Foça numeroina

Izmiristä Foça, kuten moni muukin rantapaikka, on helposti saavutettavissa autoilijoille. Matkaa Foçaan on vain 69 km ja se sujuu osittain maantietä pitkin, loppu onkin sitten viehkoa kylätietä, jonka kiemurat saivat tytön matkapahoinvoinnin laukeamaan. Me autottomat matkasimme Foçaan mennessä kahdella bussilla ja tullessa bussilla ja metrolla. Joukkoliikenteeseen tottuneille melko vaivatonta. Paras reitti on hypätä metroon ja jäädä pois Hatunderen metroasemalla, josta on ainakin sesonkiaikaan puolen tunnin välein minibussikuljetus eski Foçaan aamusta iltaan. Kesällä minibussit kuulemma täyttyvät, joten kuljetus on hyvä varmistaa ainakin palatessa jo etukäteen.


Majoituimme Küçükdeniz pensionaatissa, joka sijaitsee ihan eski Foçan ytimessä. Pensionaatti oli rempattu ja sijainniltaan loistava, ovesta ulos astuttaessa oltiin suoraan kalasatamassa, joka paikkaan oli kävelymatka. Parvekkeita ei ollut, mikä oli pienoinen puute mutta suoraan satamaan aukeavat ikkunat toimivat ihan hyvin 4 päivän lomalla, tyttö jaksoi istua ihmettelemässä kalastajien touhuja. Pensionaatin väki oli ystävällistä, meille tuotiin pyynnöstä jääkaappi, naulattiin peili seinään ja avattiin viinipullo. Pensionaatin aamiainen tarjoiltiin läheisen hotellin kattoterassilla, kelpo buffet aamiainen, jolla jaksoi pitkälle.


Saimme tuttavalta vinkit ravintoloihin, 'syökää küçükdenizin puolella, ei linnoituksen alapuolella vaan vastakkaisella puolella, ei jahtisataman ravintoloissa'. Noudatimme neuvoja ja nautimme lounasta ja illallista pienissä paikoissa emmekä olleet kertaankaan pettyneitä. Ruoka oli hyvää ja tuoretta, kohtuuhintaista ja palvelu pelasi. Tilasimme usein erilaisia annoksia merenherkkuja ja salaattia, joita sitten syötiin porukalle, lapsille maistuivat friteeratut kalapallerot ja ranskalaiset, välillä haettiin huoneeseen lapsille linssikeittoa.


Rannoilla ei tähän aikaan vuodesta ollut juurikaan palveluita lukuunottamatta pieniä kioskeja. Saimme yksinoikeuden eikä tilasta tarvinnut tapella muiden kanssa, vedet ovat alueella todella puhtaat ja kirkkaat, merisiilien ja lasinpalojen takia uimakengät ovat ehdottomat. Pienillä kujilla on putiikkeja ja minimarketteja, ostokset rajoittuivat meillä rantapyyhkeisiin, uimapukuun ja sandaaleihin, ostoksia Foçaan on turha tulla tekemään sillä tarjontaa on rajallisesti ja hinnat hieman yläkanttiin.


Kameran akku kannattaa ladata sillä vanhat kunnostetut kivitalot ovat ihastuttavia, osissa toimii ravintoloita tai kauppoja mutta iso osa on ihan asukaskäytössä. Perheyritykset tuntuvat olevan vielä Foçassa yleisiä. Meitä kiinnosti myös asuntojen ja maapalojen hinnat eivätkä ne tuntuneet mielestämme kovin hinnakkailta, lomapaikan läheisyydessä olisimme odottaneet hintojen jo nousseen. Yeni Foçassa asunnot ovat vielä jopa edullisia kun taas eski Foçassa hinnat ovat korkeampia. Vanha kivitalo olisi varmasti todellinen remontoijan unelma.


Loma numeroina;

Pensionaatin hinta : 80 tl/huone vuorokausi ( sesonkina 150 tl!)
Lounas: Kalaleipä eli grillatulla kalalla täytetty leipä 6 tl, keitto 6 tl, kebapannos n.14 tl
Illallinen: 4 aikuista ja lapset söivät illallisen noin 100 tl ( ei juomia)
Juomat: Olut n. 10 tl, viinilasillinen 8-14 tl
Matkat: metromaksu 2 tl/ hlö, bussi 9 tl/hlö suuntaan


Sesonkina hinnat ilmeisesti hieman nousevat, kyseisen pensionaatin hinta lähes kaksinkertaistuu. Varasimme heinäkuun loppuun hotellin eski Foçasta 5 yöksi 170 tl/ huone vuorokausi parvekkeella ja aamiaisella. Huoneisiin mahtuu yleensä 3 aikuista ja lapsi nukkui pensionaatissa meidän vieressä. Kesäsesonkina nähdään sitten millaiseksi paikka muuttuu kun väki ja palvelut lisääntyvät.

Foça sopii pieniä paikkoja rakastaville, jotka eivät vaadi trendikkäitä menopaikkoja tai hienoja ravintoloita, ohjelmanumeroina on kalastajien touhujen seurailu, rannalla oleilu, kävelylenkit kauniilla kujilla ja muutamien historiallisten paikkojen tutkiminen, ruoka on kalapainotteista mutta tarjolla on toki muutakin kuten oliiviöljyruokia eli Egean alueen tyypilliset zeytinyağli herkut. Leikkipuistoja tai viihdekeskuksia ei ole lapsille, hiekkasangot ja lelut sekä pallo ostettiin rannalle, liidut ja paperia ravintolaan tosin hauskinta lapsista oli katsella kaloja ja tanssia elävän musiikin tahdissa, turkkilaiseen tapaan tarjoilijat huomioivat aina lapset ensin.

Majoitusta on tarjolla rajoitetusti eski Foçassa, hotellit ja pensionaatit ovat viehättäviä mutteivat hienoja, yeni Foçan puolella tarjontaa on enemmin. Touristi infosta saa kelpo kartan, johon on merkitty historialliset paikat ja rannat, sen avulla on helppo löytää perille. Foçan linnoitus kuuluu Unescon suojelukohteisiin. Satamasta pääsee meriretkille ja innokkaiden kalastajien kannattaa ehdottomasti osallistua kalastusreissuille, vedet ovat puhtaat ja kalaa tuntui nousevan kalastajilla hyvin. Eski Foça ei ole aktiivilomakeskus, sinne kannattaa ottaa rento vaihde päälle ja nautiskella hyvästä ruuasta, ystävällisistä ihmisistä, idyllisestä maisemasta ja yksinkertaisesta olemisesta. Kiireen voi jättää siihen kylätien mutkaan.

Turkin liiran kurssi: 1 € = n.2.8 tl

Kommentit

 1. Mmmm, nayttaa paikalta juuri mun makuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkaisit varmaan, oli ainakin ihan nappivalinta meidan kohdalla.

   Poista
 2. Hauska kuva tuo missä mies on itsekseen piknikillä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamiainen foçalaisittain :) Sen voi nauttia missa vaan, vaikka rantakadulla.

   Poista
 3. kivan näköistä. tuli lähikaipuu eteläeurooppaan :((((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. E-Eurooppa on kylla monessa mielessa ikuinen rakkauteni, ruoka, kulttuuri ja ihmiset, kaikki on kohdillaan.

   Poista
 4. Ihana paikka ihan selvästi. Itse en ole mikään bilehile, eikä tuo shoppaaminenkaan ole mitenkään älyttömästi verissä. Olisi vaan kiva seurata maailmanmenoa, syödä ja katsella merelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama paikka olisi sitten sinulle omiaan, ei turhaa stressia shoppailusta tai biletyksesta, siella saa vaan olla ja ihmetella.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit