Soma kylä joka ei ole entisellään

Oli tarkoitus kirjoittaa ihanasta kalastajakylästä, jossa lomailimme. Soman kaivoskaupungin turma ja tähän mennessä 282 kaivoksesta nostettua kuollutta saivat kuitenkin lykkäämään juttua lomailoista. Turmilta ja katastrofeilta tuskin vältytään koskaan mutta se, että niitä sattuu ahneuden ja piittaamattomuuden takia on ihmishenkien hukkaamista. Isoissa kaupungeissa on protestoitu eilisestä asti, poliisi on taas vastannut kyynelkaasun ja vesitykkien voimin, eri ikäiset turkkilaiset ovat osoittaneet mieltään eri tavoin, opiskelijat etunenässä. Soman kaupunkiin saapuneet hallituksen miehet saivat vihamielisen vastaanoton, pääministeri pakeni lopulta paikalta. Ammattiliitot ovat ilmoittaneet lakoista ja useat organisaatiot tulevien päivien kokoontumisista. Tästähän se kesä taas pärähtää käyntiin.

Päivä on hiiltäkin mustempi, sydämemme on Somassa 13.5.2014.
Soman kaivoskaupungin 130 perheestä 115 on tavalla tai toisella kytköksissä kaivokseen, jossa tulipalo syttyi. Vain ylimmissä kerroksissa olleilla oli mahdollisuuksia pelastua, maskeja oli liian vähän eikä kilometrien syvyyksissä minkäänlaisia turvahuoneita tai pakomahdollisuuksia. Miehet, joista suurin osa iältään 25-35- vuotta, kuolivat myrkyllisiin kaasuihin. Pääministeri kertoi onnettomuustutkimuksen jo alkaneen mutta totesi samalla kaivosmiesten työn olevan riskialtista ja onnettomuuksien tapahtuvan. Lohdutti tuskin perheitä, jotka menettivät isiä, monin kappalein lapsia ja aviomiehiä. Soman kylässä 13.5. tapahtunut turma muutti elämän lähes joka talossa.

Kaivoksessa työskennellyt kaivosmies kertoi haastattelussa kaivoksen toimivan jokaisena päivänä 24 t/vrk. Miehen mukaan kapasiteetti on riittämätön ja riskit ovat olleet tiedossa. Kaivosmiehen palkka Amerikassa ja Australiassa on vuodessa 100 000 dollaria tai ylikin, Turkissa kaivosmiehen palkka parhaimmillaan on vuodessa 9230 dollaria, muutama hassu kymppi tunnissa. Töitä tehdään tauotta jotta tuotanto ja voitto olisi mahdollisimman korkea, voitoista vain muruset päätyvät kaivosmiehien kukkaroon. Turkissa kaivosmiesten riskit työpaikoilla ovat korkeampia kuin Kiinassa eikä työturvallisuudessa ole hurraamista monissa muissakaan paikoissa. Valtion virkamiesten etuuksista pidetään huolta mutta yksityinen sektori rehottaa ja elää omaa villiä eloaan. Kuinka surullista.

Sydämemme on musta, surumme on hiiltäkin mustempi.
Turkki on julistanut 3 päivän suruajan, konsertit on peruttu, mm. Aerosmithin konsertti. Urheiluottelut ja valtiolliset tapaamiset samoin, joka puolella suruliputetaan ja päiväkävelyllä alueellamme moni ravintola ja kauppa oli maalannut ilmoitustaululle suruvalitteluja, osa paikoista on laitettu pariksi päiväksi kiinni. Suurin osa mielenilmauksista on ollut hiljaisia ja kantaaottavia, kiukkua ja surua kanavoidaan eri tavoin. Suuret pankit ovat antaneet Soman kaupungin asukkaiden lainat anteeksi. Suruvalitteluita sataa Soman turman uhrien omaisille ympäri maailmaa. Johtajat puhuvat suuria mutta tällä kertaa niiden merkitys tuntuu mitättömältä kun seuraa yksittäisiä tarinoita kaivosturman uhreista ja näiden perheistä. Viime päivät ovat olleet Turkissa mustia kuin hiili.

Kommentit

 1. Tuo on kyllä tosi kauhea onnettomuus. Täällä Suomessakin siitä puhutaan joka uutislähetyksessä, mutta enemmän sinun postauksesta tietoa sai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla mellakoidaan ja ihmetellaan miksei kukaan ota vastuuta onnettomuudesta, on edelleen epaselvaa monta miesta kaivoksessa oli ja monta siella on edelleen, onnettomuuden syyt ovat myös hamaran peitossap. Aina tallaista sattuu köyhimmille perheille, yksittaiset tarinat onnettomuuden uhreista ja naiden perheista ovat jarkyttavia.

   Poista
 2. Todella surullinen tapaus, ihmiset ovat varmasti aivan lohduttomia. Miksi aina pitää tapahtua joku iso katastrofi tai onnettomuus, ennen kuin ihmisten ahneus ja voiton maksimointi sekä huonot olot huomataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ilmeisesti tamankin kaivoksen riskit ovat olleet tiedossa mutta asiasta puhutaan vasta nyt kun onnettomuus on tapahtunut eika kuolleita saada takaisin, todella surullista ja turhaa.

   Poista
 3. tämä oli niin kauhea onnettomuus, ei voi käsittää sitä välinpitämöttömyyttä ahneuden keskellä. hyvä, että kansa nousee vastustamaan! vaikka ei se kuolleita takaisin tuo... mutta aina ei voi olla vain hiljaa ja katsoa sivusta. voimia turkki ja turkkilaiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kuolleita takaisin tuo mutta ehka tasta eteenpain kiinnitetaan enemmin huomiota työturvallisuuteen, voimia nama perheet varmasti tarvitsevat.

   Poista
 4. Oli hienoa saada lukea sun info tästä järkyttävästä asiasta.Ajattelin sua, joka kerta kun uutisissa puhuttiin asiasta ja ajattelin , ettät toivottavasti teillä ei ole tuttuja menehtyneissä.Voi niitääitejä, jotka menettivät lapsensa ja lapsia, jotka jäivät ilman isää, vaimoja jotka jäivät yksin lasten kanssa.. niin surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ajatuksesta Leila, nama aidit, isat, puolisot ja lapset ovat kylla olleet mielessa, niin turhaa ja niin surullista :(

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit