Naisen päivän kuulumisia

Naisten päivä on kulunut naisporukassa eli lähinnä tytön kanssa. Mikäs sen mukavampaa. Mies saateltiin aamulla töihin, muisti toivottaa meille hyvät naistenpäivät hävitessään puolipilviseen aamuun. Vesisadetta ei ollut täksi päiväksi luvattu mutta hanat ovat olleet auki koko viikon, maa kiittää. Sisätiloihin emme ole kuitenkaan linnoittautuneet vaan pilvien väistyttyä on oltu puistossa ja lenkeillä, sadetta on menty  karkuun kauppoihin kiertelemään tai kahvilaan. Päivä, jolloin lainehti vietettiin ostarissa lasten poukkoillessa temppunurkkauksessa.


Naisten päivän kunniaksi aloitettiin aamu laiskasti yöpaidassa hilluen ja aamupalan jälkeen katseltiin piirrettyjä, lounaaksi poikkeuksellisesti toastit. Toisinaan päivät ja viikot ovat touhua täynnä, joten välillä on kiva keskittyä olennaiseen, olemiseen. Sitten pihalle, tavattiin lähes naapurissa asuva ystävä ja hänen tytär puistossa, muutama vesipisara ei meitä pelästyttänyt. Tyttö juoksi kurahousun puntit heiluen, muut tytöt sukkahousuissa ja pikku kengissä. Uuden kaverin kanssa sovittiin pallon kera treffit puistoon huomiseksi, toivotaan ettei sada. Ukrainalainen ystäväni oli osallistunut eilen naisten päivän juhlintaan, sinne häntä oli pyytänyt venäläinen ystävätär. Hän saapui paikalle tyttärensä kanssa puiston kautta, tummissa housuissa ja neuleessa, muut olivat pukeutuneet koruin, korkkarein ja hamein. Kahvilassa oli saatu suuri show aikaiseksi venäläisrouvien vaatiessa kahvilanomistajaa tarjoilemaan votkaa, asiaa oli selvitelty ja kun votkan kaatelu pöydän alla salaakaan ei tullut kysymykseen, tyytyivät rouvat viiniin. Käkätimme ystäväni kanssa jutulle kippurassa, voin kuvitella kahvilanomistajan hädässä astetta vaativampien asiakkaiden edessä. Mikä se sellainen naisten päivä on, jolloin ei votkaa tarjoilla olivat rouvat ihmetelleet?


Puistosta matka jatkui uuden lelukaupan avajaisiin, paikalla oli pellet ja naamavärit, tyttöä kiinnostivat lelut, erityisesti autot ja lentokoneet kuten yleensäkin. Kaupan kautta kohti kotia mars ja ruuan tekoon, kaupassa tyttö huusi makkaraa nähdessään nakkipaketit hyllyssä, joten sellainen lähti matkaan mukaan. Vaaliautoja ja toimistoja on ilmestynyt katukuvaan lisää, vaaliautot ajelevat ympäriinsä poppi soiden ja iskulauseita huudattaen, vaalitoimistoilla näytti käyvän kuhina. Kukkakauppojen ulkopuolella oli tavallistakin enemmin kauniita kimppuja, toivottavasti yksi sellainen eksyy meille illalla kun mies tulee kotiin!Kotimatkalla piti ihastella muutamat kissat ja koirat, rapsutella ja silitellä. Leipäkaupassa vietettiin lastensynttäreitä mutta me päätimme livahtaa kotiin ruuanlaittoon ja suihkuun. Ilman suurimpia juhlallisuuksia on siis naistenpäivä kulunut, illaksi helppoa mutta hyvää ruokaa ja rentoilua. Olemme siivoilleet vierashuonetta, naputelleet muutamat taulut seinille sitä piristämään ja jaotelleet tytön vanhoja leluja ja vauvatavaroita säilytettäviin ja annettaviin. Vierashuone saa maanantaina uudet asukkaat kun mummi ja ukki saapuvat!


Turkissa naistenpäivänä ( ja kaikkina muinakin päivinä) on hyvä muistaa että täälläkin riittää tekemistä naisten aseman parantamiseksi.

Tiesitkö että,
 • Vain 14% parlamentin edustajista on naisia eli 79 naista 548 joukossa.
 • 0,9 % tuomareista, 4,21% kunnanhallituksen jäsenistä ja  3.25% kaupunginhallituksen jäsenistä on naisia.
 • Yksi nainen neljästä on mukana työelämässä, vuoden 2013 tilaston mukaan naisten työllisyysprosentti oli 26.6 koko maassa.
 • Kaksi naista viidestä kohtaa Turkissa väkivaltaa elämänsä aikana.
 • Yksi nainen kolmesta on alle 18 solmiessaan avioliiton.
 Hyvää naistenpäivää!

Kommentit

 1. Minä en edes tiennyt olevan naistenpäivä....

  VastaaPoista
 2. Täällä on muuten tällä tulevalla viikolla luvassa vettä jokaikinen päivä. Luonto kiittää, mutta me kiitämme siitä, että on tiedossa matka sinne teidän suuntaan, jossa luvataan aurinkoa:D. Yritämme sunnuntaina kiekata Izmirin kautta. Laitan viestiä s-postilla lähipäivinä… Ihanaa, että saatte noin tärkeitä vieraita käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tannekin on luvattu sateita alkuviikoksi mutta viikonloppua kohtin pitaisi taas paistaa joten tervetuloa aurinkoon! Mulla on muutama muovikassillinen lastenvaatteita, leluja ja raskausajan vaatetta, ystavani aikoi katsoa myös poikansa pieneksi jaaneita vaatteita samaan syssyyn!

   Poista
 3. Teillä tuntuu elävän siellä ihan samanlainen poikatyttö kun meilläkin :) Meilläkin tyttöjen hiljaiset ja nätit jutut saa jäädä, kun pitää pomppia ja riehua ja hikoilla ja resuta. Nauratti tuo, kun tyttösi halusi nakkeja, meilläkin makkara ja varsinkin salam on suurta herkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo taalla on tallanen vauhdikas villikko :D Pomppiminen ja riehuminen on taman neidin työta ja nakkeja pitaa aina valilla tosiaan saada, muutenkin tuo makumaailma on aika erikoinen...

   Poista
 4. Mukavan kuuloinen päivä. On ihan parasta, kun voi antaa mennä päivän omalla painollaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, on mukavaa kun saa vaan toisinaan olla möllötella ilman suunnitelmia.

   Poista
 5. kiva toi talokuva, ja kukat ja linnut. terveiset Kiinasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ma olen sita nyt tassa hetken katsellut etta onko se vahan tunkkainen vai kiva mutta hyva jos miellyttaa!

   Poista
  2. raikas . kuin mummola verhoineen :)

   Poista
 6. Itsellä meni naistenpäivä aika ohisektorilla... Kivankuuloinen päivä teillä näyttää olleen! Aika hurja luku tuo, että kaksi viidestä naisesta kohtaa väkivaltaa! Onko tietoa, miten ahkeraa naiset sitä raportoi sitten esim. voiko poliisiin ottaa yhteyttä tuollaisissa tapauksissa vai katsotaanko sen olevan enemmänki "miehen oikeus" läpsiä vaimoa jos ei mene kaikki aivan yksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naissa luvuissa on ollut nousua viime vuosina ja ilmeisesti juuri siita syysta etta tapauksista nykyisin raportoidaan, tama vakivalta luku kasittaa ilmeisesti kaiken naisiin kohdistuvan vakivallan, niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Ihan oman kokemuksen ja mutu-tuntuman perusteella sanoisin etta vanhoillisilla kylaalueilla raportointi tallaisissa tapauksissa on harvinaisempaa kun taas kaupungissa tavallisempaa. Suomessa puolet naisista kohtaa elamansa aikana vakivaltaa, nain muistelisin jonkun lahiaikoina ilmestyneen raportin kertoneen.

   Poista
 7. Saitko kukkia?
  Minua jotenkin lämmitti tuo ukrainalaisen ja venäläisen naisen ystävyys, nyt, kun lehdet ovat täynnä maiden välistä kriisiä. Millaisia päivä- ja yölämpötiloja siellä tähän aikaan vuodesta on? Mukavaa alkavaa viikkoa, ihana, että saatte sinne läheisiänne.
  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kukkia :) Minuakin lammitti sama asia, ystavani mukaan taalla se ei ainakaan vaikuta valeihin vaan venajankielisilta alueilta tulevat tapaavat huolimatta poliittisesta tilanteesta, toisaalta taas heita on niin paljon taallakin etta joukkoon mahtuu kaikenmoista eivatka kaikki tule toimeen keskenaan. Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinne Venla!!

   Poista
 8. Mukava päivä siellä!
  Minä en oikein tiedä, miten suhtautua noihin väkivaltatilastoihin. Toivottavasti ne eivät pitäisi paikkaansa niin Turkissa kuin Suomessakaan. Uusi raportti todellakin kertoo, että suomalaisnaisista 47 prosenttia kertoo kokeneensa fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ja Tanskassa vielä useampi, olikohan 58 prosenttia. Itsemurhatilastoihin on helppo uskoa, kun on itse tuntenut useita itsemurhaan päätyneitä ihmisiä ja kuullut tutuilta vielä useammista, mutta en ole koskaan tavannut naista, joka olisi kokenut väkivaltaa miesten taholta. Onko asia vain niin tabu? Toisaalta kerrotaan myös naisten väkivaltaisuuden lisääntyneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt joskus ihan samaa mutta ikava kylla luulen etta tilastoissa on paljon peraa ja asia on tabu, moni kertoo asiasta vasta sitten kun on ihan pakko, sellaisia asioita voi olla vaikea myöntaa. Vakivaltaa on myös varmaan kaikissa yhteiskuntaluokissa joten se tuskin keskittyy taysin vain tietyille asuinalueille :(

   Poista
  2. Niin sen täytyy olla! Ja vielä lisää hämmentää se, että osuin World Economic Forumin julkistamaan listaan maista, jotka ovat tasa-arvoisimpia ja joissa naisten näin ollen olisi hyvä elää. Listan hupulla on Islanti ja toisena tulee Suomi. No, tässä ilmeisesti vain mitataan koulutusta ja työpaikkojen jakaumaa naisten ja miesten kesken. Mutta voihan se ministeri- ja johtajanainenkin saada kotona turpaan - ja hän vasta voikin, jos mies on tyytymätön "aina menevään muijaan". Vähän sama kuin koulujen Pisa-tutkimus: tulokset näyttävät hyvää, mutta pahoinvointia, esim. kiusaamista on paljon.

   Poista
  3. Juuri nain Marjatta ja luulen etta siella korkeammalla kotivakivallan myötaminen on viela vaikeampaa, onhan tultu pitka matka sinne huipulle, taalla ainakin köyhemmissa oloissa taas se voi olla sama myöntaakö vai ei kun tilannetta voi olla vaikea muuttaa, mies on monesti naisen herra jos naisella ei ole koulutusta, työpaikkaa ja pahimmassa tapauksessa ei viela kielitaitoakaan. Ikavia asioita mutta kylla naista pitaa puhua ja paukuttaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit