Sigara börek eli turkkilaiset täytetyt rullat

Jos olet käynyt Turkissa, olet todennäköisesti maistanut näitä taivaallisia juustorullia, ellet niin näissä on tarpeeksi syytä matkaan. Näitä voi tehdä kotona filotaikinastakin mutta ihan samanlaista lopputulosta ei saa kuin paikallisella valmiilla yufkataikinalla. Yufkaa myydään Turkissa kilohintaan, sitä saa marketista valmiiseen pakettiin pakattuna mutta taikina kannattaa ehdottomasti hankkia yufkacilta eli taikinakauppiaalta, jossa se on tuoretta ja ilmavaa. Sigara börekin teko on lopulta aika yksinkertaista ja nopeaa.


Sigara börek

yufka levyjä
leivontaan sopivaa fetaa
persiljaa tai tilliä
paistamiseen öljyä

1. Yufkaa on helppo käsitellä tuoreena, levitä kaksi levyä päällekkäin, jos johonkin kohtaan tulee pieni reikä, ei hätää. On hieman tekijästä kiinni monta levyä haluat laittaa levyjä päällekkäin, moni laittaa niitä kolmekin.


2. Sekoita kulhossa juusto ja pieniksi hakatut yrtit, halutessasi voit laittaa sekaan paprika- tai chilimaustetta ( Turkissa pul biberiä).

3. Leikkaa pyöreät levyt halusi mukaan 8-16 osaan, annostele jokaisen kolmion leveimpään kohtaan lusikallinen täytettä ja sulje reunat ja rullaa pitkulaksi. Kostuta rullan liitoskohta vedellä, jotta se pysyy paistamisen aikana kiinni.


4. Kuumenna reilusti paistoöljyä kattilassa ja asettele rullat varoen paistumaan, varo etteivät ne pala, käännä kerran ja tarjoile heti.

Rulliin voi käyttää myös sinihomejuustoa, vaihdelle yrttejä ja mausteita. Filotaikina on erilaista ja sitä on hyvä laittaa ainakin 3 arkkia päällekkäin, leikkaa arkeista kolmioita ja etene kuten yllä. Taikinasta voi kääriä kerralla reilusti rullia ja laittaa osan pakkaseen, ne voi tehdä myös illalla valmiiksi, kelmua päälle ja jääkaappiin odottamaan paistamista. Rullien kanssa voit tarjota halutessasi kylmää jogurttikastiketta.

Kommentit

  1. Mulla on ollu pakkasessa kohta kuukauden filotaikinapaketti oottamassa että tekisin sigara börekejä, mutta en oo saanu aikaseks. Olipa hyvä etten aiemmin tehnytkään koska oisin varmaan käärässy vaan yhteen kerrokseen taikinaa ja sit paistovaiheessa ihmetelly miten ei suju. Pitää viikonloppuna kun on vapaata kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ei kun rullaamaan, nama on tosi hyvia!

      Poista
    2. Joo, mä vaadin aina Turkin lomilla vähintään kerran päästä yhteen tiettyyn ravintolaan buffetaamiaiselle jossa näitä on tarjolla.

      Poista
  2. Voi miten herkullisen nakoisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nama on kylla aika turmiollisia, syötiin viimeeksi illalla ihan liikaa ja olin tehnyt toisen satsin aamupalalle, huoh ja yhtaan ei jaanyt...

      Poista
  3. Herkkuja. Meillä tykätään myös kevätrullaversioista, jolloin väliin laitetaan jauhelihaa, sipulia, porkkanaa, valkosipulia ja paprikaa. Mausteet tietenkin myös. Ja syödään Sweetchili-kastikkeen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei ole tullut edes mieleen etta tietenkin naista vois tehda myös kiinal.version! Kiitos vinkista, rakastan kevatrullia!

      Poista
  4. herkullisen näköisiä ja varmaan makuisia. ostan usein curry puffeja matkalla kotiin....
    t. Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ne curry puffit vasta herkullisia ovatkin, söisin kilon jos nyt saisin kasiini!

      Poista
  5. Njam! Meilläkin tehdään noita, perusaineina keitetty peruna, tonnikala, persilja ja juusto. Saispa täältäkin fetaa, näyttää niin herkulliselta ja paljon kevyemmältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ai teilla taytetaan sellaisilla, onpa janna ettei siella ole fetaa, mitas juustoja teilla suositaan?

      Poista
  6. En ekasta kuvasta ensin tajunnut, etta siina oli taikinaa noin valtavassa maarassa. On todella herkullisen nakoisia!

    VastaaPoista
  7. that must be delicious save some for me.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit