Hellitä jo helle

Kesä otti heti luulot pois ja löi mittariin viikoksi yli +40 astetta joka päivä, öisinkään ei juuri helpota. Päivisin kaupungin mittarit näyttävät lukemia lähelle +50 ja kosteusprosentti on tänään korkeimmillaan 72%. Eka vuosi kun kesäkuuma on alkanut todenteolla rasittaa kesäkuussa. Lämpöasteet ovat normaalia kesäkuuta 10 astetta korkeammalla ja jokainen tuntuu odottelevan milloin palataan normitilaan. Kaupunkilaisia on varoitettu liikkumasta ulkona klo 10-16 aikana ja kroonisista sairauksista tms. kärsiville kaupungin työntekijöille on annettu vapaita. Jossain asfaltti on sulanut ja jokavuotiset metsäpalot jo tehneet tuhojaan.


Viikon varren tekemistä onkin jouduttu miettimään uudestaan, päiväaikaan ulos ei kannata yrittää. Maanantaisen kenkäostosreissun sijaan tilasimme kengät netistä ja viime sunnuntain pyöräretki oli pakko perua ettei paistuta. Odotan edelleen lämpöaallon katoamista jotta pääsen pyörimään Alşançakin ja Konakin kujille ilman lämpöhalvausta. Onneksi ehdimme viime viikolla terassille nauttimaan kesäkaupungista ennen kun tosi helteet rysähtivät niskaan. Sen verran hyötyä tästä ulkonaliikkumiskiellosta on ollut että pesimme verhot ja täytimme monta muovikassia tarpeettomia leluja ja vaatteita hyväntekeväisyyteen. Olen pysynyt töissäni aikataulussa kun ei ole voinut liiduta joka paikassa. Mitään kovin suurta ei jaksa suorittaa, lähinnä katselin kauhuissani vastapäisen talon mittavaa ikkunanpesuprojektia keskipäivällä.


Mitä voi syödä kun on niin kuuma että keittiössä ei voi olla? Vesimelonia ja hunajamelonia ja niitä onkin popsittu kiloittain. Onneksi kulmalla on kaupungin melonikioski! Viime sunnuntaina asettelimme pöytään melonia, lampaanjuustoa, portulakkaa jogurtissa ja atomia eli kuivattua chiliä jogurtissa. Jogurttimezet alkoivat tökkiä nopeasti helteessä, onneksi oli sitä melonia. Olemme syöneet aamupalan viimeistään kasilta sillä yhdeksän jälkeen terassilla syöminen ei ole enää nautinnollista. Kivennäisvettä on kannettu päivittäin kotiin sillä vedenjuonti alkaa jossain vaiheessa tökkiä.


No mutta onhan keksitty ilmastointi? Inhoan ilmastointia, Aasiassa vietettyjen vuosien jälkeen välttelen sitä niin pitkään kuin pystyn. Nenä menee tukkoon ja kurkku on nopeasti karhea. Viilennetystä tilasta paluu todellisuuteen se vasta tuskaa onkin joten parempi hyväksyä tosiasiat ja hikoilla. Eri kokoiset tuulettimet meillä pyörii joka huoneessa ja yötkin on nukuttu jopa ihan hyvin.


Alex sai eilen pihalla ihanan viilentävän suihkun. Lämpö on tainnuttanut senkin, aamulenkille lähdetään taas kesäaikaan eli 06. Tyttöä kotona kököttäminen alkoi eilen pänniä joten lähdimme fillarilla markkinoille aamulla, kerrankin Bostanlin markkinoilla oli tilaa vaeltaa ja ihmetellä. Tänään suuntasimme hellettä uhmaten kavereiden kanssa rantaan piknikille ja puistoon. Vannoin ensi vuonna suunnistavani lomahoodeille heti kesäkuussa, johonkin missä voi lillua meressä ja juoda vesimelonia pillillä hedelmästä. Uutisten mukaan ensi viikolla hengitellään vapaammin ja pahin hellepiikki hellittää, ainakin hetkeksi. Jospa tämä hellepöhö helpottaisi.





Kommentit

  1. Huomenna on juhannusaatto ja tänään on satanut kaatamalla. Saa nähdä miltä huomenna näyttää. Ei siis hyvä täälläkään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvaa juhannusta Tuija ja toivotaan etta ilma kirkastui, meilla edelleen pysyttelee helteisissa asteissa ja kosteus korkealla, huh helletta.

      Poista
  2. Ai kaamea, minä en kyllä pystyisi elämään noissa lukemissa ilman ilmastointia. Vielä ne päivät menisivät, mutta ne yöt... Muistan kun muutimme Intiassa uuteen kotiin eikä meillä ollut vielä ilmastointia, niin tuli kokeiltua märät pyyhkeet ja kaikki mahdolliset keinot, ja siltikin nukkuminen oli äärimmäisen vaikeaa. En tiedä, tottuisiko siihen lopulta? Toivotaan pian viileneviä ilmoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvaa juhannusta Satu ja viela ei ole hellittanyt :O Sunnuntaina olisi toiveita etta asteet laskevat, sita odotellessa. Mulle ilmastointi on vihoviimeinen, laitan sen paalle silloin kun meilla on vieraita silla silloin lampötila nousee kun porukkaa pakkautuu yhteen.

      Poista
  3. Huh noita ja näitä lukemia! Meloni on yksi parhaimmista hellesyömisistä. Kairossa on ihan kummallista kun on +40c ja yli mutta ilmankosteus vain 20% luokkaa päivällä - yhdistelmä rutikuivaa pakkasilmaa ja paahtavaa kuumuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh huh, ajattelinkin etta sulla on varmaan myös siella hikiset oltavat, teilla on tosiaan kuivaa ja se on kylla ainakin omasta mielestani parempaa kun tama kova kosteus. Mukavaa juhannusta!

      Poista
  4. Toivottavasti siellä kelit viilenevät. Ja kiitos kauniista sanoistasi viime postauksessa. Teini kuuntelee tietysti miellellään blogiasi, koska kirjoitat hyvin ja mielenkiintoista asiaa (ja on hän ihanakin). Juhannusta vietellään täällä tänään, ainakin tällä hetkellä aurinkoisessa säässä ja lämmintäkin pitäisi olla sopivasti. Niin ja mulla alkoi eilen loma :) Hyvää juhannusta. Onko sinulla sielllä mitään juhannustapoja?

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa juhannusta teille! Hyva etta ilmat paranivat ja viela lomakin, jee! Juhannusta meilla ei ole koskaan vietetty Turkissa, ainoastaan opasaikoina taidettiin jonkunlaisia juhannusjuhlia jarjestaa.

      Poista
  5. Huh, onpa teillä ollut kuuma siellä ! Päivät tossa lämpötilassa menee mutta ne yöt. Kun tulee silloin vain siellä kyläilemään niin AC on ihana huoneessa mutta herätty on niska vinossa ja ääni käheänä. Me nukutaan kotona vuodet ympäri ikkuna auki ja kesä on täälläkin mun mielestä liian lämmin ja nukun pelkän lakanan kanssa.
    Eikö tuolla basaarissa ollut superkuuma kun "katto" josta ei tuuli pääse läpi ?
    Muuten, onko Bodrumista pitkä matka Izmiriin ? Haluiaisin tulla käymään siellä meidän matkan aikana.
    Ja vaikka siellä juhannus ei näy niinkuin pohjolassa niin mukavaa Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuo niska vinossa ja kurkku kipeana on niin arsyttavaa etta ei kiitos, kestan sissina ilman ilmastointia mieluummin :) Meilla on kaikki ikkunat ja ovat myös auki (rautaovet lukossa) etta ilma kulkee. Basaarissa oli kuuma takaosassa mutta merenpuolella puhalteli kylla kivasti tuuli, on ihan rantakadun varressa. Bodrumista on noin 240 km Izmiriin, osa tieta on pienempaa mutkikasta (eli hidasta) mutta suurin osa suoraa (nopeampaa) osuutta. Millon menetta Bodrumiin, oletko kaynyt aiemmin? Bodrum on niin ihana! Hyvaa juhannusta!

      Poista
    2. No pitää miettiä josko lähtisi käymään siellä teidän nurkilla.Silloin on vaan niin kuuma että äkkiä se aika kuluu siinä rannan tuntumassa ku eipä paljon muuta päivisin voi tehdä.Me lähdetään elokuun puolenvälin jälkeen heti ja ollaan kaksi viikkoa. Käytiin joku neljä vuotta sitten ekan kerran mutta ei käyty vissiin kuin kerran ihan Bodrumin keskustassa ja muuten oltiin vain meidän kulmilla. Saatiin niin hyvään hintaan valmismatka että olin aivan innoissani, 2vkoa vajaa 600 euroa. Eikä edes ollut halvin :)

      Poista
    3. Ilmottele jos tuletta tanne, niin kerron ainakin jotain vinkkeja! Asuin aikoinani ihan Bodrumin keskustassa ja tykkasin asua siella todella paljon. Mukavaa reissua!

      Poista
  6. Tasan ei mene...täällä sataa ja on koleahko keskikesän juhla. Makaisin mieluusti aurinkovarjon alla kylmä juoma kädessä. :) Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvaa juhannusta Sari, aina me valitetaan joko kuumasta tai kylmasta :D

      Poista
  7. Hyvää juhannusta :) Ymmärrän tuskasi liiassa kuumuudessa. +35 on siinä rajalla että voi iloita rannalla aurinkotuolissa, vaikkakin varjossa. Tuo +40 ja +45 menee jo yli aurinkoa rakastavankin. Saunassakin nautitaan vain vähän aikaa ja heti pääsee vilvoittelemaan. Missä te siellä kuumassa vilvoittelette?!! Olen samaa mieltä ilmastointilaitteista vihoviimeiset vempelit :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvaa juhannusta Paivi, mullakin tama on ihan liikaa ja eipa paljon vilvoitella. Odotetaan vaan asteiden tippumista. Ilmastointilaite on se viimeinen oljenkorsi mutta niin paha ei viela ole helle :)

      Poista
  8. Ei käy kateeksi. Täällä on oikein sopivan kuuma. Etenkin kun tietää, että Suomeen palattua ei ole välttämättä odottamassa minkäänlaisia lämpöjä koko kesälle. Nautimme siis nyt lämmöstä ja yöllä nukutaan ilmastoidussa tilassa, sillä liian kuumassa en saa nukuttua. Ja tosiaan se hellepöhökin vähän laskee aina yön aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, nauttikaa sopivista lammöista, sellaisia odotellessa ja mukavaa juhannuksen aikaa Nykiin!

      Poista
  9. Täällä on helleaallolta onneksi ainakin toistaiseksi vältytty, vaikka tosi lämmintä kesäkuuta odotettiinkin. Tänäänkin on pilvistä. En valita - ilma on nyt juuri sopiva suomalaiselle :).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit