenut. Mikä tyyli miehellä! (Tunturin pyörää unohtamatta tietenkään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieletön tyyli, niin jaljittelematön ja pisteena i:n paalle tuo Tunturin kuntopyöra :)

   Poista
 10. Mullekin aivan uusi tuttavuus mutta heti piti tutkia youtubesta :) Onko teillä muuten yhtään homoa tuttavapiirissä ja olisi kiva kuulla millaista on asua turkissa jos on sateenkaari-väkeä.
  Ja näin äskeisen kommentin ... huh huh, enpä oo vastaavaa nähnyt aiemmin, ihan joku sekoboltsi jota vissiin ärsyttää joka asia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen kautta on muutama, yksi heista on avioitunut ja tullut isaksi, nain on helpompaa suvun paineen kanssa eli ei ole aina helppoa. Isoissa kaupungeissa on omat piirinsa ja elama on helpompaa mutta harva tuo asiaa julki työpaikoilla tms. silla varsinkin konservatiivisissa piireissa satenkaarivakea ei hyvaksyta. Turkissa on LGBT-jarjestöja ajamassa satenkaarivaen asioita ja heidan kulkueisiin osallistuu aina paljon ihmisia, toisaalta niiden toimintaa on yritetty vaikeuttaa ja kulkueita peruttukin.

   Joo ja nuo anon sekopaiset kommentit nyt jouduin poistamaan. Tassa blogissa saa kylla esittaa kritiikkia ja omia ajatuksia vaikka ne eivat mua miellyttaisikaan mutta tallainen aaliömaiset tunteenpurkaukset kannattaa kohdistaa vaikka lahimmalle laakariasemalle :D

   Poista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Täytyy myöntää, etten olekaan aikaisemmin Zekistä kuullut. Mielenkiintoista! En usko, että tällainen olisi mahdollista Algeriassa vielä nytkään; huomasin nimittäin pääkaupungissa, kuinka jo se, että nuori nainen oli leikkauttanut ihan poikamaiset hiukset ja pukeutunut huomattavan "poikamaisesti" käänsi päitä. Minäkin hänet erotin heti katukuvasta, kun kontrasti muihin naisiin oli niin suuri. Zekin on täytynyt olla erittäin rohkea ja valloittava persoona saavuttaakseen noin suuren kansansuosion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa taatusti jossain hyvin perinteisessa kylassa lyhyttukkainen nainen tai erikoiset vaatteet herattaisivat kummastusta mutta ei enaa kaupungeissa eika varsinkaan L-Turkissa. Zeki on ollut aika valloittava persoona, karismaattinen ja lahjakas.

   Poista
 14. Joo ja mikä ääni! Samanlaisia kylmiä väreitä onnistui aikanaan lähettelemään selkäpiitä pitkin tällä rannalla vain Sotiria Bellou - tuo vahvaääninen ja voimakas persoona ja sattumoisin hänkin lesbo, mutta samalla tavoin lähes koko kansan ihailema ja rakastama.
  Terveisin Suometar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ihana aani, niin sametinpehmea ja voimakas. Pitaakin menna youtubeen kuuntelemaan Sotiriaa, kiitos vinkista ja terkut sinne vastarannalle!

   Poista
 15. Olen käynyt Zekin museossa Bodrumissa, mieleenpainuva vierailu. Hyllystä löytyy myös cd, musiikki saa kyllä kylmiä väreitä liikkeelle. Varmasti upea ja rohkea taiteilija aikanaan siellä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit