Pide on Turkin vastaus pizzalle

Tunnustaudun pide hulluksi. Olen rakastanut sitä kiviuunista pöytään tuotua veneen muotoista herkkua alkuvuosista asti. Kun olin muutaman kerran pettynyt turkkilaisen ravintolan pizzaan, vinkkasi joku paikallinen että kannattaisi siirtyä pideen ja kyllä kannatti! Hyvä pide vetää hiljaiseksi ja tekee onnelliseksi. Jos käyt Turkissa, syö pide, ihan oikeasti.

Pide ravintolan rapsakka herkkusieni-kasar juusto paistos, nam.
Pideä on monenlaista. On mustanmeren pide kanamunalla, Konyan ohutkuorinen pide ja taikinaan suljettu pide. On jauhelihaa, pinaattia ja fetaa, kanaa, herkkusieniä, munakoisoa ja pelkkää kasarjuustoa. Tarjonta on loputon. Konyan pide on itselleni tuttu anoppilan kautta ja se on yksi parhaista. Konyassa pide tarjoillaan ravintoloissa pitkänä kapeana levynä, josta jokainen pöytäseurueessa leikkaa omalta kohdaltaan itselleen palan. Vierekkäin voi olla eri täytteisiä. Konyassa onkin lukuisia firineitä eli kiviuunileipomoita, johon anoppi kiikuttaa muutaman sata grammaa jauhelihaa, tomaattia, tulista biberiä ja sipulia. Hetkisen päästä kotiin saadaan laatikollinen ohuen ohutkuorista kuumaa pideä, joka huuhdotaan ayranilla alas. Voi nam. Toisikohan anoppi laatikollisen tullessaan?

Anoppilan Konyan perinteinen ohutkuorinen pide, nam.
Itse tykkään myös perinteisestä versiosta eli veneenmallisesta rapeasta, joiden lempparitäytteet vaihtelevat mielialan, vuodenajan ja kuun asennon mukaan. Pinaatti-feta ja herkkusieni-kasarjuusto taitavat olla suosikkejani. Jauhelihakin on jees kunnon mausteilla ja tomaatti, biber, sipuliversio mustanmeren tyyliin kruunattuna päälle rikotulla kanamunalla on ihanan mehevä.

Kesälomalla Kuşadasissa sain pidehimon ja söin sitä joka toinen päivä. Piden tulee olla rapeaa, kuumaa ja se pitää leikata siisteiksi siivuiksi. Pöydässä päälle heitellään rukolaa, persiljaa ja tulista paprikarouhetta. Tänään tein monen vuoden tauon jälkeen pideä tytölle ja itselleni. Miehelle jäi yksi kunhan kotiutuu töistä. Eihän se kotiversio vedä vertoja kiviuunille mutta sanoisin että peittoaa monet kotona väännetyt pizzat. Kannattaa kokeilla:

Pide

Pohja:

Noin 7 gr kuivahiivaa
2 tl sokeria
1/4 + 3/4 osaa lasillista 42 asteista maitoa tai vettä
2 tl suolaa
n. 2.5 lasillista jauhoja
oliiviöljyä
1 rkl jogurttia

Täytteet oman valinnan mukaan:

-tulista makkraa
-herkkusieniä
-kasviksia
-jauhelihaa
-kanaa
-erilaisia juustoja
-paprikatahnaa
-tomaattikastiketta

Lasi tarkoittaa tavallista juomalasia eli 2 dl vetoisuudeltaan.

1. Laita pieneen kulhoon hiiva, 1/4 osaa lasillista lämmintä vettä/maitoa ja sokeri. Sekoita ja anna tekeytyä noin vartti. Laita uuni täysille ( 250 astetta ja jos mahdollista käytä pizzakiveä).

Hmm, alku ei näyttänyt lupaavalta, sormet liisterissä!
2. Sihtaa toiseen isompaan kulhoon jauhot ja suola, tee keskelle kolo. Liruta hiivaseos siihen, lisä ä jogurtti, ja loput nesteestä eli 3/4 osaa. Vaivaa hyvin ainakin 10 minuutin ajan, kuplat pois! Seos tarttuu sormiin mutta siinä tulee olla hyvä sitko. Ei kannata lannistua.

4. Valele puhdas kulho 1 rkl oliiviöljyä ja laita taikina siihen, käännä kerran ympäri ja peitä aavistuksen kostealla keittiöpyyhkeellä. Anna kohota ainakin tunti, taikinan tulee vähintään kaksinkertaistua.

Piden kotona veivaamisen tauko näkyi mutta siitä se taas lähti.
5. Sitten hommiin! Jaa taikina 4 osaan ja jauhota leivinalusta. Kauli tai taputtele taikinasta pitkulaisia. Täyt ä ne haluamillasi t äytteillä mutta älä vedä överiksi. Laita täytteet taikinan keskiosaan ja jätä reunat vapaiksi. Käännä raunat hieman täytteen päälle, jotta paistoksesta tulee veneenmuotoinen.

6. Laita piden taikinaosiin hieman jogurttia ja nokareet voita pideveneen päihin. Kuumaan uuniin noin 10-15 minuuttia. Voit voidella taikinaosia kerran öljy-munaseoksella tai öljy-jogurttiseoksella halutessasi. Piden valmistumista kannattaa tarkkailla silmä kovana sillä eri täytteet käyttäytyvät eri tavoin.

Uunista pullahti ihan loistavat 4 kotitekoista pideä, ensi viikolla uudestaan!
Itse tein 4 erilaista pidettä. Kahteen laitoin paprika-tomaattitahnaa, kahteen en laittanut kastiketta ollenkaan. Yhteen pideen laitoin herkkusieniä, tomaattilohkoja ja kasarjuustoa (cheddar sopii hienosti), yhteen tulista sucuk-makkaraa ja kasarjuustoa, yhteen tonnikalaa, fetaa ja herkkusieniä ja yhteen kaikki jäljelle jääneet. Täytteitä voi laittaa maun mukaan kuten pizzaan, samoin mausteita. Uuninrapeat pidet voi nauttia tuoreen persiljan ja rukolan kera. Ei ihan kun kiviuuni raflassa mutta voi että oli muuten maukasta!

Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Oi nam!! Kotitekoinenkin pide kuulostaa herkulta.. Mä tykkään kans pideistä ihan älyttömästi, en yleensä syö mitään juustoja missään muodossa mutta ihan pelkälläkin juustolla täytetty pidekin uppoaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma valitsen aina piden jos ulkona on valinnanvaikeus ruokapaikasta. Ei nama kotitekoisetkaan olleet hassumpia, teki mieli tehda jo seuraavana paivana uusi satsi mutta pakko oli hillita itsea.

      Poista
  2. Tunnustaudun myös pidefreekiksi. Turkkiin tullessa on ensimmäinen ateria pide: jauhelihaa, päällä kanamunaa ja yksi tulinen vihreä biber. Meillä myös anoppi laittaa täytteensä itse ja se viedään lähi pidecille. Olen joskus täällä Suomessa tehnyt pizzataikinasta pideen muotoisia, mutta nytpä täytyy kokeilla oikein pidetaikinalla. Tuli ihan vesi kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillakin on tassa lahella yksi karadenizli pideci, taidankin vieda sinne itse taytteet ja katsoa millaista on. Nama oli niin hyvia!

      Poista
  3. Tykkaan pidesta myös paljon, mutta ei ole itse viela tullut tehtya. Kiitos ohjeesta, taytyy kokeilla joku paiva :) Myös lahmacun on valilla parempi vaihtoehto pizzalle ja sita on tullut tehtya itsekin. -Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun taytynee sitten kokeilla lahmacunia kun en ole tehnyt. Kokeile ihmeessa, oli tosi hyvaa!

      Poista
  4. Voi kaamea. Toivon, etten olisi koskaan lukenut tätä, koska luulen, että minustakin saattaa tulla pide-hullu. :-) Tämä on just mun tyylistä ruokaa, joten tätä on pakko kokeilla heti ensimmäisen tilaisuuden tullen! Eli kiitos - kaikesta huolimatta! ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D No kylla tassa on suuri vaara saada tartunta pide-hulluudesta. Mun teki mieli tehda jo eilen uudestaan mutten kylla voinut.

      Poista
  5. Pide on hyvää ,mutta lihaton versio kiitos:) Täällä saa turkkilaisista paikoista,tai on saanut,mutta olen syönyt kerran myös Istanbulin lentokentällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naita on taalla tarjolla paljon lihattomina, mun yksi lemppareita on pinaatti-feta ja herkkusieni-kasarjuusto.

      Poista
  6. Enpä ole edes aikonut koskaan tehdä itse, mutta ravintolassa olen toki syönyt. Istanbulissa mun suosikkipidepaikan suosikkipide oli tomaatti-oliivi-juusto!! Näyttääpä hyvältä teidän tekemät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti-oliivi-juusto kuulostaa hyvalta, on nama vaan niin hyvia!

      Poista
  7. Kunnon pide on aina paikallaan. Meidän sunnuntai-traditioihin kuului ostaa niitä sulkinaisia pideitä (niillä oli joku oma nimi). Jauheliha-versio oli kovassa huudossa. Namskista vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ne kiinni olevat pidet ( kapali pideler kai vaan sanotaan tai sitten on kir pide) on hyvia, niissa mun suosikki on pinaatti-feta. Ai nam tuli taas nalka :)

      Poista
  8. Hei,

    Mikä ero on pide / lahmacun?Täällä Lontoossa turkkilaisissa ravintoloissa on listoilla jälkimmäistä,pidetä en ole koskaan nähnyt.

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidessa ja lahmacunissa on hieman erilaiset taikinat, lahmacunissa siihen ei valttamatta laiteta hiivaa ollenkaan vaan se on todella ohut latty. Lahmacunissa ei ole taytevaihtoehtoja vaan ainoastaan tulinen tai mieto, taytteina jauhelihaa, tomaattia, tulista biberia, mausteita...Lahmacun syödaan usein rullaksi kaarittyna, sisalle persiljaa ja puristetaan sitruunaa. Pidessa on useita taytevaihtoehtoja ja se on tuhdimpi ruoka. Lahmacun on yleensa pyörea kun taas pide on ikaankuin veneenmallinen piirakka. Nyt etsimaan Pide ravintolaa Lontoosta :)

      Poista
  9. Namm namm :) Täälläkin on pide suosikki. Sitä tehdään kotona. (Turkissa tietty syödään aina kun käydään). Lahmacuniakin tehdään joskus itse. Tampereella saa ainakin Alanya marketista aineksia molempiin. Täällä myös Malabadi ravintola josta saa sekä pideä että lahmacunia. Asematunnelistakin sai hyvää lahmacunia mutta sitä paikkaa ei taida enää olla. Eli jos Turkkiin ei pääse tai kotona ei jaksa tehdä niin suosittelen Tamperetta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeista! Eli Suomessa naihin mestoihin jos tekee mieli pidea/lahmacunia. Mun pitaa varmaan tehda lahmacunia lahiaikoina kun se tuli puheeksi :)

      Poista
  10. Tämä näyttää niin herkulliselta! Voikohan tehdä ilman vehnäjauhoja? Siis joillain muilla jauhoilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista on. Voi varmaan, pitäisikö olla gluteenitonta? Netin turkkilaisissa gluteenittomissa ohjeissa oli kaytetty gluteenitonta jauhoseosta piden tekoon, maissi- ja riisijauhoseos naytti olevan ainakin muutamassa ohjeessa. Onnistuisikohan silla?

      Poista
  11. Kiitos ohjeesta! Tein paahdetuista paprikoista tahnaa ja ajattelin viela laittaa jauhelihaa ja sienia. Millaisilla mausteilla teilla on tapana maustaa jauheliha?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyva ja toivottavasti maistuu :) Ma laitan jauhelihaan yleensa paikallista kekikia eli olisiko paikallinen oreganolajike, pul biberia eli tulista jauhettua paprikamaustetta, valkosipulia, jeeraa ja mustapippuria, joskus myös minttua ja vahan vaihtelen :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit