Turkki ei ole kiiltokuvaa

''Mukava nähdä aitoa Turkkia eikä vain kiiltokuvaa. Minä olen hyvin vähän matkustellut enkä ole koskaan asunut ulkomailla. Turkki on minusta pelottava maa, uskontonsa ja miesvaltaisen poliittisen elämän ja kulttuurinsa vuoksi. ''


Asuessani 2000-luvun vaihteessa Malesiassa, jouduin ensi kertaa arjessani vastakkain sen kanssa, millaista on asua maassa, jossa ihmisen rodulla ja poliittisella taustalla on merkitystä joka asiassa. Yliopiston kokeissa huhuttiin intialaisten saavan automaattisesti huonompia numeroita kuin malajien, eikä iltaelämän keskuksissa pörräävillä kiinalaisilla ja uskonnollisempaa asustusta käyttävillä malajeilla ollut mitään yhteistä vaihto-oppilaiden järjestämissä kekkereissä. Länsimaalaisille vaihtareille hyppy mielenkiintoiseen kulttuuriin oli toisille arkista selviytynmistä ulospäin niin seesteisessä monikulttuurisessa yhteiskunnassa.


Olin yhteydessä jonkin aikaa sitten matkamediaan, joka toimii näkyvästi netissä. Izmir ja sen lähialueet ovat matkailun suhteen nousussa, mutta alueelta löytyy todella vähän tietoa. Kaupungin nähtävyyksistä tiedot ovat osittain vanhentuneita, ja alueen mielenkintoisimmista paikoista eli kalastajakylistä, historiallisista kohteista ja rantapaikoista, ne ovat suomenkielisinä olemattomat. Näyteteksti alueesta herätti mielenkiinnon, mutta yrityksen linjauksen mukaan Turkki kuuluu harmaalle alueelle reilun matkailun näkökulmasta. Kiina, Intia, Thaimaa ja Amerikka eivät kuitenkaan kuulu, joten reilun matkailun mittapuu tuntuisi olevan yrityksen kohdalla joko venyvä, ehkä vain markkinointikikka tai sitten me katselemme asiaa erilaisen linssin läpi.



Kun on asunut elämästään suurimman osan maissa, joissa oikeudenmukaisuuden periaatteet eivät toteudu monissa asioissa, joutuu katsomaan asiaa vaihtelevista näkökulmista. Miettii sitä pienen pensionin perhettä, joka pelkää hiki otsassa joka toukokuu lupaavalta tuntuvan turistikauden kaatuvan ennalta-arvaamattomaan tapahtumaan. Tai entisiä pomoja, joiden puolen suvun elämä riippuu tulevien turistien liikkeistä. Akarcan rannan rullakebapkioskia, joka tekee suuren osan tuloistaan kolmen kuukauden aikana. On-off turistibussia, joka ei ole kulkenut enää pariin vuoteen lomalaisten kaikottua ja työttömiä paikallisoppaita. En ole aina ihan vakuuttunut, onko tiettyjen kohteiden ja maiden boikotoinnilla todella tarkoitus vaikuttaa tilanteeseen vai omien yöunien laatuun.


Jutun alussa olevan kommentin sain blogiin jo aikaa sitten, ja se on minusta loistava. Turkki ei ole kiiltokuvaa, eikä ole moni muukaan maa, vaikka sinne muuttanut uudisasukas saattaa hattaroissaan hetken niin ajatella. En ole koskaan halunnut tehdä blogistani matkailumainosta, jonka tarkoitus on kiillottaa tuhansien tarinoiden ja todellisuuksien maata. Haluaisin kuitenkin viedä lukijat niille kapeille kujille, joissa lusikka kilisee teekuppiin tai nauru raikaa rakilasin takaa. Sellaisiin paikkoihin, joihin harvemmin myydään pääsylippuja tai neuvotaan matkaopaskirjoissa. Värikkäiden parvekkeiden alle, jonne kuuluu yläpuolelta iloisten rouvien tarinointi vitivalkoisten pyykkien seasta. Mukulakivikaduille, joita reunustavat historialliset rakennukset ja mitä ihmeellisemmät putiikit. Turkki on vahvojen vastavoimien maa, joiden ansiosta tunteet ovat pinnassa niin  vaalivalvojaisissa kuin jalkapallokisoissakin. Itku ja nauru, köyhyys ja rikkaudet, kateus ja vieraanvaraisuus, häviöt ja voitot eletään kaikki syvissä urissa.



Olemme kolunneet vasta osan lähialueiden kylistä ja kalastajakaupungeista. Muuttomme aikoihin kuutisen vuotta sitten  monissa paikoissa oli väljää jopa sesongin aikana, mutta nykyisin välttelemme osaa tieosuuksista jopa talviaikaan, emmekä todellakaan aio ruuhkaisimpiin paikkoihin kesällä. Suomalaisten matkailijoiden suunta on vahvasti tuttu ja turvallinen Alanya, mutta maalla olisi tarjota niin paljon muutakin. Muutaman viime vuoden aikana Izmirin alueen turistivirrat ovat lisääntyneet nopeasti. Pienten kylien infrastruktuuri on kovilla paikallisten suosimien lomien aikana ja kesäkuukausina.



Izmirin lähialueen lomapaikoista on saatavilla todella vähän tietoa jopa englanniksi, mutta melkein olemattomasti suomeksi. Paikat ovat olleet perinteisesti kaupunkilaisten kesäpaikkoja, joiden kiinnostus on alkanut vetää maan suurista kaupungeista lomalaisia viimeisen 10 vuoden aikana. Valittavana on historiallisia, autenttisia ja kauniita paikkoja. Mistä hankit tietoa ennen reissua? Nettisivut, mitkä? Minne kannattaa mennä ja milloin?
 

Kerro minulle omat lomatärppisi Turkista niin paljastan omani seuraavassa postauksessa!




Kommentit

  1. Sen vaistoaa melko heti että blogikirjoituksesi ovat autenttisia. Valokuvat ovat herkullisia, jos niin voi sanoa. Vaistoaa myös että sinulla on elämänkokemusta toisillekin jakaa, mikä tekee blogistasi niin kiinnostavaa luettavaa. Vaistoaa myös että olet nähnyt maailmaa avoimin silmin ja ottanut kaikki vaikutteet ja aistimukset vastaan aitoina kokemuksina.
    Ulkomailla asuminen tai matkustelu auttaa valtavasti monen ihmisen pelkoihin ja elämänasenteisiin, varsinkin jos on syntnyt jonnekin Euroopan perukoille pikku kylään, jonka kautta ei ole kulkenut valtaväyliä. Rasismi ja ennakkoluulot syntyvät juuri tuntemattomuudesta ja tietämättömyydestä.
    Hyvät jatkot koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, olipa kauniisti sanottu ja lämmitti mieltä. Olen ihan samaa mieltä peloista ja rasismista, joka kukkii juuri usein siellä missä ei olla oltu kosketuksissa muihin kulttuureihin.

      Poista
    2. Oletko TARVITTAVAT ylimääräisiä käteisvaroja / hätäapuja?
      Hae lainaa nyt !!!
      ✅ Luottokelpoinen määrä 5 000,00 euroa jopa 500 000 000,00 euroon
      ✅ Joustavat lainaehdot
      ✅ 2%: n matalalla korolla

      Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja:
      Gonzalez Andres Lainayhtiö
      Email-gonzalezandresloan@gmail.com

      Poista
  2. Taas niin hyvä kirjoitus. En ole koskaan ollut Turkissa, paitsi pari kertaa pitkään Istanbulin lentokentällä;D mutta haluisin kovasti kokea esim. Turkin ihanan ruokamaailman,joka on vaikuttanut niin moneen muuhunkin maahan. Blogisi kautta arkinen Turkki on tullut tutuksi:) Muuten, the Bride of Isttanbul tai Istanbulle Gelin on täällä suositumpi kuin kai missään muualla , ja kun pääosan esittäjät kävivät täällä niin ihmiset sekosivat, ja ystäväni joka on täysin hurahtanut sarjaan väittää oppineensa turkkia sitä kautta;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Jael :) Istanbul Gelin on ainoa sarja, jota seuraan turkkilaisista :D Onpa hauskaa, että se on suosittu sielläkin, turkkilaiset osaavat tuon draaman ja telkkariohjelmien tekemisen. Ihanaa vappua sinulle!

      Poista
  3. Jaksan aina ihailla kuinka hienosti olet sinne Turkkiin sopeutunut. Tuot esiin epäkohtia, mutta et jää niihin ”rypemään”. Viet meidät mukana arkeen ja tuot esille sitä Turkkia , jota olet oppinut rakastamaan. Onneksi aloitit silloin vuosia sitten tämän blogin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saara <3 Voi kiitos. Seurasin monta vuotta sinun blogia ennenkuin itse uskaltauduin kirjoittamaan. Olen seurannut sinun arkea, monissa vaiheissa, ja sinä tätä.

      Poista
    2. Muistan myös sen kun aloitit Petra tämän blogisi. Olit jo mun blogini kautta vähän tuttu ja ihan riemastuin kun oivalsin, että ajatuksiasi ja tunnelmia Turkista päästäisiin seuraamaan tämä blogisi myötä lähempää.

      Poista
    3. Seurasin aika kauan, oikeastaan koko raskauden loppuajan ja tytön ollessa pieni, tiettyjä ulkosuomalaisblogeja, kuten teitä kahta. Siihen aikaan ulkosuomalaisten blogeja oli paljon vähemmin kuin nyt. En edes osannut kiinnostua raskaus-aiheisista blogeista, sillä ulkosuomalaisten jutut oli mulle, ja ovat edelleen, se lähin vertaisryhmä ja kiinnostuksen aihe.

      Poista
    4. Minä olen käynyt muutaman kerran Istanbulissa ja nähtävyydet siellä ovat maailman luokkaa, kuten Hagia Sofia, Sininen moskeija ja Topkapi. Grand Bazaar saa pään pyörälle ja käsityöläisiä on mielenkiintoista seurata (vieläköhän siellä näkee esim. seppiä työssään?). Tällä hetkellä Istanbulin suhteen minua mietityttää turvallisuus, ei ehkä kuitenkaan sen enempää kuin vaikka Lontoon tai Pariisin osalta.

      Viime kesänä ihastuin päiväretkelläni kovasti Kappadokiaan. Sinne toivoisin voivani palata joskus ajan kanssa. Eniten minua kiinnostaisi tällä hetkellä vierailla Efesoksen raunioilla. Välimeren hyvät snorklauspaikat kiinnostavat aina, mutta ne taitavat olla aika vähissä.

      Poista
    5. Oletko TARVITTAVAT ylimääräisiä käteisvaroja / hätäapuja?
      Hae lainaa nyt !!!
      ✅ Luottokelpoinen määrä 5 000,00 euroa jopa 500 000 000,00 euroon
      ✅ Joustavat lainaehdot
      ✅ 2%: n matalalla korolla

      Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja:
      Gonzalez Andres Lainayhtiö
      Email-gonzalezandresloan@gmail.com

      Poista
  4. Sellainen kommentti vielä, että ainakin minulle tämä harmaa pohja, jossa ei lainkaan näy komenttiboxia on hankala käyttää. Nyt taisi kommenttini lipsahtaa vastaukseksi edelliselle kommentoijalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos vinkistä! Tuumasta toimeen ja yritän saada piakkoin kommenttiboksia korjattua, on muuten ihan totta ja sama on ärsyttänyt muakin. Istanbulin turvallisuus kulkenee tosiaan käsikkäin monen muun suurkaupungin kanssa mutta ihan turvallista siellä on ollut itseasiassa viime ajat. Tämä Izmir olisi kiva kohde, on kuin mini-Istanbul ja lähellä Efesos ja egean rantakohteet. Snorklailuun parhaat paikat Turkissa on Fethiye ja sen lähialueet, Dalyan, Cirali sekä miksei myös vajonnut Kekovan kaupunki.

      Poista
  5. Voi vitsi, olipa hieno postaus! Mukulakivet, valkoiset pyykit, puheen sorina ja rakilasin kilinä veivät minut suoraan kuvailimillesi kaduille.
    Täytyy myöntää, etten ole koskaan käynyt Turkissa. Vuosia sitten katsoin jollakin pitkällä lennolla loistavan matkadokumentin Istanbulista ja se herätti todella mielenkiinnon. Täytyy silti sanoa, että Istanbulissa sattuneet iskut ja maan turvallisuustilanne ovat vähän hidastaneet matkahaluja sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka! Istanbul on miljoonakaupunki, joten omat vaaransa siellä toki on, 2017 isis iski Istanbuliin mutta sen jälkeen on ollut rauhallista, toki noita terroristeja on otettu ajoittain kiinni. Sama vaaramomentti mielestäni kuin kaikissa Euroopankin suurkaupungeissa. Istanbulin ja Ankaran ulkopuolella on ollut rauhallista jo vuosikausia, joten niillä alueilla, kuten vaikka Ege ja Kappadokia tai Mustanmeren kohteet saa liikkua aika huolettomasti.

      Poista
  6. Turkki on mulle aivan vieras maa ja sinä olet tutustuttanut minua siihen. Sinun Turkissa olis ihanaa päästä käymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Muusa, ja jos tänne kulmille saavut niin vien sut ihan varmasti tutustumaan mun Turkkiin :)

      Poista
  7. Jaa-a :D Nyt meni hankalaksi kun ei tuo vietnamin kieli taivu vaikka ihana maa onkin.

    VastaaPoista
  8. Mun lomatärppi Turkkiin on sellainen, että matkustaa Istanbuliin vuodenvaihteessa, jolloin on ihan sikakylmä, ja asuu sellaisessa huoneistossa, jossa on lämmitys vain yhdessä huoneessa. Nukkuminen kolmentoista asteen lämpötilassa ja autenttinen turkkilainen kotiruoka (jota on tarjolla PALJON) jää muistojen syövereihin paremmin kuin mikään rantaloma. ;-D Hyviä muistoja siis. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ihan varmasti jää mieleen paremmin kuin rantaloma Alanyassa :D

      Poista
  9. Oletko TARVITTAVAT ylimääräisiä käteisvaroja / hätäapuja?
    Hae lainaa nyt !!!
    ✅ Luottokelpoinen määrä 5 000,00 euroa jopa 500 000 000,00 euroon
    ✅ Joustavat lainaehdot
    ✅ 2%: n matalalla korolla

    Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja:
    Gonzalez Andres Lainayhtiö
    Email-gonzalezandresloan@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Hei, haluan jakaa ihanan todistukseni Kun olisin ollut suhteissa aviomiehen kanssa vuosia, hän hajosi kanssani, tein kaiken mahdollisen, jotta hänet saataisiin takaisin, mutta kaikki oli turhaan, halusin hänet takaisin niin paljon rakkauden vuoksi Hänelle, minä rukoilin häntä kaikella, lupasin, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani ystävälleni ja hän ehdotti, että ottaisin pikemminkin yhteyttä oikeinkirjoituskoneeseen, joka voisi auttaa minua saamaan loitsun tuoda hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei koskaan uskonut loitsuun, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, minä postitettu oikeinkirjoitin, ja hän kertoi minulle, ettei ole mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolmea päivää, että minun ex palaa minulle ennen kolme päivää, hän heitti loitsun ja yllättäen toisella päivänä, se oli noin neljätoista. Minun ex soitti minulle, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki hän sanoi, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palata hänen luokseen, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja menin hänelle, että aloimme elää yhdessä onnellisesti uudelleen. Siitä lähtien olen luvannut, että joku tiedän, että minulla on suhdeongelma, olisin apua tällaiselle henkilölle viittaamalla häneen ainoaan todelliseen ja voimakkaaseen oikeinkirjoittajaan, joka auttoi minua omalla ongelmallani. sähköposti: babaidadawiseman01@gmail.com
     voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apuaan suhdettasi tai muussa tapauksessa.

    Rakkauden loitsuja
    Ansaitse hyvää rahaa tai voittaa arpajaiset.
    Saavuta menestys liiketoiminnassa.
    Hengelliset ongelmat.
    Voita oikeustapausta.
    Etsi elämäsi kumppani.
    Hanki hyvin palkattu työ.
    Valvonta avioliittoosi.
    Vastaanottaminen ja houkutteleminen ihmisiltä.
    Palaa menettää rahaa.
    Paranna sinua kaikista sairauksista. sekä parantuva että parantumaton.
    Ratkaise raskausongelmia ja siunaa teitä vauvoilla jne.

    Ota yhteyttä tähän hienoon miehen kanssa, jos sinulla on ongelmia kestävän ratkaisun kanssa
    kautta babaidadawiseman01@gmail.com
    WhatsApp: +2348136951551

    Kiitä minua myöhemmin

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit