Airbn-kokemuksia Turkissa - tarinoita ja tähtitaivaita

Airbn majoituksia on kertynyt tällekin kesälle useampia, jokainen omalla tavallaan mielenkiintoinen. Ensimmäistä kertaa vuokrasimme lomapaikan palvelun kautta kaksi vuotta sitten, jonka jälkeen hotelleissa on tullut oltua aiempaa harvemmin. Mahdollisuus ottaa usein koira mukaan, sulautuminen nopeasti kulmakuntaan ja oma vapaus ovat ajaneet hotellien aikataulujen ja ainaisen missä-seuraavaksi-syödään -rumban ohi. Kesäkuumalla hotelli ilman kunnollista jääkaappia on melkoista kidutusta.


Airbn-toiminta aiheuttaa monissa paikoissa ongelmia paikallisille, mutta ainakin omalla tuntumalla lomarannoilla ja pienissä kylissä meistä on ollut enemmin hyötyä kuin haittaa. Emme ole majoittuneet kertaakaan kerrostaloissa tai isommissa asuinyhteisöissä, vaan valinneet mahdollisimman omassa rauhassa olevan paikan. Koira on sulahtanut monissa paikoissa lukuisten muiden kotieläinten joukkoon, ja itse olemme nauttineet aitiopaikasta paikalliseen kulmakuntaan.


Turkissa vuokraustoimintaan liittyy varmasti paikallisia ominaispiirteitä, tosin valinnanvaraa on tasossa omasta rahapussista ja mieltymyksistä riippuen runsaasti. Itsellemme tärkeitä asioita valintaa tehdessä ovat luonnonrauha, yksityisyys tarvittaessa, iso terassi tai piha sekä mieluusti grillausmahdollisuus. Koira on ollut muutaman kerran koirahotellissa, mutta yleensä haluamme karvakorvan lomalle mukaan. Tykkään myös, että paikassa on joku juju kuten vaikka tunnelmaa tuova kamiina tai riippukeinu pihannurkassa.

Huolimatta paikasta, isännille on tuntunut olevan tärkeää olla ottamassa vieraita vastaan tarjoilun kera. Monissa paikoissa tarjoilut eivät ole jääneet tulohetkeen, vaan ruokaa ja juotavaa on tuotu pitkin lomaa. Vähintään tarjottavana on ollut teetä, parhaimmillaan tuoreita raaka-aineita ja ruokaa ympäri vuorokauden. Lämpimästi muistelen mandariinitilan isäntää, joka kiikutti meille aamuvarhaisella tuoreet rinkelit, leivät, uunituoreet lehdet ja alueen paikallisia erikoisuuksia, sen lisäksi että oli kerännyt pihapiiristä kokattavaksi kilotolkulla vihanneksia ja hedelmiä.

 


Erikoisinta on ehkä ollut monissa majoituspaikoissa se, että olemme huomanneet todellakin tulleemme keskelle jonkun elämää. Usea vuokrakohde on vuokraajien lomakäytössä ainakin osittain, ja siitä on vaihtelevia kokemuksia. Kaapeissa saattaa olla omistajien vaatekerrat, ja kaapeissa säilykkeet talveksi tekeytymässä. Talojen sisustus, toisinaan erikoisetkin järjestelyt ja varustetaso kertovat omaa tarinaansa omistajista. Miksi jollakin on kymmenittäin pannuja ja kattiloita, muttei kunnon terävää veistä? Useissa paikoissa jääkaapissa on ollut valmiina vieraille tarkoitettuja peruselintarvikkeita, joilla on päässyt loman alkuun matkan jälkeen. Useimmiten olemme roudanneet aivan turhaan hammastahnoja, saippuoita, pyykkipoikia ja oliiviöljyjä mukanamme, sillä lähes joka paikassa varustustasoon on kuulunut enemmin kuin kuvaukset ovat antaneet ymmärtää. Airbn-majoitus on meille myös tapa kokeilla, olisiko alueesta jonain päivänä potentiaalia mökkipaikaksi tai jopa ympärivuotiseen asumiseen.



Kohteiden naapurit ovat aina arvoitus, mutta poikkeuksetta olemme törmänneet avuliaisiin ja mielenkiintoisiin tapauksiin. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista lienee ensimmäinen airbn-majoitus Söken kylän lähellä, joka valikoitui kohteeksi viime tipassa valinnanvaran olleen vähäinen keskellä kuuminta lomasesonkia. Olimme ensimmäiset vuokralaiset, ja paikan isäntä vaimoineen kiikutti meille päivittäin mitä ihanampia ruokia ja uusia keittiövälineitä. Isännän omasta rakipanimosta saimme maistiaisia ja polkuhintaan juotavaa. Iltaisin kyläläiset kokoontuivat rakin hakumatkalla isännän vakiopaikkaan tienlaitaan paukuille ja grillaamaan, päivisin taas isännän luona käytiin mehiläisterapiassa tai ihastelemassa taiteilijan öljyväriteoksia. Tämä kuuluu ehdottomasti majoituksiin, joihin haluaisimme palata uudelleen. Kotiin toimme reissusta tytön tekemän öljyvärimaalauksen isännän kanssa ja kotitekoista rakia. Melko vaatimaton majoitus oli sivuseikka mielenkiintoisen miljöön vuoksi.



Yllätyksiäkin on mahtunut reissuihin. Kuvauksista ja kuvista voi päätellä vain osan, todellinen luonteen paikasta saa kuitenkin vasta sinne päästyä. Viimeisimmässä majoituskohteessa suihku oli varsin alkeellinen, mutta siitäkin selvittiin, samoin kesäkuun majoituksen sähköongelmista, jonka takia ensimmäinen ilta huipentui jääkaapin siirtelyyn ja sähkötaulun ihmettelyyn. Yhden majapaikan pihamaalla meitä odotteli valtava Kangal-paimenkoira, joka osoittautui kuitenkin hyväksi vahdiksi, josta oma koira osasi pysytellä hyvän hajurauon päässä. Asuntojen omistajilta olemme saaneet hyviä vinkkejä alueesta, ja monet niistä ovat jääneet pysyvästi arkeemme kuten Ulamiş kylä, jonka maalaismarkkinoilla vierailemme säännöllisesti.



Airbn-majoituksen paras puoli tiivistyi itselleni tämän kesän reissulla Mordoğanissa. Luonnonkauniin maiseman keskellä uinuva lomapaikka avautui meille pala kerrallaan. Ihmettelimme navigaattorin käskyjä kohti pieniksi käyviä teitä, kun alueen harvat pensionaatit jäivät rantaviivan viereen taaksemme. Ei ollut ensimmäinen kerta kun epätoivo hiipi mieleen majapaikkaa etsiessä. Tutkimusmatkan jälkeen huomasimme olevamme keskellä historiallista Mordoğanin kylää, ja sen kiehtovaa paikallishistoriaa. Jos olisimme varanneet majoituksen pensionaatista, olisimme jääneet paitsi terassin uskomattomasta öisestä tähtitaivaasta ilman valosaastetta, Narkissoksen lähteestä, kyläläisten tarinoista ja palasesta rikkumatonta kylätunnelmaa. Melkein kaikilta reissulta on palattu takki täynnä tarinoita ja muisteltavaa.




Viime viikolla olimme kesäkauden viimeisellä lomareissulla Gümüldürissä kun puhelin soi.
Hei Petra, Orcan tässä soittelee, mitä teille kuuluu?
Puhelimen päässä oli suosikkipaikkani Akarçan tämän kesän vuokraisäntämme, jonka tiloissa majoituimme kahdesti. Olisimme majoittuneet paikkaan vielä uudelleenkin, mutta koko elokuu oli varattuna. Syyskuussa paikka on taas vapaana, ja odottelee meitä jos vain saamme työt järjestettyä minilomaa varten. Kesäähän on vielä jäljellä joulukuulle asti, ja monen monta mielenkiintoista paikkaa odottelemassa Egeanrannikolla.


Kommentit

  1. Minun käsittääkseni airbnb-maailman lakien mukaan esim. shampoot ja saippuat kuuluvat hintaan eivätkä ole mikään palvelus - eli siis periaatteessa voisi valittaa jos niitä ei ole tarjolla. Airbnb-arjonta taitaa kyllä olla maailmanlaajuisesti jo niin valtava että on mahdoton valvoa kaikkia yksityiskohtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, täkäläisissä kohteissa ne on ainakin aina eritelty ja tarjontakin on ollut todella vaihteleva. Joissakin paikoissa on ollut todella laaja repertuaari ihonhoitotuotteita tms. kun taas joissakin paikoissa vain pieni hotellikoko shampoota ja palasaippuaa. Valitukset teen mieluummin heti suoraan isännille, muistona opasvuosista jolloin tuntui, että moni tyytyi lomallaan kärsimään ja valitti jälkikäteen.

      Poista
  2. Tosi ihanan näköisiä AirBn paikkoja teillä on ollut, ja niin mukavaa että on tarjottu ruokaakin.En itse ole vielä koskaan käyttänyt AirBn-palveluja mutta täällä käyneet tuttavani ovat , ja mitä olen nähnyt niin paikat ovat olleet ok-.Tel Avivissa on aivan liikaa AirBn-asuntoja, mikä vaikuttaa tavallisten vuokra-asuntojen hintaan, eli siinä mielessä huono vaikutus kun AirBn.asuntoja liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että tuo ruuan ja teen tarjoaminen on hyvin paikallinen tapa sillä turkkilaisille sellainen on tärkeä asia. Me on käytetty airbn-majoitusta vain kylissä ja rantapaikoissa, joissa niistä ei ymmärtääkseni ole ollut haittaa. Näissä kohteissa ei käy muutenkaan juhlivaa porukkaa ja monissa paikoissa isäntä on kysellyt jo etukäteen aika tarkasti kokoonpanostamme ja loman tarkoituksesta.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa helpolta ja ihanalta, koirakin näyttää nauttivan. Karvakorvan pitää ehdottomasti päästä mukaan, se on selvä. Minä olisin ehkä jo tukehtunut noin valppaasti palveleviin isäntiin :D. Hyvä, että tuovat tuoreita vihannksia ja herkkujaan, mutta ehkä en jaksaisi monta päivää heitä vastaanottaa. Olen niin suomalainen ... yksin omassa rauhassa pitää saada olla ja puhuakin vain silloin, kun itseä huvittaa :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se on varmasti suomalaisille aika outoa ellei ole tottunut. Luulen, että tälläinen vieraanvaraisıuus on tyypillistä turkkilaisten vuokraajien kesken, ei joka maassa. Turkkilaiset itse odottavat aina isänniltä huomioimista, ja pitävät loukkaavana ellei mitään tarjota. Itse olen aika tottunut, ja tykkään höpötellä vieraidenkin ihmisten kanssa joten en enää häiriinny :)

      Poista
  5. Hei,
    Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
    Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit