sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Painekattilareseptejä

Muistan mammani käyttäneen painekattilaa 70-luvulla, sen jälkeen tuosta pelottavasta masiinasta ei mielikuvia juuri ole, ennenkuin saavuin Turkkiin. Keittiökaupoissa, mainoksissa ja turkkilaisissa kodeissa, joka paikassa kunniapaikalla tuntui olevan painekattila. Sihisevän, höyryä päästelevän masiinan käyttö tuntui vieraalta ja pelottavalta, kuluikin vuosia ennenkuin omani hankin. Alun takkuilun jälkeen painekattila ja minä tullaan hyvin juttuun enkä osaisi enää olla ilman puhisevaa ja sihisevää kattilaani.


Painekattila on loistava sen nopeuden ja energiansäästön kannalta. Kaikki valmistuu nopeasti ja ilman vahtimista, kun kansi on kiinni ja paine päällä voi keskittyä muihin hommiin, sihinästä kyllä kuulee, että keittiössä on kaikki reilassa. Aiemmin välttelin padassa haudutettavien ruokien tekoa hellalla, sillä moni tuotos paloi helposti pohjaan ellei sitä hämmennellyt tasaisin väliajoin. Painekattila toimii loistavana hauduttajana, osassa ruuista sipulit ja vaikkapa lihat voi ruskistaa kevyesti ensin, lisätä sen jälkeen nesteet, kasvikset ja mausteet ja laittaa kannen päälle, ruoka hautuu ikäänkuin uunissa mutta vähällä energiankäytöllä ja ilman jatkuvaa tarkkailua. Turkissa sähkö on kallista ja tiheä uuninkäyttö näkyy heti sähkölaskussa.

Oma kattilani on paikallinen Karaça-merkkinen 7 l yksinkertainen malli. Kattilassa on 3 painetasoa ja ohjekirjan mukana tulleet suuntaa-antavat kypsentämisohjeet. Kattilasta tulee täyttää aina vähintään 1/3 muttei kuitenkaan liian täyteen, kannattaa muistaa että tietyt ruoka-aineet kuten linssit ja riisit turpoavat melkoisesti kypsymisen yhteydessä. Omassa kattilassani ei ole ritilää vaikka sen voisi hankkia lisäosana, en ole sitä tarvinnut mutta taatusti sekin olisi kätevä vaikkapa kalaa tai täytettyjä vihanneksi kypsennettäessä. Painekattilalla on helppo tehdä terveellisiä ruokia, sillä rasvankäytön voi pitää minimissään

Painakattilalla tehdyt suositummat ruuat ovat meillä:
  • hernekeitto
  • linssikeitto
  • kasvissosekeitot
  • papuruuat
  • keitetty kana ja kanakeitto
  • liha-vihannespadat
Tässä muutamia reseptejä, en ole laittanut painekattilan kiehumisaikatauluja, sillä jokaisessa painekattilassa on omansa, vaihtelevat mallin ja koon mukaan. Tarkista siis aina omasta ohjekirjasta kuinka kauan on kypsennysaika kyseisessä tuotteessa. Muista huoltaa keitintä oikein, puhdista tiivisteet hyvin ja vaihda ne tarvittaessa. Painekattila on turvallinen oikein käytettynä. Kypsymisen loputtua, laske aina paineet ulos, monia kattiloita voi huuhdella kylmän veden alla ja nopeuttaa jäähtymistä.

Keitetty broileri ja kanakeitto

Kaverini kauhisteli vuosia sitten miesystävänsä puuhailuja keittiössä. Apua, se laittoi broilerin perunoiden ja sipulien kera kiehumaan veteen, keitettyä kanaa, ei kuulosta herkulliselta? Suhtauduin kyseiseen ruokaan itsekin aika ennakkoluuloisesti. Ihan turhaan, sillä kyseinen ruoka painekattilassa kuuluu erityisesti talven lempiruokiini. Parasta on oikea kana mutta broilerikin käy ja kypsyy kanaa nopeammin. Idea on se, että kiehuessaan kanasta irtoaa omaa rasvaa liemeen.

Laita kokonainen kana tai broileri painekattilaan, lisää vettä niin että lintu suurimmaksi osaksi peittyy, voit lisätä mieltymysten mukaan kuorittuja perunoita, sipulia, valkosipulia, paprikaa ja persiljasilppua, mausteiksi riittää suola ja pippuri.

Painekattilassa kana pehmenee mureaksi ja kypsyessään se antaa hyvän maun liemeen ja perunoihin. Loistavaa viilenevien iltojen ruokaa. Seuraavaksi päiväksi ruuasta valmistuu loistava kanakeitto, keitoksen tuloksena valmiina on jo kanalientä, puhdista sekaan kanapalat ja halutessasi lisää pikkumakaroonia ja vaikka maissia, paprikaa ja yrttejä, keitosta saa täyteläisen halutessaan kermalla tai kookosmaidolla.


Linssikeitto

Painekattilassa linssikeitto muhenee niin, ettei sitä välttämättä tarvitse enää erikseen soseuttaa. Linssit on ainakin alussa hyvä turvottaa, jotta tietää kuinka paljon ne turpoavat. Itse heittelen usein kattilaan ainekset ja laitan kannen kiinni, noin 20 minuutin kuluttua keitto on valmista. Kansi auki ja syömään.

2 juomalasillista punaisia turvotettuja linssejä
5 juomalasillista kanalientä, kasvislientä tai vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1 iso sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä puristettuina
halutessasi lisää yksi peruna tai porkkana


Broileria ja vihanneksia

Tähän voi vaihdella mieleisiä vihanneksia ja laittaa broilerin tilalle naudan- tai lampaanlihakuutioita, jolloin kypsymisaika on hieman pidempi. Lampaalle ja naudanlihalle sopii loistavasti huikat punaviiniä ja lampaalle erityisesti tuore tai kuivattu minttu.

2 isoa broilerin rintapalaa ( n. 1 kg) paloiteltuna
1 iso munakoiso pilkottuna reilun kokoisiksi kuutioiksi
1 iso kesäkurpitsa pilkottuna reilun kokoisiksi kuutioiksi
1 paprika paloiteltuna
2 perunaa pilkottuna
muutama valkosipulinkynsi rouheina paloina
vettä niin, että seos peittyy
1 rkl tomaattipyreetä
pippuria
suolaa
oreganoa
paprikamaustetta

Laita kattilaan öljyä ja kuumenna, lisää kanapalat ja ruskista kevyesti, lisää tomaattipyree ja kaikki muut ainekset, sekoita ja kansi kiinni ja puhisemaan.

Kuru fasulye eli turkkilainen papupata

200 g valkoisia kuivia papuja liotettuna yön yli
2 rkl tomaattipyreetä
1 iso sipuli pilkottuna
turkinpippureita maun mukaan (chili käy hyvin)
lihapaloja (luiset käyvät hyvin, kasvissyöjälle porkkanaa)
voita tai öljyä
vettä reilusti niin, että kaikki peittyy kunnolla
suolaa
pippuria

Tätä herkkua meillä tuskin enää kukaan tekisi ilman painekattilaa! Kuinka rasittavaa vahtia pitkään kypsyvää keitosta hämmennellen ja vettä lisäten ja mikä harmi jos homma palaa pohjaan. Rasva tai öljy kattilaan ja sipulisilppu sekaan, kuullota ja lisää lihat ja tomaattipyree, pyörittele ja lisää kaikki muu. Kansi kiinni ja pörisemään. Tämä saa hautua kunnolla ajan kanssa.

Hyviä paineita! Kysy jos on kysyttävää!

16 kommenttia:

  1. Ihan valtava kiitos tästä postauksesta! Taidanpa uskaltautua kokeilemaan miehen ostamaa painekattilaa. Ajansäästö houkuttelee kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, ajansaastö ja helppous ovat painekattilan parhaimpia puolia, ruoka hautuu hyvin ja lihasta tulee mureaa.

      Poista
  2. Voi ihanuus! Mielettömiä herkkuja. Minun ranskalainen anoppini on painekattilan ahkera käyttäjä. Mä en ole vielä uskaltanut, mutta ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman painekattilaa jaisi moni ruoka meilla tekematta, padan aaressa seisoskelu ei usein kiinnosta eika siihen ole aikaakaan. Painekattila on helppo kayttaa kun siihen tottuu.

      Poista
  3. Minulla ei ole painekattilapelkoa, mutta tykkaan kokatessa tutkia ja sorkkia kypsyvaa ruokaa vahan valia. Eli tuo kattilan ideologia ei oikein tunnu minulle sopivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tata ei voi sorkkia ja maistella kypsymisen aikana mutta toki voi mausteita myöhemminkin lisailla, mina taas en jaksa hammennella kattilaa joten tama helpottaa kummasti elamaa.

      Poista
  4. Kah, minun klipsuni! Ja ahkerassa käytössä täälläkin. Hyviä ohjeitakin annoit, lisään vielä yhden, älkää tehkö kuten minä. Olen vienyt pojallenikin tuliaisina joskus painekattilan (toisen mallisen irrotettavalla höyrykorkilla) ja kerran sitten kokkailin sillä suomalaisessa keittiössä. Unohdin, että siellä ei olekaan kaasuhellaa, sähkölevy tietty pysyy kuumana vaikka kuinka katkaisunappulan vääntäisi nollille. En siis nostanut kattilaa pois levyltä vaan nappasin korkin auki ja tomaattisoossit pyörivät vauhdilla ympäri valkoisen keittiön seiniä.. oli sotkussa siivoamista. Ottakaa siis se kattila pois levyltä ennen kuin päästätte höyryt pihalle, vaikka näissä nykymalleissa ei taida enää sellaisia korkkeja olekaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan lotistava neuvo! Hyva kun kerroit, ei olisi tullut mieleenkaan kun olen kaytellyt painekattilaa vain kaasuliedella, voihan tomaattisoossit....

      Poista
  5. Minunkin anoppini on vannoutunut düdüklün käyttäjä. Juuri tällä viikolla papukeittoa tuntitolkulla keittäessäni mietin, että pitäisikö ostaa painekattila. Ehkä ensi kesänä Turkissa hankin koekäyttöön ja sitten myöhemin tänne Suomeen. Hyvä myös tuo Sirokon huomautus sähköhellan käyttäjille.
    Maukkaita syysiltoja, tänne odotetaan jo lunta.
    t. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Papuruuat jaisi meilla minimiin ilman painekattilaa, palavat helposti pohjaan ja vaativat kuitenkin hauduttelua. Ensi kevaana sitten painekattilaostoksille :)

      Poista
  6. Me katseltiin kanssa tuollaista painekattilaa, kun Suomesta niitä ei taida helposti löytää. Ovat niin harvakseltaan käytössä ilmeisesti. Suurtalouskeittiöissä oli aiemmin sellaiset isot paine-uunit, mutta nekin on poistettu. Suomessa on muutenkin niin paljon paineita...kypsyy soppa ilman kattilaakin, heheheh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa ei taida olla tosiaan kovin paljon tarjontaa painekattiloissa, joskus on sattunut silmaan muutama yksilö isoissa marketeissa.

      Poista
  7. Painekattila on papujen kypsentämiseen ihan ehdoton, jäisi meilläkin varmaan ilman painekattilaa tekemättä. Liharuoat ovat toinen mitä tehdään usein painekattilassa, voisi kokeilla tehdä muitakin joten kiitos hyvistä vinkeistä! Maissintähkien keittäminen käy myös nopeasti ja helposti :)

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, maissintahkat kypsentyvat nopeasti painekattilassa, nekin taitaisi jaada meilla tekematta ilman sita.

      Poista
  8. Mies oli ostanut painekattilan ollessani suomessa. En edelleenkään ole ylin ystävä sen kanssa, mutta nopasaan sillä pavut kypsyy :D Meillä on varmasti kaikista yksinkertaisin (lue: pelottavin) versio kattilasta, kannen päällä on pyörivä venttiili joka irroitetaan kun paine halutaan vapauttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Painekattila vaatii ehka hieman aikaa, ainakin omalla kohdalla kesti aikansa ennenkuin olin sinut sen kanssa touhuamiseen. Alussa tuntui hankalalta arvioida joidenkin ruokien kypsymista ja painevaihtoehtoja mutta nykyisin tykkaan painekattilasta kaikkine etuineen. Meillakin on yksinkertainen versio.

      Poista

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!