Konakin naamiomuseo

Izmirin keskustassa, tarkemmin Alşançakin alueella sijaitsee kaupungin naamiomuseo. Itse museorakennus on yhdellä rennon boheemeista kujista ja  rakennus kuuluu hyvin säilyneisiin vanhoihin Konakin huviloihin. Pienellä kujalla, kuppiloden keskellä sijaitseva museo jää helposti huomaamatta mutta museo on ehdottomasti vierailun arvoinen.


Tila on jaettu kahteen osaan, alakerrassa on kokoelmat eri maiden naamioita ja yläkerran ovat valloittaneet paikalliset, turkkilaiset naamiot sekä eri maiden kulttuuritaulut. Museorakennus itsessään on viehättävä korkeine huoneineen ja narisevine puuportaineen.



Alakerrassa on monenlaisia naamioita muunmuassa Papua-Uudesta Guineasta, Borneolta ja Australiasta. Yläkerrassa on esillä anatolian naamiot ja asusteet. Naamioiden historia on pitkä ja eri kulttuureissa niitä on käytetty eri tarkoituksiin, materiaalit vaihtelevat kunkin alueen tarjonnan mukaan. Ne ovat olleet osa uskonnollisia rituaaleja, festivaaleja ja teatteriesityksiä. Museon yläkerrassa on vastassa anatolialainen naamio asusteineen. Nähtävillä on myös Kalo Gağanin naamio, Kalo Gağan festivaalia juhlitaan joulukuussa ainakin Tuncelissa, Malatyassa ja Kayserissa, joulupukkimaiseen partaan ja nahkavaatteisiin sekä naamioon pukeutunut Kalo kiertää talosta toiseen nauttien talon antimista, tanssien ja lapsia leikittäen. Kuulostaa ihan joulupukilta?



Anatolian alueelta on löydetty jopa 2000-vuotta vanhoja naamion jäänteitä, joissa monissa on erilaisia eläinaiheita kuten suosittu lehmä. Alueella tehdyissä kaivauksissa on löydetty myös useita hautoja, joihin vainaja on haudattu naamion kera. Museon tiloissa on myös kokoelma tunnettujen henkilöiden näköisnaamioita niin Turkista kuin maailmaltakin, joukossa oli esimerkiksi Mao, Ismet Inönü ja Nazım Hıkmet.


Mieleenpainuvin oli kuitenkin Manisan Tarzan eli oikealta nimeltään Ahmeddin Carlak. Manisan Tarzan taisteli ansiokkaasti Turkin armeijan riveissä jonka jälkeen hän muutti Manisan vuoristoon ja kulki kesät talvet pelkissä shortseissa ja sandaaleissa. Manisan Tarzan istutti elämänsä aikana melkoisen määrän puita ja vaali mahdollisimman askeettista ja luonnonmukaista elämänmuotoa. Manisassa muistetaan herraa joka vuosi toukokuun viimeisenä. Turkkilaisen vihreän liikkeen pioneeri?




Yläkerrassa on värikkäät kulttuuritaulut, joissa naamioiden ympärille on maalattu kussakin kulttuurissa tyypillisenä pidettyjä yksityiskohtia kuten päähineitä, asusteita tai uskonnollisia tunnuksia. Museossa ei peritä sisäänpääsyä ja se on kätevästi keskustassa Izmirissä piipahtajalle.



Konak naamiomuseo
1448 sokak no:22
Alşançak
Izmir
avoinna 10-19
suljettu maanantaisin

Kommentit

  1. Hienoja naamareita...osa vähän pelottaviakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olikin, osaa oli kaytetty erinaisissa hurjissa rituaaleissa :O

      Poista
  2. Naamiomuseo! Onpas kerrassaan hieno paikka.

    Oli myös mukava lukea Suomi-kokemuksistasi. Sinulla on niin mukava tyyli kirjoittaa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallaiset pienet erikoiset museot ja kotimuseot on mun makuun, sopivan kevytta paivan taytetta ja kiitos Satu!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Oli kylla aika upeita, olisin ottanut usean mielellani omalle seinalle.

      Poista
  4. Mulla on tapana ostaa naamioita reissultani, niitä on jo kertynyt. Tapa on tarttunut äidiltä - heidän eteisen seinää komistaa aikamoinen maskiarmeija, joka lapsia välillä vähän jännittää. Meillä on oman makkarin seinällä yksi naamio, jonka eräs sukulainen toi meille häälahjaksi Senegalista. Sen oli määrä tuottaa onnea lastenhankinnassa. Ja niin näytti tuovan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makin tykkaan naamioista ja jossain, missa lienee, niita on tuliaisina Aasiasta. Senegalin naamio on siis tuottanut tulosta :D

      Poista
  5. Onpa hienoja! Jonkun kun saisi valita omalle seinälle..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit