Makkaroita vyötäröllä

Yksi aihe, jota en vieläkään oikein hallitse on osallistuminen kilokeskusteluihin. Ne ovat kuitenkin olennainen osa naisporukoiden ikuisia keskustelunaiheita. Makkarat mahassa, käsissä ja pyllyssä. Kaksi asiaa olisi opeteltava, kilotavoite, johon tähtäät, huom. sama tavoite voi olla ikuinen. Saavutuksilla ei ole kauheasti merkitystä. Toinen on se oman kehon makkara, josta pyrit eroon. Hetki turkkilaisten naisten dieettijuttuja kuunnellessa vetää hiljaiseksi, vinkit ja mutu-tieto vyöryy päälle. Hieman varakkaampi osa väestöä maksaa mukisematta monta tonnia erilaisista mesohoidoista kun taas tavan kansa tyytyy luontaistuotekaupan hyllyihin tai poppakonsteihin.


Olen aikoinaan kokeillut kaalikeittodieettiä mutta se taitaa olla ainoa tosi dieettikokeilu. Ei vakuuttanut. Kaali ei maistunut sen jälkeen pitkään aikaan. Sen mullistavimpia tuloksia kaalikeiton litkimisestä ei tainnut seurata. Turkkilaisilla tuttavillani on sen sijaan historia lukuisten mömmöjen, dieettien ja erilaisten juomamixien saralla. Mullistavat tulokset eivät aina ole se idea vaan kokeilu ja innokas tiedonjakaminen. Niin tässä kuin muussakin asiassa on oltava sanottavaa ja kokemuksia. Kerrohan Petra mitä aineita te siellä Suomessa käytätte laihduttamiseen? Kaalia.


Viime viikolla tuttavani pelmahti viereeni itkuisena ja sekavana. Mitä on tapahtunut, jotain kamalaa? Kilpirauhasarvot heittävät miten sattuu eikä lääkitys pysy perässä, ulisi kaverini. Parin kuukauden ajan ykkösaiheena oli ollut laihdutus kun tavattiin. Kaverini käveli ja joi luontaistuotekaupan ihmeainetta, yrtti-mauste-hedelmäuutetta. Puhdistaa kuonat ja räjäyttää ihrat, vakuutti kaveri kaikille. Katsokaa, kilot senkun liukenevat. Niin tekivät mutta sellaista tahtia että tarvittiin lääkäriä mielialan ja kilpirauhasen rauhoittamiseen


Laihtumisen perässä ollaan monissa tv-ohjelmissa. Ruudun kautta opitaan kuinka valmistetaan kotikonstein mönjä selluliittia vastaan, kaulan helttoja hierova rouhe tai napakka detoxjuoma puhdistamaan sisuskaluja. Omenaviinietikkaa, inkivääriä, sitruunaa, kurkumaa, jogurttia, pinaattia, soodaa sun muuta. Luontaistuotekaupassa sitä vasta tarjontaa onkin, on kuivatuista luumuista tehtyä uutetta, oreganojuomaa ja mystistä mausteseosta. Kaikkien avulla luvataan puhdistumista, aineenvaihdunnan ihmettä ja pyllymuhkuroista eroonpääsyä. Kahviloissa ja baareissa on kahvilistan vieressä detox-osio. Punajuurta, inkivääriä ja muuta terveellistä trendikkäästi.


Omista makkaroistaan tulee tietoiseksi Turkissa. Suku ja kaverit huomaavat kaiken ja kommentointi kuuluu asiaan. Eilen kaartaessani fillarilla tarhalle, tuttu naisporukka möykkäsi tien toiselta puolelta niin että tienoo raikui, kamala miten sä kuihdut. Mitä uutetta käytät? Olet paljon kivemman näköinen kun on jotain lanteilla, lohkaisi anoppi viime kesänä kun tavattiin taas pitkästä aikaa. Mukavan pyöreä anoppini on aina ollut sitä mieltä että pasteijat, sokeri ja voi kuuluvat oleellisesti jokaiselle aterialle. Ei ole valkoisen leivän voittanutta, suolaton ruoka on pahaa ja voi on mauste. Niin ja ihmisellä on luontainen sokerinpuute, ellei sitä saa tarpeeksi. Anopin mukaan silloin tulee vihaiseksi ja se voi johtaa jopa huonoihin naapurisuhteisiin. Miettikääpä sitä! Ensimmäiseksi lahjaksi anoppi toi aikoinaan jälkiruokakulhoja ja muistutti käyttämään niitä. Kukaan ei tykkää vaimosta tai naapurista, joka ei leivo ajoittain jotain ihanan rasvaista, sokerista ja epäterveellistä.


Kurssin ekan viikon jälkeen tiesin kuka on laihiksella ja kuinka paljon jokainen painaa. Kuka haluaa laihduttaa ja mistä. Ebru 75 mutta tavoite 65, Zeynep tasainen 57, Ece 80 mutta hyvää vauhtia tiputtaen 2 kiloa per kuukausi jne. Omia lanteita, reisiä ja makkaroita pyöritellään, ihramakkarat ja pinkeät reidet ovat yhteistä huvia. Naisten kesken konservatiivisesti pukeutuneet nostavat helmaa ja tökkäävät sormen vatsamakkaraan, tästä on päästävä eroon! Mussutetaan riisikakkuja ja vaihdetaan laihdutusohjeita. Kuten sellainen ettei vaan syö päivällä kun riisikakkuja tai mauttomia leipätikkuja. Mutta vain viikolla sillä viikonloppuisin, kavereiden kesken, synttäreillä ja kahvilassa ei vaan voi istua syömättä mitään. Tai illalla telkkarin edessä.

Puistossa ja rantaraitilla on aamulla tungosta, päättäväisiä ilmeitä. Nyt ne allit saa kyytiä! Sama lenkkarikansa valloittaa kotimatkalla leipomot, vesipullo kädessä vaihtuu pullapussiin, tahinipullaa, appelsiinipullaa, pasteijoita ja tuoretta leipää. Tuttavani mukaan kaikessa pitää olla tasapainoa, lenkkeilyä jotta voi syödä pullaa. Elämäntapamuutoksista ei puhuta, niinkin ihanan kun sokerin ja jauhoisen leipomon tiputtaminen pois arjesta kuulostaa turkkilaisittain pieneltä kuolemalta. Ota positiivisesti jos joku turkkilainen kutsuu sinua ihanaksi balık eti naiseksi. Kalanlihainen nainen tarkoittaa sopivasti pyöreää muttei lihavaa naista, jota moni pitää ihanteena. Pienet herkuttelut ja makkarat siis sallittakoon. Miten joku voi elää ilman börekiä tai baklavaa? Kävellä ohi huumaavasti tuoksuvan leipomon? Jäätelöalteiden, jotka roudataan keskelle katua kesäksi? Bikinikausi lähenee, luontaistuotekauppojen piikkisesonki on käynnissä.

Kommentit

  1. Nauroin ääneen! Voi jösses, tuota kaulahelttarouhetta haluaisin nähdä käytettävän. Toimiiko se todella? Ja se, että sokerinpuute aiheuttaa naapuriepäsopua! Sitä selitystä käytän ehdottomasti jatkossa. Turkissa tosiaan taitaa olla erilainen naisihanne kuin täällä Ranskassa, missä luikut Carla Bruni-tyyppiset utukatseiset laiheliinit edustavat täydellistä naistyyppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeri kuuluu turkkilaiseen ruokaympyraan ihan oikeasti. Paikallinen ruokaguru Canan Karatay on kylla puhunut jo vuosia valkoisen jauhon ja sokerin vaarallisuudesta mutta kuten sanottu, suusta suuhun kulkeva tietous jyraa. Sun lapsella on vaan sokerinpuute, sanoi kerran yksi nainen puistossa kun tyttö kiukutteli. Itseasiassa tilanne oli juuri painvastoin mutta helpompi on toisinaan tökata se tikkari kateen :D Turkkilainen sananlasku sanoo etta syö makeaa niin puhut kauniisti.

      Poista
    2. Ai niin ja se helttarouhe ja muut selluliitti sulattavat mömmöt, joka viikko on joku uusi villitys, hieman olen skeptinen mutta mahan olenkin tylsa suomalainen :)

      Poista
  2. Nyt osui hyvään paikkaan tämä postaus, kun tänään juuri olen kummastellut samaa asiaa. Ensin sukulaisnainen sanoo, että syötkö mitään, sinähän kuihdut, ja taputteli omia vatsamakkaroitaan perässä. Tunnin päästä omaa ikäluokkaani oleva mies sanoo, että oletpas lihonut. Että kumpi nyt sitten olikaan, jaa'a. Otan huumorilla, muuten saisi olla jatkuvasti loukkaantuneena :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kilokommentointi on osa sita hyvan paivan pulinaa. Ei kannata loukkaantua :) Turkkilaiset rakastaa puhua ruuasta, kiloista ja kaikesta siihen liittyvasta.

      Poista
  3. Kyllä mä nauraa hörötin ääneen! Ihana postaus! Kiitos Petra!

    VastaaPoista
  4. Kyllä mä nauraa hörötin ääneen! Ihana postaus! Kiitos Petra!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa jos naurattaa ja hei, se on kasvojumppaa :D

      Poista
  5. Kylläpä tuli niin mieleen intialainen anoppini, joka myös jauhasi vierailuni aikana "voi tyttökulta, syöhän nyt enemmän! Kuihdut kohta olemattomiin!" ja syötti ruokaa, joka kirjaimellisesti lillui gheessä (paistinrasva, jonka kalorimäärä on lähes kymmenkertainen meidän suomalaiseen voihin verrattuna). Huomaa, että sielläpäin on vaimon kauneusihanne on... noh, KURVIKAS :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Intiassa taitaa olla tosiaan naisihanne muodokas, ei se taallakaan ole perinteisesti ollut mikaan kovin laiha vaikka tuo viheliainen globalisaatio onkin alkanut takomaan samanlaista naisihannetta joka puolelle.

      Poista
  6. Taitaapa olla maailmanlaajuinen tapa tama laskien tai niiden puutteen arvosteleminen. Pahimpiahan olemme yleensa itseamme arvostelemaan. Aivotulehduksen seurauksena minulta havisi taydeksi tulemisen tunne, joten lautasen kokoa piti saadella, eika lisaa saa ottaa paitsi vihanneksia. Sydamen vajaatoiminnan vuoksi on pakko pysya kurissa. Laakarin maarayksesta en edes katsele vaakaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on, etta olemme itse itseamme kohtaan usein pahimpia kritiikoita. Muutamat kilot sinne ja tanne on sinansa ihan sama jos on muuten terve. Tsemppia sinulle!

      Poista
  7. Olipas tuttua Intiasta, siis tuo painosta kommentointi. Minä sain viime reissulla kuulla useasti, kuinka olen laihtunut ja kuinka olin ennen paljon lihavampi. No, mieluummin näin päin.

    Mä en ole tainnut kokeilla ikinä yhtäkään dieettiä. Olen muutenkin sellainen peruspirkko, joka uskoo perinteisen ja monipuolisen ruoan voimaan. Kaikkea voi syödä, kun syö pääasiassa kohtuudella. Toki satunnaiset ylilyönnitkin sallitaan. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon itse myös siihen etta aika usein se laihtuminen/lihominen riippuu ihan vaan siita mita kurkusta pistelee alas poislukien tietysti sairaudet. En omista vaakaa joten painonvaihtelut rekisteröin parhaiten ymparistön kertomana :D

      Poista
  8. Uuuh voi hyvä Sylvi mihin kaikkeen sitä ihmiset kiloinensa ja tarmoinensa ryhtyvät :) Olipa hauska kuvailu sikäläisestä menosta. Täälläkin on kahviloissa kaikenlaisia detox-juomia mutta yllätyin yhtä maistaessani kun se oli erikoisen makeaa; päättelin että hunaja ilmeisesti kuuluu detox-ainesosiin olennaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla aika moneen, juuri katsoin facebookia ja laskin etta siella oli ainakin 3 paikallista uutista/mainosta jostain laihdutukseen liittyvasta ihmeaineesta, voi apua. Turkkilaiset innostuvat nollasta sataan hetkessa joten jokainen paiva tutuilla on joku uusi juttu, yleensa se liittyy laihtumiseen tai akkirikastumiseen :)

      Poista
  9. Petra, taalta Aegean meren toisella puolella ihan samoja murheita ja iloja puidaan naisten kesken ! Kyllapa kirjoitat niin kuin naapurissa olisit ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla me niin naapurissa ollaan etta ma luulen etta naita ei erota toisistaan kun kova kansallistunto eri maita kohtaan :)

      Poista
  10. Oikein "innolla" odotetaan taas sitä päivittelyä. Kyllä, lihottu on. Ja vaikka kuinka monta kertaa on omalle ystäväporukalle yritetty kertoa, että ei ihan joka kerta kaivattaisi kuulla siitä, sanovat silti. Eivätkä yhtään kiertele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, valmistaudu jo henkisesti siihen etta saat kuulla kiloista tulevina paivina :) Yritan aina ajatella etta harvemmin kukaan on asiasta pahasuopainen, se vaan on tata paikallista yleista hölinaa.

      Poista
  11. Entinen naapuri möläytti vastaan tullessaan kadulla "Ennen olit tosi laiha, nyt taas valtava (juu olin raskaana) ja sun lapsi on laiha!" Kyllä sitä aina vähän ihmettelee kun on tottunut ettei toisten painoa kuulu kommentoida, ei päde Turkissa. Nykyään Suomessa ihannoitava muodokas mutta hyvin treenattu tai fitnesstyylinen vartalo on täällä ihan tuntematon käsite, jotenkin kuntoilu täällä etenkin naisilla on verraten harvinaista.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkissa monet naiset kammoaa edelleen nakyvia lihaksia, se ei ole naisellista. Poikkeuksiakin tietysti on esim. ihan julkkikset liikunnan parissa mutta monesti taalla laihdutetaan mieluummin erilaisten mömmöjen avuilla kuin ruokavalion + liikunnan avulla. Liikunta on kylla lisaantynyt paljon viimeisen 10 vuoden aikana, 2000-l. taitteessa se oli aika paljon vahaisempaa, nykyisin ainakin meidan kulmilla lenkkeilijöita ja jumppaajia on tosi paljon ja hyvin eri ikaisissa.

      Poista
  12. Hauska postaus;kirjoitat niin hyvin:) Täällä näkyvät monet ainakin tunnetut liikapainoiset menevän siihen laihdutusleikkaukseen,ja sen jälkeen kilot häviävätkin nopeasti;D Minäkin saan kuulla miten olen lihonut (reilusti,tiedän) mutta kun ei edes sokerin ja jauhojen poisjättäminen näytä auttavan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Jael! Taallakin taitaa julkkikset kayttavan aika paljon leikkauksia, juuri yksikin laulaja leikkautti ja sinne havisi maha ja kilot. Sokerit ja jauhot kun saisi vahennettya niin olisi hyva mutta aina tulee sorruttua....

      Poista
  13. Heeheh, samanlaista toisten painontarkkailua täälläkin, se kuuluu kai olennaisesti jo tervehdystapoihin :D Ja vaikka liikkuisi alipainosta runsaaseen ylipainoon tai päin vastoin, niin missään vaiheessa ei kuitenkaan kukaan sano, että nyt on sopiva, sitä vaan joko lihoo tai laihtuu ja aina liikaa. Minulla on vuoskymmeniä paino pysynyt samassa ja silti aina kuulen samaa litaniaa, riippuu ihan siitä minkälaisia vaatteita sattuu olemaan päällä :)
    Sinä kirjoitat niin hyvin ja keksit mielenkiintoisia aiheita, ilo lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Joo terve mita kuuluu jalkeen yleensa olennainen jatkumo on se olet laihtunut/lihonut osuus. Aina tosiaan on jotain tehtavaa paitsi mun anopilla joka omasta mielestaan on ihannepainossaan :) Hanen laakari ei ole samaa mielta mutta mistas se nyt mitaan tietaa....

      Poista
  14. Sun kirjoitukset saa kyllä aina niin hyvälle tuulelle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Soile ja mulle tuli hyva mieli kun sain sulle hyvan tuulen :)

      Poista
  15. Kirjoitin tästä oman version, oli niin herkullinen aihe :)

    VastaaPoista
  16. Ihan innolla tässä taas odotan anopin ja kälyn tulevia kommentteja painosta! Nykyään vedän kilpirauhasvajaatoimintakortin ja kerron, että syy ei ole minussa:)Mun anoppi on myös aina mielestään ihan sopivassa kunnossa ja minä kilttinä miniänä myötäilen. Toisaalta kadehdin turkkilaisten naisten itsetuntoa, heistä kun jokainen on omasta mielestään kaikkein kaunein.

    VastaaPoista
  17. Ihan loistava kirjoitus taas! Suomessa ollaan jotenkin niin häveliäitä, eikä sanota juuri sitä, mitä ajatellaan. On ollut todella välillä jopa tukalaa, kun täällä Thaimaassa paikalliset puuttuvat naamaryppyihin, voi luoja ;). Mutta minkäs teet, muuta kuin hymyilet. Onneksi olen tällainen kuivan kesän orava, niin eivät makkaroistakin pääse kommentoimaan :)

    VastaaPoista
  18. Minäkään en ihan totu siihen, miten suoraan ulkonäköä täällä kommentoidaan :) Meinasi loksahtaa suu auki, kun miehen ystävä iloisesti kommentoi hänelle että "vitsit sä oot lihonut!" Toisaalta myös kehuja ulkonäöstä saa helpommin kuin Suomessa.

    Sitten on tää feministi sisälläni, jonka tekisi aina mieli ärähtää että onko se ulkonäkö nyt niin pirun tärkeää -- mutta niinhän se täällä vaan tuppaa olemaan ja koskee kyllä molempia sukupuolia.

    VastaaPoista
  19. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit