Mikä turkkilaisissa pelottaa?

Viime aikoina Turkki on komeillut kyseenalaisessa maineessa normaalia vilkkaammin suomalaistenkin lehtien otsikoissa. Politiikan tapahtumat puhuttavat suuren maan rajojen ulkopuolella ja onhan Turkki mielenkiintoinen maa niin sijainnin kuin värikkään kulttuurinsakin puolesta. Uutiset Turkista keräävät aina kommentteja ja kuten arvata saattaa, eivät ne yleensä ole kovin positiivisia. Turkkilaisia kutsutaan usein sivistymättömiksi ja huijareiksi, maan politiikkaa ja päämääriä epäillään vahvasti islamilaisiksi ja sanoma niin suomalaisten asunnonostoon kuin korruptioepäilyihin liittyvissä uutisten kommentoinneissa on sama: kannattaa pysytellä kaukana Turkista.


Täältä käsin tuntuu aina yhtä kummalliselta mistä kumpuaa se pelonsekainen ärsyyntyminen Turkkia kohtaan? Turkissa on omat ongelmansa, joiden kanssa maa on kamppaillut vuosikymmeniä, samankaltaisia ongelmia on monissa muissakin maissa, korruption suhteen voimme liittyä yhteen iloiseen rimpsuun muiden välimeren pohjoispuolen valtioiden kanssa. Turkkiin liittyvissä kommenteissa jaksetaan aina muistuttaa ettei se ole Eu-kelpoinen, ei olekaan kuten ei taida olla moni jäsenvaltiokaan. En tunne yhtään turkkilaista, jonka mielestä Turkki olisi valmis lähiaikoina liittoon, Turkille tie on ollut tässä asiassa määränpäätä tärkeämpää.

Keskustelut ja kommentoinnit Turkista noudattavat usein samaa puuduttavaa litaniaa, naisten oikeudet ovat olemattomia, maassa riehuu sissisota, ethän unohda pommien vaaraa, maan tulevaisuus on epävarma, ihmisoikeuksia tallotaan. Kaikki on totta mutta suuressa maassa asiat kannattaa laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, ravistella ja pyöritellä asioita. Huivi päässä kävelevä nainen ei ole sama kuin alistettu, paremmin turkkilaista perhedynamiikkaa tuntevat tietävät että yllättävän monessa kodissa päätösvalta perheen tärkeissä asioissa kuuluu rouvalle ihan yhtälailla kuin miehellekin. Perheväkivalta tilastot ovat rumia mutta osasyy siihen mikseivät ne näytä kauniimmilta jos verrataan aiempaan on ilmoituksissa, väkivallasta puhutaan enemmin, se on mediassa esillä ja saa yhä useamman hakemaan apua. Turkki on epävarma maa, hyvässä ja pahassa, koskaan ei tiedä aamulla herätessä meneekö kahvit väärään kurkkuun kun avaa uutiset. Jokainen paikallinen varmasti toivoo että voisi nousta bussiin tarkkailematta yksinäisiä urheilukasseja, niin karua kuin se onkin, ei sissisota näy monissa osissa Turkkia, elämme toivossa ettei sitä jonain päivänä enää näy koko maassa.

Suurin osa paikallisista on islaminuskoisia, kuka vahvemmin ja toinen löyhemmin, näin on ollut iät ja ajat. Olen kymmeniä kertoja rustaillut eri virastoissa kaavakkeisiini kristitty uskontokunnan kohdalla, kukaan ei ole koskaan asiaa kyseenalaistanut, ei virastossa eikä perhepiirissä. Uskonto ei ole koskaan ollut keskustelun avauksen aihe, lukuunottamatta muutamaa jehovan todistajaa, jotka ovat jakaneet lappusiaan sen enempää niitäkään tuputtamatta. Ja näitä turkkilaisia islamisteja pitäisi pelätä? Kaikki tapaamani paikalliset, niin uskovaiset kuin tapa-sellaisetkin, ovat aina suhtautuneet kunnioittavasti minua kohtaan, ihan samoin kun minäkin heitä kohtaan. Kannattaa tutustua tavallisiin ihmisiin ja unohtaa hetkeksi politiikka, ruohonjuuritasolla eletään tavallista arkea ilman suuria puheita.


Sivistymättömät turkkilaiset kalskahtaa korvaani ehkä pahiten ja laittaa miettimään mitä sellaista suustaan suoltava mahtaa tarkoittaa, kirjaviisautta, sydämen sivistystä, hyviä käytöstapoja, kulttuurinsa tuntemusta vaiko mahdollisesti sosiaalista älykkyyttä? Kaikkea edellistä olen tavannut turkkilaisissa, kaikkea yhdessä ja erikseen. Sosiaalisella älykkyydellä ja käytöstavoilla moni turkkilainen peittoaa usean eurooppalaisen. Kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia kirjaviisautta jos on syntynyt köyhemmissä oloissa, se ei kuitenkaan tee ihmisesta sivistymätöntä. Korkea koulutuskaan kun ei aina tee ihmisestä sivistynyttä.

Muistan aikoinaan istuneeni Suomessa seurueessa, jossa yksi henkilöistä oli intohimoinen Kreikan matkaaja. Kun rouva kuuli että asun Turkissa, oli kuin kaikki näiden kahden kansan välillä tapahtuneet sotimiset, pakkosiirrot ja molemmin puoliset vähättelyt olisivat tulleet väliimme. Kuinka joku voi asua Turkissa, raakalaisten maassa, joka edelleen miehittää ja sortaa tätä länsimaailman kulttuurin kehtoa? Tietävätköhän monet paikalliset Turkissa ja Kreikassa kuinka intohimoisesti jokavuotinen matkaaja Rodokselle tai Alanyaan suhtautuu tähän asiaan kaukaisessa Suomessa? Voin myöntää itsekin nousevani takajaloilleni jos joku solvaa Turkkia väärin perustein, kylvää turhaa pelkoa maata kohtaan ilman puolueetonta tietoa mutten kyllä ala maan puolesta vihanpitoon mihinkään ilmansuuntaan.

Kirjavassa Turkissa riittää mielipiteitä asiaan kuin asiaan, joskus leuat auki loksahduttavia salaliittoteorioita tai varmaa tietoa milloin mistäkin. Koska maa ei ole tasa-arvoinen samoin kuin Suomi, on varmasti lähes jokainen tavallinen kansalainen kokenut epäoikeudenmukaisuutta tavalla tai toisella, viranomaisten kyykytyksellä, vajavaisilla opintomahdollisuuksilla, epäoikeudenmukaisella kohtelulla työpaikoilla tai huomattuaan joutuneensa numeroksi jonon hännille milloin milläkin listalla. Minulla on omat ajatukseni Turkista ja turkkilaisista, hyvinä päivinä moni huonoina päivinä ärsyttävä asia naurattaa tai jopa piristää, asioita ei kannata romantisoida tai tukeutua pelkästään vaikkapa oman puolison tulkintaan maan asioista, jokainen kun käsittelee niitä omista lähtökohdistaan. Ei kannata myöskään tehdä liian vahvoja arvioita Turkista tai turkkilaisista Kreikkalaisen tavernan omistajan juttujen mukaan, tai sen oppaan joka meriretkillä Kreikan puolella luennoi kohti Turkkia olevan maaperän kulkevan vihollisalueen nimellä, sillä Marmariksen hotellinomistajallakin saattoi olla oma lehmä ojassa luennoidessaan päivän politiikasta samoin kun Suomeen muuttaneella turkkilaisella vahvat käsitykset asiasta jos toisestakin oman tarinansa kautta.

Kommentit

 1. heti alkuun. Ihan kissakoti ja mummo! korrputio jyrää täälläkin ja pahasti. viime vaalit olivat kaikkea muuta kuin rehelliset. ihmiset yleistävätä ja puhuvat, kun eivät tiedä asioista. Kysynkin usein " Että oletko käynyt siellä?" tai " Asuuko joku tuttusi siellä?" Olen saanut ennen muuttoani tänne kuulla pitkän litanian/messun - pääosin muslimeista.Naapurini Suomessa oli monessa maassa expattina ja sanoi, että Turkki oli paras paikka!

  VastaaPoista
 2. vielä lisäys , kun pääsin vauhtiin. ja sorry noi kirj. virheet yllä. täällä ei kukaan katso vinoon, kun olen kristitty. tunnen muslimeja ja olen päivittäin heidän kanssa tekemisissä. Emme puhu uskonnosta, vaan kaikesta muusta. Ja olen täällä vain vieraana...Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mummo ja kissa paivystivat Karşıyakan keskustan kauppakujalla, aika suloisia, mummo neuloi ja myi valkosipulia. Mielikuva maasta ja sen ihmisista muodostuu niiden tiedonsirpaleiden perusteell mita uutisista kukakin nappaa, harvempi tuntee niita arkipaivan oloja ja paikallisia, uutisetkin kun antavat vain tietynlaisen kuvan maasta. Minultakaan kukaan ei ole koskaan kysynyt mitaan uskonnostani eika asia ole millaanlailla keskusteluissa. Ihmisilla on paljon ennakkokasityksia ja neuvoja paikoista ja ihmisista joista eivat tieda juuri mitaan....

   Poista
 3. Jotenkin jäi nyt päällimmäiseksi tuo sivistyneisyys asia tästä kirjoituksesta. En ole kyllä itse kokenut, että turkkilaisia olisi sanottu sivistymättömiksi, mutta jos sellaista ajatusta on ilmassa, niin ompas kummallista. Ensimmäiseksi minulle tuli ja tulee turkkilaisista sellainen sivistynyt ensivaikutelma. Lähes jokainen turkkilainen osaa teititellä ja käyttäytyä kohteliaasti toista ihmistä kohtaan. Auotaan ovet, kiirehditään nostamaan lastenrattaita autoon, kysytään tarvitsetko apua jne. Vastaava vaikutelma Suomesta taas on monesti aika moukkamainen tällaisissa sosiaalisissa taidoissa. Tai jos menee Alanyaan, ei ole kovin vaikea sanoa, että kumpi siellä käyttäytyy sivistyneesti, paikallinen vai suomalainen turisti? Hui sitä myötähäpeän määrää, mitä on joskus saanut kokea. Kirjaviisautta taas on heillä, jotka ova lukeneet ja opiskelleet. Mutta kappas, niinpäs se on siellä meillä Suomessakin. Tai missä tahansa maassa.

  Muita ongelmiahan täällä sen sijaan piisaa, niin kuin kirjoititkin. Niissä kohdin on turha romantisoida, vaan olisi syytä toivoa, että asiat muuttuu. Ei siis ryhtyä ajattelemaan maassa maan tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mina koen etta aika moni pitaa turkkilaisia sivistymattömina, mika on tosiaan taysin kasittamatönta silla jo pelkastaan historian puitteissa turkkilaiset kuuluvat vanhojen sivistyskansojen joukkoon. Turkkilaisilla on taito huomioida ymparilla olevat ja kaytöstavat on hallussa lahes kaikilla, suomalaisista ei ikava kylla voi aina sanoa samaa. Sivistys on kokonainen paketti erilaisia taitoja ja tapoja.

   Poista
 4. En ole koskaan käynyt Turkissa ja kokemus turkkilaisista on ne (Englannissa pääasiassa) nuoren lipevät maahanmuuttajamiehet, jotka änkäävät naisten pöksyihin - täytyy sanoa, että mielikuva turkkilaisista ei tämän perusteella oli kovin kaksinen. Tietenkin ymmärrän, että nämä Turkin "edustajat" ovat niitä ääripäitä joten sen takia mielenkiinnolla luenkin blogiasi, koska se antaa aivan täysin uuden kuvan Turkista ja turkkilaisista. Ongelmia löytyy kaikkialta. Oma kuvani Englannista ja englantilaisita kymmenen vuoden siellä asumisen jälkeen on aika inhorealistinen, mitä se ei ollut esim. viikon Lontoon loman jälkeen lukion jälkeen (ihana maa, ihanat ihmiset - tämä ei enää täysin päde)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen etta valtaosalla on Turkista negatiivinen kuva, turkkilainen on usein altavastaajan asemassa tallaisissa tilanteissa ja joutuu ikaankuin lunastamaan paikkansa uudelleen. Maahanmuuttajat ovat tietty osa kansaa tietysti ja varmasti Suomessakin paakaupunkiseudulla nuoret turkkilaiset miehet ovat aika nakyva osa baareissa, jollaisia ei ehka ole siella seuduilla mista he tulevat, toisaalta ne hiljaiset perheenisat jotka duunipaivan jalkeen menevat suoraan kotiin eivat juuri pida itsestaan melua.

   Poista
 5. Itseäni ärsyttää suuresti se, että ihmiset mollaavat koko Turkin, kun ovat käyneet viikon reissulla Alanyassa ja kaikki kaksilahkeiset 18-80 vuotiaat ovat siellä sitten vihellelleet ja lähennelleet, niin totta kai koko Turkki on täynnä ällöttäviä, sivistymättömiä lieroja.

  Huonotapaisista maahanmuuttajista sen verran, että useat maahanmuuttajat ympäri Eurooppaa ovat nimenomaan Turkin kurdeja, eivätkä turkkilaisia ja siinä on muuten ero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni ärsyttää nämä ihmiset, jotka väen väkisin erottelevat turkin kurdit ja turkkilaiset ja syyttävät kaikista ongelmista kurdeja. Jos on tavannut muutaman sivistymättömän kurdin lomamatkaallaan Alanyassa, ei se tarkoita että kaikki turkin kurdit itä-turkissa ovat samanlaisia.

   Poista
  2. Itse Turkissa "kurdirikkaalla" alueella asuttuani erottelen ihan automaattisesti turkkilaiset ja kurdit. En todellakaan ole mikään rasisti kurdeja kohtaan, tuttavapiiristäni löytyy monia kurdeja, mutta erot kyllä huomaa eikä minun tarvitse heitä väen väkisin erotella.

   Poista
  3. Ainoastaan lomakohteessa kayneelle, Turkki ei nayttaydy ihan oikeanlaisessa valossa, ihan kaikki työolosuhteista ihmisten kayttaytymiseen on erilaista alueella missa on turisteja kuin tavallisessa kaupunkielamassa, jokainen eron nahnyt sen kylla huomaa aika nopeasti. Monet lomakohteisiin työskentelemaan tulevat saapuvat alueilta, joissa elamanmeno on paljon konservatiivisempaa, moni kaupungissa kasvanut on tottunut nakemaan myös turkkilaisia naisia pienissa hamosissa mutta monilla alueilla se ihan tavatonta.

   Poista
  4. Ei minun tarvitse väen väkisin erotella kurdeja ja turkkilaisia, sillä olen asunut vuosia "kurdirikkaalla" alueella Turkissa. Eron kyllä huomaa. Siltikin tunnen monia mukavia kurdeja, ennakkoluuloinen olen silti tuntematta, vaikka en tuomitse vaan tutustun ja muodostan mielipiteeni sitten.

   Poista
  5. Sama ano oli yllä, jostakin kumman syystä kommenttini ei näkynyt ja kirjoitin uudelleen, joten ignooratkaa myöhäisempi kommenttini. :)

   Aivan samaa mieltä kanssasi Petra!

   Poista
  6. Sanotaan etta maalaiset ja kaupunkilaiset elavat aika erilaisessa maailmassa Turkissa, toisinaan tuntuu etta ihan eri vuosisadoilla, turkkilaisista on ihan normaalia erotella ihmisia, meista suomalaisista se on helposti rasistista.

   Poista
 6. Turkki on hieno maa joista monilla on tosiaan ihan väärä kuva. Henkilökohtaisesti minua ärsyttää Turkissa eniten ylitsevuotava uteliaisuus, se että suku/tuttavat utelevat ja ovat liiankin suorapuheisia (oletpa lihonut jne). Sekin voidaan tulkita välittämiseksi- mielipiteitä on monia :).

  Mitä tulee tuohon mielikuvaan turkkilaisita lipevistä miehistä.. Itse näen asian siten, että nämä rohkeat, lipevät ja suorapuheiset miehet ovat olleet kyllin avoimia ja rohkeita jättääkseen kotimaan taakseen ja hyppäämään tuntemattomaan. He edustavat tietynlaista persoonallisuutta. Ne turkkilaiset miehet jotka asuvat Turkissa ovat kokemukseni mukaan päinvastaisia; hurjan ujojoa (ujompia kuin suomalaiset!).

  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkkilaisille se utelu ja ylitsevuotava tuttavallisuus on usein tapa osoittaa tosiaan valittamista mutta itse ainakin vedan rajan johonkin, jos suorapuheisuus on ilkeaa niin huomautan kylla etta eipa ole kovin kohteliasta. Kylla minakin hattua nostan monille, jotka ovat parjanneet maailmalle, pitaa muistaa etta osa lahtee oloista joissa ei ole paljoa opiskeltu eika kielitaitoa ole yhtaan, silti moni naista turkkilaisista parjaa ja oppii kielen. Turkkilaiset naiset eivat ikina sietaisi sellaista huutelua ja ihan ylimenevaa flirttia mita joskus nakee tuolla turistikohteissa, ihan tavallisissa ympyröissa paikalliset miehet ovat kylla kohteliaita eivatka mitenkaan suorasukaisia naissa kuvioissa.

   Poista
 7. Minusta tuntuu, että noita negatiivisia kommentteja sataa lehtien keskustelupalstoilla kaikkiin ulkomaita käsitteleviin kommentteihin. Ulkomaat, erityisesti muslimimaat, ovat korruptoituneita likakaivoja, ja ulkomaalaiset ovat tolloja täysin kansallisuudesta riippumatta. Jostain kumman syystä ainoa maa, josta olen huomannut "siellä on asiat hyvin"-kommentointia Hesarin artikkeleiden alla, on Yhdysvallat, ja yleensä tuntuu, etteivät nämä ihmiset tiedä asiasta oikeasti mitään, tai että heidän arvonsa eivät todellakaan kohtaa omiani. (Asiat ovat hyvin kun rikkaiden ei tarvitse maksaa mitään yhteiskunnalle?)

  Toisaalta tuntuu, että ne ihmiset, jotka jaksavat kommentoida jossain lehtien keskustelupalstoilla, edustavat äänekästä ja valittavaa vähemmistöä, jotka voi joko jättää omaan arvoonsa tai ainakin lohduttautua tiedolla, ettei enemmistö ajattele näin. Samathan ihmiset löytävät kotimaan uutisista aina jonkin linkin siihen, miten vääryys on maahanmuuttajien tai naisten syytä, tai ehkäpä kaupunkilaisten, homojen tai toisen puolueen poliitikkojen. Aina kuitenkin jonkun muun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kylla ihan totta etta siella on varmasti aina nama samat Erkit kommentoimassa ja mesomassa sita samaa soopaa ja ihan mutu-tuntumalla, hyva on neuvoa vieresta....tosin aika monen mielikuva ja tieto vaikkapa Turkista on hieman rajallinen ja asenne aika negatiivinen, niilla joilla on enemmin tietoa, on asennekin automaattisesti realistisempi. Hyva kommentti, kiitti Jenni!

   Poista
 8. Merhaba! Olen itse oppaana Alanyassa ja nyt talven Suomessa töissä ja kyllä sitä taas Turkissa oloajan jälkeen huomaa, että meillä suomalaisilla olisi hyvinkin paljon parannettavaa nimenomaan käytöstavoissa ja toisten ihmisten huomioonottamisessa, Turkissa käytöstavat tuntuu olevan jo pienestä pitäen hallussa, osataan teititellä, kysytään kohteliaasti kuulumisia, avataan ovet ym ja toivotetaan hyvät päivänjatkot. Nyt olen talven töissä kaupan kassalla ja siinä olen harmikseni huomannut, että harva suomalainen osaa edes tervehtiä saati kiittää eli ihan perus käytöstavat ovat hukassa ja pahasti..ja monesti kyseessä on vielä aikuinen, jolloin tekisi mieli kysäistä,että tuollaisenko käytösmallin haluaa lapselleenkin antavan..
  Ps. Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi, sitä on ilo lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merhaba Suomeen! Olen ihan samaa mielta, ei suomalaisen tarvitse muuttua yltiösosiaaliseksi mutta asialliset kaytöstavat kannattaisi hallita, maailma muuttuu ja tulevaisuudessa ollaan varmasti aina vain enemmin kytköksissa eri kulttuureihin ja maihin, ei luulisi olevan kovin vaikeaa opettaa kaytöstapoja jo kotona. Kiva kun tykkaat tasta!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit