Rakkaudesta ruokaan - kahvilassa


Tämän viikon loppu kului antoisasti, torstaina oli mahtava terassikeli ja istuimme tytön ja ystävän kanssa pitkään Elizinn kahvilassa Tunalilla, oli ihanaa rupatella, nauttia auringosta ja kevään kuhinasta, tuntuu kuin ihmisetkin kehräisivät kissojen tavoin, ilmassa on selvästi kevään malttamatonta odotusta. Kahvilareissu sattui oikeaan päivään sillä tyttö juhli pyöreitä 20 kk merkkipäivän merkeissä, terassilla riitti tohinaa ja neiti jaksoi hienosti pillimehun ja lelujen avulla. Elizinn kahvila on suosittu hienomman väen kohtaamispaikka, sinne kerääntyvät hienot eläkeläisrouvat ja keski-ikäiset leidit, nuoremmat suuntaavat trendikkäämpiin kahviloihin. Minua sinne vetää aina yhtä houkutteleva vitriini, joka pursuaa kakkuja, keksejä, leivoksia, makeita ja suolaisia huikopaloja. Ystävän kanssa riitti puhumista, paljon oli päivitettävää kun ei oltu hetkeen tavattu. Teetä kului ja lautaset tyhjenivät.


Turkkilaisissa kahviloissa eli patisserieissa on aina tarjolla teetä ja börekiä sekä makeista ainakin baklavaa. Hienommissa paikoissa on melko kattava lounaslista, joskus lounasbuffa sekä laaja valikoima erikoiskahveja, mehuja ja teelaatuja. Juon harvoin kahvia kotona mutta kahvilassa tilaan mielelläni latten tai kesällä frappen, myös erilaiset vihannes- ja hedelmäjuomat ovat suosittuja.  


Ankaran kevät on arvaamaton, perjantaina mittari näytti +23 ja huomiseksi on luvattu räntää. Olimme niin innostuneet torstain ihanasta ilmasta ja kahvilassa vetelehtimisestä, että suuntasimme perjantainakin kohti Tunalia ja kahviloita. Kadun varrella on useita viihtyisiä paikkoja, joiden herkullinen tuoksu leviää avoimista ovista kutsuvasti kadulle asti, ikkunavitriinit houkuttelevat mitä ihanimmilla herkkupaloilla.


Tarjolla on aina turkkilaisia jälkiruokia, joista tunnetuimpia ovat ehkä baklava eri versioissaan, sütlaç eli riisivanukas, kurpitsasta tehty kabak tatlısi ja kadayıf, joka on valmistettu käsitellystä vehnästä, pähkinöistä ja siirapista. Monissa paikoissa on myös uusia versioita turkkilaista jälkkäreistä sekä erilaisia kansainvälisiä makuja kuten profiterol, juustokakkuja, brownies ja monenmoisia leivoksia.



Kävimme syöttämässä joutsenpuiston lintuja ja istuimme ihailemaan kauniita joutsenia, tyttö on ihastunut kaikkiin lintuihin, joten niitä hän jaksaisi seurata väsymättä ilman hoppua. Tuuli yltyi todella navakaksi kuten oli varoiteltukin, kyltit saivat kyytiä, hiekkaa ja roskaa lensi silmät täyteen. Palasimme aamuaikaan vielä melko hiljaiselle Tunalille ja nautimme evästä Flamingo kahvilassa, joka remontin jälkeen on liittynyt muiden tasokkaiden kahviloiden sarjaan. Tyttö liimasi nenän ja pienet sormensa vitriiniin ja tilasimme pizzapalat sekä makean omena-suklaasarven, neidille mehu ja äidille teetä.


Ulkona oli sopiva soppi tuulelta piilossa, josta samalla sai tarkastella kadun kulkijoita. Turkkilaiset pizzat eivät kuulu suosikkeihini sen sijaan kahviloista saatavat pizzapalat maistuvat, ovat kuin kotiuunin pellillinen pizzaa. Ei oikeaa ohutpohjaista vaan tuttua kotitekoisen makuista.




















Tunalilla on aina useita musisoijia keräämässä rahaa, osa opiskelijoita, osa ulkomaalaisia. Näin aamutuimaan soittajat vasta asettuivat paikoilleen, kuvassa musisoiva äiti ja poika ottivat paikan kahvilan kulmalta ja mies sekä perheen pienin siirtyivät soittelemaan seuraavaan kadunkulmaan.


Ankara on täynnä pasaji -kujia, niin Tunalikin. Osa niistä on huomaamattomia porttikongeja, osa mainoskyltein paremmin merkitty, sisältä saattaa paljastua monikerroksinen juhlapuku ja -kenkäparatiisi tai sitten pienempi keskus kuten tässä, jossa on kahdessa kerroksessa lahjapapereita, palapelejä, kortteja ja kirjakauppatavaraa myyviä kauppoja, löytyypä sieltä parturi sekä kuivapesulakin.



Suolaisen tai makean aamupalaksi tai välipalaksi voi helposti noutaa myös kadun varren kojusta, jossa hinnat ovat huokeammat ja tarjonta suppeampi, raha ja herkku vaihtoi vilkkaaseen tahtiin omistajaa kun myyjät pakkasivat pusseihin baklavaa, rinkeleitä, pasteijoita ja sokerikakkuja, myynnissä oli myös lapsille sokeriomenoita tikun nokassa.


Kotimatkalla tuuli oli yltynyt niin navakaksi että neidin suojaksi oli otettava sadesuoja, eteensä ei meinannut nähdä ja hiekka pyöri kaduilla ja tuuli ujelsi portaikoissa, puita kaatui ja uutisten mukaan jopa autoja lenteli teiden varsilta ojaan. Tulevina päivinä olisi tarjolla aurinkoa, räntää, vettä ja edestakaisin sahaavia lämpötiloja, ihaninta on että luonto on herännyt eloon, manteli- ja aprikoosipuut kukkivat, pensaat ovat hiirenkorvilla ja pihan ruusutkin näyttävät jo heränneen pikku silmuille.

Kommentit

  1. Ihania kahviloita! Kyllä meikäläinenkin olisi ihan innoissaan kaikkien noiden leivonnaisten ja kakkujen keskellä :P

    VastaaPoista
  2. Olipas houkutteleva kakkutiski!
    Minä olen (valitettavasti) sokerinarkomaani ja kahvilat ovat aina viehättänyt mua.Turkkilaiset jälkiruuat ja kakut ei silti ole mun makuun,ovat yleensä liian makeita.
    Olen enemmän näitä suklaa ja kerma ihmisiä.

    VastaaPoista
  3. Matkatar: Joo kylla naissa kahviloissa jaksaisi kukkua vaikka joka paiva, tosin aika nopeasti joutuisi siirtymaan seuraavaan vaatekokoon.

    Camilla: Mina olen alkanut tykkaamaan makeista vasta Turkissa, valikoima on niin laaja, ihan perinteisista sokeriliemijalkkareista en tykkaa mutta oikea hyva baklava jaatelön kera, nam! Suklaata ja kermaakin on tarjolla ja ihan mita vaan oikeastaan.

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää... Täällä sataa ja ilma kylmeni. Ei tarvi siis haaveilla kahviloihin. Kahvia voisin kyllä hakea ja juoda sen täällä peiton alla.

    VastaaPoista
  5. Sun tyttö vaikuttaa niin suloselta! <3

    VastaaPoista
  6. Ooh, mitä herkkuja! Ja noi turkkilaiset leivonnaisten nimet ovat jotenkin aivan mahtavia :)

    VastaaPoista
  7. Mine: Yölla oli satanut ohuesti lunta mutta nyt taas aurinko paistaa, sateita odotellessa...

    Anonyymi: Suloinen onkin kuin sokerileivos! :)

    Terhi: Hehee hauskoja nimia niilla onkin, haaremin ajoista asti on valmistettu jalkiruokia jotka saivat nimia kuten rouvan reidet ja naisen napa :)

    VastaaPoista
  8. Syödäänkö Turkissa paljon sipsejä, popcornia ja juustonaksuja?

    Entäs kuinka suosittu siellä on ihmisten keskuudessa McDonalds, onko sielläkin kaikki turkkilaiset nuoret?

    VastaaPoista
  9. Anonyymi: Joo ja ei, tarjonta on aika paljon rajallisempaa kun Suomessa ja pussikoot pienempia, varmaan riippuu ihan perheesta. Kokista taalla juodaan mun mielesta paljon.

    McDonaldsissa istuu nuorisoa niinkuin varmaan joka puolella maailmaa, taalla on tarjolla kuitenkin paljon halvemmalla ns. paikallista pikaruokaa joka on suosittua.

    VastaaPoista
  10. Tulee nälkä :))))))))

    Äitix5

    VastaaPoista
  11. Ei tallaisia kuvia saa postittaa... Tulee nalka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kylla totta, alkaa tulla itsellekin nalka kun naita uudelleen vilkuilin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit