Heinistä ruokaa osa 4

Talviaikaan yrttitarjonta jatkaa kukoistamistaan. Markkinoilla on erilaisia egean yrttejä kasoittain, Alaybeyn metroaseman vieressä olevien torimummojen pöydät notkuvat voikukasta, villi fenkolista ja nokkosista. Ihmettelen mummojen nippuja hetken aikaa ja päädyn tuttuun voikukkaan. Se on yksi egean ihmisten yrttisuosikkeja eikä ihme sillä voikukka on mukavan mieto mutta kuitenkin maukas. Se vääntyy moneen ruokaan, siitä voi valmistaa vaikka keittoa, laittaa sellaisenaan salaattiin, paistaa pannulla tai käyttää leivonnaisissa.




Torimummot latelivat voikukan terveellisiä vaikutuksia. Talviaikaan voikukka on erityisen suosittu sillä siitä valmistettu tee auttaa yskään. Voikukkajuoma olisi hyvä nauttia illalla sillä mummojen mukaan se auttaa nukahtamaan. Voikukalla on myös virtsa- ja sappivaivoihin parantava vaikutus, samoin paksusuolen ja maksan toiminnan kannalta voikukasta on apua. Voikukkaa suositellaan myös imettäville äideille, kilpirauhasvaivoista sekä sappikivistä kärsiville. Laitetaanko koko pussillinen, kysyi mummeli? Voikukka  sisältää A-, B-, C- ja E -vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja flavonoideja. Voikukkaa kasvaa Turkissakin pihoilla, pelloilla ja tienvarsissa. Mummojen kaikki tuotteet tulevat lähellä Foçaa sijaitsevasta pienestä kylästä.


Kun mummot sitten täyttivät pussin voikukalla niin siitä riitti kahteen ruokaan. Pussillinen voikukkaa kutistuu melkoisesti paistamisen tai keittämisen yhteydessä, joten säkillinenkin kului aika nopeasti. Egean väen suosikkiruoka villiyrteistä on ehdottomasti keitetty salaatti, jonka itsekin tein kera valkosipulijogurtin. Maailman yksinkertaisin ruoka ja loistava lisuke esimerkiksi kalalle. Monissa kalaravintoloissa alkupaloina tarjoillaankin keitettyjä villiyrttejä kauden tarjonnan mukaan.

Voikukat pestään hyvin, leikataan varren kovat osat pois ja lisätään pienissä erissä kiehuvaan, suolattuun veteen. Kiehautetaan noin 5 minuuttia ja nostetaan lävikköön. Nopeasti kylmää vettä päälle ja villiyrtti säilyttää värinsä. Sen jälkeen voikukkasalaatti maustetaan oliiviöljyllä, sitruunalla ja suolalla. Halutessaan siihen voi sekoittaa reilun annoksen valkosipulilla ja vaikka chilirouheella maustettua jogurttia.


Loppupussillisen käytin tuhdimpaan bulgur-ruokaan. Laakealle pannulle sujahti vähän sitä sun tätä kaapin nurkista. Voikukkaa, sipulia, valkosipulia, 3 rkl bulguria, tomaattia ja maissia. Mausteita oman maun mukaan. Sekaan noin 1 dl vettä ja kansi päälle. Annetaan hautua noin 15 minuuttia, välillä sekoitellen ja nestettä lisäten. Kun bulgurit ovat kypsyneet, on ruoka valmista.

Afiyet olsun!








Kommentit

  1. Omnom miten ihanan maukkaan näköistä! Tuoreita yrttejä on aina lähes pakko käyttää omissa ruuissani, tuovat makuun niin herkullisia vivahteita :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minakin tykkaan tuoreista yrteista ja tama egeanalue on ollut kylla mulle omiaan ruokien ja taman tarjonnan suhteen.

      Poista
  2. Keväällä sitten. Mutta nyt panen jo reseptit korvan taakse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitapa ja vien sut sitten heinaruokia syömaan kun tulet tanne egealle :)

      Poista
  3. Eipä olisi ensimmäiseksi tullut mieleen voikukan syönti. Mutta nytpä tiedän tämänkin:).

    VastaaPoista
  4. Voi voikukka! Opinhan taas aivan uusia mielenkiintoisia asioita. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Enpä ole minäkään voikukkaa ruuassa koskaan käyttänyt, mutta nuo kukan hyvät ominaisuudet kyllä vakuuttivat :). Täälläkin on tarjolla paljon yrttejä, mutten ole oikein niihin perehtynyt lukuunottamatta nana-teetä, joka on ihan uskomaton flunssalääke - monet flunssat on sillä tainnutettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyvien ominaisuuksien lisaksi on viela hyvaakin! Kokeilepa!

      Poista
  6. Minä käyn täällä tähän aikaan vuodesta keräämässä villiyrttejä luonnosta,mutta toreilta ei niitä pahemmin löydy,itse pitää kerätä,Tykkään etenkin villisinapista salaateissa ja kiiltomalvasta eri ruuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilla kasvaa itseasiassa omalla pihallakin villina kiiltomalvaa mutta vahemmin on tassa lahella paikkoja mista villiyrtteja löytyy, toreilla on todella paljon ja marketeissakin monesti oma villiyrtti-osasto. Kiiltomalva on tosi hyvaa, villisinappia en ole kokeillutkaan viela.

      Poista
  7. Mulla on edelliset kolme kesää ollut tarkoitus kerätä villiyrttejä, varsinkin tuo voikukka on kiehtonut kovasti. Mutta ei ole vain rohkeus riittänyt, ja pitäisi löytää kyllä hyvä paikka mistä kerätä.

    Nokkosta ollaan kyllä syöty jonkin verran. Nyt tänä keväänä saa kyllä kaikki tekosyyt kyytiä. Voi, kun tulisikin jo kevät. Onneksi päivät ovat jo sentään vähän pidempiä.

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei siihen tarvitse kun suhteellisen puhtaan alueen eli ei tien laidasta, sitten vaan likoamaan veteen. Nokkonen on hyvaa, me tykataan siita ihan sellaisenaan salaatissa ja nokkosletuista, siita pitaisi kylla kehitella muutakin mutta naita villiyrttijuttuja on tulossa lisaakin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit