Lasten synttärihulabaloo

Synttäreiden viettäminen on Turkissa nykyisessä kaupunkilaisten mittakaavassa aika uusi ilmiö. Miehen perheen keskuudessa juhlakalulle soitetaan, lahjoja ei lähetellä eikä niistä stressata. Mieheni mukaan lapsuudessa jokaisen lapsen synttäripäivänä syötiin kakkua mutta juhlia ei pidetty eikä lahjoja hankittu. Nykyisin synttärikemut alkavat karata jo hieman käsistä monien kaupunkilaisperheiden kohdalla. Neljä vuotta juhlahumua takana, joista kulunut kausi on ollut ehdottomasti hektisin. Pyyhin jo hikeä otsasta tulevia viisivuotis-päiviä pohdiskellessa.

Pari viikkoa sitten turkkilaiset lapset viettivät valtion kouluista kahden viikon lukukausilomaa. Syyslukukausi laitettiin pakettiin, pokattiin kehitysraportit ja lomailtiin hieman ennen uuden lukukauden alkua. Tytön kaverin äiti kutsui koko tarharyhmän lapset kotiinsa poikansa puolivuotisjuhlien kunniaksi. Puolivuotisjuhlat, siis mitä? Juhlittiin siis pojan 4,5-vuotissynttäreitä kakuin, lukuisin juhlavierain ja tarjottavin. Autoin tuttavaani minkä pystyin ja kirjoitin illalla muistivihkoon että älä koskaan, äläkä missään hulluuden tilassa ryhdy samaan kuin tuttavani. Kaverini asuu samankokoisessa, turkkilaisittain pienessä, kerrostalohuoneistossa kun me. Hän tekee 5-päiväistä pitkää arkiviikkoa töissä ja miehensä taas 6-päiväistä vuorotyötä. Poikaa hoidetaan yhteisvoimin suvun kesken. Kaikessa humussa kaverini oli loihtinut monen sortin tarjottavat, hymyili kauniina ja aurikoisena juhlatamineissaan ja tuntui oikeasti nauttivan puolivuotisjuhlista, joiden pitäminen ei olisi tullut pienempään mieleenikään.


Viime kesänä pidimme tytölle 4-vuotisjuhlat kotona. Oli kuuma heinäkuu ja moni lomaili, lapsia oli kutsuilla 6 ja aikusia hieman enemmän. Tarjottavia oli niin suomalaiseen kuin turkkilaiseenkin makumaailmaan sopivaa, turkkilaiset kummastelivat jälleen kerran kalavoileipäkakkua ja popsivat onnellisina börekiä. Syksyllä tytön kavereita alettiinkin juhlia ulkoistettuna. Parhaan kaverin synttärit pidettiin kahvilassa, jossa on oma leikkipaikka lapsille, aikuisille oli katettu kevyt aamupala ja lapsia viihdyttivät leikkitädit, vaivatonta ja mukavaa. Lompakko näissä kahviloissa pidetyissä kekkereissä tietysti kevenee kotipippaloita enemmin mutta mielenrauha säilyy, pienet kakkusormet pyyhkivät kahvilan seiniä ja arvostelut kohdistuvat paikan tarjoiluun, ei omaan.

Lahjat eivät ole näytelleet suurta osaa omassa tuttavapiirissä. Tiedän tosin että varakkaamman väen piirissä tämä ei pidä paikkaansa. Joillekin synttäreille kaikki eivät ole tuoneet edes lahjaa vaan omatekoisia leivonnaisia tai mehua. Lahjoina on leluja, vaatteita ja pieniä paketteja, joissa on sukkia tai vaikka tytöille sukkahousuja ja pinnejä. Kotisynttäreillä lapset leikkivät keskenään ja yhtä suurta antia ne ovat sitten vanhempien kesken, jutellaan, syödään ja vaihdetaan kuulumisia. Vanhemmat pukeutuvat vaihtelevasti, osa juhlatamineissa ja meikeissä, osa hieman arkisemmin mutta ei lenkkareita tai verkkareita, ikinä!


Lapsien kanssa saa vetää överiksi, yksikään tylli, pikkutakki, solmio tai hiuskäkerrys ei ole liikaa. Turkkilaiseen tyyliin lapsia kehutaan vuorotellen, ihana punkero, ota lisää kakkua, mikä prinsessa, tuletko mun tytöksi, voi tuota herrasmiestä ja valloittajaa. Kakku on tärkeä osa juhlaa ja lähes aina kahvilasta tilattu. Kotitekoinen herättää ihmetystä, kuka leipoo itse kakun kun upean luomuksen saa edullisesti tilattua? Kauhulla muistelen viime kesäistä omaa räpellystäni kahvilasta tilattujen luomusten rinnalla. Tarjottavien kanssa on muistettava myös aikuiset, sillä vaikka pääosassa ovat lapset, on tilaisuus tarkoitettu myös vanhemmille. Turkkilaisilla kotikekkereillä ei yleensä ole ohjelmaa, lapset leikkivät vapaasti ja aikuiset lörpöttelevät keskenään, osassa kahviloita paikalle saapuu pelle tai leikkitäti, toisinaan huviksi riittää paikan leikkialue.

Kun katselin kaverini kotona reuhaavaa noin 15 henkistä lapsilaumaa ja olohuoneessa tarjoilua odottavaa samankokoista aikuislaumaa, päätin että tytön kestit tullaan järjestämään ulkoistettuna. Turkkilaiselle naislaumalle torttujen pyörityskin onnistuisi ja kestäisin ne utelut valmistusmenetelmistäkin mutta se riehuva lapsilauma turkkilaisin maustein taitaa olla liikaa. Tuttavani värväsi minut pariin otteeseen lapsilauman poliisiksi, sulla on hyvä pelottava ja jämäkkä tyyli, ne tottelee sua! En halua kuitenkaan mainetta kamalana poliisi-mutsina, joten tulevana kesänä aion pitää kestit ulkoistettuna tai karata tytön kanssa Suomeen.

Kommentit

 1. Puolivuotissynttärit :)) Eipä tulisi itsellenikään mieleen järjestää moisia. Veikkaan että on ollut sukulaisapua järjestelyissäkin. Ulkoistetut synttärit kyllä houkuttelee :)

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoistettujen synttareiden hintahaitari on melkoinen, joissakin paikoissa hinnat on ihan kohtuullisia, toisissa musta todella kalliita ja esiintyjat saattaa kustantaa monta tonnia. Tuntuu hullulta, kyseessa on kuitenkin vain synttarit....Puolivuotissynttarit han taisi jarjestaa koska halusi koota porukan yhteen mutta olihan siita jarjestajalle aika paljon vaivaa.

   Poista
 2. Puolivuotiasta lastani juhlistimme aikanaan (kuusitoista ja puoli vuotta sitten, hän täyttää ensi viikolla 17!) kuvaamalla häntä 60 vuotta vanhoissa rattaissa minun pappani, ja hänen isopappansa luona. Ei ollut bileitä. Mutta kivaltahan nuo puolivuotisjuhlat kuulostivat tekstissäsi ja kaikki kunnia juhlien emännälle viitseliäisyydestä.

  Ja kaikki kunnia sinulle tästä jutustam kiitos toivepostauksesta <3.
  Lupasin myös välittää sinulle lapseni pohdinnat, hän tuossa tänään pohti sitä, että miettivätköhän ihmiset muualla sitä millaisia stereotypioita ihmisillä heistä on? Lupasin kysyä sinulta, että mietitäänkö Turkissa tuollaista ja millaisia ajatuksia siellä ihmiset heistä muualta olevilla ajattelevat olevan. Ja nyt tuntuu, että esitin asian mahdollisimman epäselvästi, toivottavasti sait ajatuksestani kiinni.

  Ja minua huvittaa kyllä suunnattomasti tuo Petra-poliisi.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kivaa etta han jarkkasi nama kekkerit viela lomalla niin lapset paasivat keskenaan leikkimaan ja me aikuset saatiin sitten keskustella keskenamme, eika tarjottavissa ollut kylla moittimista! Kiva kun tykkasit postauksesta, oli jo pitkaan mielessa. Kylla jotkut turkkilaiset muuten miettivat mita heista ajatellaan mutten usko etta ihan niin paljon kun Suomessa, en ole taalla juuri törmannyt lehdistössa naihin juttuihin, joita on paljon Suomessa eli tiesitkö mita brittien lehditössa kirjoitettiin suomalaisista. Turkkilaiset elavat ehka enemmin omassa kuplassaan mutta aina kun tavataan ulkomaalainen niin hyvin usein he kysyvat, mita pidat Turkista? Sain kylla ajatuksesta kiinni, tallainen poliisi kun olen :D

   Poista
 3. Aikamoista kyllä juhlia puolivuotissynttäreitäkin! Suomessa muuten synttärikakuilla tunnutaan nykyään melkein kilpailevan ja kaikilla pitää olla joku upea fantasiakakku. Täällä Saksassa sen sijaan synttäreillä tarjotaan ennemminkin ranskalaisia ja nakkeja :D Kirjoittelin joku aika sitten synttärijuhlista saksalaisittain http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2015/12/11/lastensynttarit/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa kotisynttareilla taitaa olla edelleen trendina etta tarjottavat on turkkilaisia ja kakku on taallakin iso juttu mutta sitten on tietty niitakin synttareita, joihin tilataan vaikka kaikille pizzaa tai ulkoistetuissa jutuissa on tarjolla hampurilaisia jne. Kavinkin lukemassa sun synttarijutun Saksasta, kiva kun linkkasit!

   Poista
 4. Voi juhlat, niitä täällä kyllä osataan järjestää ja hyvä niin(kin), mutta 4,5v juhlat kuulostavat kyllä suomalasiin korviin hivenen yliampuvilta :D Mitäs turkkilaiset on tykänneet voileipäkakusta siis? Korvapuustit ja tortut ovat uponneet hyvin, mitä olen testannut.

  VastaaPoista
 5. Voi juhlat, niitä täällä kyllä osataan järjestää ja hyvä niin(kin), mutta 4,5v juhlat kuulostavat kyllä suomalasiin korviin hivenen yliampuvilta :D Mitäs turkkilaiset on tykänneet voileipäkakusta siis? Korvapuustit ja tortut ovat uponneet hyvin, mitä olen testannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voileipakakku ei kylla ole oikein uponnut, se on kovin raskas ja yhdistelma kakku+kala+majoneesi saa jo osan porukasta takajaloilleen :D Edesmennyt appiukkoni sai vahanvaanteita aikoinaan kakusta ja siita varmaan kerrotaan vielakin kotipuolessa :)

   Poista
 6. Suomessa on mennyt synttärit myös ihan lapasesta...esim. synttärisankarille lahjan lisäksi, kaikille osallistuville on oltava joku lähtiäislahja? Synttäreitä on parhaana kuukautena neljät, niitä pidetään kotona tai ulkona. Meillä oli Aleksin 5-v juhlat HopLopissa, hintaa tuli juhlille 300€. Mutta säästi siinä ettei tarvinnut rakentaa kotia uudestaan juhlien jälkeen. Niin ja kotisynttäreillä ei riitä todellakaan pelkkä leikkiminen, täytyy olla ohjelmaa.....aargh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kylla yksinkertaisten synttarijuhlien kannattaja, tykkasin naista mun kaverin synttareista silla tarjottavat oli hyvia itse tehtyja ja ohjelmananumerona oli yhdessa olo, vaiva oli tietysti itse jarjestajan touhutessa mutta lahjat sun muut ei nousseet tarkeimmiksi asioiksi. Lahtiaislahjoja ei ole ollut viela yksillakaan tytön synttareilla, toivon ettei tulekaan.

   Poista
 7. KKivat juhlat! Täällä minusta synttärit menevät välillä överiksi;joskus niitä järkätään tässä kodin viereisessä puistossa,on pomppulinnaa,Dj ,liian kovaa soivaa musaa,hattarkone ym ym... Kun poikani oli täällä pieni,pääsin helpolla ,piti vain muille tarhalaisille laittaa yllätyspussi ja viedä kakku tarhaan (hän oli täällä 5-vuotiaaksi) ja sitten vain pienet juhlat kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytön tarhalla ei juhlita, ihan vaan onnitellaan. Sinne on kielletty vieda ulkoa mitaan syötavaa jne. joten senkaan puolesta ei kakkua tai muuta tarjottavaa voi vieda. Niin toivoisin etta sellaiset yksinkertaiset juhlat ilman turhia harpakkeita tulisivat taas muotiin...

   Poista
 8. Täällä rikkaat kiinalaiset järjestävät suorastaan "järkyttäviä" juhlia lapsille. On vaikka ja mitä ja lahjoja niin, että tuskin edes avaavat kaikkea. Kun mikään ei riitä. Malesiassa eräs rikas vuokrasi kokonaisen puiston kun lapsi täytti vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sairasta, no juurikin tama kun mikaan ei riita :( En ymmarra, tuskin se on enaa edes kivaa.

   Poista
 9. Täällä olen ollut lastenjuhlissa joissa on valehtelematta ollut ainakin 50 lapsivierasta ja sisarukset ja vanhemmat vielä päälle. Valtavia paketteja lahjapöytä täynnä ja lähtiessä jokaiselle vieraalle lahjapussukka käteen. Synttärit ovat täällä rikkaiden keskuudessa yhtä kilpavarustelua ja ulkomaalaiset perheet ovat osin lähteneet menoon mukaan. Minua homma kaikkinensa vähän puistattaa enkä oikein tiedä miten siihen omalta osalta suhtautua.

  Itsellänikin on muuten synttärikirjoitus suunnitteilla... Saapa nähdä jos ja milloin valmistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin puistattaa tallainen kilpavarusteluksi muuttunut touhu, on aika kamalaa kun lapset sitten keskenaan vertailevat koulussa kenella on hienoimmat eli kalleimmat pippalot jarjestettyna :(

   Poista
 10. Apua jos sita joutuis lapsille puolen vuoden valein jarjestamaan juhlia. Johan siina lahtis jarki.
  Me ollaan tahan asti aina karattu suomeen kun lapsella on sopivasti kesalla synttarit. Nyt uudessa maassa ne taytyy viettaa taalla. Muutamissa juhlissa ollaan oltu ja taytyy sanoa etta kylla ma mieluummin ne suomalaiset synttarit ottaisin. Ma tykkaan kun synttareilla on tarjottavaa. Ja onhan se ihan suotavaa jos juhlat kestaa useamman tunnin. Mutta taalla kaliforniassa ainakin on ollu tarjottavana usein pelkka kakku ja limua. Kakku tietenkin tilattuna jostain. Muutamilla synttareilla kakkua ei riittanyt edes lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minakin tykkaan etta on tarjottavaa, taalla on onneksi ja aina mietitty niin aikuisia kuin lapsiakin. Meilla tama on ollut eka vuosi kun synttareista on tullut perhe- ja lahipiiria vahan isommat kekkerit, en kylla halua lahtea mihinkaan kilpavarustelu-juhlintaan mukaan vaan sailyttaa homman jotenkin jarkevana.

   Poista
 11. Kyllä on tullut monenlaiset synttärit pidettyä omille lapsille. Onneksi tänä vuonna enää yksi haluaa niitä kaverisynttäreitä. Huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella ja sinulla on niita aina useammat vuodessa :) Oih se onkin kivaa kun ne synttarihumut alkavat hieman muuttua yksinkertaisimmiksi ja pienemmiksi.

   Poista
 12. Varmaan makumaailmojenkin kannalta onkin helpompaa kun ulkoistat seuraavat synttärit. Uusien makujen ja ruokien lanseeraaminen on aika hankalaa (jopa täällä Norjassa ) kun kyseessä ovat rehellisen mielipiteensä kaunistelematta sanovat lapset. Täällä Norjassa synttärien ulkoistaminen on jo pitkällä, se juttu. Kaikenlaisia leikkimaailmoja nousee pieniinkin kyliin. Meillä 4500 asukkaan kunnassa on myös sellainen. Sieltä sitten tilataan sopiva paketti tarjoiluineen leikkipuiston ollessa ryhmän käytössä ja ohjaajan valvonnassa. Aikuiset voivat sitten harjoittaa omaa sosiaalisuuttaan kahvion puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, toisaalta itse tykkaan naista kotijuhlista, ne on intiimimmat ja jotenkin tulee eritavalla tutuksi mutta onhan siina hommaa! Ulkoistamista olen miettinyt tai Suomeen karkaamista :) Taalla nuo ulkoistettujen hinnat vaihtelee aika tavalla, osa niista on musta todella kalliita mutta ihan kohtuuhintaisiakin on tarjolla.

   Poista
 13. Poliisi-mutsi. :D Kiva lukea miltä lastenjuhlien traditiot näyttävät eri maissa. En ole ollut juurikaan lastenkutsuilla, pari kertaa olen Italiassa saanut maistiaisia miehen pienen iltatähti-pikkuveljen kautta. Asia, mistä olen tykännyt on se, että aikuisetkin osallistuvat juhliin ja lasten vanhemmista on tullut hyviä ystäviä joita kutsutaan kylään muutenkin. Lasi tai kaksi kuplivaa siinä kuluu herkuttelun lomassa, ja kaikilla on kivaa. Lahjat eivät ole pääosassa Turkissakin taitaa aikuiset olla aika aktiivisesti mukana juhlissa, Suomesta en sitten tiedä? Ihana kun juhlitaan kunnolla, vaikka tuo puolivuotispäivä nyt vähän hassulta kuulostaakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tama on kiva puoli juuri naissa juhlissa etta ne on yhtalailla meidan aikuisten kokoontumisia, itse olen ainakin nauttinut. Turkkilaiset rakastaa juhlia ja kokoontumisia joten paikalle saavutaan jos vaan suinkin onnistuu. Puolivuotispaivien ideakin taisi olla juuri se yhteenkokoontuminen niin lapsilla kuin aikuisillakin.

   Poista
 14. Voi että, onneksi ei tarvitse puolivuotissynttäreitä juhlia. Vuosittain toistuvassa on tarpeeksi. Meillä se on hankalasti joulukuussa ja täytyy viettää etukäteen tai muuten on nolla osallistujaa joululomien ottaessa tilan allakoista. Egyptiläisten synttärijuhlatapoihin en ole ehtinyt tutustua mutta tämänpäiväisessä ystävänpäivässä on nähtävästi aihetta mahtipontisten kukka- ja nalleviritelmien myyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissakin ystavanpaiva eli rakastavaisten paiva taalla on tarkea, kukkia, suklaata, lahjoja, ravintoloiden erikoisohjlemaa jne. Kerro sitten paikallisista synttaritavoista kun paaset sinne asti :)

   Poista
 15. Onneksi omat lapset ovat jo isompia kun asumme täällä Sveitsissä ;) Kesän lapsille on helppo järjestää juhlat ulkona, mutta talvilapsille se on jo vähän haastavampaa. Olimme tottuneet Suomessa pitämään pieniä kaverisynttäreitä ja sukulaisille omia juhlia ja kauhistuin ajatuksesta kun Espanjassa asuessamme piti kutsua koko luokka. Onneksi Espanjassa luokat oli pienikokoisia ja siellä talvilapsi sai viettää kerrankin kesäisiä synttäreitä, mutta taisimme silloinkin olla ainoita jotka kutsuivat kotiin. Mekin teimme oman kakun, tosin se oli monesta vieraasta jännää ja eksoottista, kun taas naapurin 3-vuotias juhli pomppulinnojen soittajien ja erilaisten esiintyjien kera. Jos puolen vuoden välein juhlittaisiin synttäreitä niin meillä järjestettäisiin synttäreitä kvarttaaleittain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen tapa leipoa itse ja tehda esim. taikina alusta asti ovat taallakin usein eksoottisia. Kylla tassa vahan jannittaa mihin mittakaavoihin nama synttarit kehkeytyy mutta onneksi tytölla on aina kesalla ja iso osa kaupunkilaisista on poistunut lomailemaan johonkin muualle.

   Poista
 16. Voi kamala, että pitää ihan puolivuosittainkin järjestää synttäreitä! Mitä seuraavaksi, joka kuukausi? :D Mutta onhan se tietenkin kivaa, että sekä lapset että vanhemmat kokoontuu viettämään aikaa yhdessä, mutta siihen toki riittäisi (kai?) jokin vaatimattomampikin paikka ja tarjoilut... Tätä oli mielenkiintoista lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun turkkilaiset on kyseessa niin vaatimaton tarjoilu ei kuulu samaan lauseeseen :D Juhlissa tarjottavaa on oltava ja ihmiset on tottuneet etta sita sitten on, toisaalta ketaan ei haittaa jos ne on ostettu leipomosta tms. ja harvoin odotetaan ette nykyisin joku tekee kaiken itse.

   Poista
 17. Onpa hauska lukea vähän erilaisista tavoista juhlia synttäreitä. Aika villiltä kuulostaa meno suomalaisiin traditioihin tottuneelle, mutta hauska ajatus, että sentään vierailta säästyy pahin lahjakimarastressi, vaan tärkeintä on (tarjoilujen ohessa) yhdessä juhlistaminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kylla kivaa etta taalla yleensa paaosassa on ihmiset mutta tietyissa piireissa homma on lahtenyt vahan lapsesta.

   Poista
 18. Mä oon NIIIIN onnellinen, että meillä on lastensynttärit jo mennyttä elämää :D. Nykyään lapset haluavat mieluummin mennä kavereiden kanssa leffaan, luistelemaan tai sitten vaan kutsua ihan ne parhaat kaverit ja hyvä niin! Täällä Espanjassakin kun nimittäin osataan liioitella tuota juhlimisen määrää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voin kuvitella etta siellakin juhliminen otetaan tosissaan. Mutta ihanaa kun sitten aikanaan tulee se hetki, jolloin hieman pienempimuotoinen toiminta alkaa riittamaan. Tassa iassa on tietysti kiva seurata kun lapsilla on niin kamalan hauskaa kun vaan innostuvat vahan liikaakin riehumaan.

   Poista
 19. Puolivuotissynttärit, oh oh :) Vuosi vuodelta joka maassa synttärikemuista tulee isompia ja mahtavampia. Kaukana ovat monessa maassa ne ajat, kun synttäritarjottaviksi kelpasi kakku ja karkkia ja lapset keksivät itse ohjelmaa. Me ollaan vietetty synttärijuhlia niin Suomessa, USA:ssa kuin täällä Espanjassa, niin kotona kuin ulkoistettuna. Kun lapsista tuli teinejä halusivat pitää aina kotona isot kemut, mutta meillä vanhemmilla ei ollut niihin asiaa. Edellisessä kämpässä meillä oli iso kellari, josta oli tehty leffa- ja pelihuone, siellä teinit sitten remusivat ja söivät popkornia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon etta ne yksinkertaiset synttarijuhlat palaisivat, en tykkaa ideasta etta homma menee ihan överiksi joka suhteessa. JOssain vaiheessa mikaan ei sitten enaa riita. Tollanen iso kellari, jossa lapset saa remuta kuulostaa aika ihanalta.

   Poista
 20. On kyllä sanottava, etten odota yhtään näiden synttärijuhlien järjestämistä! Meillä seuraavat kekkerit ovat 2-vuotisjuhlat, eikä niiden kanssa tarvitse vielä menettää hermoja. En ole toistaiseksi vielä myöskään perehtynyt kilpavarustelun tasoon Saksassa, mutta se selvinnee lähivuosina. Sen tiedän, että täällä juhliminen tai onnittelu etukäteen ei todellakaan käy päinsä, siitä seurannee maailmanloppu tai muu siihen verrattava epäonni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 3-vuotisjuhliin asti kaikki meni helposti ja pienimuotoisesti, viime kesana oli sitten jo vahan menoa ja meininkia, seuraaville synttareille pitaisi tietysti olla jo viela enemmin, apua!

   Poista
 21. Tavallisten milanolaislasten synttärikekkereissä juhlivat yleensä lapset ja aikuiset. Kakku on sankarin ohella pääosassa, mutta kaikenlaista pientä tarjottavaa on esillä. Usein syntymäpäiväpirskeitä järjestetään leikkipuistoissa ja taloyhtiön pihoilla, joissa on riittävästi tilaa touhuta isommallakin porukalla. Ammattimaisia viihdyttäjiä käytetään kyllä ohjatun ohjelman järjestämiseen, mutta esimerkiksi mieheni suvun ja ystäviemme perheissä mieheni usein pukeutuu sankarin lempparihahmoksi ja hauskuuttaa lapsia minkä jaksaa. Näissä juhlissa on nähty mm. hulk, hämähäkkimies ja dragon ball-hahmoja. Olipa mies valmis pukeutumaan Pipsa Possuksi, mutta kun päivänsankaritar oli nähnyt kookkaan possuhahmon aiemmin eräässä ostoskeskuksessa, lapsi perui. Ei halunnut enää Pipsaa synttäreille, koska tämä oli liian pelottava. Iso ja ennen kaikkea karvainen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VOisiko se sun miehesi tulla tanne Pippa Possuksi pukeutuneena ensi heinakuussa :D

   Poista
 22. Meillä täällä Englannissa vietettiin aina kotona johonkin 7v asti jonka jälkeen pojat pelasivat sen verran "vaarallista" jalkapalloa että oli pakko ruveta pitämään juhlia jossain urheiluhallissa! Tykkäsin kun juhlat oli kotona, leivoin ja laitoin ruokaa sekä lapsille ja vanhemmille ja joskus jopa tarjosin kotitekoista sangria, mutta ei kyllä koskaan lähtenyt niin lapasesta että olisimme viettäneet puolivuotis synttäreitä! Nyt kauhistuttaakin jo pojan seuraavat synttärit, toukokuussa täyttää 18 ja taitaa se Sangriaa mennä sen kavereitten suihin eikä aikusten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee sepa se kun koittaa hetki jolloin lapsista tulee jo nuoria aikuisia. Meilla ollaan viela vaiheessa jossa remuaminen ja koheltaminen on maailman parasta ikina, mun tekee aina valilla mieli kiljua toisten kodeissa synttareilla etta apua kohta tuo menee rikki tai tuokin hajoaa mutta yritan olla ihan rauhallisesti.

   Poista
  2. Täällä synttäreitä vietetään melko vaatimattomasti varakkaissakin perheissä. Pääkaupungissa saattaa olla eri juttu. Miehen lapsuuden perheessä ei synttäreitä vietetty lainkaan. Tyttö on saanut monia kutsuja ja kertoi, että usein lahjaksi viedään esimerkiksi palasaippuaa! Täällä ollaan yllättävän ihastuneita palasaippuaan ja sitä annetaan usein myös vieraille kotiinviemisiksi. Kun olin ensimmäisen kerran Algeriassa, pelästyin, tuoksunko hieltä, kun sain ensin kyläpaikasta lähtiessäni käteeni palasaippuan ja sitten vielä suihkautettiin hajuvettäkin päälle, mutta olen huomannut, että tämä on monessa kodissa tapana. Helsingissä tosiaan monet ulkoistavat synttärit ja lapset ovat olleet vaikka millaisilla synttäreillä. Kotona vietettävissä synttäreissä on usein jokin teema, esim. naamiaiset. Ja kaverilahjat kaikille vieraille kuuluvat asiaan helsinkiläisissä juhlissa.

   Poista
  3. Synttarit on edelleen taallakin vanhemmalle sukupolvelle vahan uusi juttu silla ennen niita ei juuri vietetty. Tuo palasaippua kiinnostaa mielenkiintoiselta :)

   Poista
 23. Hei mä en oo varma julkaisinko mä mun kommentin alunperin, kun ei täällä näy. Kommentoin siis uusiksi.

  Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus, kiva olla kärpäsenä katossa. Mua jäi kiinnostamaan noissa kakuissa, että onko jotain tyypillistä makukomboa tai tyyliä joka on tyypillisesti turkkilainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma luulen etta sun kommentti eksyi mun blogin aiempaan kirjoitukseen mutta ei se haittaa :) Kakku on melkein aina tilattu leipomosta, suosittuja ovat esim. lapsen valokuvalla varustetut kakut ja se ulkonakö on tosi tarkea. Turkkilaiset tykkaa makeasta joten suklaakakun sisallakin saattaa olla viela kerroksien valissa suklaakastiketta, ihan perus mansikkakakkutaytteetkin on kylla yleisia. Mun makuun paikalliset kakut on monesti vahan liian kuivia kun taas turkkilaisista mun omatekoset taitaa olla aavistuksen liian hyvin kostutettuja.

   Poista
 24. Poliisi-mutsi! Aivan mahtavaa. Itse olisin halunnut ulkoistaa juhlat paikalliseen askarteluliikkeeseen, mutta tyttö vaati saada synttärit KOTIIN. Joten siellä pidettiin - ja onnistuivat hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutun julkaisun jalkeen kyselin kavereilta hintoja synttareista eri paikoissa, osa kahviloista on jarjettöman kalliita, meinasin pyörtya. Myös animaattorien palvelut ovat monesti aika hinnakkaita, onneksi ihan kohtuuhintasiakin paikkoja löytyy. Ehka me ollaankin Suomessa seuraavien synttarien aikaan :)

   Poista
 25. Oi ei, miksi menin lukemaan mitään voileipäkakuista ja katsomaan noita ruokakuvia ennen kuin olen edes syönyt aamupalaa... :) Puolivuotisjuhlat kuulostivat aluksi hassulta (joskin tosi kivalta!) idealta, mutta sitten muistin, että mun vanhemmat järjestivät mulle aina lapsuudessa vähintään kolmet synttärit - yhdet luokka- ja pihakavereille, yhdet harrasteryhmälle, ja yhdet "venäläistyyliset" synttärit jossa paikalla sekä lapsia että aikuisia. Mulla oli aina tosi kivaa, mutten ehkä osannut miettiä, miten paljon duunia järjestämisessä oli aikuisille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gulps joo voileipakakku on kylla sellainen hitti, mika katoaa suomalaisten suihin mutta turkkilaisille se ei oikein uppoa, mun mies on vuosien kokeilujen jalkeen jo siihen tottunut mutta ei mitenkaan juokse sen perassa . Ma luulisin etta turkkilaiset lukeutuu niihin kansoihin, joille juhlat ja yhteenkokoontuminen on aina positiivista ja siita oikeasti tykataan joten juhlille löytyy aina syynsa.

   Poista
 26. Mukavat bileet ja ihanan elämäniloista menoa! :) jos ei sitä poliisina oloa oteta lukuun :D vietetäänkö Turkissa lasten synttäreitä muuten päiväkodeissa tai kouluissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksityisissa paivakodeissa ainakin vietetaan mutta valtion puolella ei juurikaan, saatetaan onnitella paivansankaria mutta mitaan tarjottavaa ei ainakaan tytön tarhassa ole silla siella on ehdoton kielto tuoda ulkoa mitaan tarjottavaa. Turkkilaisilla on kylla taito juhlia!

   Poista
 27. Mun miehen perheessä ei ole ikinä vietetty synttäreitä, mun mies ei osaa edes onnitella ketään syntymäpäivänä. Minulta hän on enemmän oppinut noita synttärien juhlintaa. Itse oon aina saanut kakun Turkissa, kun olen siellä ollut mun synttäreiden aikaan. Nythän Bellan synttärit vietettiin Suomessa, laitoin miehelle kuvia koristeluista ja tarjoiluista. Me ei Turkissa oltais varmaan saatu mitään 1v synttäreitä Bellalle järjestettyä, tai kukaan ei olisi varmaan tullut meille. Ehkä miehen veli perheensä kanssa olisi tullut. Sen takia oli kiva, että sain pitää Bellalle ihan kunnon synttärijuhlat Suomessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ennen tosiaan juhlittu synttareita ja se on varmasti viela monille turkkilaisille vierasta. Toisaalta monet ovat kylla ottaneet ilon sitten kaksinverroin takaisin ja bileet saattaa olla melko mahtipontisiakin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit