Tee Turkki kotiisi

Jos haluat kotiin palan Turkkia, valmista kotiisi helppo mezeiden eli alkupalojen täytteinen ilta! Blogissani on useita meze-ohjeita reseptit-tunnisteen alla. Tässä muutama hyvä vinkki joiden avulla on helppo loihtia ystäville tai omalle perheelle asetelma turkkilaisia alkupaloja melko mutkattomasti. Turkkilainen perinteinen meze-juoma on tietysti anisviina rakı mutta ilman sitäkin selviää.

Turkkilaisen mezepöydän yksi yleisimpiä tahnoja on ezme. Näitä tomaattisia, pippurisia, hieman tulisia tahnoja on sitten yhtä monta versiota kun tekijöitäkin. Ne voidaan jakaa oikeastaan tuore ezmeen ja paistettuun vastaavaan. Tuore versio muistuttaa kovin tuttua salsaa kun taas paistetussa versiossa on tuhdimpi maku. Itse tein nopean tuore version:

Ezme
2 isoa tomaattia
1 iso suippopaprika
1 sipuli
3 tulista pippuria (chiliä jne.)
2 v.sipulin kynttä
puolikas nippu persiljaa
2 tl suolaa
hieman mustapippuria
1 tl sokeria
chilirouhetta maun mukaan


Kaikki mausteita lukuunottamatta tehosekoittimeen ja sekaisin. Lisää lopuksi mausteet. Jos haluat seoksesta tahnamaisemman ja tuhdimman, laita seos kattilaan, kaada sekaan noin 1,5 dl öljyä ja anna kiehua niin kauan kun seos saostuu kunnolla ( noin 1 tunti). Keitetyn seoksen voi purkittaa ja säilöä!

Atom
1 valutettua paksua jogurttia
5-7 kuivattua chilinpalkoa
oliiviöljyä
valkosipulia

Pilko chilit pannulle, lisää noin 1 dl oliiviöljyä ja purista valkosipulia maun mukaan sekaan, anna kuumentua vain hetken, jotta maut sekoittuvat öljyyn. Valkosipulin voit halutessasi sekoittaa myös suoraan jogurttiin ja jos on tosi kiire, unohda koko pannu vaihe ja sekoita kaikki ainekset suoraan jogurttiin. Anna jäähtyä ja kaada seos jogurttiin, sekoita.

Viime perjantaina katoimme illalla pöytään muutamia mezeitä. Ylläolevat ezme ja atom, sekä sigarabörekit, joiden ohjeen löydät täältä. Niitä meillä olikin valmiina pakkasessa, johon pyörittelen niitä aina kerralla useamman satsin paistovalmiiksi tälläisiä extempore meze-iltoja tai vieraita varten. Tein myös mercimek köfteja eli linssipullia, joiden ohjeen laitan ihan omassa postauksessa lähipäivinä. Pyöräytin vielä venäläistyylisen salaatin valmiista purkkitavarasta.


Helppoja ja suosittuja alkupaloja ovat majoneesipohjaiset salaatit. Niitä voi keventää jogurtilla. Sekaan voi laittaa vaikka punajuuripurkin jämät tai vaikka valmiin purkillisen herneitä, porkkanaa ja perunaa kuten tässä paikallisittain suositussa versiossa, jota venäläiseksi salaatiksi usein kutsutaan.

Venäläinen salaatti
herneitä, porkkanaa ja perunakuutioita
majoonesia
paksua jogurttia

Turkkilaiset kotimezet voivat olla todellakin nopeasti kyhättyjä. Alkoholia ei koskaan tarjota ilman pikku suolapalaa, joten jääkaapin aineksista saa aina loihdittua jotain. Helppoja vaihtoehtoja ovat myös kurkku- ja porkkanatikut suola-sitruunaliemessä, valkosipuli-yrtti jogurttidippi, lajitelma kaapista löytyviä juustoja ja oliiveja. Oliiviöljyssä paistettuja paprikasuikaleita tai muita kasviksia.

Lisää mezeohjeita löydät täältä:

Kommentit

  1. Söin joskus mezeitä Kreikassa ja hyviä olivat. Ovat varmaan erilaisia kuin turkkilaiset mezet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on samaakin kuten monissa naiden maiden valisissa ruokaperinteissa juuri rannikkoalueilla. Turkissa cacik on kylma, kurkku-jogurttikeitto kun taas sama on Kreikassa meze. Paljon on samoja, Turkissa halloumi-juusto on ehka harvinaisempi kun Turkissa ja Turkissa taas munakoison kayttö kaikissa muodoissa on Kreikkaa viela yleisempaa. Hyvia on ruuat molemmissa maissa :)

      Poista
  2. Ezme onkin hyvää,vähän aikaa sitten postasin siitä ruokablogissani.Täällähän sitä kutsutaan turkkilaiseksi salaatiksi:) voimme kai kiittää siitä Ottomaaneja;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottomaanit ne ehti ruokaansa joka paikkaan esitella, viime vuosina ottomaaniruuat ovat taas nousseet uuteen kukoistukseen taallakin. Ezme on hyvaa, siita on se yksi ja tuhat versiota taalla.

      Poista
  3. Mezeet on se juttu, joka meidän kotiin on saapunut Turkin vuosien myötä. Nyt olen myös haaveillut hieman ravintolapäivään mukaan lähtemisestä. Ehkä silloin se juttu olisi nimenomaan turkkilainen ruoka? Kun olisi aikaa ja rohkeutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta lahdet ravintolapaivaan, jos niin laita viestia niin laitan mainoksen siita turkkitieto-facebook sivustolle, moni Turkin ystava sielta sen löytaa!

      Poista
  4. Näitä täytyy kokeilla, tosin ruokarajoitukseni vuoksi vähän muunnellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita kokeiluun ja kerro sitten milta maistui ja miten meni muunnokset :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit