Tahinipullaa naminam

En ole pullan ystävä ollenkaan mutta turkkilainen tahinli çörek eli seesamitahnapulla on heikkouteni. Kodin lähellä oleva leipomo valmistaa erityisen herkullisia isoja seesamitahnapullia, jollaisen haemme aika usein sunnuntaisin tuoreen leivän kanssa kotiin. Isosta pullakiekosta riittää hyvin kolmelle ja voi sitä tunnetta kun seesamitahna iskeytyy tajuntaan. Kuukausi sitten työpaikan keittäjä teki tahinipullia jälkiruuaksi ja pari viikkoa sitten naapurin rouva toi illalla meille samanlaisia herkkuja maistiaisiksi joten oli pakko kokeilla niitä itsekin. On tullut kokeiltua jo pari kertaa.

Tahini on Turkissa edullista ja sitä käytetään leivonnassa ja jonkun verran myös ruuanlaitossa. Aamiaisella tahinia tarjotaan usein sekoitettuna rypälesiirapin kanssa. Seesamitahnoja on tarjolla runsaasti ja niiden laaduissa on eroja.



Tahini- eli seesamitahnapullaa

Taikina:

1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
n. 9 dl jauhoja
3 dl lämmintä maitoa
1.5 dl  öljyä
1.5 rkl sulatettua voita

Täyte:

3 dl tahinitahnaa
n. 2.5-3 dl sokeria

Voiteluun:

kananmunan keltuainen
rouhittua pähkinää ja/tai saksanpähkinää
seesaminsiemeniä



1. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon kuivahiiva, suola ja sokeri. Sekoita sekaan myös muut aineet ja vaivaa taikina hyvin. Jätä taikina nousemaan noin tunniksi.

2. Jaa taikina 12 osaan ja kauli osat yksitellen pyöreiksi noin 1 cm paksuisiksi. Levitä sekoitettu täyte ohuesti pyörylälle ja rullaa se kiinni. Anna rullien tekeytyä noin puolisen tuntia. Jokaiselle pyörylälle riittää noin ruokalusikallinen täytettä, jos täytettä on liikaa, ei rullaa saa kunnolla kiinni.


3. Muotoile rullat kieputtamalla hyrriksi, taikina kestää hieman venytystä muttei liikaa ettei täyte purskahda ulos. Voitele pullat munan keltuaisella ja koristele rouheilla ja siemenillä. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia tai niin kauan kun pinta on kauniin kullanruskea.

Afiyet olsun!








Kommentit

  1. Oi ku tekis mieli maistaa!
    Herkullisilta vaikuttavat ja näyttävät.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tahinipullaohjeesta! Tahinipulla jäikin kiinnostamaan minua, kun mainitsit pullan jossakin kommentissasi, ja nyt pääsen itse kokeilemaan! Ja hyvä kun varoitit, että yksi ruokalusikallinen täytettä riittää. Mulla kun on näissä täyteasioissa sellainen "enemmän on enemmän" -taktiikka. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla kavi eka kerralla niin etta taytetta hieman tursusi mutta ei se menoa haitannut, kaikki tuli syödyksi :)

      Poista
  3. Nam:) Olen tehnyt kranssikakkua ,jossa tahinisuklaatahnaa sisällä,ja täälläkin käytetään tosi ahkerasti tahinia leivonnassa:) Näyttävät hyviltä nuo pullat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahini on ihanaa, meinasin kokeilla johonkin kuivakakkuun ensi kerralla ja tahinikeksit on hyvia.

      Poista
  4. Herkullisen näköistä, sanoo pullahiiri. Tuli heti korvapuustin maku suuhun.
    Tehdäänkö seesamitahna seesamin siemenistä, en ole täällä nähnyt muuta kuin siemeninä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tehdaan juurikin, ei kai ole mahdoton homma tehda mutta taalla on seesamitahnaa joka paikassa myynnissa.

      Poista
  5. Tämä ohje tuli kuin tilauksesta, kiitos! Mieheni(turkkilainen) on toivonut, että leipoisin jotain tahinista. Oma pää on lyönyt ihan tyhjää ja, myönnän, myös epäillyt tahinin ja sokerisen leivonnaisen yhdistämistä, mutta tämä menee nyt kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu! Luulisin etta han tykkaa naista, tahinikeksitkin on kokeilemisen arvoisia.

      Poista
  6. Näyttävätpä todella hyviltä,turkkilaisia leivonnaisia en juurikaan ole meidän 30 vuotisen liittomme aikana tehnytkään,jospa yllättäisi ukkokullan lämpimäisillä,huomaiskohan tuo kotomaansa makuja,näinkin pitkän ajan jälkeen?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan ja kerro sitten kuinka kävi, maistuiko tahinipulla :)

      Poista
  7. Ostin täältä Suomesta jotain luomutahinia, oli tummempaa ja paljon tanakampaa kuin Turkissa myytävät. Oletan että on tehty kuorimattomista seesaminsiemenistä ja Turkissa taas käytetään kuorituista tehtyä, siitä ehkä hieman kitkerä maku ja väri. Pitäis katsella löytyiskö lähempänä turkkilaita olevaa tai sitten vaan käyttää hieman vähemmän ja lisätä oliiviöljyä ja/tai vettä. Onko Petra sulla hyvää ideaa, miten laimentaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen että se oliiviöljy voisi toimia sillä useissa tahineissa on kai öljy muutenkin pohjana. Toisaalta ei se haittaa vaikka onkin tanakampaa sillä sen käsittely ainakin näissä pullissa on silloin helpompaa.

      Poista
  8. Olen kyllä melkoinen pullahiiri, mutta tällaisia pullia en olekaan ennen maistanut - näyttävät herkullisilta! Tahinitahnaan en ole täällä törmännyt enkä Suomessakaan käyttänyt eli sikäli uusi tuttavuus. Mielenkiintoista!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit