Muslimien keskellä

Appiukkoni menehtyi pitkään sairastamisen jälkeen viime keväänä. Poismeno oli järkytys kaikille, suurin tietysti suremaan jääneelle anopilleni. Appi ja anoppi elivät yhdessä 50 vuotta, anoppi ei muista että olisi ollut apesta erossa yhtään yötä. Ensi töikseen mieheni ja tämän veli pistivät vanhempien sängyn palasiksi ja se lahjoitettiin alakertaan muuttaneelle syyrialaiselle perheelle. Vaatteet paketoitiin ja monet muut apesta muistuttavat tavarat laitettin piiloon.


Anoppi on vieraillut joka viikko miehensä haudalla, toisinaan useita kertoja. Anoppini on hyvin perinteinen anatolialainen kotirouva, jolle mies ja lapset ovat muodostaneet koko elämän. Koti ja elämä on tuntunut entistäkin tyhjemmältä kun elämän kumppani on poistunut. Anoppi rukoilee haudalla, kaataa sinne vettä ja uskoo vahvasti voivansa olla yhteydessä mieheensä rukousten kautta. Kuoleman jälkeen rukouksista on tullut aiempaa tärkeämpi osa arkea.


Kesällä anoppi lomaili luonamme. Kiertelimme ympäri Izmiriä ja anopin nuoruuden maisemia. Nautimme vilvoittavista merituulista iltaisin, söimme mezeitä, kävelimme rannalla ja litkimme iltaisin teetä pihalla. Facebookiin lisätyt kuvat onnellisesta anopista levisivät myös sukulaisille, joista muutama paheksui anopin iloista olemusta ja avonaisia kaula-aukkoja. Leskirouva ja nauttii elostaan kun nuori tyttö! Suurin osa suvusta ja erityisesti perheestä viittasi kommenteille kintailla ja oli onnellinen että anoppi oli onnellinen. Ainahan anoppi oli pukeutunut niin ja ollut oma välitön itsensä.


Pariisin iskujen jälkeen netissä levisi useita kannanottoja ja suruvalituksia. Monissa keskusteluissa uskonnot ja uskovaiset toivotettiin niin pitkälle kuin tietä riittää ja toivottiin uskonto vapaata maailmaa, jotta maailma pelastuisi. Anopin pelasti surusta osittain oma usko. Oma islaminuskoinen sukuni Turkissa ei ole koskaan kyseenalaistanut vääräuskoista miniää ja tämän ajatuksia, päinvastoin sille mihin uskon tai olen uskomatta on annettu syvä kunnioitus. Olen elänyt 13 vuotta muslimeiden ympäröimänä enkä ole ajatellut asiaa aktiivisesti arjessani.

Monessa mielessä paikallisten uskonto ja sen luoma koodisto ylläpitää järjestyksen säilymistä monissa tilanteissa. Suurien elintasoerojen ja historiasta juontuvien ongelmien takia miljoonakaupungissa liikkuminen ja eläminen voisi olla huomattavasti vaarallisempaa. Turkkikin on muuttunut mutta tietynlainen yhteisön valvova silmä suojelee edelleen. Pariisin iskut veivät taas pohjan pois joltain, niin oli käynyt päivää aiemmin Beirutissa ja kuluneen vuoden aikana kahdesti Turkissa. Elämän on taas jatkuttava, pelolle ei voi antaa valtaa. Tiukassa paikassa punnitaan uskovien, uskonnottomien ja eri kulttuurien välinen yhteistyö. Peace.
Kommentit

 1. Juuri näin! Hyvintoimiva monikulttuurisuus on ainoa oikea tapa elää. Kulttuurit voivat elää rinnakkain, limittäin ja sisäkkäin kaikessa rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minakin ajattelen Marjatta, globalisaation kelkkaa ei voi pysayttaa joten sen kanssa pitaisi toimia eika hangoitella vastaan. Vaikka vahan vaikealta tama maailmanmeno valilla nayttaa, onneksi arjessa moni asia on kuitenkin silla saralla ilostuttavan hyvin.

   Poista
 2. Hyvä, että anoppisi on päässyt suuurimmasta surustaan yli. Äitini kuoli vuosi sitten syyskuussa ja vanhempani ehtivät olla aviossa 62 vuotta ja aina yhdessä♥ Oli kyllä kova pala isälleni yksin jääminen, mutta kummasti se elämä kantaa, vaikka ensin luulin, että joudumme hyvästelemään isän heti perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla se on vaikeaa varmasti kun on tehty pitka matka yhdessa. Anopilleni koti on ollut aina työmaa ja kun lapset yksitellen lahtivat ja sitten viela elamankumppani, oli takki aika tyhja. Mitas sitten tehdaan mietti han. Onneksi se elamanilo on sailynyt.

   Poista
 3. On ollut kyllä vaikeita aikoja ympäri maailmaa ja hyvä että kirjoitit asumisesta muslimien keskellä. Me ei asuta aivan keskellä, mutta tässä meidän vieressä elää hyvin rauhaisaa eloa pieni muslimiyhteisö ja erittäin hyvin tullaan toimeen keskenämme. Ehkä se on niin, että asiat ovat pelottavampia kun ne ovat kaukana, mutta kun olet siellä ytimessä, niin se ei pelotakaan. Vähän niin kuin minulle meri on pelottava ja snorklaus kamalaa, mutta kun pääsee sukeltamaan sinne kalojen "sekaan", niin mikään ei enää pelotakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo meri vertauskuvana oli hyva! Niin se on, etta asioiden keskella oleminen laittaa ne toisenlaiseen valoon. Islamin tai muslimien pelkaaminen on minulle taysin absurdi ajatus, sen sijaan aariryhmia ja yksittaisia ihmisia pelkaan.

   Poista
 4. Kiitos tekstistäsi! Tällaista tietoa kaivattaisiin meillä täällä Suomessa. Kamppailemme turvapaikanhakijoiden majoittamisessa, jopa pohjois-Suomi tuntuu olevan täynnä. Telttamajoitus tuntuu karmealta vaihtoehdolta lumisessa maassa. Mielialat lainehtivat laidasta laitaan. Pariisin iskut saattavat kärjistää rasismia. Kun on islamista liian heikot ja vääristyneet tiedot, "pelätään" kaikkia, jotka ovat "erivärisiä" kuin tavalliset suomalaiset. No, minä asun Perämeren saarella Hailuodossa, täällä vietetään hiljaiseloa kaamoksessa. meri on ainut, joka metelöi! Hyvää jatkoa Sinulle ja läheisillesi! Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pelko taitaa talle hetkella suuntautua vaariin asioihin. Mekin pelkaamme taalla, terrori-iskut ovat ikava kylla arkipaivaa ja hyvin mahdollisia Turkissa. Niita vastaan pitaa taistella vaikka vaikealta se tuntuukin. Hailuoto ja hiljaiselo meren aarella kuulostaa jotenkin kovin houkuttelevalta taalla maailman melskeissa. Kiva kun kommentoit Riitta!

   Poista
 5. On kamalaa, että Koraani antaa luvan tällaiseenkin Islamiin, joka Pariisissa perjantaina näyttäytyi. Hysteria leviää helposti pelossa ja ymmärtämättömyydessä ja yletetään niihinkin, joiden Jumala ei ole peto, joka antaa vapaalippuja Paratiisiin heille, jotka tuhoavat oman ja mahdollisen monen muunkin elämän. Toisaalta tämä "Islam on rauhanuskonto" -puhekin vie asioita Euroopassa ihan väärille raiteille. Harmittaa tosi usein, että asioista ei puhuta niiin kuin ne on. Islam ei ole vain toista, vaan joko tai. Radikalisoitumiselle on tehtävä jotakin, eikä se onnistu hyssyttelemällä vaan selkeällä informaatiolla ja sen mukaan toimimisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhan uskontoja ei taida ollakaan, jokainen on omana aikanaan valjastettu keppihevoseksi, jolla on oikeutettu kansanmurhia, raiskauksia, aluevaltauksia ja alistamista. Yksikaan niista kun ei ole toista parempi. Radikalisoitumisen lopettaminen tuntuu todella vaikealta kun ajattelee miten pitkalla aikavalilla sita on tapahtunut.

   Poista
  2. Sen vaan sanon, että Koraani ei anna moiseen missään tilanteessa lupaa. Ei lähdetä kukaan sille vääristelyn ja vihan tielle :--)

   Poista
  3. Niin ja jos jotain rauhan aatetta haluaa pitaa ylla niin kannattaisi varmaan muistaa etta kyseessa on terroristijarjestö, ei uskonnollinen ryhma eika edes valtio.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen kirjoitus. On aina kiva lukea näitä islami-juttuja "normaaleista" maista, täällä Saudeissa kun tämä on niin vanhoillista ja fundamentalista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Soile ja musta on kiva lukea sun juttuja Saudeista, elama kun on tosiaan siella niin toisenlaista.

   Poista
 7. Hieno kirjoitus. Usko tai uskottomuus, eipa se ihmisten sisaista hyvyytta tai pahuutta erityisemmin muuta, onneksi hyvia ihmisia on vaan pirusti enemman, kaikissa uskoissa! Kun asustelee Lontoossa tulee vakistekin tutustuttua Islamiin, kiehtova uskonto. Olen oppinut paljon hyvilta muslimi-kavereilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lontoo on niin monikulttuurinen etta siella taatusti on helppo tutustua erilaisiin nakemyksiin ja ajatuksiin. Siihen hyvan ylivoimaan on vain pakko uskoa vaikka talla hetkella maailma nayttaakin aika synkalta. Toivotaan parempaa huomista!

   Poista
 8. Kun muutin Malesiaan, niin minua peloteltiin muslimeilla ja hämmästeltiin, että miten te muslimimaahan muutatte. ja miten siellä voi asua? Ei ollut mitään ongelmaa! Vastaanotto oli ystävällinen ja minun tuttavapiirissä on muslimeja. Ihmiset kun ei tiedä mitään, niin puhuvat vaan. Kiva , että anoppi on virkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyin aikoinaan hyvin Malesiassakin, niin kuin taallakin. Islam on yksi osa Turkkia mutta henkilökohtaisesti en ole koskaan kokenut sen vaikuttavan millaan tavalla negatiivisesti elamaani taalla.

   Poista
 9. Muslimeja ja islamin tulkintoja on moneen lähtöön, jokainen taitaa suodattaa saamansa tiedon ja tavan ymmärtää uskontoa oman ajattelunsa ja kokemustensa kautta. Kaikki on aikalailla psykologiaa. Ääripäät ja pahantekijät voivat sitten vedota uskontoon puolustellakseen tekojaan vaikkei niille ole mitään puolustusta, voisivat tehdä samaa joka tapauksessa olipa aate mikä tahansa. Mahdotonta ymmärtää :(

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdotonta on ymmartaa. Olen sen verran kyynikko etten usko ihmisen hyvyyteen vaan lahinna ihmisen ahneuteen ja vallanhimoon, joka löytaa aseensa vaikka mista, oli uskotoja tai ei :(

   Poista
 10. Minusta voitaisiin lakata käyttämästä sanaa uskonto näissä terroriteoissa, kyse on silkasta poliittisesta sodankäynnistä, taistelua vallasta. Kun ei ole vahvaa asevoimaa niin käytetään ihmisvoimaa, yksittäisiä terroritekoja. Ihmisiä on helppo manipuloida mukaan minkä tahansa ideologian varjolla, oikeuttaa teot vaikka uskonnolla. Nämä verisimmät ääripäät koostuvat useimmiten jo valmiiksi rikollisesta aineksesta, jolla ei uskonnon kanssa ole mitään tekemistä, rahalla tai huumeilla saadaan kuka tahansa huutamaan allaahuakbaria. Nähty on.
  Ärsyttää suunnattomasti, kun nykyään länsimaissa kaikki muslimit niputetaan samaan kastiin, vaikka täällä on käyty taistelua äärisuuntia vastaan jo 80-luvulta lähtien, aikana jolloin länsimaat vielä näitä ryhmittymiä tukivat. Nähty ja eletty sekin. Argh!
  Sori vuodatus. Vääräuskoisena tai uskonnottomana on eletty täälläkin jo 40 vuotta eikä se ole ketään häirinnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vuodatuksesta, tanne saa vuodattaa mita tahansa jarjellisissa rajoissa :) Naulan kantaan. Suurvaltapolitiikalla on sormensa pelissa lahes kaikissa paikoissa joissa on kriiseja, sen puolesta lansimaat eivat ole sen viattomampia kuin kukaan muukaan. Ja ainahan naita aariryhmia joku rahoittaa ja aseita toimittaa, hyvin kieron kiemuraiset ovat maailman valtapelin verkostot :(

   Poista
 11. Koskettava kirjoitus jälleen ja ihana että anoppisi on säilyttänyt elämänilonsa. Järkyttävää katsoa mihin maailma on menossa, missään ei enää voi tuntea olevansa turvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kivasta kommentista! Toivotaan etta mentaisiin kohta hieman parempia aikoja.

   Poista
 12. Olipa hyvin kirjoitettu ja olen aivan samaa mieltä sekä sinun että Sirokon kanssa. Onneksi nyt jopa terroritekoihin syyllistyneiden perheenjäsenet ovat ottaneet esiin sen, etteivät kyseisiin tekoihin syyllistyneet ole edes olleet mitenkään kovin uskonnollisia! Jotenkin kun pelkään myös, että nyt kaikki muslimit niputetaan vielä entistäkin tiukemmin samaan nippuun tällaisiin tekoihin syyllistyneiden kanssa. Myös kristinuskon varjolla on tehty hirmutekoja, vaikkei uskonto itsessään sellaisiin kehotakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se etta useat naita nuorista terroristeista olivat radikalisoituneet niin nopeasti ilman uskonnollista taustaa oli mielenkiintoista, haettiin siis elamaan jotain sisaltöa tai jannitysta? Jarkyttavaa mihin se on johtanut :( Toivotaan etta ihmiset eivat putoa tahan kuoppaan, joka on myös naille terroristeille mieleinen eli islamofobian leviaminen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit