Talven vitamiineja markkinoilta

Vuoden viileimpinä viikkoina suunnistin markkinoille ja heiniä ja pienen tilan tuotteita myyvien mummeleiden luokse. Viime keskiviikkona oli tähän astisen talven kylmin päivä mutta markkinoille oli päästävä, ei haitannut vaikka räntäsade alkoi juuri kun sain fillarin talon eteen. Kun olin päättänyt mennä niin viima ja räntäsade oli sivuseikka, sormet sulivat markkinpaikalla juodusta teestä ja kotia kannoin säkin talven vitamiineja eli greippiä ja appelsiineja. Välipalaksi napsin oliiveja, maistelin juustoja ja söin maistiaisia mandariineista ja greipeistä.




Talven antimet ovat ehdottomasti lemppareitani ja peittoavat kesän tuotteet. Omenat, sitrushedelmät, kaalit, kalat ja talviajan parhaat vihreät kuten pinaatti, egean yrtit, purjo ja selleri kuuluvat suosikkeihini. Yrtit ehdin jo ostaan Alaybeyn yrttimummoiltani mutta niistä lisää seuraavassa postauksessa.




Ja yrttejä ja pinaattia riittää röykkiöittäin! Hinta on mitätön, isot säkilliset saa täyttää voikukkaa, pinaattia, kaalinnuppuja ja muita alueen yrttejä muutaman liiran hintaan. Torin eri kulmissa olevat mummot pienin tuotekuormin  ovat suosikkejani ja heillä on usein alhaisimmat hinnat. Kuka myy mitäkin, munia, papuja ja yrttejä.


Sitrushedelmiä on niin paljon että yleisilme torilla on aika oranssisen-keltainen. Oli vaikea valita keneltä ostan appelsiinit ja greipit, onneksi löysin tämän herran, jonka tuotteita maistelin ja ostin useamman kilon. Mehuksi puristamiseen nämä olivat liian makoisia, joten sekä verigreipit että appelsiinit syötiin sellaisenaan, kilohinta oli 1.50 tl eli noin 50 senttiä.

Kalliita olivat tähän aikaan tomaatit, pienet kurkut ja munakoisot. Bibereitä eli turkinpippureita hain tutulta mummolta kahta laatua, tulisia ja mietoja, tulisista mies aikoo ottaa talteen siemenet istutettavaksi pihalle keväällä, miedommat syödään salaatissa ja ruuissa sekä sellaisenaan aamiaisella.



Mehulinko on ollut kovassa käytössä tänä talvena. Ensin siinä tehtailtiin pihan granaattiomenat, nyt ovat vuorossa omenat, porkkanat, greipit, mandariinit, salaattilaatikkoon jääneet hieman jo näivettyneet yrtit ja salaatit erilaisin yhdistelmin. Sekaan on heitetty usein tuoretta inkivääriä. Silloin kun hedelmäosastolla on vähän sitä sun tätä jääkaapissa ja parhaat hetkensä nähnyttä, on mehulinko omiaan puristamaan ne mehuksi.

Turkkilaiset luottavat vahvasti ruuan ja terveyden saumattomaan yhteispeliin. Kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden myyntikojujen luona kävi kuhina. Luontaistuotekauppoja on Karşıyakan çarsissa eli ostoskaduilla lukuisia. Niistä haetaan terveellisiä teesekoituksia, erilaisia mausteyhdistelmiä ruokiin mutta myös vaivoihin ja monenmoisia juomia kehon puhdistamiseksi ja voimaannuttamiseksi. 

Oih ja kalakausi, se on yksi talven parhaita puolia. Voisin syödä hamsia eli sardellia jatkuvasti. Kevyesti leivitettynä, pannulla paistettuna ja sitruunanmehua päälle. Paljon muuta ei tarvita, viereen egean yrttejä ja sipulia. Hamsia saa nyt edullisesti, huonoilla ilmoilla hinta nousee mutta kun ilmat tasaantuvat, saa hamsia noin 5 tl kilo, samoin pieniä sardiineja. Vaikka hinta oli hieman korkealla niin en voinut vastustaa kiusausta. Tarjolla oli ihanan ohutkuorisia, melkein oranssiin vivahtavia sitruunoitakin, joista ei osannut valita olivatko ne maultaan happamia vai makeita.

Tämän myyjän kojua ei voinut sivuuttaa, pienet hillo- ja etikkasäilykepurkit olivat niin kauniisti aseteltu riveihin, mikä värien sinfonia! Oli tarjolla kaikenmoisia hilloja kuten munakoiso- ja hapan mandariini.

Ostokset:

2 kg appelsiineja                      3tl
2 kg verigreippejä                    3tl
1 kg parsakaalia                       2tl
1 kg hamsia                           10 tl
2 kg amasyan pieniä omenoita 3tl
500 g oliiveja                            8tl
500 g turkinpippureita              2tl
1 kg sitruunoita                         4tl
Yhteensä                               35tl = n.12€

Ruokajuttuja tulossa lisää, yrttihommia ja börekin tekoa seuraavaksi. Mukavaa ja maistuvaa viikonloppua. Vanhoja reseptejä voit kurkistella tunnisteen reseptit tai egean yrtit alta.

Kommentit

  1. Voi miten monipuolisia ja värikkäitä herkkuja ja miten edullisesti!

    Meilläkin on juuri nyt hyvin muun muassa sitrushedelmiä tarjolla, tosin kovempaan hintaan. Greipit ovat suursuosikkejani, syön niitä usein iltapalaksi ja nytkin minua odottaa mehukas greippi sitä illan hetkeä kun kaikki lapset ovat nukahtaneet.

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Greipit on ihania, tykkaan varsinkin noista verigreipeista. Toivottavasti teidan viikonloppu meni mukavasti!

      Poista
  2. Ja taatusti luomua! Näyttää todella värikkäältä ja maukkaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tama luomu juttu on niin ja nain, on luomua mutta myös ei-luomua, lannotteita kaytetaan varmasti isoilla tiloilla miten sattuu ja Turkissahan GDO on osittain laillista.

      Poista
  3. Markkinoilla tulee aina innostuttua liikaa, tarjontaa on niin paljon ja kaikki kauniisti esillä. Olen usein miettinyt miten perunanmyyjät jaksavat päivästä toiseen pinota perunat niin kauniiksi keoiksi. Mehupuristin taitaakin olla seuraava ostos, niin saa heräteostokset ja liiat hedelmät hienosti käytettyä. Täälläkin oli turkkilaisia mandariinejä kaupassa, tosi makeita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa olen miettinyt, tai papujen myyjat! Bostanlillakin on eras kauppias, jonka pavut on aina aseteltu, on siina hommaa. Mehupuristin on ollut meilla hyvin kaytössa, taalla kun on noita hedelmia ja vihanneksia halvalla tarjolla. Mandariinit on ihania nyt talvella.

      Poista
  4. Suomessakin on nyt tähän aikaan appelsiinit 0,69€/kg eli paljon tulee appelsiinejä syötyä myöskin täällä=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyva juttu! Luulen etta taalla mehuappelsiineja saa halvimmillaan 25 sentilla kilo, nama mita ostin oli niin maukkaita etten raaskinut niita puristaa.

      Poista
  5. Oi ihana paikka käydä ostoksilla, ja mitä mahtavia herkkuja! Meillä noi oranssiin vivahtavat sitruunat joiden kuorikin on ohuempi tai pehmeämpi, niitä sanotaan Meyer Lemoneiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla niita taidetaan kutsua vain tuoreiksi sitruunoiksi, jos nyt oikein muistan. En jaksa kayda markkinoilla valilla moneen viikkoon ja sitten kun taas innostun, ihmettelen miksen kay joka viikko. Ihan pelkastaan siella kavely tekee hyvaa kun saa haistella ja katsella.

      Poista
  6. Täälläkin oli todella kylmä viikko,mutta minua ei sellainen häiritse.Juuri keskiviikkona taisi olla täällä torilla niin että myyjät hytisivät ja väkeä ei ollut paljon. Tänään oli jo lämpimämpää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Izmirilaiset eivat juuri ulkona kayneet kylmina paivina ellei ollut pakko. Minuakaan ei haittaa, varsinkin kun on lamminta sisalla. Niista helteista saa sitten karsia taas kesalla.

      Poista
  7. Meillä on tänään sukuruokailuvuro. Kanat on täytetty. Seuraavaksi pullataikina koholle. Pidin tässä basaarikuvien mittaisen kahvitauon:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveytta kasillesi! Nauttikaa vierailusta ja herkuista, meillakin on vieras kylassa, tosin lahtee jo tanaan pois, hain leipataikinaa koiralenkilla leipakaupasta, mies aikoo paistaa niista aamupalalle pişeja.

      Poista
  8. Iskee kyllä kova markkinakateus, kun lukee ja katselee näitä. Varsinkin nuo pippurit, mikä määrä. Täällä ne maksavat melkolailla. Koitan kyllä itsekin niitä kasvatella, mutta viime kesä oli ennätyssurkea. No niin oli kyllä kelitkin, ja sitten iskivät vielä kirvatkin.

    Venla

    VastaaPoista
  9. Ihan nousee vesi kielelle odotellessani hyvä reseptejäsi :). Tuollaista mehulinkoa katselimme juuri kauppakeskuksessa; täälläkin vihannekset ja hedelmät ovat satoaikaan edullisia ja toisaalta taas monissa mehuissa on valtavat määrät säilöntäaineita. Olen tottunut saamaan tuoremehuni, joten tuollainen mehulinko voisi olla hyvä hankinta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit