Elintarvikkeita kotiovelle ja turkkilaisen aamiaisen kunkku - Menemen

Tänään olisi alueemme markkinapäivä mutten vaivautunut sinne, sillä vihanneksia on kaappi täynnä. Sain eilen pussillisen vihanneksia ystävältä, joka pienen käteisrahan puutteessa oli joutunut tyhjentämään vihannesauton lähes puolilleen. Vihanneksia- ja hedelmiä kauppaava lava-auto on kätevä, meidän korttelistoon se kaartaa yleensä alkuillasta torvia töötötellen.


Kotiovelle voi tilata myös tilamaitoa ja se tuntuu olevan suosittua, sen verran usein pieniä tankkiautoja näkyy. Kylmäketju ei ole ehkä täysin luotettava, sillä paikallisilla on tapana keittää tämä tilamaito ennen käyttöä. Hinnaltaan se on aavistuksen kalliimpaa kuin kaupan tuoremaito. Me kokeilimme aikoinaan tätä maitoa tytölle Ankarassa, eipä maistunut kaupan maitoon tottuneelle.


Mies kokkasi viikon vapaallaan pitkästä aikaa turkkilaista vihannesmunakasta eli menemeniä. Jos vierailetta Turkissa, suosittelen kokeilemaan, menemenin taika ei sitten häviä koskaan. Menemeniin tarvitaan munia, tomaattia, sipulia, öljyä tai voita sekä turkinpippureita, jotka voi Suomessa korvata paprikalla, mausteita voi laittaa maun mukaan, chilirouhe ja mustapippuri sopivat tähän.


Menemen

4 isoa kanamunaa
4 keskikokoista tomaattia
4 keskivahvaa turkinpippuria ( voit korvata paprikalla ja tulisuutta kaipaava lisätä chiliä)
1 iso sipuli
öljyä tai voita reilusti

1. Lämmitä rasva pannussa. Lisää sipulisilppu ja pieniksi pilkotut turkinpippurit tai paprikat, kuullota hetki.


2. Lisää seuraavaksi kuoritut ja pieniksi lohkotut tomaatit, jos tomaatit ovat todella mehuttomia, voit lisätä pannulle aavistuksen vettä. Anna tomaattien saostua kastikemaiseksi mössöksi melko alhaisella lämmöllä.


3. Lisää lopuksi munat, tämä on hieman makukysymys, jätetäänkö munat kypsymään kannen alle rikkomatta tälläisenään vai rikotaanko ne. Meillä ne yleensä rikotaan ja sen jälkeen puulusikalla vedetään seosta varovasti reunoilta keskustaan päin, seosta ei saa liikaa vatkata eikä pyöritellä. Anna kypsyä hetki mutta älä paista, menemenin tulee olla kosteaa ja perinteisesti se nautitaan tuoretta leipää seokseen dippaamalla. Menemen on tyypillistä ruokaa duunareiden kesken tauoilla, bussiasemilla ja ruokaloissa. Voit maustaa sitä suolalla, mustapippurilla ja chilirouheella. Menemeniä voi myös varioida ja lisätä sipulin kanssa pannulle mausteisia makkaraviipaleita.


Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. ja on, rakastan menemenia, yksinkertainen on hyvaa!

      Poista
  2. Voi mikä kiva pikkuruoka. Juuri tällaisia ohjeita kaipaan iltapalaksi tai kevytlounaaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tama on hyva valipala, sopii oikeastaan mihin vaan vuorokauden aikaan.

      Poista
  3. Minunkin suosikkejani. Tosin tässä on eroja. Joskus taivaallisen hyvää, joskus ei niin kummoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasvassa ei varmaan pitaisi pihtailla tassa ruuassa ja tomaattien pitaa olla mehukkaita, suosikki on mulla kotona tehty.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Aina kun tata tehdaan, mietin etta miksei tehda useammin?

      Poista
  5. Juuri katselin pari päivää sitten menemenin ohjetta, kun kävin läpi kirjanmerkkejäni. En ole vielä kokeillut, mutta pian täytyy. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessa, olen kaikenlaisten munakkaiden ja munaruokien ystava ja tama menee kylla karkipaahan silla saralla.

      Poista
  6. Meilla tuota menemen-ruokaa vastaa Shakshukka, joka om Pohjois-Afrikan juutalaisten tanne tuomaa. Siihen tulee seka tomaattia etta paprikaa. Meilla yleensa munat jatetaan kokonaiseksi ja annetaan hetken kypsya kannen alla, mutta ei kuivaksi asti. Joskus lisataan oliiveja tai jotain hyvaa makkaraa. Yksi lemppareistani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni jattaa taallakin nuo munat kokonaiseksi kannen alle, taalla taas on saksuka niminen meze, jossa on munakoisoa, perunaa, turkinpippuria ja tomaattia :)

      Poista
  7. Hyvän kuuloinen ja näköinen resepti. Itse taitaisin kuitenkin grillin alla tehdä siitä ihan kiinteän munakkaan kun ajatus vähän löysästä kananmunasta ei makuhermoja kutkuta. On kyllä ikävä sitä, kun Englannissa pystyi tilamaan kaupan nettisivulta kaikki ostokset, jotka tuotiin kotiovelle, Tilaamaan pystyi päivän varoitusajalla. Niin helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tama onnistuisi varmaan sellaisena munakas tyyppisena versionakin, Turkissa nama munaruuat on yleensa tapana jattaa aika löysiksi, meidan tyttö esimerkiksi syö joka aamu löysan kanamunan ja on sita mielta etta mita löysempi, sen parempi :D Taalla on monilla isoilla marketeilla myös ostoskori palvelu eli netista voi tilata ovelle, tai sitten voi soittaa pieniin marketteihin ja tuovat samantien vaikka mopolla ostokset kotiin, helppoa on nama asiat!

      Poista
  8. Menemen on aivan ihanaa, ja erityisen herkullista ja ruokaisaa siitä saa, kun unohtaa sanan vihannes, ja lisää joukkoon hieman sucukia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sucuk menemen on kylla hyvaa myös, ma olen enemmin tan vihannesversion kannalla mutta kylla se makkara menemen maistuu joskus ihan todella hyvalle :)

      Poista
  9. Teen tätä aina silloin tällöin, nopea lounas tai välipala. Mieheni mielestä siinä pitää aina olla lampaanlihan paloja, itse tykkään enemmän kasvisversiosta. Voisi kokeilla makkarankin kanssa.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tosiaan tatahan tehdaan myös sellaisena lihapala-versiona, mina pitaydyn mieluummin tassa mutta sellainen maistuisi taatusti myös anatolian lihapatojen aarella kasvaneelle miehelleni, sucukin kanssa maistuu toisinaa, tulee vahan tuhdimpaa kun on sen tarve.

      Poista
  10. Rakastan kaikenlaisia munakas-tyyppisiä ruokia. Joten tätä sun tänne laittamaa menemenia oli pakko kokeilla. En usko että onnistuin siinä yhtä hyvin kun turkissa, maku olis saanut olla voimakkaampi. Ehkä arastelin vähän mausteiden kanssa. Mutta hyvää se silti oli... Täytyy tähän samaan nyt kommentoida sun blogia. En oikein muista mitä kautta tämän löysin ihan joku aika sitten, mutta oon kovasti tykännyt lukea, jatkan noiden vanhempien juttujen lukemista vielä. Ja uusienkin, kun niitä tulee. Kirjoitukset todella avaa maailmaa Turkkiin ihan eri tavalla, mitä muuten voisi ymmärtää. Itse olin aikoinaan, 17 vuotta sitten Turkissa lomalla. Noh, joku romanssihan siinä syttyi. Parisen vuotta pidettiin yhteyttä, ja kerran sen jälkeen nähtiinkin. Mutta sitten mies lähti armeijaan pitkäksi aikaa, ja mulla nuorella elämä vei suomessa, suuntaan ja toiseen. Yhteys jossain kohtaa alkoi jäämään. Tänäkin päivänä vielä harmittelen sitä, mutta näin se elämä vaan vei. Välimatka koitui ongelmaksi, ikävä kyllä... Myöhemmin elämässäni olen asunut englannissa, ja reissanut vaikka missä muualla maailmassa. Turkkiin en ole jostain syystä mennyt uudestaan, vaikka rakkaus sitä kohtaan jäi. Nyt onkin suunnitelmissa, että ensi syksynä ehkä lähtisin lomamatkan sinne tekemään, ja muistelemaan menneitä :-) Mutta joo, on ihan mahtava lukea näitä sun kirjoituksia. Ne avaa tosiaan ihan eri maailman toisen maan elämään. Kiitos tästä mahtavasta blogista. Ehdottomasti jatkan lukemista. :-)

    VastaaPoista
  11. Hei Anne, kiitos kivasta kommentista, lammitti mielta, toivottavasti paaset muistorikkaalle lomalle takaisin Turkkiin, maa on ihana! Kiva kun löysit blogiini!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit