Ezogelin çorbası eli morsmaikun keitto
Lukija kaukaa Kanadasta kommentoi linssikeittopostaukseen olevansa tämän keiton suuri ystävä, olin melkein unohtanut koko keiton vaikka se on aivan ihanan täyteläinen muunnos tavallisesta linssikeitosta. Näin minä tein tämän keiton, sovelluksia on monia:
Ezogelin çorba
0,5 juomalasillista punaisia linssejä
2 rkl riisiä
2 rkl hienoa bulguria
2 rkl tomaattipyreetä
1 sipuli
2-3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 l kana- tai kasvislientä
voita tai öljyä
minttua
pulbiberiä ( chiliä)
suolaa mustapippuria
1. Huuhtele linssit hyvin ja jätä ne veteen turpoamaan muutamaksi tunniksi.
2. Kuutioi sipulit ja tomaatit, kuullota riittävässä määrässä öljyä tai voita, lisää tomaattipyree ja pyörittele hetki. Lisää tomaattikuutiot ja anna hautua hetki. Lisää sen jälkeen huuhdellut linssit, bulgur ja riisi, kaada sekaan litra nestettä. Anna kiehua noin 30 minuuttia, kunnes linssit, riisi ja bulgur ovat hyvin kypsyneet.
3. Mausta ja soseuta sauvasekottimella, ellet halua keitosta sosemaista, voit tarjota sen niinkin, tällöin sipulit ja tomaatit kannattaa kuutioida hyvin pieniksi valmistuksen yhteydessä. Ellet löydä hyviä tomaatteja, voit käyttää purkkitomaattejakin.
4. Keiton idea on riittävä määrä minttua joten älä säästele siinä! Lopuksi voit sulattaa pannulla ruokalusikallisen voita, anna sen kuplia ja sekoita teelusikallinen minttua sekaan, kaada seos suoraan keittolautasille.
Afieyt olsun!
Resepti on hieman muunneltu Angie Mitchellin kirjasta Secrets of Turkish kitchen.
Ezogelin çorba
0,5 juomalasillista punaisia linssejä
2 rkl riisiä
2 rkl hienoa bulguria
2 rkl tomaattipyreetä
1 sipuli
2-3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 l kana- tai kasvislientä
voita tai öljyä
minttua
pulbiberiä ( chiliä)
suolaa mustapippuria
1. Huuhtele linssit hyvin ja jätä ne veteen turpoamaan muutamaksi tunniksi.
2. Kuutioi sipulit ja tomaatit, kuullota riittävässä määrässä öljyä tai voita, lisää tomaattipyree ja pyörittele hetki. Lisää tomaattikuutiot ja anna hautua hetki. Lisää sen jälkeen huuhdellut linssit, bulgur ja riisi, kaada sekaan litra nestettä. Anna kiehua noin 30 minuuttia, kunnes linssit, riisi ja bulgur ovat hyvin kypsyneet.
3. Mausta ja soseuta sauvasekottimella, ellet halua keitosta sosemaista, voit tarjota sen niinkin, tällöin sipulit ja tomaatit kannattaa kuutioida hyvin pieniksi valmistuksen yhteydessä. Ellet löydä hyviä tomaatteja, voit käyttää purkkitomaattejakin.
4. Keiton idea on riittävä määrä minttua joten älä säästele siinä! Lopuksi voit sulattaa pannulla ruokalusikallisen voita, anna sen kuplia ja sekoita teelusikallinen minttua sekaan, kaada seos suoraan keittolautasille.
Afieyt olsun!
Resepti on hieman muunneltu Angie Mitchellin kirjasta Secrets of Turkish kitchen.
Oi hitsi kun tulikin nälkä! En ole muistaakseni ennen kokeillutkaan riisiä tai bulguria linssikeitossa, enkä ole ennen soseuttanutkaan linssikeittoa, joten tätä on mielenkiintoista kokeilla.
VastaaPoistaTurkissa linssikeitot useimmiten soseutetaan tai sitten ne tehdaan painekattilassa, jolloin kaikki menee todella soseiseksi ja pehmeaksi muutenkin, tuo riisi ja bulgur tai toinenkin vain kay, antaa mukavan kermaisen koostumuksen.
PoistaIhana! Hyvä että soseutetaan!
VastaaPoistaTama on ihanan taytelainen keitto ja sopii kuin nakutettu syksyyn!
PoistaKivoja yksityiskohtia nuo bulgur ja riisi. Ehdottomasti menee testaukseen, vaikkei kylmä enää olekaan ja paikalliset ei ollenkaan ymmärrä mun keitonsyöntiä kesällä :D
VastaaPoistaHehee ai siella ei syöda keittoa kesalla, no taalla taas ei ymmarreta mun jaatelönsyöntia talvella, sain Ankarassa jatskit kauppaan takaisin talveksi kun pyysin, tuskin niita laharista kukaan muu juuri ostikaan...
PoistaMinusta on ihanaa, kun ilmat ovat sen verran viilenneet, että saa lusikoida linssikeittonsa ilman tuskanhikeä:). Tämä on lempikeittojani, mutta teen sen ilman bulguria.
VastaaPoistaMa tykkaan myös linssikeitoista, en kyllasty niihin ikina!
PoistaTamakin kuulostaa niin hyvalta! Kokeilen siis tata myos! Ihanaa, uusia resepteja kokeiluun! :)
VastaaPoista