Kasvismoussaka

Meillä syödään viikottain ainakin muutamana päivänä kasvisroukaa, kesällä enemmin papuja ja talvella taas useammin linssejä ja eri kaaleja. Munakoiso taitaa olla suosikki raaka-aineeni, niin kasvis- kuin liharuuissakin. Luin useampia ohjeita kasvismoussakasta ja useammissa käytetään linssejä, jotka alussa tuntuivat hieman tylsiltä moussakan täytteenä. Tulos oli kuitenkin ihan loistava, joten kasvismoussakaa on tehty jo useamman kerran.

 Kasvismoussaka

3 isoa munakoisoa
öljyä
1 iso sipuli
4 dl keitettyjä vihreitä linssejä
3 rkl tomaattipyreetä
2 tomaattia
4 valkosipulinkynttä
persiljasilppua
suolaa
pippuria
( herkkusieniä, purjoa, selleriä, paprikaa, chiliä..)


Valkokastike:
3 rkl voita
3 rkl jauhoja
4 dl maitoa
suolaa
pippuria
(muskottipähkinää)
1 kanamuna
juustoa ( myös feta käy)

1. Viipaloi munakoisot ja itketä tarvittaessa. Itkettämisen avulla mahdollinen kitkeryys poistuu, laita suolaa viipaleille ja kun ne ovat itkettyneet, taputtele kuiviksi talouspaperilla. Voit paistaa munakoisoviipaleet öljyssä rapsakoiksi mutta itse suosin niiden paahtamista uunissa. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille, sivele niille oliiviöljyä ja paista noin 20-30 minuuttia 180 asteessa, tarkkaile etteivät ne pala, käännä kerran paiston aikana.

2. Kun munakoisot paahtuvat uunissa, tee kastike valmiiksi. Kuullosta reilussa oliiviöljyssä sipulisilppu, lisää valkosipulit puristettuina ja kaksi kuorittua tomaattia pieneksi silpuksi pilkottuna. Lisää sekaan tomaattipyree ja linssit, sekoittele ja lisää hieman nestettä. Hauduta seosta. Halutessasi voit lisätä seokseen herkkusieniä, purjoa, selleriä, paprikaa tai chiliä. Omaani lisäsin 4 mietoa turkinpippuria ja herkkusienen jämät. Mausta lopuksi persiljasilpulla, suolalla ja pippurilla.

3. Valmista valkokastike. Kun kastike on saostunut, anna sen jäähtyä hetki ja lisää sen jälkeen nopeasti vatkaten kanamuna, mausta suolalla ja pippurilla ja mahdollisella muskottipähkinällä.


4. Laita uunivuokaan kerroksittain tomaatti-linssi-kasviskastiketta ja munakoisoviipaleita, päällimmäiseksi munakoisokerros. Kaada lopuksi valkokastikeseos koko komeuden päälle ja ripottele päälle juustoviipaleita tai -raastetta. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoile heti salaatin kera.

Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Suomalaisuuden suurin tragedia taitaa oikeasti olla ne yksittäispakatut ja tyyriit munakoisot. Mutta onneksi on edes ne. Ensi vuonna aion ryhtyä viljelemään ja tsekkaan, että miten täällä munakoisot kasvaa:D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla :) Kerrohan sitten miten kasvoivat!

      Poista
  2. Hyvän näköistä, ehkä uskallan jokupäivä kokeilla ;)

    VastaaPoista
  3. Täytyypä kokeilla, omat munakoisosyömiset ovat rajoittuneet aika pitkälti grillailuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisosta saa vaikka mita kivaa mutta meille suomalaisille se on vahan tuntematon tapaus, kerrohan sitten maistuiko!

      Poista
  4. Kasvissyöjälle ravintolassa liha korvataan usein munakoisolla. Useimmiten maku on karsea. Näin itseltäni on jäänyt kotikäytöstä munakoiso pois.
    Sinun ohjeesi näyttää hyvältä. Joten joku päivä kokeilen.
    -Wille-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan munakoiso sitten valmistettu vaarin tai voihan olla etta sen maku ei miellyta, munakoisossa on oma savuinen makunsa, joka saattaa tökata toisille? Toisaalta sen pilaaminen on helppoa, koska se imee itseensa kaiken öljyn nopeasti, se pitaisi siis aina paistaa todella kuumassa öljyssa ja mielellaan 'itkettaa'. Toivottavasti tama maistuu!

      Poista
  5. Kiva resepti! Kokeilen oitis kun raskin panna uunin päälle jonain kylmänä päivänä. Toistaiseksi ihmeen lämpimät vaikka kosteat ilmat vaan jatkuvat ja edellisen sähkölaskun loppusummakin vähän toppuuttelee...
    Terv. Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillakin on viela aika lammin, toivottavasti tulee taas lammin talvi ja lammityskustannukset pysyvat matalalla! Terkut talta puolelta lahtea!

      Poista
  6. Kiva ohje, en olekaan kokeillut ennen linsseillä ja valkokastikkeella. Näyttää herkulliselta!

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta linssit olivatkin tosi kiva tassa ruuassa, vaikka alussa tuntuivatkin hieman tylsilta, kannattaa kokeilla!

      Poista
  7. No eipä ole tullut mieleen, että moussakaan voisi laittaa linssejäkin. Mutta miksi tosiaan ei? Kasvismoussakaa olen joskus kokeillutkin sekä sitä perinteistä lihaversiota. Tämä versio lähtee pikaisesti tuotantoon! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut minullekaan enka alussa ihastunut ideaan mutta kylla vaan toimii! Toivottavasti maistuu!

      Poista
  8. Nyt näyttää kyllä hyvältä ja melko edulliseltakin, ainakin täällä Turkissa, jossa munakoisot ei maksa maltaita. Kokeilla täytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halpaa ja hyvaa, eika ole edes monimutkaista, kerrohan maistuiko!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit