perjantai 11. huhtikuuta 2014

Turkkilainen illallinen - rakkaudesta ruokaan

Blogissa on aikoinaan käyty läpi turkkilainen aamiainen ja lounas mutta illallinen jäi puuttumaan. Turkkilainen illallinen ravintolassa ja paikallisessa kodissa poikkeaa toisistaan aika tavalla, paikallisessa sulu yemekiä tarjoavassa lokantassa saa jo aavistuksen millaista pöperöä valmistuu turkkilaisessa kodissa. En osaa itse arvostaa ravintolaruokaa, johtunee liian monesta opasvuodesta jolloin ravintolaruoka tuli liiankin tutuksi kyökin puutteessa, viiden tähden illallinen ja keittokuppilan safka maistui lopulta kaikki ihan puulta, hyvään ravintolaillalliseen tarvitaan siis huippuseuraa, erinomaista palvelua ja loistavaa ruokaa. Tulen yleensä paljon onnellisemmaksi miehen kokkailuista, anopin lihapadoista tai naapurin tuomasta yllätysherkusta.


Mies on kotoisin Anatoliasta joten anopin illallisella on usein lihaa, ei kuitenkaan pihviä vaan lihaa käytetään säästeliästi kasvisten, papujen ja linssien seassa. Keitosta ei luovuta vaan jokaisen illallisen aloittaa linssi-, tomaatti-, jogurtti- tai kasviskeitto, salaattia on aina tarjolla, niin ja tietysti leipää. Uunia anoppi taitaa käyttää vain börekin tai jälkiruuan tekoon eli melko harvoin, lähes kaikki ruuat valmistuvat kaasuliedellä ja usein painekattilassa. Monilla turkkilaisilla ei edelleenkään ole hellaa vaan monilla nököttää keittiössä pieni piirakkauuni.


Illallinen vaihtelee riippuen seudusta ja nuoret ovat aiempia sukupolvia kiinnostuneempia eri maiden keittiöistä. Suomalaiseen keittiöön verrattuna Turkissa käytetään enemmin linssejä ja erilaisia papuja, peruna on usein kasvis muiden joukossa ja pöytään ei nosteta vain yhtä potillista ruokaa vaan usein keitto, riisi tai makarooni, kasvista tai/ja lihaa sisältävä ruoka sekä salaatti, niin ja leipää unohtamatta. Kastikkeita käytetään vähän ja kausituotteissa pysytään aika tarkasti. Maitotuotteita käytetään vähän, sen todisti appiukon vatsa viime kesänä kun hän maistoi suomalaistekoista voileipäkakkua.

Miehen kanssa meillä on fuusiokeittiö, tosin monissa asioissa turkkilaisvoittoinen tarjolla olevien antimien ja omankin mieltymykseni mukaan. Egen alueelle muuttamisen jälkeen olemme alkaneet tehdä ja ostaa enemmin alkupaloja eli mezejä. Izmirissä on tasokkaita mezepuoteja ja marketeissakin laajat valikoimat tarjolla, kunnon mezeillallisen jälkeen ei pääruokaa enää kaipaa. Viritimme vanhemmilleni myös illallisen heidän kyläilyn aikana, osa alkupaloista ostettiin ja osa tehtiin itse. Itse tein yhden omista suosikeistani eli munakoisosalaatin. Mies teki herkullisen paahdetun paprikan jogurttimezen, johon hän sai idean kävelykadun varrella myytävistä puutarhapaprikoista, sulivat suorastaan suuhun ohuine ja herkullisine kuorineen. Tarjolla oli myös albanialaisittain marinoitua maksaa, viininlehtikääryleitä, çığ köften kasvisversio, tonnikala-makaroonisalaatti, venäjänsalaatti ja saksuka.
  
Paprikajogurtti meze

- punaisia pieniä paprikoita
- turkkilaista jogurttia
- oliiviöljyä
- valkosipulia
- suolaa
- chilirouhetta

Paahda pannulla kokonaiset pienet paprikat oliiviöljyssä. Mausta jogurtti valkosipulisilpulla ja suolalla. Sekoita öljyn kera jogurttiin, mausta chilirouheella ja tarjoile. Nam!

Meillä oli käytössä pieniä ohutkuorisia puutarhapaprikoita. Tavalliset punaiset paksukuorisemmat paprikat kannattaa paahtaa uunissa tai käyttää purkitettuja valmiita paahdettuja paprikoita. Uunia varten halkaise paprikat kahtia, poista siemenet ja laita uuniin 200 asteeseen kuoripuoli ylöspäin noin puoleksi tunniksi. Anna jäähtyä hetki ja kuori, sen jälkeen voit käsitellä paprikat pieneksi silpuksi tai isommiksi paloiksi, maustaa valkosipulilla, oliiviöljyllä ja suolalla sekä sekoittaa jogurttiin.

Mezet ovat ihanaa kesäruokaa, sopivan kevyitä lämpimiin iltoihin! Oletko itse alkupalojen ystävä?

Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

  1. Onpas kivan värikkäät kalusteet tuossa ravintolassa:)Kiva ohje,en ole tainnutkaan kokeilla paprikoita jugurtilla. Ja hyvää viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla on usein kivasti sisustettuja kahviloita ja osa ravintoloistakin, tama on grilliravintola kadulla, jossa kaikki muut paikat on kalaravintoloita. Tama meze on tosi hyva, seka kokonaisilla etta hienonnetulla paprikalla!

      Poista
  2. Ah ihanaa! Tota paprika-jogurtti mezeä pitää kyllä kokeilla. Uunissa paahdetut öljytyt paprikat on kyllä tuttuja, mutta tuo jogurttikastike sopii kyllä varmaan tosi hyvin. Itse rakastan kaikkia jogurtti mezejä, yksi ihana on porkkanajogurttisalaatti (havuc yogurtlama). Ja juu, kaikki mezet kyllä on ihania, kiva istua iltaa porukalla ja napsia pöydästä jotain "pientä" ja hörpätä vaikkapa kylmää Efestä :) nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ne pelkat paahdetut paprikatkin on hyvia mutta itsekin tykkaan kaikista jogurttimezeista ja tama on tosi hyva. Kohta alkaa olla sellaiset illatkin etta voi istua partsilla mezeiden ja sen kylman efeksen kera :)

      Poista
  3. Rakastan alkupaloja! Ja tama resepti kuulostaa todella herkulliselta! Haluan myos kokeilla anoppisi tekemaa jugurttikeittoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mina myös! Voisin elaa niilla, yleensa buffet pöydissa en muuta syökaan. Jogurttikeitto jakaa selkeasti mielipiteet, toiset tykkaa ja toiset ei, jos on intohimoinen happamen ja jogurtin ystava niin varmasti maistuu, kokeile ihmeessa!

      Poista
  4. Kiitos, tota paprika-jogurtti mezeä kokeilen kesäSuomessa. En juurikaan syö punaista lihaa ja muistan Turkin matkaltani, että lammasta oli paljon tarjolla. Alkupalat on ihania , mutta jälkkäriä en enää jaksa. Mielenkiintoinen juttu eri ruokamaailmasta. Hyvää viikonloppua ja terveiset Shanghain vesisateesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lammasta on tarjolla monissa paikoissa mutta Turkissa on aika helppoa myös kasvissyöjalla, varsinkin rannikolla ja isoissa kaupungeissa, mezeista suurin osa on kasvisruokia ja ravintoloistakin löytyy yleensa aina kasvisruokia, ongelma on se etta moni tarjoilija ei ymmarra mita on kasvisruoka etta eikös kana ja katkaravut ole kasvisruokaa :D? Meillakin on ukkostanut ja paiskonut sadekuuroja, kesa tulee siis!

      Poista
  5. Mezeet vie kielen mennessään ja pelastaa monta muuten tylsää ateriaa:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mezeet on mun mielesta ihania ja miellellani syön monesti vain niita, eihan niiden jalkeen edes kaipaa paaruokaa!

      Poista
  6. Nam! Tulipa nälkä. Ja ehdottomasti tarvisee kokeilla tota reseptiä joskus.

    Mulla ei nyt ole myöskään uunia. Luulen, että kun rakensivat tämän kompleksin, että se unohtu täysin. Mulla on siis vain kaksi hellalevyä ja mikro. Tarkoituksena on ostaa pieni päytägrilli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen elanyt myös kauan aikoinaan ilman uunia, kylla siihen tottuu ja ne pöytagrillit ja -uunit ovat tosi katevia ja aika tehokkaita. Kaytan kylla nykyisin (varsinkin kesalla) vahan uunia, erilaiset laatikot eivat jotenkin ole taman perheen ykkössuosikkeja joten niiden teko on harventunut, ehka sitten ensi talvena...

      Poista

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!