Turkkilaisia piirakoita eli börekiä

Paikallisen börek piirakan reseptiä on kyselty, eikä ihme. Postausten perusteella olen joka päivä kahvilassa tai vähintään vastapäisessä kaupassa nuuskimassa turkkilaisia leipomuksia. Ei kovin kaukana totuudesta, useammin voisin jättää tuoreet börekit tai pasteijat leipomoon mutta ne aamuiset tuoksut, niitä on vaikea vastustaa. Mikä on börek?


Börek on yleisnimitys paikallisille leivonnaisille, jotka tehdään useimmiten yufkasta eli taikinasta, jota saa valmiina jokaisesta marketista, markkinoilta ja yufka-leipomoista. Jos olet todella viitseliäs ja innostunut niin netistä löytyy myös ohjeita taikinan tekoon. Itse ostan aina taikinan valmiina ja yufka-leipomosta, jossa se on tuoretta, kauppojen pussituotteet ovat laadultaan huonompia eikä niiden käsittely ole yhtä helppoa. Yufka taikinan tekemisen haastavin osuus on saada siitä paperinohutta ja ilmavaa. Börekiin voi käyttää myös filotaikinaa mutta se on ohuempaa ja sen käsittely on hieman vaikeampaa. Taikinalevyt kannattaa pitää kostean liinan alla tekovaiheessa.



Börekejä on lukemattomat määrät, blogistani löytyy sigara börekien ohje, joka on suosikki niin meidän perheen kuin vieraidenkin piireissä. Börek on Turkissa loistava tarjottava vieraille, sillä se on helposti muunneltavissa niin täytteiden kuin muodonkin mukaan. Yufkalevyt börekia varten ovat suolaisia ja yleensä ympyrän muotoisia, ne saattavat rikkoontua mutta siitä huolimatta paistoksen saa kasaan yleensä helposti, hyvä voitelu korjaa pienetBörekin tekoon pätee muutama nyrkkisääntö. Käytä taikinalevyt suhteellisen pian, muista että paistos kypsyy voitelusta, joka on tärkeä osa sen tekemistä. Jos valmistat börekin liedellä, tarvitset reilusti öljyä ja varo ettei paistos pala, uunissa paistuvan börekin jokainen levy on voideltava huolellisesti. Näin se käy:

Tepsi börek eli perusbörek ricottajuustolla ja persiljalla

5 pyöreää yufka levyä
2 dl auringonkukkaöljyä
3 dl jogurttia/maitoa
2 kanamunaa
200 g ricottajuustoa
puolikas nippu persiljaa
nigellan siemeniä



1. Valmista ensin voiteluseos. Sekoita auringonkukkaöljyä, maitoa ja/tai jogurttia sekä kaksi kanamunaa hyvin.  Pilko persilja ja sekoita se ricottajuuston kanssa.

2. Voitele pyöreä tai neliskulmainen uunivuoka hyvin. Asettele ensimmäinen yufkalevy sen päälle niin, että reunat jäävät vuuan ulkpuolelle. Voitele levy seoksella. Asettele toinen yufkalevy päälle ja voitele, kolmannen yufkalevyn voit repiä pieniksi palasiksi ja lisätä edellisen päälle, voitele.

3. Lisää noin puolet persilja-juustoseoksesta yurkalevyjen päälle, voit halutessasi lisätä sekaan chilirouhetta aavistuksen antamaan potkua. Lisää seuraavaksi neljäs yufkalevy ja voitele. Lopulta viimeinen levy, voitele ja laita loput täyteseoksesta sen päälle.

4. Nyt sinulla on edessäsi börek, joka suljetaan. Nosta sivuilta reuna kerrallaan paistoksen päälle ja voitele jokainen reuna. Näin saat paketin lopulta kasaan, voitele päällinen hyvin, puhkaise haarukalla muutama ilmareikä ja koristele nigellan siemenillä. Paista uunissa 180 asteessa noin 40-50 minuuttia.



Börekin tekoon on lukuisia ohjeita ja muunnoksia, jos haluat paistoksesta todella herkullisen, voit käyttää voiteluseokseen sulatettua voita ja korvata osan maidosta kivennäisvedellä, näin leivonnaiseen tulee lisää ilmavuutta. Voi on takuuvarma maun antaja mutta tekee herkusta melko tuhtia tavaraa. Börek levyistä voi muotoilla erilaisia paistoksia, ne voi täyttää yksitellen ja rullata ruusuiksi tai pitkäksi pyöreäksi nauhaksi. Börekin voi paistaa myös pannulla mutta tällöin niistä kannattaa tehdä pienempiä ja litteämpiä. Täytevaihtoehtoja on lukuisia:




  • Paista pannulla pieneksi lohkottua munakoisoa, tomaattia ja paprikaa sekä halutessasi sipulia.
  • Pese pinaatti, pilko ja ryöppää, sekoita ricotta- tai fetajuustoon.
  • Jauheliha-persilja-feta tai muu valitsemasi juusto.
  • Yrttitäyte yhdistettynä juustoon, persilja, portulakka, voikukka jne.
  • Paista sieniä ja yhdistä tomaatin ja paprikan kanssa.
  • Mausteista makkaraa sekä juustoa.
  • Käytä rohkeasti mausteita ja erilaisia juustoja kuten sinihomejuustoa.
Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Juuri tässä mietin, että pitäis uskaltautua tekemään börekiä joku päivä. Olen aiemmn jo saanut ohjeen, mutta en vielä testannut(ehkä se löytyy vielä jostain paperilapulta). Milloinkohan sitä topristautuisi niin. Käytitkö tavallista beyaz peyniriä, vai löytyykö helposti ihan ricottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile, se on ihan helppoa, sen voiteluseoksen kanssa ei kannata kauheasti saastella, muuten tulee kuiva korppu :) Kaytin ricottajuustoa eli lor peyniriä, saat joka marketista, voit pyytaa juustotiskilta ihan juustoa börekiin niin osaavat antaa kylla oikeaa!

      Poista
  2. Näyttää tosiiiiii herkulliselta!

    VastaaPoista
  3. Kyllä osaan iloita kaupan vakuumpakatuistakin yufkista:). Nytkin on kaapissa useampi paketti, eli börekkiä pitäisi selvästikin käydä tekaisemaan. Mutta kukahan sen tulisi syömään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ne huonoja ole mutta tuore on tietysti viela parempaa yufkacilta :) Mina tulisin syömaan jos olisin lahempana. Saako sielta yufkaa ihan tavallisesta ruokakaupasta vai vaan erikoisliikkeista?

      Poista
  4. Tulipa nälkä! Valitettavasti en enää voi syödä börekiä kuten ennen vanhaan, pistää nimittäin närästämään. Joskus kuitenkin närästyksen uhallakin sitä on syötävä, on vaan niin hyvää, varsinkin juuri lämpöisenä vasta uunista tulleena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan, mutta kylla se on niin vastustamatonta valilla etta voin kuvitella etta narastyksenkin uhalla....:)

      Poista
  5. Onpas tosi herkullisen näköistä ja ihan erilainen tapa kuin Algeriassa näkemäni börekit. Tuota pitääkin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja nyt alkoi kiinnostaa ne algerialaiset börekit, onkon tulossa postausta :)?

      Poista
    2. Olen tainnut joskus niistä kirjoittaakin; ovat siis ihan yksinkertaisesti sikarinmallisia, täytettyjä rullia, jotka paistetaan öljyssä ja on tehty tuollaisesta samanlaisesta taikinasta, jota täälläkin saa ostaa tuoreena torilta. Levyä käännetään hieman reunoista, että saadaan kapeammaksi, laitetaan täytettä ja rullataan kiinni. Mies tosin nykyään toivoo, että paistan ne uunissa, kun on alkanut kyllästyä täällä öljyssä paistamiseen - mitä täällä siis harrastetaan luvattoman paljon. Omasta mielestäni börekeistä vain tulee uunissa paistettaessa turhan kuivia. Turkkilainen tapa valmistaa börek alkoi siis tosiaan kiinnostaa, koska on samaan aikaan sekä uunissa valmistettu, että tästä huolimatta näyttää mehevältä :).

      Poista
    3. Joo eli samoja kuin taallakin tehdaan, niita kutsutaan sigara börekeiksi :) Tykkaan niista mutta ovat tosiaan aika rasvaisia.

      Poista
    4. Huomasinkin linkkisi sigara börekeihin ja siis juuri tuollaisia tehdään täällä.

      Poista
  6. Nämä ovat niin ihania että tulee sellainen kaipuu Turkkiin just nyt! Tunnen tuksun jo nenässä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Börek on ihanaa, kahviloiden ohi kavellessa leijailee ihanat tuoksut kun börek on juuri otettu uunista :)

      Poista
  7. Myydäänköhän Suomessa noita levyjä? Ihan älyttömän herkullisen näköistä.

    Ja hyvää naistenpäivää.

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venla, kylla niita saa nykyisin Suomesta, en tieda miten laajalti mutta varmaan hyvin varustetuista marketeista ja ainakin etnisista erikoisliikkeista kannattaa kysya.

      Poista
  8. Kiitos, börekit ovat todella herkullisia! Opin meidän teyzeltä mielestäni hyvän kikan: sen sijaan että levyt levitetään suoraksi, ne laskostellaan/rypytetään niin että koko levy mahtuu pellille ja reunat jäävät kokonaan pellin sisäpuolelle, päällimmäinen kerros levitetään suoraksi ja sen reunat käännetään alimmaiseksi. Pysyy hyvin koossa ja mielestäni tuli tosi hyvää, huomasin että noin leipomojenkin börekit on usein tehty kun katsoo kerrosten muotoa. Vaikka voihan niitä tehdä vaikka millä tavoilla :) Käytin ennen kaupan valmista yufkaa mutta tosiaan yufkacilta saa ohuempaa ja parempaa. Yufka on sellaisenaankin tosi hyvää, syön ihan leipänä :)

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viivi, no tuo kuulosti tosi mielenkiintoiselta, pitaa kokeilla! Yufka on kylla tuoreena siita mukava kasiteltava, etta vaikka se hajoaa tai menee miten sattuu, paistamisen jalkeen se ei kuitenkaan haittaa lopputulosta. Unohdin tuonne laittaa etta myös jaakaapissa jonkun aikaa pitaminen ennen paistoa lisaa rapsakkuutta. Raakana mulle ei yufka maistu mutta tyttö sita kylla kay syömassa tekovaiheessa :)

      Poista
  9. kiitos hyvästä börekin ohjeesta. Tuli hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja olipa kiva kuulla etta onnistui Mirja!!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit