Tomaatteja ja anopin tomaattikastike

Muistan ikuisesti eka kerran anopin aamiaispöydässä. Tulinen, valkosipulilla takamukseen potkaiseva tomaattikastike oli erikoinen elämys, ensin liian kitkeränhapan mutta maistettava oli vielä kerran, yksi kauhaisu lisää ja vielä kerran leivänkannikalla. Mitä ihmettä tämä on?


Kotikadullamme ajeleva tomaattiauto sai naapureihin liikettä, lopulta mieskin säntäsi kadulle. Näiden tomaattien on oltava hyviä kun kaikki niitä haluavat ja olivathan ne, erinomaisia. Alakerran rouva osti niitä 22 kg, me tyydyimme kuuteen. Olen ihaillut takapihalla kuivuvia tomaattilohkoja ja alakerran Emine kertoi valmistavansa niistä talveksi kuivattuja tomaatteja sekä kastiketta, osa itselle, osa lapsillensa. Tomaattilohkot suolataan ja annetaan kuivahtaa kunnolla auringossa, sen jälkeen osa hurrutellaan monitoimikoneessa rouheiksi lohkoiksi ja laitetaan pusseihin, osa jätetään sellaisiksi ja käytetään kokonaisina erilaisiin ruokiin tulevana talvena.


Tomaattikilojen huvetessa saimme idean tehdä turkkilaista tomaattikastiketta, sitä samaa mitä anoppikin valmistaa. Mies tutki netistä ohjeita ja lopulta soitimme vielä anopille. Etsimme tuloksetta pieniä tulisia tuoreita chilejä (cin biber), lopulta päädyimme ostamaan tulisia pitkiä turkinpippureita (kil biber). Kastikkeen teko on sinänsä todella helppoa ja tätä voi säveltää mieleisekseen vaivatta. Olen aiemmin valmistanut talven varalle pelkkää tomaattikastiketta loppu kesän mehukkaista tomaateista kalttaamalla, keittämällä, soseuttamalla ja purkittamalla kuumina.


Anopin tomaattikastike kulkee Turkissa yleensä nimellä acı kahvalti sosu eli tulinen aamiaiskastike ja monissa aamiaispöydissä on tarjolla kotitekoista tai kaupasta hankittua tomaattitahnaa, jota levitellään leivän päälle. Tulista tomaattikastiketta tarjoillaan myös mezenä eli alkupalana illallisella. Turkkilaisen perheeni kotona lounas on yleensä melko kevyt ja toisinaan anoppi tarjoaa tomaattikastiketta, lampaanmaitojuustoa ja paahdettua leipää. Tomaattikastike sopii loistavasti lihapullien tai kanaruokien kaveriksi, samoin antamaan pihviaterialle tulisuutta. Sitä voi kokeilla myös pizzapohjaan tai antamaan potkua alkupalana.


Anopin tulinen kastike:
3 kg tomaatteja
300 g tulisia chilipippureita
20-40 valkosipulinkynttä ( oman maun mukaan)
1 rkl sokeria
3 tl suolaa
1 tl omenaviinietikkaa
1.5 dl oliiviöljyä


1. Pese tomaatit hyvin ja raasta kattilaan. Jos haluat olla tarkka, voit kuoria tomaatit ensin mutta raastamalla kuori jää käteen ja sisus kattilaan. Tarkista vielä raastamisen jälkeen hämmennellen, ettei sekaan ole tipahtanut kuoren palasia.


2. Pese chilipippurit, leikkaa pitkät kahteen osaan ja lisää kattilaan. Kuori valkosipulit ja lisää kattilaan kokonaisina. Laita kattila tulille ja lisää sokeri, suola ja omenaviinietikka. Hämmentele ja keitä seosta noin 30 minuuttia.

3. Ota kattila liedeltä ja sekoita sekaan oliiviöljy viimeiseksi, sekoita ja purkita heti. Sulje purkkien kannet hyvin kun seos on kuumaa. Anna purkkien jäähtyä kunnolla, sen jälkeen purkit voi siirtää jääkaappiin tai viileään komeroon. Tomaattikastikkeen tulee tekeytyä pari päivää, sen jälkeen se on valmista nautittavaksi.



                                                                    Afiyet olsun!


Kommentit

  1. Oi, näyttipä hyvältä reseptiltä. Ehkäpä tyydyn kuitenkin ostamaan soseeni kaupasta. Taloudessani sitä menee niin vähän, ettei ehkä kannata alkaa keittelemään. Muuten kyllä katselen innoissani blogisi reseptejä ja taze fasulye on seuraavana listalla. Minulla kasvaa parvekkeella ihan pieniä ja tulisia paprikoita, blogissani oli kuva aiemmin, kun kerroin vihannesportulakka-ruuan teosta. Tarkoititko niitä, vai mitä ovat cin biberit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo sun kasvattamat biberi kavisi varmasti loistavasti tahan soossiin. Cin bibereita on varmaan vahan eri kokoisia ( http://galeri.uludagsozluk.com/r/cin-biber-291742/) ja varmaan nama sunkin kuuluu saman kategorian alle. Tan voi toki tehda vaikka kilosta tomaattia jolloin siita tulee ehka yksi iso purkillinen?

      Poista
  2. Sun blogia ei todellakaan kannata lukea nälkäisenä :-) Mutta, mikä hyvä idea tehdä itse tomaattisosetta säilöön, eipä sekään ole mulle koskaan tullut mieleen. Täytyypä ruveta tekemään, sitten kun joskus perustan taas kodin jonnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan ainakin talvella kesalla tehdyn tomaattikastikkeen olleen aikamoinen hitti meilla, silloin harmitti ettei tullut tehtya enemmin, miten helppoa kumota kesan makuja purkillinen suoraan pataan tai nostaa pöytaan tallainen tulisempi soossi.

      Poista
  3. Turkkilaiset tomaatit... Niillä vois ihan oikeesti elellä, kera tuoreen leivän ja tulum peynirin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nain on, edelleen suosikki aamupala yhdistelma mulla, silloin kun on kiire, juustoa, tomaattia ja leipaa nam!

      Poista
  4. En ole tainnut tällasta tulista tomattisosetta maistaakkaan.
    Täytyy kokeilla,resepti oli sen verran helppo, ja tulinen ruoka on minun ja miehen makuun!
    Tomaattipuretta tehtiin kerran Turkissa montakymmentä kiloa, mutta en alkaisi itse siihen
    hommaan täällä.
    Tursu purkit ollaan otettu nyt esille, mies aikos tehdä nyt kun vihanneksia saa vielä halvalla.
    Hyvää sunnuntaita!
    / Camilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tama on tosi helppo resepti joten kannattaa kokeilla! Tomaattipyreeta tosiaan taidetaan tehda, etenkin isojen kaupunkien ulkopuolella, edelleen valtavia maaria kerralla, onneksi markkinoilta saa ihan hyvaa kotitekoista pyreeta silla siina onkin jo vahan hommaa. Ma tein kerran tursuja mutta ehka mun taidoilla niista ei tullut ihan niin hyvaa kun pitaisi ja sen jalkeen on ostettu tursut kaupasta, taidan laittaa miehen joskus asialle, jospa sitten saisi parempaa? Mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  5. Jossakin siellä Antakyan lähikylissä, keskellä metsää, keittivät herkullisen tuoksuista tomaattisalsaa isossa kattilassa. Silloin mietin, että tuotakin voisi itse keittää, mutta en ole tullut koskaan kokeilleeksi. Ehkä vielä joskus kokeilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antakyan lahistölla on varmasti juuri tallaisia tulisia kastikkeita tarjolla! Kunhan nyt saat taas uuden arjen rullaamaan ja asetut lopullisesti taloksi niin ehka sitten... :)

      Poista
  6. Voi kiitos. Taputin innoissani käsiä yhteen, kun näin otsikon. Tätä kokeilen. Harmi, että halpojen tomaattien aika jo meni, mutta eipä nuo vielä ihan mahdottomia maksa.

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, milloin siella on halpoja tomaatteja? Tahan sopii vahan ruttuset ja löysiksikin menneet tomaatit hyvin! Kerro sitten milta maistui!

      Poista
    2. Eilen sattui olemaan tomaatit hyvässä tarjouksessa joten ostin reilusti ja varmaan odottelen hetken pehmenemistään ennen kuin ryhdyn keittelemään.

      Poista
  7. Tuo tomaattien kuivaus näyttää ihan samalta kuin Koreassa chilien kuivaus. Herkullisen kuuloinen resepti, taas kerran... :) Harmillisesti Koreassa tomaatit ovat taas hinnoissaan :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan tomaatti. Taalla kuivataan kaikkea, juuri tahan aikaan vuodesta erityisesti, munakoisoa, paprikoita, tomaatteja, chileja, papuja....tassa painiskelen itseni kanssa etta yritankö itsekin kuivatella jotain chileja tana syksyna?

      Poista
  8. Kohta tomaattikastikkeiden aika täällä Italiassakin..Sergio syô kilokaupalla tomaatteja joka päivä..on hulluna niihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun taytyy myöntaa etta kasvisten syöntia on pitanyt hieman vuosien aikana ihan harjoittaa, mun mies tekee monesti pataljoonan kulhollisen salaattia ja kauhoo sen yksinaan vaikka yhdelta istumalta alas ellen ehdi valiin :) Tomaatit on kylla ihania taalla, nyt myydaan juuri tomaatteja tomaattisalçan eli -pyreen tekoa varten.

      Poista
  9. No tätähän kannattaa kokeilla! Kauankohan tuollainen sose säilyy jääkaapissa avaamattomana? Entä avattuna? En ole kauhean hyvä näissä säilömisasioissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla kannattaa :) Meilla on ollut anopin soseita useita kuukausia avaamattomina ja avattuina ovat sailyneet muutaman viikon. Tarkeaa on teko vaiheessa valita hyvat purkit, sterilisoida ne ja tarkistaa etta tulevat niin hyvin kiinni, ettei ilmaa paase purkkiin.

      VINKKI:
      - KUN SOSE ON KUUMAA JA PURKITETTU, LAITA KANNET NIIN TIUKASTI KIINNI KUN PYSTYT JA KÄÄNNÄ PURKIT YLÖSALAISIN, ANNA OLLA NÄIN SEURAAVAAN PÄIVÄÄN ASTI JA LAITA JÄÄKAAPPIIN VASTA TÄYSIN VIILENTYNEINÄ.

      Poista
  10. Petra huomenta! Etkö ole vieläkään facebookissa? Ulkosuomalaiset haluaisivat sut ryhmäänsä..:) Mä laitoin eilen sun postauksen ulkosuomalainen vai ulkopuolinen, mun FB sivulle, sitten jaoin vielä 2 ulkosuom.ryhmässä.Sitä on luettu hirveesti ja kehuttu..:) Se on mahtava postaus! En kai vaan tehnyt väärin kun jaoin ilman sun lupaa? Lukijoita ainakin tuli paljon..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jaoit, etka tehnyt mitaan vaaraa Leila :D Ma olen niin kalkkis etten ole facebookissa, pitasköhan mun laittaa tama sivusto facebookiin....??

      Poista
    2. Petra..pitas!:) Toisessa ulkosuomalaisten facebook-ryhmassa on yli 600 jasenta, toisessa 1200..voit kuvitella kuinka moni olisi iloinen kun voisi
      lukea sun blogiasi..:) Nain, etta toisessa ryhmassa yli 40 oli laittanut "tykkaa" sun blogistasi..:)

      Poista
    3. Mulla ei ole blogille omaa sivua fb ssa, jaan omalla henk.koht.sivullani postaukseni, seka naissa kahdessa ulkosuomalaisten ryhmassa..

      Poista
    4. taytynee miettia, ma olen sosiaalisesti estynyt etten taida jaksaa sita fb rumbaa? :D :D Sitahan pitaisi aina kayda kyttaamassa? No onpa kiva etta siita jutusta on tykatty, kiitos sulle ihana Leila!!!! Me on muuten joskus mietitty yhden tuttavan kanssa etta miksei ulkosuomalaisille ole jonkunlaista omaa portaalia, siis sellaista mihin koottaisiin ulkomailla asuvien blogit, tietoiskut ulkosuomalaisille ja siitahan saisi kehiteltya vaikka mita!

      Poista
    5. Petra..ei siellä FB essa tarvi aina olla..voit vaikka jakaa vaan blogipostauksetkin siellä:)
      Jos kehittelet ulkos.bloggaajien yhteisen sivun niin tuun mukaan..:) Voin jakaa sun blogipost.lisääkin FB essa..yhdessäkin ryhmässä sulla oli jo 45 tykkääjää..:) Mun kuva tuli esille..jipii!;)

      Poista
  11. Ei ! Lähtikö se kuva taas..:(

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit