Aamiainen aloittaa päivän

Turkkilaista aamiaista ei voi hehkuttaa liikaa, sillä se on yksi hienoimpia ruokaan liittyviä oivalluksia. Siihen ei voi kyllästyä sillä tarjolla on niin monenlaista vaihtoehtoa. Kotona valmistettu aamiainen on ihana kun on aikaa mutta kyllä on mukava istahtaa valmiiseen pöytäänkin. Niin tehtiin viime viikonloppuna ja suunnattiin Izmirin ulkopuolelle vuoristoon.



Turkkilaisen Vanin kaupungin laaja aamiainen on jo käsite, muillakaan alueilla eivät aamiaispöydät jää köyhiksi vaan notkuvat aina vihanneksia, juustoja, omeletteja, hilloja, börekiä ja milloin mitäkin alueen tyypillistä herkkua. Vihanneksista ehdottomat ovat tomaatit, kurkut ja biberit, höystettynä oliiviöljyllä ja mausteilla kuten sumakki, oregano tai pippuri. Juustoja kuuluisi olla useampaa laatua, mietoa kaşaria, alueelle tyypillistä juustoa ja fetaa.


Oliivit tarjoillaan marinoituna sitruunalla, oliiviöljyllä ja valituilla mausteilla, mieluusti tarjolla on sekä vihreitä että mustia oliiveja. Kanamunat paistetaan usein pannulla sucuk-makkaran kanssa, jota saa mausteisenakin, mukaan pannulle voidaan lisätä halutessa vihanneksia ja juustoa.



Viikonlopun aamiaisilla nautitaan usein erikoisuuksista kuten bal kaymak eli kuorittua puhvelinmaitoa hunajassa, lor reçel eli ricottajuustoa hillossa, joka on usein karhunvatukkahilloa sekä mausteiset aamiaistahnat, jotka valmistetaan paprikasta, tomaatista ja saksanpähkinöistä. Tarjolla saattaa olla muitakin harvinaisempia juttuja kuten säilöttyjä paprikoita juustossa, yrttijuustoa tai kuivalihaa eli pastirmaa.



Turkkilaiset ovat todellista piknik -kansaa. Olen itse ihastunut piknikiin oikeastaan vasta kuluvan kesän aikana ja monena viikonloppu aamuna olemme raahanneet pikniktuolit ja laukun rantaan leipomon kautta. Kaikki maistuu todellakin paremmalta ulkona. Olemme moniin turkkilaisiin verrattuna höyhensarjalaisia sillä paikallisten piknikvarustukset ovat omaa luokkaansa. Monilla on mukana tyynyt ruokalepoja varten ja autojen takakontit pullistelevat eväistä, usein piknik jatkuu koko päivän, ensin aamiainen ja sitten lounas ja niin edelleen.


Rakkaus aamupaloihin näkyy siinä että aamiaispaikkoja on käsittämättömän paljon. Omalla alueellamme kymmenittäin, lähes jokainen ravintola mainostaa aamiaislautasta eli kahvalti tabağı tai laajempaa serpme kahvaltia, jossa pöytään kannetaan pieniä kippoja ja pannuja niin, että pöytä notkuu. Aamiaislautasten hinnat ovat noin 10-15 tl ja laajemman serpme kahvaltin hinta 12-30 tl riippuen paikasta. Hinta on kuitenkin sen verran edullinen että aamiaispaikat ovat todella suosittuja, erityisesti viikonloppuna. Viime viikonloppuna kävimme Çicekliköyn alueella, joka sijaitsee vuoristossa. Alueella on kymmenittäin ns. kyläaamiaista tarjoavia paikkoja ja liian myöhään saapuneilla on jo vaikeuksia löytää parkkipaikkoja.


Olen joutunut tekemään muutoksia ruokavalioon viime kuukausien aikana joten viikolla aamiaiseni
on yleensä puuro, viikonloppuna turkkilainen aamiainen maistuukin sitten sitäkin paremmalta. Eri maiden aamiaiskulttuuri on kiehtova, totuin melko helposti syömään Malesiassa intialaisten roti canaita, Vietnamissa riisiä ja Thaimaassa hedelmiä, englantilaisen aamiaisen takia palasin maasta monen lisäkilon takia ja espanjalaisten churrot vievät kieleni mennessään.


Millainen on sinun aamiainen? Kaipaatko maailmalla ruisleipää vai oletko tottunut paikalliseen tyyliin aamiaisen suhteen?



Kommentit

  1. Juuri näin! Turkkilainen aamupala on kyllä paras turkin ruuista - ehdottomasti! En tiennytkään että bal kaymakissa on puhvelin maitoa, luulin vaan että jotain kermajuttua ja hunajaa. Kiitos infosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilainen aamupala on kylla ihanan kattava, sen takia olen joutunut siita hieman luopumaan viikolla :(

      Poista
  2. Mä rakastan aamiaista. Se on hetki jolloin oon nälkäinen. Iltaa kohteen en sitten niin enää. Asun Kanadassa ja aamiaiseni on täysjyväbagel maapähkinävoilla ja hedelmäsoseella (vähemmän sokeria kuin hillo) ja banaani suklaamaito pinaatti smoothie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös ehdottomasti aamiaistyyppi, voin syöda joskus aamiaisen myös illalliseksi :) Nam, tykkaan maapahkinavoista!

      Poista
  3. Olen nuorempana saanut nauttia viikon verran turkkilaisesta kotiaamiaisesta Istanbulissa, ja voi pojat, että olikin monta sortimenttia, ja kaikki oli ihan tolkuttoman hyvää! En ole ihan varma, onko turkkilainen aamiainen ihan maailman paras (intialainenkin on aika hyvä ;-D), mutta hyvä se on kumminkin.

    Sen sijaan piknikeistä en ole koskaan tykännyt. Tai tykkäisin niistä kyllä, jos joku muu hoitaisi koko ruokapuolen, ja minun tarvitsisi vain syödä. :-) Minua niin ärsyttää raijata tavaroita edestakaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykastyin Malesiassa paikallisten intialaisten aamiaiseen, kavin yleensa aina aamulla syömassa roti canaita ennen kouluun menoa, voi etta se oli hyvaa. Musta on tullut piknik ihminen vasta tana kesana, se ulkona syöminen on niin kivaa etta kestan raijauksenkin.

      Poista
  4. Nam nam, herkullisen näköistä. Täälläkin aamiaiset ovat ihan huippua, ja monet syövät aamiaisen kahviloissa,etenkin viikonloppuisin. Kahvila-aamiaiseen kuuluu yleensä kahvi ja/tai tuoremehu, 2 kananmunaa halutulla tavalla, leipiä, erilaisia levitteitä ,juustoa ja salaatti. Oma aamiaiseni sen sijaan...no se riippuu,joskus se on vain kahvi..
    Hotelleissa ja jossain ravintoloissa sen sijaan aamiaiset ovat varsinainen runsauden sarvi,jossa pitää pitää huolen ettei syö liikaa tai ;D
    Tässä yksi esimerkki sellaisesta, joka on kotini lähellä
    http://www.rantapallo.fi/jaeli12/2016/03/07/silo-vierailun-arvoinen-paikka/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla aamiaisen syöminen ulkoona on myös tosi suosittua erityisesti viikonloppuna. Joo, helposti lahtee lapasesta tuolla aamiaisella mutta viikonloppuna annan itselleni luvan herkutella vahan leveammin. Ihana aamiaispaikka!

      Poista
  5. Kuvasi ruoat sopisivat minulle lounaaksi. Pöytä melkein notkuu! Olen, valitettavasti makean aamiaisen syöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein aamiastarjoilu on taalla aina kahteen asti joten kylla se menee monilla jo lounaan puolelle, kunnon turkkilaisen aamiaisen jalkeen lounasta ei sitten syödakaan vaan mennaan niilla hyvilla aina iltaan asti.

      Poista
  6. Turkkilainen aamiainen sen olla pitää :) Monipuolista ja terveellistä, herkkujakin on mukana. Joissakin maissa varsinaista aamiaista ei ole tai se on vain pari keksiä kahvin kera. Mielenkiintoista miten aamiainen vaihtelee eri maissa niin suuresti.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pystyisi toimimaan pelkalla kahvilla ja keksipalalla, mun on pakko saada syöda aamulla jotain kunnon aamiaista tai muuten on heti nalka, toisaalta lounas onkin yleensa kohdallani aika tosi kevyt.

      Poista
  7. Minä en pysty syömään heti aamulla. Minulle varmaan sellainen ihanteellisin olisi brunssi, joka yhdistelisi lounasta ja aamiaista. Turkkilainen aamiainen rikkaana versiona oli jees, mutta se hotellien muna,leipä, kurkku, tomaatti-versio tuli aina Turkin lomilla lopulta korvista. Muistelemme edelleen hyviä hotelleja mm. niiden aamiaistarjonnan perusteella. Muistatteko sen hotellin, jossa oli aamiaiseksi... saattaa mm. olla muisteluiden lähde:D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvien hotelleiden aamiaiset jaa kylla tosiaan mieleen, tosin mulle sopii ihan loistavasti se perus settikin hotellilla, viikonloppuna aamiainen kylla kallistuu enemmin brunssiksi ihan jo aikataulun ja maaran vuoksi.

      Poista
  8. Voi että nam, nälkä tulee kuvia kattoessa! Ei oo kyllä turkkilaista aamupalaa voittanutta! onneks ainakin jonkunnäkönen versio siitä on helppo tehdä myös ite kotona hehe. Osaisitko muuten sanoa, mitä on sellanen keltainen hillo (?) nimeltään. Ensin epäilin vain vaaleammaksi hunajaksi, mutta maku oli enemmän makea ja kukkainen :-D törmäsin tähän ihan ensimmäistä kertaa Mardinissa keväällä kun olin aamupalapaikassa syömässä, enkä tajunnut kysyä mitä se mahtoi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisko olla aprikoosihilloa? Turkkilainen aamiainen on ıhana ja parhaimmillaan ihan liian iso 😊

      Poista
  9. Ihanan näköistä! Yleensä aloitan itse aamun pelkällä kahvilla, mutta taas toisaalta, jos hotelliaamiaista on tarjolla, syön kyllä mielelläni buffetista hieman enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikolla syön useimmiten puuron mutta vkonloppuna herkutellaan.

      Poista
    2. Viikolla syön useimmiten puuron mutta vkonloppuna herkutellaan.

      Poista
  10. Tarvitsetko kiireellisen lainan yrityksesi rahoittamiseksi tai mihin tahansa tarkoitukseen? Ota yhteyttä meihin nyt, jotta saat nopeat ja edulliset lainat kaikkiin budjetteihin ja vaatimuksiin.

    WhatsApp: 00918147819880

    Ota meihin yhteyttä sähköpostitse:
    classicglobalfinancelimited@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Tarvitsetko rahoitusta?
    Etsitkö rahoitusta?
    Etsitkö rahaa yrityksen laajentamiseksi?
    Autamme yksityishenkilöitä ja yrityksiä saamaan lainaa yritystoimintaan
    laajentamiseen ja uuden yrityksen perustamiseen, mikä on mikä tahansa määrä. Hanki laina kohtuullisella 3%: n korolla. Tarvitsetko tätä rahaa / lainaa liiketoimintaan ja laskujen selvittämiseen? Lähetä sitten meille sähköpostia nyt saadaksesi lisätietoja. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse: maxcreditfinance@googlemail.com

    VastaaPoista
  12. Tarvitsetko rahoitusta?
    Etsitkö rahoitusta?
    Etsitkö rahaa yrityksen laajentamiseksi?
    Autamme yksityishenkilöitä ja yrityksiä saamaan lainaa yritystoimintaan
    laajentamiseen ja uuden yrityksen perustamiseen, mikä on mikä tahansa määrä. Hanki laina kohtuullisella 3%: n korolla. Tarvitsetko tätä rahaa / lainaa liiketoimintaan ja laskujen selvittämiseen? Lähetä sitten meille sähköpostia nyt saadaksesi lisätietoja. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse: maxcreditfinance@googlemail.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit