Ärsyttäviä basaarikauppiaita ja kiireisiä metropoleja

Se on kevät ja kesäkaudet ovat jo käynnissä tai ainakin valmistelun alla rannikolla. Turkissakin on käsillä kauden hulabaloo ja rannikot täyttyvät pian turisteista. Odottava tunnelma, veneiden tuunaus ja matot pienten hotellien parvekkeilla. Alkaa ikunen polemiikki lentokenttäbusseissa ja somessa: Olen kerran käynyt Alanyassa ja toista kertaa en Turkkiin mene. Täysin eri mieltä on matkailija, joka on kotimatkalla samasta kohteesta jo kolmattakymmenettä kertaa ja uusi matkakin on jo varattuna. Turkissa kebap on vertaansa vailla kun taas toisen mielestä se on taatusti parempaa kotikorttelin kuppilassa.


Suomalaisista suurin osa matkustaa edelleen uskollisesti Antalyaan ja siellä yleensä Alanyaan, sinne mennään vaikka saatetaan inhota basaarikauppoja, liian kuumaa kohdetta, sisäänheittäjiä ja liian vilkasta yöelämää. Turkkilaiset ja monet muut matkailijat ovat löytäneet Turkista muitakin kohteita mutta Alanya pysyy vuosi toisensa jälkeen suomalaisten suosiossa. Monille se tarjoaa juuri sitä mitä on lähdetty hakemaan, todistavathan sen kaupungista loma-asunnonkin ostaneet suomalaiset ja lukuisat suomalaisyrittäjät.


Kaikille Alanya ei sovi. Miksi siis ehdoin tahdoin matkata sinne kun tarjolla on laaja valikoima täysin toisenlaisia lomakohteita? Turkissa on upeita reittejä patikoijille, hippikylä puumajoineen nuorille, korkeatasoisia museoita ja antiikin ajan raunioita kierrettäväksi, Istanbulin metropoli, hiljaisia rantoja, joissa syödään kynttilänvalossa kalaa, koskematon itä tosimatkaajalle tai mustanmerenrannikon vehreät ja vihreät kylät. Suomalaisten matkanjärjestäjien lomalentojen keskittäminen Antalyaan on toki kannattavaa ja sinne on helppo matkustaa, mutta nykyisin on myös suhteellisen helppoa lentää Istanbuliin ja jatkaa maan sisäisillä edullisilla lennoilla tai ottaa suora lento Izmiriin, jolloin ollaan jo Egean sydämessä.

Turkki ja naapurimaa Bulgaria ovat aika aiheettomasti monen suussa spurgukohteen maineessa. Siihen ovat varmasti ainakin Turkissa vaikuttaneet suomalaisten pakkautuminen kahteen kohteeseen jo vuosikausien ajan, Marmaris ja Alanya. Koko muu maa on ikäänkuin harmaata aluetta, johon ei tule mieleen mennä. En ihmettele ollenkaan jos joku viihtyy näissä kohteissa, Marmariksen alueen luonto on kaunista ja samoin kuin Alanyasta, siitäkin on tullut monelle toinen koti, tutut ravintolat, rannat ja paikalliset. Suomalainen yhteisö Alanyassa on varmasti erityisesti eläkeläisille pehmeä lasku vieraaseen kulttuuriin.

Niille jotka kaipaavat lomalta jotain muuta, kannattaa miettiä vaikka seuraavia kohteita:

 • Kaş -tämä taitaa olla yksi lempparipaikoistani Turkissa, sen miinus ja samaan aikaan plussa on asettuminen hieman kauaksi lentokentistä, aika tarkkaan puolivälissä Dalamanin tai Antalyan lentokentältä lähdettäessä. Kaupunki on kuitenkin helppo yhdistää autonvuokrausretkeen, jos haluaa ajaa kauniin etelärannikon läpi, etapit ovat lyhyitä ja matkan varrella on paljon nähtävää. Kaunis, pieni kaupunki jylhien vuorien syleilyssä, patikkareittejä, loistavia ravintoloita, käsityöläisputiikkeja ja mahdollisuus tehdä päivämatka Kreikan puolelle Meisin saarelle ( kreikaksi Kastelorizon), alueella on myös vanhoja hautakammioita. Illat ovat Kaşissa samenttisia ja romanttisia.
 • Olympos ja Çirali - Ensimmäinen eli Olympos on vanha rauniokaupunki, jonka kylkeen on noussut hippikylä, puumajoja ja vaatimattomia majataloja, turkkilainen nuoriso suuntaa tänne kesällä, ranta on kiviranta, johon laskee viileä joki kauniin rauniokaupungin halki. Illalla juhlitaan ulkoilmabileissä ja päivä kuluu notkuen rannalla tai puutalojen kuppiloissa. Viereinen Çiralin kylä on taas varttuneemman väen rentoutumispaikka, vaatimattomia mutta viehättäviä pensionaatteja, kauniit hedelmätarhat, usein hintaan kuuluu aamiainen ja illallinen, rauhallinen ranta on vieressä, kannattaa patikoida Chimaeran ikuisille tulille vuoren huipulle ja käppäillä paikallisessa kylässä.

 • Istanbul - Tarvitseeko tätä erikseen mainostaa? Istanbul on hengästyttävän upea, ellet tykkää basaareista, pysyttele kaukana niistä. Kaupungissa on upeita nähtävyyksiä, hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon ihmisiä sekä erilaisia kaupunginosia. Nauti siitä ja bosborista, jokainen voi tehdä kaupunkiin oman näköisensä matkan. Kaupunkimatkaajan kannattaa suunnata Antalyaan, Izmiriin tai vaikkapa Ankaraan.
 • Foça - Pieni kalastajakylä, joka jakaantuu uuteen ja vanhaan osaan. Tänne tullaan nauttimaan vapaista, hyvästä ruuasta ja kuuntelemaan merenliplatusta. Tarpeeksi pieni säilyttääkseen idyllisyytensä.
 • Kiertomatka - aika moni matkanjärjestäjä tekee Suomesta Turkkiin mielenkiintoisia kiertomatkoja, useiden varrelle jää Istanbul, Kappadokia, Konyan Mevlana museo ja Antalya.
 • Bozcaada - länsirannikolla sijaitseva rauhan tyyssija, ota kirja käteen ja nauti saaren omasta viinituotannosta, verkkainen rytmi ja aikaa ajatella.
 • Pohjois-Kypros - Turkin puoleinen osa odottaa matkaajia, saarella on tarjolla niin aktiviteetteja kuin rantalomailua. Lue lisää saarelle matkoja järjestävän Lomapassin sivuilta.
 • Bodrum - Ahh Bodrumin niemimaa ja tunnelma, tänne voisin palata aina uudelleen. Kannattaa olla tarkkana kun valitsee hotellia, ranta-alueet poikkeavat suuresti toisistaan, Gümbet on brittien suosiossa, Bitez on viehättävä perheille sopiva alue, niemimaan pohjoisosan kapeiden teiden varsilla lomailevat monet turkkilaiset, myös paikallinen jetset. Yöelämä kaupungissa on vertaansa vailla.
 • Patikkareitit etelärannikolla - Rannikon kuuluisin reitti on Antalyasta Fethiyeen kulkeva Lyykian tie, se on kokonaisuudessaan noin 500 km pitkä mutta se on mahdollista patikoida myös osissa. Virallisilta patikkasivuilta kannattaa lukea lisää alueen muista reiteistä.
 • Museot - Kulttuurinnälkäiselle tässä maassa ei museot ja antiikin alueet lopu kesken. Monia museoita on äskettäin uudistettu ja sen myötä ne ovat entistä asiakasystävällisempiä. Tutustu eri kaupunkien museoihin virallisilla sivuilla.
 • Goulet-ristely. Kerää hyvä porukka kasaan ja risteile upeissa maisemissa, oman miehistön kanssa. Valitse reitti, jonka varrelle jää sinua kiinnostavat paikat. Rauhallisessa poukamassa on kiva uida, köllötellä ja nauttia miehistön kokkailuista, moni risteily starttaa Marmariksesta, Bodrumista tai Antalyasta.
Lempipaikkasi Turkissa? Minne haluaisit matkustaa?

Kommentit

 1. Kuulostaa taas niin tutulta..:) Italiaankin tullaan johonkin turistikohteeseen, joka itse Italialaisillekin ovat vain loma ja huvittelupaikkoja..sitten puhutaan Italista, millaista siellä on..todellinen Italia on jäänyt kokonaan näkemättä..Mielenkiintoista lukea Turkin erilaista kohteista..ehkä jonain päivänä pääsen tutustumaan edes johonkin näistä kohteista..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isojen turistipaikkojen ongelma on se, etta ne ovat monesti ns. kuplia, varsinkin turisteille valittyva elamanmeno on ihan toisenlaista kuin muualla maassa, työntekijat saapuvat muualta maasta eika heilla valttamatta ole kaupungissa pysyvia perhesuhteita, työnteko poikkeaa monessa suhteessa tavallisista kaupungeista ja turisteille sallitaan asioita, joita normaali paikallinen yhteiskunta ei sallisi, ravintoloissa tarjoittava ruoka mukautuu turistien tottumuksiin. Sinansahan matkailu on monista syista hyvaa keskittaa ( ekologiset syyt) ja taallakin lomakaupunki Alanya on melko suuri, siella toki elaa paikallinen vaestö turismin rinnalla ja kaupunki on loistava kohde monelle, pelkan siella kaynnin perusteella mielikuva maasta jaa aika kapeaksi. Tervetuloa Leila tutustumaan tanne!!!!

   Poista
 2. You are the one open minded matkailija. In general, finnish people(who i know) like varma matkaa. They dont like adventures. That is why i guess they go to Alanya or such destinations. But your way is a good way and thanks for the info.
  -Serkkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, I think for some Finnish tourists Alanya might be the destination because it is easy, finnish-speaking services around and other Finns, but I think that many Finnish people, especially young ones, are more adventorous and Turkey has so much to offer for different travellers.

   Poista
 3. Istanbul vei minun sydämeni ja sinne haluaisin uudelleenkin! Hieman huvitti, kun eräs tuttavani Suomessa totesi kuultuaan, että olimme olleet Istanbulissa, että eihän se ole mikään turistikohde. Olin vähän kummissani... Mutta tuttavani on siis juuri tuota tyyppiä, että tykkää matkustaa aina vain Kanariansaarille. Kukin tavallaan. Itse en tykännyt yhtään Antalyasta. En oikeastaan ole muutenkaan ollenkaan "pakettimatkatyyppiä". Istanbuliinkin varasimme itse sekä lennot että hotellin ja tutustuin kohteisiin, joissa haluaisin käydä etukäteen Suomessa. Mutta Istanbuliin haluaisin siis uudestaankin ja nyt tämän sinun blogisi myötä myös Izmir on alkanut kiinnostaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtaan ihmettele, etta Istanbul vei sydamesi, sen se tekee varmasti aika monelle! Voin kuvitella etta sinun tyyppiselle matkailijalle Alanya ei sovi ja monesti se jaa viimeiseksi matkaksi Turkkiin, jokaisen pitaisikin tutustua kohteeseen hieman etukateen, vaihtoehtoja on niin paljon, jokaiselle löytyy jotakin ja rantakohteiden valillakin on huimia eroja. En minakaan lahtisi Alanyaan rantalomalle silla tykkaan ihan erityyppisista rantakohteista. Izmir on kiva kaupunkikohde, jonka suurin plussa on lahialueet, helppo paasta idyllisiin rantakohteisiin ja historiallisille paikoille!

   Poista
  2. Antalyaan tuli lähdettyä nuorena, vielä alaikäisenä, kun ei "paremmasta" tiennyt; reissu oli ensimmäisiä pidempiä ulkomaanmatkojani ilman vanhempia ja oli helppo valita suomalaisille tuttu kohde, joka vaikutti matkaesitteen perusteella kiinnostavalta ja toisaalta kun ei tuolloin vielä ollut niin kovin paljon kokemusta Ruotsia pidemmistä ulkomaanmatkoista, niin oli helppoa ja turvallisen tuntuista lähteä matkalle, jossa on suomalainen opas mukana. Tutustuin omatoimimatkailuun oikeastaan vasta tutustuttuani mieheeni. Totta tuokin, että Antalyan matka meinasi jäädä viimeiseksi Turkin matkakseni, mutta onneksi uskoin miestäni, joka on käynyt Istanbulissa tosi monta kertaa ja vakuutti, että se on näkemisen arvoinen! Istanbul ja Antalya ovat niin erilaisia että on vaikea kuvitella niiden sijaitsevan samassa maassa!

   Poista
 4. Mä tykkään ihan hirveästi Istanbulista, ja lähtisinkin sinne ihan koska vaan uudestaan! Istanbul on tähän astisista kaupungeista ollut ihan ehdoton lemppari juuri monipuolisen tekemisen ja tunnelman takia. Toisaalta taas tykkään myös helposta rantalomasta Alanyassa missä voi keskittyä enemmän olemiseen ja auringon ottamiseen. Muita paikkoja ei olekaan vielä tullut koettua mutta toivottavasti myöhemmin tänävuonna siihen tulee mahdollisuus :) haluaisin ehdottomasti käydä Mardinissa, Trabzonissa ja Kappadokiassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla vaan, Istanbul on niin iso ja monipuolinen, ainutlaatuinen kaupunki jolle ei löydy vertaista mistaan. Minakin tykkaan rantalomasta mutta pienissa paikoissa, minakin lahtisin noihin kohteisiin mielellani, Kappadokiassa olen kaynyt ja sinne voisin menna milloin vaan uudelleen.

   Poista
 5. Omat käyntikohteet Turkissa ovat juurikin nuo pakettimatka kohteet, Side, Alanya ja Incecum. :-) Turkissa haluaisin vierailla vielä Kappadokiassa, Pamukkalessa ja Göremessä. Istambul, miksei Ankarakin kuuluisi listalle myös. Olisi kyllä niin paljon paikkoja minne voisin ihan hyvin lähteä, mutta tuo pieni jälkikasvu joka mukana kulkee rajoittaa vähän menoja, he eivät vielä niin perusta muusta kuin uimisesta, rannoista ja kivoista ihmisistä. Turkkilaiset tuntuvat rakastavan lapsia ja se lasten kohtelu on jotain aivan käsittämätöntä ja toisaalta ihanaa. On mukava mennä maahan, jossa tietää, että lapset on myös toivottuja vieraita, eikä välttämätön paha.

  Seinäkärpänen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkki on ihana kohde lapsiperheille ja Alanya on taatusti juurikin hyva valinta monelle lapsiperheelle, siella on tekemista juuri tarpeeksi heidan kanssa ja paljon hotellitarjontaa seka ravintoloita. Turkkilaiset rakastavat lapsia, lapsilla on ihan erityinen asema yhteiskunnassa ja se vetaa tanne monia varmasti lomallekin vuosi toisensa jalkeen. Ainakin pienten lasten kanssa Kappadokia voi olla hieman haastava mutta Istanbul, miksipa ei, tekemista ainakin löytyy? Rantalomailijoille löytyy paljon kohteita ympari Turkkia, lansirannikolta ja Marmariksen ymparistöstakin!

   Poista
 6. Itse olen juurikin käynyt vain Alanyassa (jos ei lasketa yhden päivän viettoa ihan Antalyassa) vaikka muuallakin Turkissa haluaisin käydä. Ensimmäinen reissu Alanyaan oli lähinnä vain sattumaa, äkkilähtöjä katsoin ja ajatuksena oli että Turkin haluan kokea. Hyvin vähän matkustaneena tuli turvauduttua helppoon paketimatkaan ja koska kyseessä oli äkkilähtö ei paikkoja niin paljon ollut valittavana, joten Alanya kuulosti sopivalta ensi kosketukselta maahan. Matkaseuraa sai kyllä aikansa houkutella mukaan, Turkista kun oli ennakkoluuloja, mutta ensimmäisen reissun jälkeen ei ole tarvinnut enää houkutella. Vielä ei ole kymmenittäin reissuja takana, ei edes kymmentä, mutta samaan kohteeseen on ollut helppo palata; on kotoisaa ja mukava nähdä ainakin ne tutuimmat henkilöt siellä. Vaikka haluaisin käydä useassa paikassa tuntuisi myös ikävältä jättää näkemättä tuttavia, joita ei muutenkaan usein näe. Ihanne olisi, että olisi reilusti aikaa kiertää kaikki ne paikat jotka kiinnostavat, ja myös viettää aikaa tutussa ympäristössä. Ja niitä kiinnosstavia paikkoja on enemmän kuin yksi tai kaksi, ja varmasti löytyisi lisää, kun lähtisi tutkimaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, etta toki moni palaa tuttuun paikkaan katsomaan tuttuja, loma on helppoa kun tietaa jo minne menee ja mista tekee ostokset. Toisaalta Turkissa on niin paljon erilaisia paikkoja, joista saisi varmaan uusia tuttuja :)

   Poista
  2. On se helppoa kun ei tarvitse uudestaan tutustua paikkaan ja tutkia katuja ja kujia alusta asti, jää aikaa myös oleiluun. Onneks itse aina tuntunut pääsevän aika helpolla basaarikauppiasta ja muista turistialueilla :)
   Voi kyllä izmir, istanbul, pamukkale kiinnostaisi, miksei muutkin paikat... lista olisi varmaan aika pitkä jos kunnolla tutkisi mitä kaikkea Turkista löytyy :D Kunpa vaan voisi huoletta kierrellä, ja käyttää aikaa sen verran kuin tarvitsee :p
   eikä itseäni haittaa tutustua uusiin ihmisiin (paikallisiin) , heiltä voi oppia sekä nähdä erilaista elämää :) toki osan paikallisisten elämä on muovautunut turismin rinnalle ja elämä on erilaista, varsinki nämä sesonki työläiset... siksi olisi mukava nähdä myös sitä erilaista, tavallista, elämää :)
   ehkäpä sitä vielä joku päivä pääsee tuumasta toimeen ja kiertelemään kaikki itseä kiinnostavat paikat :p

   Poista
 7. Hyvä juttu Turkin kohteista, joista minäkään en tiedä juuri mitään. 20 vuotta sitten Marmariksessa käyneenä. Pamukkale oli silloin UPEA ja sinne kannatti 6 tuntia bussilla , körötellä. Sen muistaa aina. Kuten myös sen , miten ystävällinen hotellia pitävä perhe oli. Toisinaan niitä muistellaan. Minä kuulutan edelleen Malesian upeiden kohteiden perään ja nyt huudan kaupunkikohteen Shanghain nimeen. Täällä riittä nähtävää , ihmisiä, ostoksia, eloa, ravintoloita...Hyvää kesää Turkkiin! Luen juttuja, kun kotikone Suomessa alkaa toimimaan...nyt kone kii , matkalaukku kiinni ja kentälle ja kohti Malesiaa! t. Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pamukkale oli huonossa kunnossa joitakin vuosia sitten mutta nyt, kiitos suojelun, se on taas upeassa kunnossa! Turkista monelle jaa varmasti mieleen ihmiset, hyvassa tai pahassa, joko ne arsyttavat basaarikauppiaat tai sitten ihanan vieraanvaraiset ihmiset. Elan toivossa, etta meilla olisi mahdollisuus tulevaisuudessa menna Malesiaan, olisipa ihana palata sinne vuosikausien jalkeen! Hyvaa matkaa ja hyvaa kesaa Suomeen!

   Poista
 8. Minunkin ensimmäinen tutustuminen Turkkiin oli Alanya - enkä tykännyt kauppiaista ja ehdottelevista tarjoilijoista (olin silloin nuori) ollenkaan, jäi aika epämiellyttävä kuva koko paikasta. Joskus viisi vuotta sitten uskaltauduin Alanyaan kaveriporukassa uudestaan eikä ahdistanutkaan niin paljoa, kun ei asunut keskustan hotellissa ja osasi leikkiä täyskuuroa keskustassa. Mutta kukapa tuollaisista turistipaikoista välittää (?), Istanbulissakin kiersin kaukaa kaikki ahdistavat paikat. Mulla on kyllä tosi heikkoa ollut Turkissa matkustaminen, eipä ollut rahaa käydä missään silloin kun Istanbulissa asuin. Olen käynyt vain Alanyassa, Istanbulissa ja Ankarassa. Aika laiha saalis noin suuresta maasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, etta aika monelle jaa melko ristiriitaiset ajatukset ekasta Alanyan matkasta ja juurikin naista huutelevista kauppiaista ja tyrkyista tarjoilijoista, juurikin siita toiminnasta mika ei ole hyvaksyttavaa paikallisia kohtaan ja omasta mielestani aika arsyttava piirre Turkissa. Izmirissakin saa 'halutessaan' palan tata toimintaa Kemeraltin basaarialueella huutelevista kauppiaista, itse saa yksinani kavella aika rauhassa mutta jos menen sinne muiden ulkomaalaisten kanssa, on joka kulmassa taatusti joku huutelemassa ja tarjoamassa opaspalveluitaan. Minakin haluaisin matkustaa vaikka minne, myöskin Turkissa mutta niinhan se on etta kun on aikaa niin ei ole rahaa ja kun on rahaa ei ole aikaa....

   Poista
 9. Meidän on pitänyt jo vuosia käydä Bozcaadassa, mutta ehkä joskus vielä päästään tuumasta toimeen! Istanbul on oma ehdottomasti suosikkini Turkin kohteista. Se on kaunis ja monipuolinen, ja rakastan Istanbulin tunnelmaa. Alanyastakin kyllä pidän, kun astuu siellä ulos turistiputkesta ja oleskelee siellä missä "normaalit" ihmiset. Kusadasi oli ihana maaliskuussa, kun turisteja ei juuri ollut ja kaupungissa elettiin normaalia arkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, Bozcaada on ollut pitkaan listalla, johon on pitanyt menna, nyt ollaan niin lahella etta toivottavasti tana vuonna! Suurin osa lomakohteista taalla on ihania kevaalla kun pahin hardelli on viela edessa, ilmat ovat sopivat ja luonto kauneimmillaan, hintatasossakin tulee monessa paikassa pomppaus juuri vilkkaimman kauden alettua. Mullakin on monia hyvia muistoja Alanyasta, työn puolesta tuli vietettya siella paljon aikaa vaikka kaupunkin onkin vain jatkanut niista ajoista kasvamistaan.

   Poista
 10. Me hakeudutaan aina paikkoihin missä on vähemmän turisteja.Suosikki paikkojamme ovat
  Kas ja Öludeniz. Istanbuli on myös upein suurkaupunki missä olen ollut, nähtävyydet siellä
  on aivan mahtavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaş on kylla yksi suosikeista, niin kaunis ja tunnelma on ihana, Kaşin illassa on jotain taianomaista! Istanbul on mahtava, eipa siita voi muuta sanoa.

   Poista
 11. Just tultiin Istanbulista ja sen jälkeen oltiin vielä viikko Sidessä uimassa ja nautsikelemassa. Antalyasta tykkään myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti oli kiva reissu, tuollaiset kaupunki+rantaloma yhdistelmat on kivoja, sopivassa suhteessa kaikkea. Minakin tykkaan Antalyan kaupungista, vanhakaupunki ja sen ymparistö ovat kivoja paikkoja!

   Poista
 12. Moikka Petra! :) Mistäköhän saisi hyvän ja kohtuuhintaisen keinonahkatakin? Olen viikonloppuna menossa viideksi päiväksi Istanbuliin ja suunnittelin hyvän valuuttakurssin takia ostavani takin sieltä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, keinonahkaista kannattaa ehka katsoa ihan ketjumyymalöista, DeFactossa oli ainakin keinonahkatakkeja myynnissa pari viikkoa sitten, kannattaa katsoa myös L.C waikiki ja pikkuliikkeet ostareissa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit