Munakoisopizzaa ja muutama muu koisovinkki

Ihana kesä ja elelemme parhainta munakoiso aikaa. Koisoja on myynnissä Turkissa pinoittain markkinoilla ja kaupoissa, toisinaan niitä saa ostaa kilottain suoraan maanviljelijöiden autojen lavoilta. Ja minä ostan, sillä rakastan munakoisoja ihan kaikissa muodoissa. Munakoiso ei ole mitenkään tuttu itselleni keittiössä ennen Turkkiin muuttamista, joten sen käyttö ja mahdollisuudet olen joutunut opettelemaan anopin, kavereiden, netin ja useamman erehdyksen kautta. Munakoiso imee öljyä kuin sieni, joten se paistetaan aina kuumassa öljyssä, itse suosin nykyisin paljon uuniversioita. Munakoisoa kannattaa liottaa suolavedessä, jolloin siitä tulee rapeampi. Tuoreita munakoisoja en itketä, sillä ne eivät ole kitkeriä.

Anoppi on kylässä ja olin eilen anopin kanssa manavissa eli paikallisessa vihanneksia ja hedelmiä myyvässä kaupassa. Anoppi valitsi munakoisoja mezeä varten ja se onkin tarkkaa puuha se! Eri ruokiin tarvitaan eri mallisia koisoja, munakoisomezettä varten paahdettaviin sopivat parhaiten melko kapeat ja napakat keskikokoiset kun taas munakoisopizzaan ja moussakaan isot paksut pullerot. Tähän on koottu vanhoja munakoiso reseptejä blogista ja pari uutta. Lähden lomille lompsis ja palaan parin viikon päästä kera reissupostausten ja kesäkuulumisin.


Munakoisopizzat

2 pulleroa munakoisoa
Täytteitä oman mielen mukaan, kuten jauhelihaa, sieniä, mausteista makkaraa, vihanneksia, juustoa
Tomaattikastiketta
Oliiviöljyä
Mausteita

Olen niin innoissani tästä helposta ja maukkaasta reseptistä, että näitä keittiössämme on tehtailtu viime aikoina aika usein. Tähän kannattaa valita mahdollisimman paksu ja pönäkkä munakoiso, jollaista Turkissa kutsutaan Bostan patlıcaniksi. Leikkaa munakoiso noin sentin viipaleiksi ja laita ne hetkeksi suolaveteen. Kuivaa viipaleet ja ripsottele jokaisen päälle oliiviöljyä, sudi pullasudilla tasaisesti öljy siivulle. Paahda uunissa noin 10 minuuttia 180 asteessa.

Valmista viipaleiden paahtuessa tomaattikastike ja kokoa jokainen siivu kuten pieni pizza. Tomaattikastiketta, valitsemaasi täytettä, mausteita ja lopuksi juustoraastetta. Laita uuniin 180 asteeseen, munakoisopizzat ovat valmiit kun juusto on sulanut. Ihan loistava nopea tarjottava alkuruuaksi tai naposteluun.

Munakoiso meze


6 Pitkää, napakkaa ja kapeaa munakoisoa
10 Kirsikkatomaattia
Puolikas nippu persiljaa
Reilusti valkosipulia puristettuna
1 Sipuli silputtuna
Maun mukaan tulista chiliä, meillä käytettiin tulisia turkin pippureita
Oliiviöljyä

Paahda munakoisot kaasuliekillä, grillissä tai uunissa. Muista puhkoa koisoihin muutama reikä haarukalla, etteivät ne räjähdä uunissa. Uunissa koisot saavat paahtua 200 asteessa niin kauan, että painellessa haarukalla ne ovat täysin pehmeitä ja kuori mustunut. Jäähdyttele ja kuori sisus talteen.


Paista pannulla runsaassa oliiviöljyssä halkaistuja tomaatteja, sipulisilppua ja chiliä hetken aikaa. Lisää lopuksi valkosipulit puristettuna. Muussaa koisojen sisus haarukalla ja lisää pannun seos, mausta suolalla ja lisää tulisuutta halutessasi chilimausteella.

Munakoisokupit tonnikalalla

 
Yleensä munakoisokupit täytetään naudanlihalla mutta tämä tonnikalakokeilu ei ollut yhtään hullumpi:

6 keskikokoista, mieluusti paksumpaa ja lyhyttä mallia olevaa koisoa
1 purkki tonnikalaa
tuoretta persiljaa
1 punainen paprika hienonnettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
valkosipulia maun mukaan
juustoraastetta
mustapippuria
oreganoa
chiliä

1. Leikkaa munakoisot kahtia ja laita ne suolaveteen. Kuivaa koisonpuolikkaat ja paahda niitä uunissa noin 20 minuuttia. Anna koisojen hieman jäähtyä ja koverra koisoista sisus pois, ota talteen.

2. Kuullota sipulisilppua ja paprikaa oliiviöljyssä, lisää tonnikala ja koisojen sisus. Pyörittele pannulla niin, että koisojen sisus on sekoittunut hyvin tonnikalaan. Lisää lopuksi persiljaa ja mausteet.

3. Täytä koisokupit seoksella ja lisää lopuksi juustoraaste päälle. Jos koisot eivät meinaa pysyä pystyssä, laita ne tiukasti lasivuokaan ja uuniin noin vartiksi 180 asteeseen. 

Paistettua munakoisoa ja turkin pippureita tomaattikastikkeessa



Tähän sopivat kaikenlaiset koisot ja tomaattikastikkeenkin jokainen voi tehdä omien mieltymysten mukaan:

1. Valmista ensin tomaattikastike. Meillä oli viime syksyistä kastiketta (http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2017/09/tomaattisavotta.html)  mutta sen voi keittää kokoon tuoreista tomaateista sopivin maustein samantien.

2. Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja liota hetken aikaa suolavedessä. Kuivaa viipaleet hyvin.

3. Laita pannulle reilusti öljyä ja kuumenna hyvin. Paista viipaleet molemmin puolin nopeasti öjyssä ja nostele talouspaperin päälle. Paista lopuksi turkin pippurit tai chilit. Tarjoile paistetut vihannekset tomaattikastikkeen kera alkupalana.


Tästä vanhasta postauksesta löytyy turkkilaisen helpon uunimoussakan, Baba Ganoushin ja paistettujen munakoisojen ohje:

http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2013/10/syksyruokaa-ja-mezeita.html

Tästä postauksesta taas löytyy jogurtti-munakoiso mezen ohje:

 http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2014/09/munakoiso-jogurtti-meze-eli-yogurtlu.html

Tämä Karniyarik resepti on ehdottomasti munakoisosuosikkini, se on pysynyt ruokalistalla vakiona jo vuosia:

 http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2013/05/karnyark-eli-taytetyt-munakoisot.html

Tässä taas on melko perusturkkilainen kotiruoka eli moussakamainen seos pannulla:

http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2014/08/turkkilainen-moussaka.html

Kasvismoussaka:

http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2014/11/kasvismoussaka.html

Nautinnollista kesää kaikille!

Kommentit

  1. Mä en tiedä mikä munakoisossa on, ei maistu yhtään mulle. Eikä varmaan auta että joskus nuorena Kreikassa söin moussakaa elämäni ekan kerran ja sain haarukkaan pelkästään munakoisoa ja sen jälkeen pystyin yökkäämään monta vuotta vain ajatuksesta siitä mauasta. Oikein hyvää lomaa sinulle ! Mä lähden töihin 2 päiväksi ja sitten alkaa/jatkuu loma Suomen visiitillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, loma on sujunut mukavasti. Olen itse suuri munakoison ystävä ja voisin syödä sitä jatkuvasti. Mukavaa lomaa sinullekin!

      Poista
  2. Kiitos resepteistäsi! En ole ihastunut Munakoisoon tai Aubergineen kuten me munakoisoa kutsutaan. Sen sijaan meillä menee muutama kilo Zucchiniä (tai Squash) tai suomeksi Kesäkurpitsaa viikossa monessa muodossa. Johtunee siitä etten osaa käsitellä Kesäkurpitsaa. Mutta resepetisi näyttää niin herkullisilta että eiköhän minustakin tämän jälkeen tule munakoison ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mies ei syö kesäkurpitsaa kovin mielellään mutta itse tykkään, munakoison ystävänä suosittelen kokeilemaan jotain noista ylemmistä, varmasti maistuu.

      Poista
  3. Oi kiitos. Nami nami. Munakoiso on mun herkkua. Näitä täytyy nyt testata heti miten.

    VastaaPoista
  4. Aika monta vuotta vierähti ennenkuin patlican kolahti. Pitääpä testata reseptejä.

    VastaaPoista
  5. No nyt on vinkkiä kerrakseen. Kiitos Petra!!! Munakoiso on kyllä niin mun juttu!!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit