Antibiootteja ja vitamiineja

Äskettäin uutisoitiin Turkin loistavan kärkipäässä maiden kohdalla, joissa antibiootteja käytetään liian huolettomasti. En yhtään ihmettele, monelle turkkilaiselle antibiootti on ollut vuosikausia kuin särkylääke, joka haetaan apteekista kun flunssa iskee, olenpa kuullut jonkun syövän niitä ihan vaan varmuuden vuoksi aika ajoittain. Tabletit ja vitamiinit ovat jokaisen ulottuvilla, sillä Turkissa monet lääkkeet ovat reseptivapaita ja apteekkeja on tuhottoman paljon. Apteekeissa on usein hyvä palvelu, farmaseutti puhuu usein englantia ja innokkaat myyjät esittelevät aurinkorasvoja, ihonhoitotuotteita ja vitamiinivalmisteita. Kaikkea löytyy ja ellei niin sitä tilataan ja toimitetaan vaikka mopolla kotiin.

8.30 paikalla ja ensimmäiseksi potilaaksi!

Turkissa apteekissa mennään rohkeasti tiskille ja pyydetään raskaustesti, e-pillerit tai viagraa. Apteekkari käy läpi lääkkeet yksi kerrallaan ja piirtää vielä paketin kanteen tussilla ohjeet monta kertaa ja mikä annos niitä otetaan päivittäin. Turkissa lääkkeet ovat edullisia ja vielä edullisemmaksi ne muuttuvat jos kuuluu paikalliseen sosiaalivakuutusjärjestelmään (SGK). Muutamalla liiralla saa pussillisen lääkkeitä, kalliimpia ovat vitamiinivalmisteet ja erilaiset lisät.

Antibiootteja, särkylääkkeitä, kilpirauhaslääkkeitä sun muita saa naurettavan halvalla mutta tytön kalaöljy maksoi 30 tl, c-vitamiiniporetablettipakkaus melkein 50 tl. Apteekeissa on hyvät ihorasvat ja ihonhoitotuotteet, osa myy myös proteiinilisiä ja luontaiskosmetiikkaa. Ihonhoitotuotteet ovat pitkälti hinnakkaampia tuontitavaroita ja tytön aurinkorasva maksoikin 55 tl, halvemmalla tuotteita saa ainakin saksalaisesta ketjuliikkeestä Rossmannista, joka löytyy suurimmista kaupungeista.

Apteekki on helppo paikallistaa, E eli Eczane!

Meillä on ollut oikea flunssaputki päällä kevään aikana. Eilen ennen töihin lähtöä mies yritti saada minua lääkäriin, kieltäydyin niskoja nakellen, en halua antibiootteja pieneen kurkkukipuun, lopulta mies tyytyi keittämään vain sitruuna-hunajatropit. Turkkilaisilla on tarve lääkitä tautia heti ja toisen potemisen seuraaminen tuntuu olevan todella tuskaista. Eräänä kesänä podin kovaa kuumetautia useita päiviä ja kuinkas sattuikaan anoppi oli kylässä, hän notkui huoneen ovella voivotellen ja itkua vääntäen, en ollut lopulta ihan varma kumpi meistä oli huonommassa kunnossa. Suomalainen asenne se mikä ei tapa vahvistaa on turkkilaisille tuntematon, kärsiminen sairauden takia on vaikeaa ja niin pöpöön kuin virukseenkin pitää heti löytää troppi, miksei vaikka useampi kunhan tullaan tolpilleen. Viime yönä kurkkuni turposi korvia myöten lähes umpeen, nieleminen ei onnistunut ja aamulla hipsin ilman vastarintaa Herran Erhanin penkkiin, lääkäri pudisteli päätään epätoivoissaan kurkkua katsellessaan, kamalaa! Nyt on kurkkusuihketta ja antibioottia, angiina yli 20 vuoden tauon jälkeen teki paluun.

Pillereiden lisäksi vanhat hyvät neuvot ovat edelleen käytössä. Kurkkukipuun kuumaan veteen hunajaa ja sitruunaa tai suolavettä, vatsavaivaan turkkilaista vahvaa kahvijauhetta jogurttiin sekoitettuna, erilaisia yrttejä ja puunlehtiä haudutetaan ennaltaehkäisevästi sekä sairauksien hoitoon. Luontaislääkintä onkin jo toinen juttu ja siitä riittää jo omaksi tarinaksi. Nykyisin turkkilaisista apteekeista ei enää saa kaikkia lääkkeitä reseptivapaasti, ennen touhu oli helppoa kuin karkkikauppaan meno. Mielialalääkkeiden käyttö lisääntyikin Turkissa rajusti 2000-luvulla. Lääkkeiden leväperäisestä käytöstä voi kyllä syyttää myös lääkäreitä ja huonoa valistusta. Yhteistyötä lääkäreiden ja lääkefirmojen välillä ei juuri peitellä. Viime vuonna moni aiemmin reseptivapaa lääke muuttui reseptillä myytäväksi, kuten sokeritauti-, yhdistelmä ja astmalääkkeet, samoin antibiootit ja osa verenpainelääkkeistä. Terveysministeriön mukaan antibiooteista 56% on turhia ja vuosittain niitä kuluu 30 kuuria per kansalainen! Samanaikaisesti Turkissa alkoi viisivuotiskampanja antibioottien käytön vähentämiseksi.

Uutisten mukaan kausiflunssa kestää tänä vuonna Turkissa 18 päivää ja liikkeellä on pari sataa virusta, me olemme käyneet ainakin jo muutamat läpi ja lusineet nuo päivät, onneksi kesä tulee ja pöpöt häipyvät.

Mukavaa viikonloppua!

Kommentit

  1. No en ihmettele kun näkee välillä kun ihmiset yrittävät tuoda lääkkeitä Suomeen Turkin matkansa jälkeen, kun niin halvalla ja helpolla lähtee. Kävin tässä alkuvuonna kuuntelemassa luennon, missä juuri mainittiin Turkin olevan niitä päämaita, mistä ihmiset hakevat kasapäin sarkylääkkeitä, mutta onneksi suurin osa jää tullin haaviin. En nyt muista kuinka monta kiloa lääkkeitä tulli sai kiinni viime vuoden aikana, mutta muistan häkeltyneen reaktioni, joten arvaisin määrän olevan hyvinkin korkea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se selittaa myös sen etta osa naista ostetuista laakkeista matkaa muihin maihin eika jaa vain kansalaisten kulutukseen. Nykyisin ilman reseptia laakkeita myyva apteekki saa sakot ja se varmaan vahentaa ainakin perus sarkylaakkeiden ja antibioottien hankintaa.

      Poista
  2. Tänne tuodaan paljon Turkista lääkkeitä, niin kuin paljon muutakin tavaraa. Ei tarvi enää sitä varten Turkkiin lähteä. Ovat tosiaan halvempia kuin eurooppalaiset valmisteet.
    Antibioottien kanssa täällä sama juttu, ihan vaan ennalta ehkäisyynkin, ei ole oikea lääkäri se joka ei niitä määrää, ja saahan niitä apteekistakin ilman reseptiä jos tietää mitä haluaa. Kaikki tuntuvat tietävän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalta tosiaan myydaan sinne yhta ja toista, ilmeisesti noita tv-sarjojakin. Ihan hulluutta tuo antibioottien vallaton kayttö...

      Poista
  3. Nuo turkkilaiset ois varmaan minunki kohalla ollu ite pahemmin kippeenä, melkei viikon yskin paljon ja kurkku oli tosi kipee, sitten nous kuume ja jatko vaa nousua vaikka en tehny mitään parin päivä ajan, nyt sitte vielä hölläilen että ei nousis enää, mutta en ottanu edes buranaa, hieman erikulttuuria havaittavissa:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kylla varmasti, ma kylla otan kipuun ja todella surkeaan oloon sarkylaaketta ja menen ihan kiltisti laakarillekin siina vaiheessa kun olo on todella tuskainen mutta alytönta antibioottien kayttöa valttelen enka pieniin kolotuksiin ja vaivoihin ota mitaan.

      Poista
  4. Hurjaa antibiootin kulutusta. Kyllä sitä on muissakin maissa varmaan vielä aivan liikaa. Meillä länsimaisilla immeisille ei näytä olevan enää staminaa sairastamiseen, vaan kaikkeen pitäisi löytyä heti rohto, mikä parantaa olon. Levolla ne valtaosa taudeista näyttää lähtevän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla ihan yleismaailmallinen ongelma tuo antibioottien liiallinen kayttö. Lansimaisilla ihmisilla ei myös ole enaa aikaa sairastaa, ihmiset pitaa saada akkia työkuntoon ja hyödylliseksi eika sangynpohjalle potemaan.

      Poista
  5. Taas niin tuttua Algeriassakin! Minullekin yritetään tuputtaa lääkkeitä pieneenkin vaivaan :). Harmi vain, että antibioottinen liiallisen käytön seurauksena syntyy niille vastustuskykyisiä pöpöjä ja sitten ollaankin pulassa, kun ei mikään lääke enää tehoa :(.

    Toinen juttu, mitä täällä ihmettelen, on vieraileminen (tarttuvasti) sairaiden luona; siis ihan niin, että pienetkin lapset viedään katsomaan flunssaisia potilaita. Ja sitten ihmetellään, kun pöpöt leviävät ja sairastelukierre senkun jatkuu ja jatkuu. Ymmärrän toki, että vakavasti sairaita ja kuolevia potilaita ei jätetä yksin, mutta en oikein sitä, että flunssa- tai vatsatautisten luona vieraillaan koko perheen voimin! Luulisi, että potilaskin paranisi nopeammin, kun saisi rauhassa sairastaa...

    Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En ole kuullut etta taalla vietaisiin lapsia vieraisille sairaiden luo mutta kylla sellaistakin varmaan tapahtuu ainakin vanhuksien kohdalla, ainakin omat tuttavat yleensa pyrkivat jattamaan lapset jollekin hoitoon tms jos menevat sairaalaan tapaamaan tuttaviaan.

      En tieda onko tama koko maata koskeva ilmiö mutta ainakin taalla seka Ankarassa valtion puolelle ei meille ole enaa tuputettu antibiootteja kuten ennen, ehka siita kampanjasta on jotain hyötya toisaalta laakefirmojen ja edustajien asema on tiukassa ja niin valtavaa bisnesta on vaikea pysayttaa.

      Poista
  6. Meidan tyttö on ollut talla viikolla todella kipeana, korkea kuume joka ei juurikaan laskenut edes kuumelaakkeilla ja muutenkin heikossa kunnossa. Kavimme useammalla laakarilla, ensimmainen ei antanut antibiootteja ja oli sita mielta ettei niita tule kayttaa turhaan, valtion sairaalassa taas ihan liukuhihnalta annettiin antibiootit ja laakkeet sen kummemmin tutkimatta taudin aiheuttajaa. Laakari perusteli tata silla etta Turkki ei ole kuten Eurooppa vaan taalla on kaikenlaisia pöpöja ja siksi antibiootit. Vasta kolmannessa paikassa yksityisella tehtiin tarkemmat tutkimukset, labrat ja huomioitiin nestevajaus mista olinkin eniten huolissani. Lopulta ei löytynyt mitaan antibioottia vaativaa ja vaikka tyttö on viela kipeana niin kuume on laskenut ja hieman parempaan pain, ilman tassa tapauksessa tarpeetonta antibioottikuuria josta kuitenkin olisi mennyt maha sekaisin. Toivottavasti teidankin tyttö on jo parantunut!

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Geçmiş Olsun! Musta tuntuu etta tarkeinta on aina löytaa se hyva laakari, joka paneutuu, te löysitte sen nyt yksityiselta, toisaalta valtiolla ei ole rahkeita aina samaan palveluun. Ma olen taas kokenut etta yksityisella usein matetaan laakkeita vielakin helpommin kuin julkisella, meidan oma terveyskeskuslaakari ei maaraa antibioottia ihan herkasti, tosin ongelma on se etta kokeitakaan ei tehda heti, ollaan otettu asenne etta ensin karsitaan ja jos tilanne vaatiin niin sitten vasta laakkeet. Meidan tyttö on jo terve mutta tauti oli tosi tiukka, kesti yli viikon ja koko ajan lampöa vaihtelevasti aina 39 asti, oksentelua ja kurkkutulehdus. Toivotaan etta tauti on pian voitettu siellakin!

      Poista
  7. Toivottavasti olette jo parantuneet. UK turkin vastakohta mitä tulee antibiootteihin. Korvatulehdukseenkin niitä annetaan vasta jos korva alkaa vuotaa. Muutoin parannetaan särkylääkkeillä ja hyvin tuntuu toimivan. En muistanutkaan että aurinkorasva on noinkin kallista. Lasten/vauvojen Nivea ja Soltan ovat täällä 15-20 liiran kieppeillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parannuttu on, onneksi. Aurinkorasvat on taalla kalliita, tosin Rossmannilta saisi varmaan edullisesti, pitaakin tehda taas c-vitamiinin ja rasvojen haku matka sinne! Se on hyva ettei antibiootteja siella liikaa tuputeta!

      Poista
  8. Kuulostaa taas niin Italialta kirjoituksesi..;):) Sama vika täällä..heti antibioottia joka ikiseen flunssaoireeseenkin.Ja vaikka lääkärit kuinka paasoo, että esim.flunssa on viirus ja antibiootit ovat bakteereihin, niin antibioottia otetaan " varmuuden vuoksi".Samoin lääkkeet halpoja täälläkin.Eilen hain juuri lääkkeitä, omalääkäri kirjoittaa reseptin.Kilpirauhaslääkkeet ilmaiset koska krooninen sairaus ja 2 pakettia antihistamiineja allergiaan..3 e yhteensä.

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. En tiedä miksi kirjoitukseeni tulee noita välejä kun julkaisen, niitä kun ei ole mun kirjoituksessa..höh!:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on kilpirauhaslaakkeet, 100 tabua maksaa muutaman liiran eli ei juuri mitaan, kylla on ihan hullua taa ihmisten pillereiden popsiminen ja tuntuu ettei millaan mene ihmisille jakeluun ettei se ole useinkaan jarkevaa. Hui hai valeista, sun sanoma tuli ihan selkeeksi :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit