Munakoiso-jogurtti meze eli yoğurtlu patlican ezmesı
Viime sunnuntaina pohdittiin mitä syödä, ikuisyyskysymys. Oli hieman jämiä perjantailta ja lauantailta joten niiden hävityksen avuksi tehtiin muutama meze, joista yksi oli munakoiso-jogurttitahna. Helppo, hyvä ja maistuu vielä seuraavana aamunakin leivän päällä. Munakoison paahtaminen onnistuu grillissä, kaasuliekillä tai uunissa, kuka mitenkin. Jos on tosi kiire, niin Turkissa kaikissa marketeissa on myynnissä valmista paahdettua munakoisoa purkissa, samaa löytynee Suomestakin hyvin varustetuista kaupoista? Maku ei tosin ole yhtä hyvä kuin itse paahdetun mutta meillä on aina purkki kotona vierasvarana tai kiireisiä iltoja varten.
Munakoiso-jogurtti meze eli yoğurtlu patlican ezmesı
3 isoa munakoisoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
4 valkosipulinkynttä
suolaa
(mustapippuria, paprika- tai chilimaustetta)
koristeluun halutessa persiljaa ja oliiveja
1. Paahda munakoisot. Itse paahdoin ne tällä kertaa uunissa. Pistele haarukalla munakoisoihin muutamia reikiä, kääri ne tiukasti folioon ja laita n. 30 minuutiksi uuniin 200 asteeseen. Paahtaminen onnistuu myös grillissä tai kaasuliekillä.
2. Purista kulhoon sitruunanmehu ja sekoita oliiviöljy sekaan. Anna paahdettujen koisojen jäähtyä ja revi kuoret suikaleina irti, ota koisojen malto talteen ja laita sitruunamehu-öljyseoksen sekaan. Muussaa haarukalla malto seokseen.
3. Purista valkosipulinkynnet jogurtin sekaan ja sekoita munakoisotahnaan, mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla, paprika- tai chilimausteella. Voit koristella tahnan chilirouheella, persiljalla ja oliiveilla. Nauti tuoreen leivän ja salaatin kera!
Afiyet olsun!
Munakoiso-jogurtti meze eli yoğurtlu patlican ezmesı
3 isoa munakoisoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
4 valkosipulinkynttä
suolaa
(mustapippuria, paprika- tai chilimaustetta)
koristeluun halutessa persiljaa ja oliiveja
1. Paahda munakoisot. Itse paahdoin ne tällä kertaa uunissa. Pistele haarukalla munakoisoihin muutamia reikiä, kääri ne tiukasti folioon ja laita n. 30 minuutiksi uuniin 200 asteeseen. Paahtaminen onnistuu myös grillissä tai kaasuliekillä.
2. Purista kulhoon sitruunanmehu ja sekoita oliiviöljy sekaan. Anna paahdettujen koisojen jäähtyä ja revi kuoret suikaleina irti, ota koisojen malto talteen ja laita sitruunamehu-öljyseoksen sekaan. Muussaa haarukalla malto seokseen.
3. Purista valkosipulinkynnet jogurtin sekaan ja sekoita munakoisotahnaan, mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla, paprika- tai chilimausteella. Voit koristella tahnan chilirouheella, persiljalla ja oliiveilla. Nauti tuoreen leivän ja salaatin kera!
Afiyet olsun!
Meilla laitetaan usein majoneesia tai tahinia tuon jogurtin sijaan mutta muuten ihan sama resepti. Harvemmin tulee tehtya kun isannalle tulee munakoisosta narastys.
VastaaPoistaOlen maistanut tuota tahini-munakoiso tahnaa ja se on tosi hyvaa, taalla siina on usein lisana murskattua saksanpahkinaa ja persiljaa tai tillia, pitaakin tehda joku paiva.
PoistaVoi nami nami. Munakoisoa tulee kyllä tehtyä kotona, sillä se on ihan lempiruokiani. Ilman Turkkia en vain tietäisi siitä mitään...
VastaaPoistaSama juttu, minakaan en kylla tietaisi mita noille mustille pötkylöille tekisin ellen olisi taalla ollut, turkkilaiset osaa tehda ihania ruokia munakoisoista!
PoistaOoh, tää resepti tulee niin tarpeeseen, kiitos tästä! Mä rakastan munakoisoa yli kaiken (viimeks tänään kaipasin) mutta en oo sitä hirveen hyvä itse kokkailemaan, jotenkin menee ihan limaiseksi omissa käsissä. Omidin isä tekee ihan mielettömiä munakoisoruokia, pitäisi kyllä mennä hänelle kokkokouluun. Me ollaan muuten suunnittelemassa muutaman päivän reissua Istanbuliin marraskuussa, sitten kyllä vedän sellaiset munakoiso-överit että oksat pois :-)
VastaaPoistaMunakoisoa jos paistat niin se kannattaa tehda tosi kuumassa öljyssa, muuten koiso imee itseensa kaiken öljyn ja menee lötköksi. Oih Istanbul on niin ihana ja siella saa kylla helposti vedettya munakoisoöverit, mukavaa reissua :)
PoistaKiitos vinkistä! En saanut tätä sun tahnaa mielestä ja kolme munakoisoa on just parhaillaan uunissa paahtumassa ;-) En löytänyt turkkilaista jugurttia meidän lähikaupasta, mutta toivottavasti toi kreikkalainen ajaa saman asian.
PoistaKylla se ajaa ihan saman asian, kerro sitten oliko hyvaa :)!
PoistaHei Petra,
VastaaPoistakiitos reseptistä, varsinkin miten munakoisot voi paahtaa uunissa. Anoppini paahtoi meillä kesäpaikassa ne kaasuliedellä, mikä siivoaminen! Täällä Suomessahan paahtaminen ei sähköhellalla onnistuisikaan.
Mun anoppi paahtaa aina kaasuliedelle, minakin joskus mutta tosiaan se siivo on aika kamala, siihen on kylla sellainen apu etta jos laittaa sen kaasuliekin ymparille foliota niin saa helpommin siivottua sotkut pois operaation jalkeen. Musta uunissakin tulee ihan hyvaa, kunhan muistaa laittaa koisot folioon etteivat kuivu liikaa, kaasuliekilla ja grillissa tulee kuitenkin ehka se mukavan paahteinen savunmaku paremmin esiin.
PoistaMä kokkaan aika paljon munakoisoa mutta tällaista en ole tehnyt..kokeiluks! Kuulostaa hyvältä!
VastaaPoistaNiin minakin, rakastan munakoisoa kaikissa muodoissa, kokeiles, varmasti tykkaat!
PoistaTäytyy kokeilla. Rakastamme munakoisoa koko perhe, mutta en kyllä osaa laittaa sitä muuten kuin paistamalla sen lötköksi! Siis koska se on ihanaa, niin voiko jotenkin muuten paistettu olla vielä parempaa?
VastaaPoistaTee oikea munakoisopostaus, jossa opetat oikean paistamissysteemin!
Ma teen munakoisopostauksen lahiaikoina, munakoiso on Suomessa vahemmin kaytetty kun taalla joten laitan muutaman reseptin ja vinkit sen kaytösta, hyva idea!
Poista