Perusperjantai ja leppoisa lauantai

Arki on alkanut rullaamaan mukavasti. Viikonlopuissa ja viikoissa on pieni ero, mukavilta tuntuu niin lauantai kuin myös tiistai. Sunnuntaina odottaa jo hieman arkea ja perjantaina viikonlopun touhuja. Näin sujui viime viikon perjantai ja lauantai, miten omasi kulkee?

Perjantai


Kello soi 07 kuten joka arkiaamu. Patterit on laitettu tällä viikolla iltaisin lämpöisiksi, ulkona alkaa nimittäin olla kylmä öisin. Tyttö katselee piirretyn, juo maidon ja pukee. Vilkaisen tytön koulun ruokalistaa ja teen eväät sen mukaan, toastia ja ayrania sekä kurkkua ja tomaattia. Varttia vaille 08 laitetaan tytölle korvaläpät, kaulaliina ja hanskat, syystakki riittää edelleen. Koululle kävellessä paijataan pari kissaa ja tutkitaan mitä naapuruston kissat ovat aterioineet aamulla. Kalaa! Heti kasin jälkeen olen takaisin kotona ja lähden Alexin kanssa rantaan. Ihana syysaurinko, ihana lenkki!


Lenkin jälkeen kokkaan munakkaan ja juon teen, samalla vilkaisen uutiset netistä ja tutkin enkunryhmien kuukausisuunnitelmaa. Tarkistan materiaalit ja pussaan miehelle moit. Vaatteiden vaihto astetta edustavimpiin ja kohti tarhaa. Tykkään vartin pituisesta työmatkakävelystäni, sillä saan kulkea pitkin pieniä Bostanlin katuja, joissa on uskomaton määrä pulleita ulkokissoja, pieniä kauppoja ja pihojen hassuja yksityiskohtia.


Vajaa 3-vuotiaiden enkuntunti alkaa puoli 11, pienempien kanssa kerrataan värejä, lauletaan ja ihmetellään päivän säätä. Tunnit menevät vauhdikkaasti, kun yhden ryhmän tunti päättyy, alkaa seuraava samantien. Lasten kanssa on niin palkitsevaa kun tietää että he eivät juuri fuskaa, onnistumisen ilot, ärsyyntymiset ja kiitokset ovat spontaaneja. Painan oven kiinni tyytyväisenä kuluvasta viikosta ja onnellisena viikonlopusta kello 13. Suuntaan pölyimuripussien ostoon sillä tiedän ihan lähellä, keskellä kiireisintä Bostanlia päivystävän pussikauppiaan autossa. Sieltä löytyvät oikeat pussit sillä imuriimme ei niitä juuri muualta löydy. Sorrun kauniissa syysauringossa ostamaan muutakin kotimatkalla, kuten lakanoita ja uuden ovimaton. Käyn edullisessa Şok-marketissa ostoksilla.


Kotona mies ja tyttö ovat syöneet ja mies on keittänyt kahvit. Alex on nakertanut tytön kirjaa kun mies on ollut hakemassa tyttöä koulusta, palopuheen jälkeen koiruus maastoutuu pöydän alle häpeissään. Alex taitaa olla tyytymätön arjen muuttuneisiin kuvioihin? Huomaan jääkaappiin unohtuneen yufka-taikinalevyn ja teen siitä nopeaksi herkuksi vielä sigara börekrullia juusto-makkara täytteellä. Mies näpertelee eri lajeja chilipippureita kuivumaan sinne tänne terassille, niitä on tarkoitus istuttaa keväällä purkkiin. Ehdin Alexin kanssa vielä tunnin lenkille ennenkuin mies lähtee töihin kello 16.

Tyttö haluaa piirtää, joten heitän pyykit koneeseen ja yritämme piirrellä mallista taruponia, tulos miellyttää tyttöä ja sen jälkeen pinaatit likoon. Sisustamme tytön huonetta uusilla piirustuksilla ja laitamme vanhoja sivuun, samalla laitetaan kassi täyteen pieniä kenkiä vietäväksi kierrätykseen. Skypetetään ukin ja mummin kanssa kello 18 ja sitten hetki lötkötellään ja sitten lettutaikinan tekoon. Tyttö auttaa mielellään. Täytellään tiskikonetta, viedään pyykit ja kauhistellaan surkean näköistä syyspihaa, Alex ruikkaa pissat viime vuoden joulutähteen, joka on alkanut kukoistaa pihalla.


Naapuri pimpottaa ovikelloa ja palauttaa meidän viemisten mukana tulleen lautasen mukana kuukauden jälkiruokaa eli aşurea. Onneksi tyttö tykkää sillä meillä on miehen kanssa aşure kiintiö ylitetty. Kello 19 syödään pinaattilettuja ja sitten Disney-kanava auki. Käyn laittamassa lämmityksen päälle ja patterit auki olkkarista ja makkareista. Itse tsekkaan työjuttuja, uutiset ja sosiaalisen median ennen tytön iltarumbaa, jonne viikosta väsynyt suunnistaa ilman hoputusta. Pesujen jälkeen luetaan Herra Hakkaraista ja uni tulee pian.

Yritän vastustaa iltaherkuttelua mutta jotain tekee mieli, pakkasesta löytyy onneksi jäätelöä ja lataan kuvat aiemmin kirjoitettuun blogitekstiin, teksti ulos ja sänkyyn kirjan kanssa. Sitä ennen vien Alexin iltapissalle ja kuuntelen hiljaista tienoota keskellä miljoonakaupungin kohinaa. Kuu mollottaa, lämmitys tuoksahtelee, kosteus menee ytimiin ja kodeista kuuluu telkkarin pauhu ja pulina. Pimeässä ja koleassa illassa oma valoisa ja lämmin koti näyttää ulkoa katsottuna maailman parhaimmalta paikalta ja sitähän se.

Lauantai


Onneksi olkoon, jos saat nukkua viikonloppuisin sillä itse herään viikonloppuna arkeakin aiemmin Alexin tassuun. Kello näyttää puoli 07 ja ulkona on pilkkopimeää. Torkun puoli tuntia ja hyppään verkkareihin. Kakkapussilaukku selkään ja kohti pimeyttä. Ei ketään kulmilla. Alexin kanssa ei juuri pelota mutta pimeässä pelottaa että Alex hyökkää jonkun päälle varmuudeksi. Puistossa odottelee jo paras koirakaveri Lola omistajansa kanssa, tunnin riehumisen aikana aurinko nousee ja kuhina alkaa. Haen leipomosta leipää ja tekisi mieli muutakin mutta pysyn tiukkana. Lähtiessä nukutti mutta tullessa olo on energinen.


Kotona on hiljaista vielä ennen puoli 09, keitän teetä ja avaan tietokoneen sekä aamuohjelman telkkarista. Tyttö köpsyttelee 09 sohvalle joten kanava vaihtuu. Laitan teepannun tulille ja kanamunat kiehumaan, makkaramunakasta, oliiveja, vihanneksia, juustoja ja suureksi iloksi teen jääkaapin perukoilta löydön, avaamaton anopin mansikkahillo! Mies mönkii puoliunessa aamiaisella sillä unta on takana aika vähän.


Kello 11 ollaan puistossa odottelemassa ystävää lapsineen. Porukkaa on paljon, puiston kahvilat turvoksissa ja penkit miehitetty. Aurinko porottaa ja meillä on liikaa vaatetta, takit laitetaan vauvanrattaiden koriin ja viihdymme puistossa monta tuntia, sitten tulee nälkä ja ystäväni kutsuu meidät heille vohveleille. Voi nam, syön vuorotellen makealla ja suolaisella täytteellä. Päätän hankkia vohveliraudan kunnes tulen tunnin päästä järkiini kun ähky iskee.

Syötän ystävän 9kk vauvalle vihannessosetta ja saan vastaiskun naamalle. Kotiin lähdetään kello 15 kun tyttö on kaverinsa kanssa tehnyt taideteoksen kaverinsa uuden vaatekaapin oveen, tussilla. Matkalla mies soittaa ja kertoo tytön kaverin olevan yläkerrassamme mummolassa, vien tytön suoraan sinne ja lähden itse Alexin kanssa ulos ja sitten kauppaan. Imuroin ja retkahdan sohvalle. Hätkähdän tunnin päästä tokkurassa. Lämmöt päälle ja nälkä hiipii. Syön mandariineja ja banaanin. Rapsuttelen Alexia. Ihmetellään Alexin kanssa kodin hiljaisuutta, kohta jo kaivataan elämää. Nyt on hyvää aikaa pirauttaa parille ystävälle ja anopille.


Tytön kaverin tuttu äiti kotiuttaa neidin kello 19. Vaihdamme kuulumisia koulusta ja sovimme treffejä, äänemme ovellamme saavat muitakin naapureita uteliaiksi, muutama pää työntyy toivottelemaan iltoja ja saman kerroksen rapusta virtaa pari leikkikaveria tytöille rappuun riehumaan, vaivoin saan tytön kotiin. Alex käy kierroksilla tohinasta eikä tiedä ketä puolustaisi. Teen tytölle munakkaan ja jälkkäriksi hedelmäsalaattia, yläkerrassa on syöty kakkua, aşurea ja juotu maitoa. Alex saa kuivamuonaansa lauantain kunniaksi jogurttia ja valkosipulia, naminam.

Neiti nukahtaa ennen kuin kello lyö 20 sohvalle, hauska päivä vaatii veronsa. Kannan tytön sänkyyn ja suuntaan Alexin kanssa pihalle. Iltapalaksi lämpimiä voileipiä ja pari lasia punaviiniä, kynttilät palamaan ja telkkarissa kanavapujottelua. Nettisurffailua ja valokuvien järjestelyä. Kello lyö 23, apua sillä se on mittapuullani myöhä. Hammaspesun kautta syöksyn kirjan pariin, Alex käpertyy huovalleen sängyn viereen ja murahtelee pari kertaa lauantai-illan ilonpidoille naapurustossa. Uni vie ja viimeinen muistikuva on että onneksi huomenna on suloinen sunnuntai.

Näin siis viikko sitten, mukavaa tätä alkavaa viikonloppua kaikille lukijoille! Haastan muut bloggaajat postaamaan omasta arkisesta päivästä pian alkavan joulukuun kunniaksi.


Kommentit

  1. Voi miten mukava on nähdä kuvissa VALOA. Meidät se on unohtanut. Siksi ripustinkin tänään jokaiseen siivoamaani huoneeseen jo jouluvalot. Ulkona olisin ehkä ehtinyt käymään, mutta siihen märkään ja harmaaseen ei tule helposti lähdettyä. Jäi siis kuvaamatta tämäkin päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tanaan alkoi Izmirin 'talvi' eli sateet alkoivat eika loppua nay. Onneksi on kuitenkin valoa, joulutunnelmaa taalta saa kylla hakea.

      Poista
  2. Kiva postaus perjantain ja viikonlopun kulusta. Teillä käytetään jo kaulaliinoja ja hanskoja ja lämmittimiä. Täällä päin parikymmentä astetta vielä ja pari viikkoa on tyttö käyttänyt legginssejä paljaiden säärten sijaan. Siellä ollaan paljon tekemisissä naapureiden kanssa? Musta täällä päin on kiva juttu se että ei olla ventovieraita naapureiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla on aamuisin ja iltaisin viileeta, meilla on jo patterit illalla ja öisin paalla kaikissa huoneissa. Naapureiden kanssa ollaan paljon tekemisissa, ei ehka nykyisin kaupungeissa enaa niin paljon kylailla kuin ennen mutta kylla jokainen toisensa tuntee ja vahintaan kuulumiset vaihdetaan kun nahdaan. Ihan kivaa se on, silloin on helpompi saada apuakin ja autella itsekin tarpeen tullen.

      Poista
  3. Tavallisesta elämästä on kiva lukea! Kirjoittelisin heti itsekin, kiitos haasteesta, mutta olen ollut flunssassa kotona nyt jo viikon. Tavallinen arki on etäinen muisto! Ehkä ensi viikolla...

    Meillä riittää edelleen valoa ja lämpöä. Aamuisin on ilmassa vähän vilpoista terää mutta päivisin mennään vielä ihan reippaasti yli 30 asteessa. Useampana yönä ollaan yritetty pärjätä ilman ilmastointia mutta toistaiseksi on liian kuuma nukkua ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan etta sairastelu on nyt ohi siellapain. Teilla on kylla siella kuumat oltavat, oletteko tottuneet siihen? Taalla on nyt viileaa, tanaan on satanut aamusta asti ilman taukoja eli talvi on virallisesti alkanut.

      Poista
    2. Ollaan kai totuttu kuumaan kun tämä tuntuu nyt tällaisenään melko vilpoiselta säältä! :) Tänään on varjossa ehkä vähän alle kolmenkymmenen ja mulla pitkähihainen ja lisäksi huivi harteilla ja just sopivalta tuntuu näin. Taitaa tulla Suomessa joululomalla taas kylmä!

      Poista
    3. Mun tyttö laittoi tanaan ekaa kertaa toppatakin kouluun lahtiessa, tanaan on luvattu 'vain' +6 paivalla, joka on taalla tosi kylma :) Tama talven hankalin asia on nama lampötilavaihtelut, ei niinkaan kosteus ja kylmyys. Mukavaa joululomaa Suomeen!

      Poista
  4. Teillä on vielä kaunis syksyinen sää. Täällä on lumenpuutteesta johtuva jatkuva pimeys, joka kyllä väsyttää. Lunta ja pikku pakkasia odotellaan vesisateen ja pimeyden tilalle. Vielä viikko töitä ja sitten alkavat rauhalliset aamut ja pitkät lenkit koirien kanssa.
    Mikä tuon teidän maanpeittokasvin nimi on, mahtaisiko sitä voida istuttaa meidän todella surkean nurmikon tilalle, onko se vaatimaton kasvualustaltaan? Komealta se näytti kuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TOivottavasti saatte lunta pian! Oi ihanaa, nauti sitten niista aamuista ja lenkeista. Tuo taitaa olla yaban menekse, se leviaa tosi helposti joten on siina mielessa helppo. Me istutettiin nurmikkoa Ankaran kotiin ja siina oli kylla iso homma, nyt ei jaksettu sita rumbaa joten tuo valmiina ollut saa kelvata. Suosittelen, meilla on tassa vanhaa merenpohjaa eli melko markaa maaperaa joten sekin helpottaa.

      Poista
  5. Mukava arkipostaus. Näistä tykkään ja lisää odotan :) Kuten muitakin postauksiasi, joita on aina kiva lukea!

    VastaaPoista
  6. Huomasin että nyt olet uskaltanut laittaa jo tytön kasvokuvan näytille. On kyllä kaunis tytär sinulla. :) Haluaisitteko lisää lapsia? Tai onko suunnitelmissa ylipäätään? Miten sun opettajan hommat sujuvat?

    - Frida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa tuo on mun ystavan tytar, josta sain luvan laittaa tallaisen ei niin selvan kuvan. Lisaa lapsia ei ole suunnitteilla :) Opettajan hommista lisaa juttua viikonloppuna blogissa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit