Turkkilaiset juustot


Turkkilaiset juustot varmasti jakavat mielipiteitä, osa ulkomaalaisista tuttavista on tehnyt jopa juustonhakumatkoja lähivaltioihin, sillä tuontijuustot ovat Turkissa todella hinnakkaita, moni tuo laukuissaan kotimaasta oltermannia ja mustaleimaa. Alussa omien suosikkien löytäminen tuntui hankalalta valtavan tarjonnan edessä, oli erilaisia valkoisia juustoja, tulumeja, örgüja ja kaşareitakin useampaa laatua. Kielimuurin vuoksi oli myös hankala kysellä juustotiskiltä, eikä oikein tiennyt oikeita kysymyksiäkään. Hyllyjen pakettijuustoista monet osoittautuivat mauttomiksi ja kesti vuosia ennenkuin opin että Turkissa on hyviäkin, oman makuisia juustoja.


Valkoiset juustot eli beyaz peynirit ovat Turkissa hyviä ja ne jaetaan lehmän-, vuohen- ja lampaamaitojuustoihin, sen lisäksi vielä pehmeisiin ja koviin, sen jälkeen vastaan tulevat eri alueiden tyypit, tunnetuimpia ovat Ezinen ja Edirnen sekä Traakian alueen juustot. Lehmänmaidosta valmistettu juusto on fetatyyppinen ja mieto, sopii varmasti ainakin usean aloittelijan makuun. Vuohen- ja lampaanmaitojuustot ovat voimakkaampia ja saatavilla on myös sekoituksia, joista tykkään itse eniten, monen turkkilaisen suuhun lehmänmaitojuusto on liian mauton. Valkoista juustoa syödään aamiaisella, rakın kanssa mezenä ja sitä käytetään leivonnaisiin eli börekiin. Börekia varten on myynnissä erikseen ricotta-juuston tyylistä rouhemaista lor juustoa, börekiin voi kyllä käyttää muutakin juustoa.Juustokimpaleen voi pyytää puolittamaan, sillä ne saattavat olla aika isoja, juusto suolaantuu nopeasti joten se tulee huuhdella vedessä. Jos syöt juustoa hitaasti, laita se astiaan jossa on vettä pohjalla. Pehmeimmät juustoista ovat lähes levitettäviä. Juuston ystävän kannattaa suunnata rohkeasti juustotiskille, huolimatta kielimuurista, saat usein maistiaisia tiskiltä ja voit tehdä valinnan sen perusteella. Kunnon juustokaupoissa on paras valikoima, samaisissa kaupoissa on toisinaan myynnissä myös leikkeleitä ja makkaroita.


Keltaiset kypsytetyt juustot ovat Turkissa usein mauttomia, erityisesti perus kaşar-tyyppinen juusto, hyllyjen paketista löydät aika vähän kypsytettyjä, joten parasta on tutustua tiskiin. Eski kaşar on pidempään kypsytetty voimakas vuohenjuusto, tulum-juustot ovat perinteisesti eläimen nahan sisällä kypsytettyjä ja ne jaetaan eri tyyppisiin alueen ja rasvaisuuden perusteella. Tulum juustoja syödään voimakkaiden valkoisten juustojen lisäksi mezeinä. Tunnetuimmat tulumit tulevat Erzincanista, Izmiristä ja muutamasta kylästä Antalyan ja mustanmeren alueelta, Izmirin juusto poikkeaa muista tulumeista valmistusmenetelmiltään ja on ehdoton oma suosikkini. Karşin kaupunki on tunnettu juustoistaan ja kypsytetyt alueen juustot ovat kuuluisia voimakkaasta maustaan. Monilla alueilla on oma tyyppillinen juustonsa, Vanin alueella syödään yrttijuustoa kun taas Konyassa tarjotaan homejuustomaista küflü juustoa. Useissa paikoissa aamupalalla tarjotaan vaaleaa mietoa juustoa eli tel- tai örgüjuustoja, saattavat olla ulkomuodoltaan lettimäisiä tai nauhamaisia.

Juustohöylät on talouteemme tuotu aikoinaan Suomesta. Kovassa käytössä ne eivät ole, sillä useimmat turkkilaiset juustot ovat tuoreita eikä niihin höylä käy. Turkkilaisille suomalaistyyliset voileivät ovat kummastus, sillä paikallinen syö juustonsa mielellään paloina, leivän päälle harvemmin kootaan mitään. Juustokakkuja tarjoillaan trendikkäissä kahviloissa mutta perinteinen turkkilainen juustojälkiruoka künefe Hatayn alueelta on kokeilemisen arvoinen, samoin Mustanmeren alueen kuymak. Uuniruokiin, suolaisiin piirakoihin ja pizzan päälle sopii mielestäni hyvin kaşareihin kuuluva dil-juusto, Izmirin alueen keltaiset tulumit ja voimakas Eski kaşar, toastin väliin käytetään perus kaşaria kun taas juustokakkuun sopii mielestäni ihan hyvin turkkilainen labne mascarponen korkean hinnan vuoksi. Koskelaskijan tyylistä sulatejuustoa on krem peynır. Vaikkei Turkki yllä suurien juustomaiden rinnalle, ovat sen juustot kuitenkin kokeilemisen arvoisia, ensimmäisiin pettymyksiin ei kannata turhautua vaan jatkaa kokeiluja.


Oletko juuston ystävä? Maistuvatko turkkilaiset juustot?

Kommentit

 1. Turkkilaisia juustoja en ole päässyt maistelemaan, mutta vuohenjuusto kyllä maistuu. Itse olen oppinut syömään juustoja vasta aikuisiällä Englannissa asuessani. Leivän päällä juustoa syön harvemmin - juustot on enemmänkin herkutteluhetkiin varattuja. Onneksi Suomesta saa kunnon englantilaista cheddaria, niin täällä on saanut pidettyä juustonystävä mieheni tyytyväisenä. Suomalaiset juustot kun maistuvat englantilaiseen suuhun kumisilta kengänpohjilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syön eniten juustoa aamupalalla ihan paloina, salaateissa ja muissa ruuissa, harvemmin enaa leivan paalla, tykkaan voimakkaista juustoista , taalla paikallinen vuohenjuusto on ns. tuoretta ja erilaista kun esim.ranskalainen, hyvaa se on sekin!

   Poista
 2. Harmillista, että Koreasta puuttuvat maitotuotteet ja eritysesti juustot melkeinpä kokonaaan. Vain jotain tuotijuustoja löytää törkeään ylihintaan.

  Mutta käytetäänkö oikeastaan missään muualla juustohöylää kuin pohjoismaissa? Tuntuu, että se on monissa Euroopankin maissa ihan outo kapistus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taallakin tuontijuustot ovat kalliita ja aika harvoin niita enaa ostan. Juustohöyla taitaa tosiaan olla pohjoismaalainen kapistus, voileipien syöntikin taitaa olla aika harvinaista maailmanlaajuisesti?

   Poista
 3. Täytyy kyllä tunnustaa, että turkkilaisen juustohyllyn vaihtaminen Prisman vastaavaan on meille autuas vaihtokauppa. Beyaz peyniristä tykkään, mutta kaikki muu on kyllä varsin so so..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma en kauheasti kaipaa suomalaisia juustoja, beyaz peynirit on hyvia ja eniten tykkaan lampaanmaitojuustosta tai sekoituksista, keltaisista juustoista olen kylla aika valikoiva taalla mutta makua pitaa olla, oltermannin tyyliset ei maistu.

   Poista
 4. Täälläkin käytetään paljon valkoisia juustoja;jotka ovat tosi hyviä.Itse käytän vuohen-ja lampaanmaitojuustoja;lehmänmaidosta tehtyjä yritän välttää. Keltaiset juustot täällä ovat myös hyviä ja on paljon pieniä juustoloita.Tuota tulum-juustoa olen nähnyt torin juustokaupassa,Turkista tuotua,mutten ole maistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minakin tykkaan lampaanmaitojuustosta, paikallinen vuohenjuusto on monesti vahan liian voimakasta makuuni, tulum juustoissa on paljon eroja mutta tykkaan yleensa niista, kokeilehan!

   Poista
 5. näyttävät ainakin kuvissa hyviltä. kivat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sina taidatkin olla suomalaisten juustojen aarella?

   Poista
 6. Täällä tehdään myös pehmeitä juustoja. Isommat marketit myy tuontijuustoa turkista jotka on mielestäni todella mauttomia. Eilen teimme reissun Hawleriin ja sieltä löysin Edamia ja Emmentalia, olivat kyllä aika hinnakaita, mutta ah se autuus kun sai tehdä kunnon voileivän juustolla ja kalkkunaleikkeellä :) Elämän pieniä iloja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan taalta tuotavat juustot kaşaria? se on mautonta ellei satu olemaan kypsytettya eli eski kaşaria, taalta saa tuontijuustoja mutta ovat monesti aika hinnakkaita.

   Poista
 7. Petra..nyt päästiin asiaan..viekää multa kaikki, mutta ei juustoja..Nam!!:))Näkyy olevan juustovalikoimaa joka lähtöön, niinkuin Italiassakin..haluisin maistaa kaikki..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Jep, ma luulen kylla etta teilla on maukkaampia kypsytettyja juustoja kuin taalla mutta kylla juustot vaan on yleensa aina hyvia!!

   Poista
 8. Kun asuin Turkissa seison haikeana 'tuontijuustohyllyn' "ääressä Migroksessa; parmesaania, mozzarellaa.. Beyaz Peynir on hyvää mutta kaşar liian mautonta makuuni. Kun sanoin turkkilaiselle poikaystävälleni mielipiteeni kaşar -juustosta hän kommentoi: "Sen pitääkin olla mautonta koska se on tarkoitettu aamiaiselle." Omituisin perustelu mitä olen kuullut -miesten logiikka :P.

  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus kaşar on mautonta ja meilla sita kaytetaan vain toastien valissa ja sulatettuna ruokien paalla, kypsytetymmat kaşarit ( eşki kaşar) ja tulumit ovat sitten maukkaampia, juustohyllyjen perusjutut ovat usein aika mauttomia ja maukkaimmat löytyvat juustokaupasta tai tiskista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit