Kun kokkia ei huvita

Vieraiden kyläillessä tulee syötyä aina enemmin ulkona tai tilattua ruokaa kotiin normaalia enemmin pitkien päivien jälkeen. Onneksi meillä lomailijat tykkäävät paikallisesta ruuasta, ovat aika ennakkoluulottomia ja tykkäävät vielä itsekin tarttua kauhan varteen keittiössä, mikäs sen kivempaa kuin suhertaa siellä yhdessä. Jos joskus natkutan virastoasioista tai järjestelmä mättää, niin yksi asia ei Turkissa juurikaan saa minulta moitetta ja se on paikallinen ruoka, paistettuna, käärittynä, tuoreena, tilattuna, keitettynä tai paahdettuna, lähes kaikki käy (paitsi se lampaanvatsakeitto versioineen).

Kahvalti tabağı eli aamiaislautanen puistossa, teetä saa juoda niin paljon kuin jaksaa.

Aamupalan tekeminen on lempijuttujani, tykkään siitä oikeasti ja syömisestä myös, ei se hassumpaa ole kuitenkaan ulkonakaan nautittuna, sillä alueellamme on toinen toistaan kivempia aamiaispaikkoja, viikonloppuna Bostanlin ravintoloissa käydään usein brunssilla ja monessa paikassa on açik büfe eli seisova pöytä. Moni paikka on kuitenkin liian suosittu enkä oikein tykkää konseptista, mieluummin suoraan pöytään omat annokset, kiitos. Lähes jokainen ravintola mainostaakin serpme kahvaltia eli pöytään tarjoiltavaa aamiaista, joka koostuu pienistä kipoista ja pannuista, hilloja, hunajaa, juustoja, munakasta, vihanneksia, oliiveja, börekiä jne. Tarjolla on myös aamiaislautasia, jotka mielestäni ovat monesti ihan riittäviä. Hinnat vaihtelevat 10 tl-20 tl välillä, hyvällä ilmalla porukkaa on aamiaista nauttimassa aika lailla, kaveriporukoita, perheitä, pariskuntia ja eläkeläisiä, lehdet mukana auringossa istumassa. Meille sopivin aamiaispaikka perustuu siihen, että sijaitsee puistoalueella, missä on vieressä leikkipuisto sillä neidin oliivit ja jutut on syöty aika nopeasti, näin muut saavat jatkaa rauhassa ruokailua.

Sardiineja paistettuna ja kotiinkuljetettuna.

Talvi on kalakautta joten tilasimme useamman kerran rapeaksi paistettuja sardiineja tai hamsia kotiin, hinta on niin edullinen ettei pientä keittiötämme viitsi alkaa kovin usein savustamaan kalanhajulla, suurin osa lähellä olevista kalakaupoista toimittaa valmiita annoksia kotiin aina iltaysiin tai kymppiin asti, hinta riittävälle annokselle sardiineja taisi olla viimeeksi 7.5 liiraa, harmi että kesäinen kalastuskielto alkoi 15.4. ja jatkuu syyskuun puoliväliin asti, tämä tietää kalatarjonnan vähenemistä ja hintojen nousua. Täytettyjä simpukoita saa edelleen mutta kausi niitä ajatellen on talvella.

Lounasruokala moskeijan kulmalla, 3 lajin menu kustantaa 8,50 tl.

Turkkilainen lokanta eli lounasravintola on usein varma valinta. Usein vaatimaton ravintola ei ulkonäöltään ehkä kiinnitä huomiota, mutta kannattaa kysyä paikallisilta suosituksia, jokaisessa kaupungissa ja lomapaikassakin on omat paikallisten suosimat huokean hintaiset lounasravintolat. Näissä tarjolla on vitriinissä esillä olevia ruokia, joiden määrä ja lajit vaihtelevat. Kävin itse viime viikolla ekaa kertaa kokeilemassa Bostanlin keskustan lounasravintolan, pieni ja viihtyisä, hyvä palvelu, huokea hinta ja maistuva ruoka saavat varmasti palaamaan uudelleen. Lounasravintolasta lisää tarinaa myöhemmin.

Kuumaa keittoa, lahmacunia ja juustolla kuorutettua leipää sekä salaattia kotiintuotuna.


Lounasruuaksi ulkona valitsen usein dürümin eli rulla täytettynä kanan- tai naudanlihasuikaleille, salaatilla, tomaatilla ja sipulilla, tarjolla on myös joissakin paikoissa tulinen adanakebaprulla tai maksaversio. Naudanliharulla juomalla maksaa paikasta riippuen 6-9 tl, kanaversio on yleensä puolet halvempi. Turkissa kannattaa olla varma hyvästä pizzasta sillä sitä on hankala löytää, parempi valinta on pide tai lahmacun, joista ensimmäistä on mahdollista saada useilla eri täytteillä, jälkimmäinen taas on ohut, rapeakuorinen turkkilaistyylinen pizza, jossa on lihaa ja mausteita, nautitaan lehtivihreiden ja sitruunan kera. Kotiin tuotunakin keitot ovat aina höyryävän kuumia, oma suosikki on ehdottomasti  mercimek eli linssikeitto.

Tankkausta börekillä Ikean ravintolassa, hyvin jaksoi!
Börek on heikko kohtani, vaikka syömisestä pitäisi keventää hieman, tuntuu piirakoiden jättäminen pois aika vaikealta. Eilisellä naistenreissulla Ikeaan oli saatava aamupalaksi pinaattibörekiä ja tytölle täytetty poğaça, pieni turkkilainen aamiainen olisi kustantanut 3,75 ja isompi taisi olla reilun 7 tl. Moni muukin oli tullut ravintolaan aamupalalle. Ikean ruokaosastolta ei lähtenyt matkaan mitään, kaupasta sitä sun tätä, lähtiessä oli saatava pehmikset. Jäätelöaltaat ovat saapuneet kahviloiden ulkopuolelle houkuttelemaan ja sielläkin on tullut oltua turhan usein nenä vitriinissä.

Karşıyakan keskustan pienet kujat ovat pullollaan kebapravintoloita tarjouksineen.

Mitä syöt lounaaksi ulkona? Tilaatko usein kotiin ruokaa?

Kommentit

 1. Mielenkiintoista! Ja kiva kuulla, että olet niin ennakkoluuloton ja nautit paikallisesta ruoasta.
  Me olemme myös alkaneet tilata kotiin hieman useammin (ehkä kerran parissa viikossa), kun pääsimme ensivaikeuden eli kielimuurin yli. Lisäksi tajusimme, että kotiinkuljetettuna saa muutakin kuin pitsaa ja friteerattua kanaa, eli myös terveellisempää ja "normaalimpaa" ruokaa on saatavilla. Mutta toisaalta, jossen tee itse ruokaa, niin mieluiten nautin muiden tekemät sitten ravintolassa, ja täällä niitä on niin hurjan paljon, ettei tarvitse kauaksi jaksaa kävellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla on laaja valikoima kotiinkuljetettavia ruokia, silloin tallöin tilataan, joskus ihan pelkat keitot silla oheistavaraa tulee usein aika lailla, leipaa ja salaatteja.

   Poista
 2. Ehkä se tietoisuus siitä, että tilaaminen täällä on suht edullista ja helppoa, saa useammin tarttumaan siihen mahdollisuuteen. Meillä tilataan hyvin vaihtelevasti, joskus enemmän joskus ei oikein ollenkaan. Lapset haluaa useimmiten pizzaa tai hamppareita. Äidin tekee aina tilattaessa mieli kiinalaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillakin vaihtelee, joskus menee pitkia aikoja, ettei tilata mitaan eika syöda juuri ulkonakaan mutta varsinkin vieraiden kylaillessa tulee syötya useammin ulkona ja tilattuakin valilla, mun suosikki taitaa nykyisin olla tilattuna pidet tai kebapit.

   Poista
 3. Saako sieltäkin lampaanvatsakeittoa?! Luulin, että se on ihan algerialaisten oma erikoisuus :). Ja ei kyllä maistu minullekaan, vaikka toisaalta arvostan kyllä sitä, että lampaasta käytetään kaikki mahdollinen käytettävissä oleva hyödyksi sorkkia, päätä ja mahalaukkua myöten. Täällä ei ruokaa saa tilattua kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla vaan :) Ei maistu minullekaan lampaanvatsakeitto, on sen verran erikoisen makuista, tata keittoa paikalliset syövat usein ravintolaillan jalkeen yömyöhalla, helpottaa kuulemma seuraavan paivan kohmeloa.

   Poista
 4. Näyttää herkulliselta! Englannissa tuli syötyä paljon ulkona ja tilattua silloin tällöin ruokaa illalla kotiinkin. Ainakin täällä pohjoisemmassa Suomea on niin onnettomat take-awayt ja muutenkin ulkona syöminen on kallista, että ei tule paljon sitä enää harrastettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on aika suppea take away tarjonta, taalla on todella paljon valinnanvaraa ja ulkoa saa tilattua ihan kunnon ruokaa eika pelkkaa mattöa.

   Poista
 5. Ihanan aurinkoista teillä siellä jo! Turkissa tulee ulkona syötyä välillä ihan jo siksi että ruoka on todella hyvää ja halpaa ja kotiin kuljetus vaivatonta. Lahmacun ja börekit ovat mun suosikkeja pikaruuista. Täällä tulee todella varvoin tilattua kotiin mitään kun asumme sen verran kaukana kaikesta ettei monikaan yritys kuljeta meille saakka vaan pitää käydä itse hakemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahmacun on ihanaa, börekeista tykkaan myös, minakin tykkaan paikallisista ruuista ja taalla tulee tosiaan syötya ihan syömisen ilosta liian usein!

   Poista
 6. Ovatko ne tavuk durumit aina turvallisia syödä? Sairastun lähes joka kerta jonkin asteen vatsatautiin ollessani Turkissa ja söimme ennen tosi paljon niitä tavuk durumeita...Sen jälkeen että kerran sain kampylobakteerin olen melkein kokonan lopettanut se kanansyönti ravintolassa Turkissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin ne aina turvallisia ovat, esim.lastentarhoissa ei usein ole tarjolla kanaa riskin takia, Turkissa saattaa kylmaketju joskus katketa joten riskit on olemassa.

   Poista
 7. Kaikenlaiset börekit,burekat ,burekakset(kuten niiden nimi on täällä) ovat niin ihania,mutta kamalia kaloripommeja;D Minustakin yksi talven hyvistä puolista on hyvä kalatarjonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Börekit ovat ihania mutta petollisia, söisin niita useamminkin mutta ovat tosiaan aikamoisia kaloripommeja, ja kylla sita talven kalatarjontaa odotetaan.

   Poista
 8. Nyt kun olen raskaana ja pahoinvointi ihan kamala, ei turkkilaiset ruoat kylla yhtaan innosta ja haluaisin vaan juuri niita mita taalta ei saa kuten karjalanpiirakkaa ja ruisleipaa... Paatin etten tee kotona niita öljyssa lilluvia ruokia enaa, inhottaa katsoakin. Tosi vaikeaa on löytaa hyvaa syötavaa talla hetkella, pizzaa kylla voisin tilata koko ajan jos ei tulisi niin kalliiksi.

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei tainnut olla raskaana sen kummempia, pitaskö sun kokeilla tehda itse piirakoita tai leipaa ruisjauhoista? Toivottavasti helpottaa ja ruoka alkaa maistumaan!

   Poista
 9. Mä tykkäsin kovasti tuosta turkkilaisesta pitsasta. Miksihän sitä ei saa täältä, turkkilaisten pitämistä pizzapaikoista?
  Seinäkärpänen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ala muuta sano, niiden pizzapaikkojen ruokalistoissa voisi tosiaan olla enemmin tarjontaa ja ihan kunnon turkkilaisia ruokia kuten pidea tai lahmacunia.

   Poista
 10. Tosi mielenkiintoinen tämä blogi. Erityisesti nämä ruokajutut kiinnostavat minua. Olen ensi viikon työmatkalla Izmirissä ja majoitun Karsiokan puolella lahtea. Onko siellä ruokapaikkaa, missä minun ehdottomasti kannattaisi käydä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ari, kiva kun tykkaat. Karşıyakan puolella on keskusostoskadulla paljon pienia kebappaikkoja, jos olet bostanlin alueella, kannattaa kayda moskeijan vieressa olevassa ev yemekleri lounasravintolassa, bostanlin alueella on myös hyvia aamiaispaikkoja güzel sanatlari puiston vieressa olevalla kadulla kuten bostanli mandira. Kannattaa syöda mezeita ja taytettyja simpukoita, joita on tarjolla monissa paikoissa!

   Poista
  2. Kalaravintolat ovat yleisesti Izmirissa hyvia joten kannattaa kayda niissa!

   Poista
 11. Kiitoksset vinkeistä. Olen jo kotiutunut reissulta, kalaravintoloissa kävin ja kebappaikoissakin. Mezet oli tosi hyviä. En ole varma, ilmeisesti en ollut bostanin alueella. Hotellini oli lähellä keskiviikkoillan bazaaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mezet onkin alueen parhainta antia, hyva jos maistui!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit