Biber dolma eli turkkilaiset pikkupaprikat

Turkkilaiset rakastavat dolmia eli erilaisia täytettyjä kasviksia, anoppilassa kyläillessämme anoppi on lähes aina tehnyt potillisen täytettyjä munakoiso-, paprika- ja tomaattidolmia. Vaikka alueelliset vaihtelut ovat aikamoisia paikallisessa ruokakulttuurissa, niin tiettyjä kotiruokia syödään maan joka kolkassa, dolmat ovat juuri sellaisia. Täytettä voi vaihdella mielensä mukaan, tehdä kasvis- tai lihaversion, kokeilla erilaisia mausteita ja vaihtaa riisin bulguriin ja jauhelihan vaikka kanaan. Kasvisversioihin kannattaa kokeilla pähkinöitä ja erilaisia yrttejä, dolmissa saa olla mielestäni reilulla kädellä mausteita ja yrttejä. Anatoliassa jauhelihaa laitetaan reilusti kun taas rannikolla suositaan kasvisversioita.


Turkissa on tarjolla pieniä ja melko ohutkuorisia vihreitä dolmapaprikoita, meillä kyläilijät ovat vieneet muuten näitäkin mukanaan kotimaahan. Nykyisin tuntuu että ruokavirta on vaihtanu suuntaa, ennen meille saavuttiin reissumiesten, juustojen ja meetwurstien kanssa, nykyisin menee sormi suuhun kun kysellään ruokatoiveita mutta kyläilijät vievät mukanaan yhtä jos toistakin vihannesta, maustetta ja kuivatuotetta. Dolmien tekemiseen voi toki käyttää ihan tavallisiakin paprikoita. Itse osaan nykyisin valita silmämäärällä oikean kokoisia ja oikean määrän tiettyyn kattilaan sillä paprikoiden pitää pysyä pystyssä keittämisen aikana, ei liian isoja eikä vänkyrän mallisia.


Paprikoiden tai muidenkaan vihannesten täytettä ei tarvitse keittää etukäteen. Riisi, liha ja mausteet kypsyvät ja hautuvat keittämisen aikana. Turkissa kaikenlaisiin dolmiin käytetään ns. rikottua riisiä (kırık pirinç), Suomessa kannattaa valita ehkä lyhytjyväinen riisilajike.  Jos täytettä jää yli, etsi kaapin perukoilta muuta täytettäväksi sopivaa, kuten tomaatit, erilaiset kaalinlehdet tai vaikkapa kesäkurpitsa.


Etli biber dolmasi eli täytetyt paprikat jauhelihalla

8 pientä paprikaa
180g jauhelihaa
1,5 dl riisiä
1 sipuli pieniksi silputtuna tai raastettuna
persiljaa hyvin pieniksi silputtuna
suolaa
mustapippuria
minttua
paprikaa
tomaattipyreetä
(chiliä)
oliiviöljyä


1. Leikkaa paprikoista hatut pois ja pese ja puhdista sisältä siemenet ja valkoiset osat pois.

2. Valmista sitten täyte. Pese riisi hyvin, sekoita jauheliha, sipuli, mausteet ja ruokalusikallinen tomaattipyreetä. Vaivaa hyvin sekaisin ja anna vetäytyä hetki.

3. Täytä paprikat, jätä yläosaan hieman tilaa sillä riisi turpoaa keitettäessä. Koverra paprikoiden lakit niin, että saat ne hyvin täytettyjen paprikoiden lakeiksi. Paprikat pitäisi saada nyt kattilaan pystyyn joten kannattaa mallata sopivan kokoinen kattila. Sekoita lopuksi lämmintä vettä ja ruokalusikallinen tomaattipyreetä, sekä muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Kaada seos kattilaan reippaasti niin että sitä valuu paprikoihin ja niiden päällekin, sulje kattilan kansi hyvin ja laita hiljaiselle tulelle porisemaan. Tomaattista vettä tulisi olla sen verran, että paprikoiden hattuosat jäävät juuri yläpuolelle. Anna kiehua reilu puolisen tuntia ja tarkista että paprikat ovat pehmeitä. Tarjoile jogurtin kera.


Jos täytät kaalinlehtiä, tulee kääryleet keittää erikseen. Täytettyjen tomaattien ystävä voi tehdä tomaatteja samanaikaisesti paprikoiden kanssa, sijoita tomaatit kattilassa paprikoiden päälle, sillä ne kypsyvät nopeammin. Tomaattien sisus kannattaa hyödyntää ja sekoittaa se täytteeseen.

Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Ooh miten ihanan näköisiä! Mä voisin varmaan elää viikkokaupalla tuollaisilla erilaisilla täytetyillä kasviksilla, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minakin, en kyllasty ikina ja paksua jogurttia pitaa olla kyytipoikana!

      Poista
  2. Täälläkin rakastetaa kaikenlaisia täytettyjä kasviksia.Itse asiassa yksi täkäläinen kehitti sitä varten ihan kivan gadgetinkin,jonka minäkin hankin joku aika sitten.

    http://www.vegidrill.com/index.php/com-smartslider-menu/english

    VastaaPoista
  3. Tämä oli ensimmäinen oppimani turkkilainen ruoka :) Teen näitä usein ja aina maistuu.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma muistelisin etta tata ruokaa mies teki meillakin alkuaikoina kun muutettiin yhteen ja nam olipa hyvaa kotiruokaa, kylla se tie naisenkin sydameen kay vatsan kautta.

      Poista
  4. Onpas kiva ohje! En ole koskaan kuullutkaan tämmöisestä kattilassa kypsentämisestä (olen tehnyt täytettyjä kasviksia vain uunissa). Taidanpa kokeilla näitä viikonloppuna! Harmi vaan, kun paprikat ovat täällä niin jumalattoman suuria, mutta täytyy etsiä, jos löytyisi vähän pienempiä. Onko väliä, minkä värisiä paprikoita käyttää? Entä jos tekee pelkästään täytettyjä tomaatteja (ja laittaa ne siis kattilan pohjalle), ehtivätkö täytteet kypsyä siinäkin, vai kannattaisiko esikypsentää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkissa suurin osa ruuista tehdaan liedella eika kaikilla ole uuneja, monilla saattaa olla vain pieni börek-uuni. Ma tykkaan itseasiassa kattilalla kypsennetyista enemmin kun niista ei tule niin kuivia. Olisikohan siella tarjolla suippopaprikoita? Nekin kayvat, niiden asettelu kattilaan on hieman hankalampaa mutta kylla ne saa laitettua ja monet kayttavatkin niita taalla kun on suippopaprikakausi. Varilla ei ole kasittaakseni mitaan valia. Kylla ne tomaateissakin ehtii kypsya jos tekee pelkastaan niita, ihan samalla ohjeella mutta kannattaa olla tarkkana ettei vesi nouse lakin rajaan asti tai ettei tule mössöa, tomaatteihin riittaa mun mielesta 20-25 minsaa kypsennykseen.

      Poista
  5. Kiitos,kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Ensi viikolla tulee ystäviä käymään,taidan kokeilla dolmasia! Olen joskus tehnyt täytettyjä paprikoita uunissa mutta niistä tuli vähän kuivia. Tämä varmaan onnistuu paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tama on hyva vierasruoka ja ainakin meilla kelvannut suomivieraillekin aina loistavasti! Toivottavasti maistuu!

      Poista
  6. Voi, ihania herkkuja! Tulee vesi kielelle. Mulla on vakaana aikomuksena myös opetella paikallisen provencelaisen keittiön salaisuuksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aika ihanalta, provencelaiset herkut, kerrothan miten kokeilut lahtevat kayntiin!

      Poista
  7. Minä opin tekemään tätä eräältä unkarilaiselta -70-luvulla. Sen jälken olen tehnyt tätä noin kerran kuussa. On yksi ehdoton mieliruuistani. Unkarilanen nimi tälle ruualle on Töltött paprika, ja se tehdään aivan samalla tavalla kattilassa ja syödään kermaviilin tai youghurtin kanssa. Unkarilaiset pitävät Töltött paprikaa kansallisruokanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unkarissa taitaa olla paprika todellakin kansallisherkku. Turkki ja Kreikka ovat vaitelleet varmasti jokaikisesta yhteisesta ruokalajista ja herkusta sen puolesta kummasta maasta ase on kotoisin. Dolmat ovat lahtöisin ilmeisesti Lahi-Idasta ja valimerelta, monet dolmareseptit perustuvat Ottomaaniajan keittiöön ja sita kautta ne levisivat valloitettaviin maihin, eri maissa ja eri alueilla on taytetty vahan erilaisia vihanneksia ja erilaisin tayttein. Taallakin tama herkku syödaan aina paksun jogurtin kanssa!

      Poista
    2. Aivan. Unkarilaiset-kin saivat dolmansa Turkista. Muuten ruotsalaiset nimittävät kaalikäälyreitä kåldolmar nimellä ja he sanovat että ne tulevat Turkista.
      Mutta olipa miten oli niin täytetyt paprikat keitettyinä tomaattikastikeessa on suurta herkkua. Mulla tahtoo tulla sitä sissllystä usein hieman liikaa niin minä laitan sen kauhaan ja kauhan kattillaan kiehumaan paprikoiden joukkoon. On mulla joskus ollut jopa useampikin kauha kattilassa, sillä heitäkin on jotka haluavat täytetyn paprikan ilman parikaa:(.

      Poista
    3. Hei mun anoppi pyörittelee ylimaaraisen pieniksi palloiksi ja heittaa kattilaan sellaisenaan kiehumaan :)

      Poista
  8. Hei Petra! Kysyn nyt ihan asian vierestä! Mulle ollaan laittamassa pakettia Turkkiin enkä nyt tiedä kannattaKo tuo? Onko sulle paketit Suomesta tulleet perille? Entä mitäpä luulet, nappaavatko vitamiinipurkin tullissa veke? Lääkkeitähän ei saa lähettää mut mitenhän käy mamma vitalle :)

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna, mulle on tulleet paketit aika hyvin perille ja niita on lahetelty paljon, yksi ainoa on vuosien aikana jaanyt matkan varrelle, aika usein paketit on tarkastettu joten en ole ihan varma kuinka vitamiinipurkin kay...oletko katsonut taalta apteekista löytyisikö vastaavaa?

      Poista
    2. Hyviä! Täällä Italiassakin tehdään täytettyjä vihanneksia kattilassa..:) Eilen tein maa-artisokkia;) Buon appetito!:))

      Poista
  9. PS. Onnellista naistenpäivää!!:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, maa-artisokkaa, nam!!! Hyvaa naistenpaivaa Leila!

      Poista
  10. Mä tein tätä eilen mutta riisi jäi täysin raa'aksi, mistäköhän se johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, oliko sulla vetta riittavasti ja kansi kiinni kattilassa etta höyry tavallaan kypsentaa riisia ja jauhelihaa? Kun kaadat vetta kattilaan niin sita voi kaataa reippaasti niin, etta vetta menee myös paprikoiden paalle ja sisalle ja kannen pitaisi tosiaan olla kiinni koko ajan, oliko sulla millaista riisia? Ma kaytan taalla kırık pirinçia eli lyhytjyvaista riisia, joka kypsyy melko hyvin. Toivottavasti onnistuu ensi kerralla!

      Poista
    2. Oli varmaan liian vähän vettä, ymmärsin vissiin vähän väärin noi ohjeet ku laitoin vettä sen verran että se ei mennyt paprioihin sisälle vaan juuri ja juuri paprikoiden reunalle. Käytin 1 dl bulguria ja 0,5 dl basmati riisiä. Lisäsin myös reseptiin reilu teelusikallinen marokkolaista Ras el Hanout -maustetta, suosittelen! Raa'an riisin lukuunottamatta paprikoista tuli kylla tosi hyviä! :)

      Poista
    3. Voi harmi! Tajusin itse etta laveana selittajana olen ehka kirjoittanut ohjeen vahan vaarin ymmarrettavasti ja lisasin sinne etta sen veden saa kaataa kylla reippaasti paprikoiden paalle, kunhan ne eivat ihan kokonaan ole peitossa silla silloin paprikoiden hatut lahtevat irti ja tayte saattaa alkaa vaellella ympari kattilaa. Kuulostaa hyvalta tuo mauste!!! Kokeilethan viela uudelleen, toivottavasti et masentunut kun ei onnistunut :(

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit