Pitkä perjantai virastossa

Muistatte varmaan että kävin kaksoiskansalaisuutta koskevassa viimeisessä haastattelussa alkuvuodesta? Elin tuolloin toivossa, ettei tänään umpeutuvaa oleskelulupaa tarvitse enää uusia vaan kansalaisuus saapuu ennen sitä, olisihan se pitäyt jo nyt oppia, ettei paperiasiat täällä yleensä nopeudellaan yllätä, joten aamulla matkasimme vesisateessa lautalla Konakin puolelle. Pisarat ropisivat, tee lämmitti, appelsiiniaika taitaa olla ohi, sillä tyttö irvisteli lautan tuoremehulle.


Olin aikeissa mennä lupareissulle jo viime tiistaina mutta poliisilaitoksella kerrottiin järjestelmän olevan kiinni, mikään ei onnistu, tulkaa uudelleen ensi viikolla, tällä viikolla ei kannata yrittää. Selvä. Onneksi mies soitti ulkomaalaispoliisiin uudelleen tarkistaakseen tarvittavat dokumentit ja kyseli onko tosiaan niin, että tulemme vasta ensi viikolla vaikka lupa umpeutuu perjantaina. Tulkaa mahdollisimman pian, kuului eri virkailijan ohje. Sinne siis!


Ulkomaalaispoliisi oli muuttanut uuteen kerrokseen uusittuihin tiloihin, samat virkailijat ja päällikkö kuin ennenkin. Onneksi mies lähti mukaan, sillä aika pian selvisi, että luvan pidennykseen tarvittiin ote sosiaalivakuutustoimistosta ja tiliotteet pankista, joita en ainakaan aiemmin muista toimittaneeni pidennyksen vuoksi. Seuraavaksi tehtiin turha käynti lähimpään sosiaalivakuutustoimistoon, josta paperia ei annettu ja sen jälkeen taksidolmuksella toiseen paikkaan, sieltä pankkiin ja takaisin pääkallopaikalle. Tyttö löysi kaverin pollarilaitoksen pihalta, mies juoksi maksamassa lupaa ja uutta lupakorttia, poliisivirkailija huokaili uuden järjestelmän kanssa ja unelmoi eläkkeestä.


Aikaa meni odotettua kauemmin mutta eihän se yllättänyt. Reissun päätteeksi mentiin ensin dönerille ja ayranille, tosin puolet kebaprullastaan tyttö syötti kissalle, sen jälkeen ostoksille ja sitten lautalla kotiin, kohti kotia jo nuokuttiin ja taksi houkutteli kotisatamassa, reippaina kuitenkin käveltiin ja kotoa nostettiin jalat kattoon, tytölle tuli uni ilman satua. Perjantai oli pitkä, lauantai näyttää sateiselta, muutamat tiput on aseteltu esille ja pääsiäismuniakin jo saatu! Mukavaa pääsiäisen aikaa!



Mitä opimme vai opimmeko mitään:

  •  Lähiaikoina oleskeluluvan haun tai pidennyksen kanssa saattaa virastoissa olla viivytyksiä ja muutoksia.
  •  Uuden lain käyttöönotto tuli yllärinä ainakin kyseiselle poliisilaitokselle, tästä syystä koko alkuviikon hakemusten vastaanotto ja kirjaaminen ollut jäissä.
  •  Uusi lupakortti maksoi 50 tl, se korvaa vanhan kirjasen. 
  • Virkailijan mukaan lupaa olisi ollut  mahdollisuus pidentää myös kuukaudella jos olisin halunnut, aiemmin lyhin lupa oli vuoden. Puolen vuoden lupa maksoi 50 dollaria eli liiroissa maksettuna noin 120 tl.
  • Valmista oleskelulupaa ei enää noudeta poliisista vaan se lähetetään postitse kotiin 90 päivän sisällä.
  • Virkailijan mukaan päällekkäisyydet työ- ja oleskeluluvissa poistuvat.
  • Sisäministeriön alaisuuteen on perustettu uusi jaos, jolle oleskelulupa-asiat siirtyvät.

Muutoksista liittyen prosessiin lisää täällä: http://www.turkishpress.com/news/400029/

Kommentit

  1. O'ou.. Taas ;D Vähän nousee hikikarpalot otsalle, kun luin tämän uutisen. Kun menen kotiin käymään niin olen paikall vain 3,5 viikkoa, joten taitaa mennä tiukille luvan uusinta :/ Ja lähtöäkään ei voi oikein muokata, kun työvuorot on jo tehty täällä Suomen päässä. Noh, onneksi asiat aina hoituvat ihmeen lailla Turkissa ;) Minkälainen uusi lupakortti on, tiedätkö yhtään? Mukavaa pääsiäisenaikaa teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta lupakorttia en ole nahnyt mutta ymmartaakseni mallia ajokortti. Kannattaa selvittaa sielta etta mita papereita haluavat, ainakin mun piti toimittaa muutama lisapaperi, joita ei uusimista varten aiemmin ole pyydetty, ehdit varmaan hyvin hoitaa kaiken mutta sita en osaa sanoa ehditkö saamaan itse lupaa ennen maasta poistumista? Kannattaa kysya tarkkaan milla dokumentilla ja kuinka maasta poistuminen ja paluu onnistuu, niissa kun on ollut joskus ongelmia ellei mukana ole ollut virallista lupaa.

      Poista
  2. Uff. Nämä on kyllä niin voimia vieviä reissuja.

    Oon tosi iloinen, että ne on kohdallani ohi :)
    (kaksoiskansalaisuus takataskussa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sina onnellinen, helpottaa elamaa kunhan se kaksoiskansalaisuus napsahtaa!

      Poista
  3. Täytyy sanoa että kyllä kestää Suomessakin, mies haki pysyvää oleskelulupaa joskus viime vuoden lopussa ja kohta saa jännittää tuleeko se ennen kuin pitäisi istua lentokoneessa matkalla Istanbuliin. Kerranhan miestä ei meinattu lomalta päästää takaisin Helsinkiin, vaikka oli poliisin todistus oleskeluluvasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkin rajalla on aika paljon ongelmia ellei ole virallista lupaa mukana. Maahanmuuttovirasto on ollut ruuhkautunut jo kasittaakseni aika kauan mutta Turkissa asioiden hoitamisen hankaluus ei ainakaan johdu henkilökunnan puutteesta vaan jostain ihan muusta...

      Poista
  4. Suomea ja Turkkia ei voi verratakaan näissä asioissa. Toki hakuprosessi kestää, mutta tietoa saa netistä ja siihen voi luottaa. Ei tarvitse juosta paikanpäällä siellä ja täällä ja vielä tuolla. Tieto, joka annetaan on sama joka poliisilaitoksella ja kylässä. Noi on niiiin turhauttavia noi virastoretket Turkissa. Omat kokemukseni on Istanbulista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, Suomessa uusien jarjestelmien kayttöön otto on yleensa myös suunniteltua ja siita on tiedotettu, ei niin etta töissa on aamulla vaan kaikki mennyt uusiksi eika kukaan tieda mitaan. Taalla netissa ja eri laitoksilla on eri tietoa ja joskus kaytantö saattaa vaihdella jopa virkalijan mukaan, netin kautta laitettuihin kyselyihin ei myöskaan vastata ja asiaa kannattaa tiedustella aina useamman kerran, ainakin parilta virkailijalta, siita huolimatta joutuu usein juoksentelemaan lisadokumenttien perassa tai milloin mitakin.

      Poista
  5. Samanlaista säätämistä se taitaa olla kaikkialla. Täälläkin toki voi luottaa siihen mitä netissä ja puhelimessa kerrotaan, mutta säännöt tuntuu muuttuvan jatkuvasti ja se mikä eilen kelpas ei tänään enää kelpaa ja vastaavasti jokin minkä piti ennen olla mukanaa ei enää olekaan niin tärkeetä.

    Tässäkin suhteessa se kansalaisuuden saaminen oli helpotus kun ei enää tarvitse juosta erilaisissa oleskelulupa prosesseissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivon hartaasti etta tama oli viimeinen oleskeluluvan uusinta reissu ja kansalaisuus olisi pian taskussa. Turkkilainen byrokratiajarjestelma on melkoinen koneisto, huh.

      Poista
  6. Sitä varmasti kärsivällisyys kasvaa turkkilaisen järjestelmän kourissa. Huh. Luin postauksesi teinillekin ääneen ja saatiinkin siitä mukava keskustelu aikaiseksi siitä, minkä asioiden hän kokee täällä Suomessa o,evan hyvin ja mistä taas täällä olisi paikka ottaaa oppia muualta. Mukavaa pääsiäistä sinne, minä lähden pääsiäistä viettämään vapaaehtoisena kioskimyyjänä Salibandyn SM-finaalissa :)

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Venla ja mukavaa paasiaista teille, työniloa sinulle kioskihommiin! Nain se on etta siella on monta asiaa, joita ei varmasti huomaa arjessa arvostaa, ihan niinkuin taallakin.

      Poista
  7. Hih ehkä en sitten yhtään valitakkaan kun sain passinuusimisajan varattua. Ensimmäinen vapaa-aika kesäkuun puolessa välissä.... Noh, onneksi passi on vielä voimassa, eikä mitään matkaakaan olla varattu jossei nyt mitään yllärireissua pukkaa sitä ennen.

    Mutta asiasta toiseen. Omilta ulkomaan reissuilta muistan, että Bulgaariassa oppaat kehoittivat erikseen olemaan antamatta kerjäläisille rahaa (koska saattavat liikkua porukassa, jolloin tarkkailija katsoo missä rahat, ja seuraavassa hetkessä ne on menneet) mutta jos näkee kerjäävän invalidin niin heille olisi suotavaa rahaa antaa, koska heidän toimeentulonsa on hyvin niukkaa ilman kerjäystä. Joten olisin kiinnostunut kuulemaan miten turkissa suhtaudutaan kerjäläisiin (onko niitä, itse en muista turkissa törmänneeni) entä invalideihin tai kehitysvammaisiin.

    Myöhäisin pääsiäisterveisin
    Seinäkärpänen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkissa on kylla myös niin, etta osa kerjalaisista kuuluu rikollisjarjestöihin ja rahat paatyvat ihan vaariin tarkoituksiin, maassa on myös pienia kylia, joissa kerjaaminen on ns. työta, kaikki kerjalaiset eivat siis ole oikealla asialla. Vaikea on sanoa ovatko kaikki invaliditkaan, ajoittain annan kylla kerjalaisille vahan rahaa, nain tekee myös mieheni ja moni turkkilainen, muslimeille almujen antaminen kuuluu myös uskontoon. Turkin isoissa kaupungeissa on kerjalaisia, aika usein mustalaisia, naisia pienet lapset sylissaan.

      Poista
  8. Johan on tullut taas muutoksia, omakin lupa pitäisi piakkoin uusia. Kysytäänkö tosiaan turkkilaista pankkitiliä vaikka olisi turkkilaisen kanssa naimisissa..? Itselläni kun ei ole pankkitiliä täällä.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehen palkkakuitit riittavat myös, meilla ei ollut niita mukana ja miehen työpaikan kirjanpitajan löytyminen olisi ollut mahdotonta juuri siihen hetkeen, niinpa esitimme molempien tilitiedot, riittaa varmaan vaan miehenkin ellei ole omaa tilia? Ja paljon mahdollista, ettei asiaa edes kysyta silla kaytannöt vaihtelevat poliisilaitoksien valilla aika paljon.

      Poista
    2. Ok, kiitos paljon :) Ihmettelin tosiaan että vaaditaanko kaikilta nyt pankkitilikin.

      Viivi

      Poista
  9. pystyykö blogiasi seuraamaan facebookissa?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit