Vuosi Izmirissä ja hengissä

Tasan vuosi sitten muuttokuorma matkasi Ankarasta kohti Izmiriä. Yön tunteina matkalla kentältä uuteen kotiin tuoksui meri ja jasmiini, ihmisiä parveili rantabulevardeilla ja ravintolat ulottuivat kadunreunuksille asti. Olo oli kerrassaan epätodellinen. Syyskuun tokana heräsimme kaaoksen keskelle, oven takana kolkutteli puhelinlaitoksen mies ja hälytysjärjestelmän asentajat. Laatikko toisensa jälkeen tyhjentyi viikon aikana, tavarat löysivat paikkansa, samoin kuin talon väkikin tulevan vuoden aikana uusissa ympyröissä.

Lähtö Ankarasta oli tavallaan hyppy tuntemattomaan. Kaikki aloitettiin nollasta, mies joutui kieltäytymään Ankarassa viime hetken hyvästä työtarjouksesta, päätös oli tehty eikä takaisin enää käännytty. Izmir valloitti meidät avoimella ilmapiirillä, kaupungin panostamisella asukkaiden viihtyvyyteen, letkeällä egeanalueen meiningillä ja pitkään jatkuvalla kesällä. Niin ja hyvällä ruualla. Miten kukkivien puiden ja pensaiden tuoksua, kaskaiden siritystä ja sinistä merta olikaan ikävöity.


Työmaailman hälläväliä meno oli ikävä yllätys, mies vaihtoi vuoden aikana useamman kerran työpaikkaa, nyt vuoden jälkeen voidaan ehkä huokaista ja toivoa että omannäköinen työpaikka, jossa on asiat kohdillaan löytyi. Ihan helpolla se ei käynyt. Ankarassa työpaikoilla lakien seuraaminen on tiukempaa, työajat ja palkka ovat parempia, askel kohti rannikkoa tiesi paluuta lähemmäs vanhaa tuttua, onneksi ei kuitenkaan sesonkimaailmaan turistialueille.


Ulkomaalaisuus ei ollutkaan enää Ankaran tavoin iso juttu, Karşıyakan alue on pullollaan kaksikielisiä lapsia ja ulkomaalaisia puolisoita, naisia ja miehiä. Taustoja ja kieltä kysellään ohimennen kiinnostuneina eikä kukaan vilkaise edes kahdesti. Paikalliset ovat avoimia mutta hienotunteisia, kukaan ei ole tullut ropaamaan ulkomaalaisen ostoskoria tai jäänyt tuijottelemaan suu auki kadulla vastaantulevaa ulkomaanelävää. Ihan tyhmiäkään ei ole kyselty kuten olenko saapunut maahan paremman elintason toivossa eikä päivitelty monikulttuuristen liittojen lähes varmaa epäonnistumista. Lörpöttelemään tunnun jäävän jatkuvasti ja erittäin mielelläni, izmiriläiset ovat kivoja. Ulkomaalaisen on helppoa asua täällä, englanninkielentaito palveluammateissa on huomattavasti parempi kuin Turkin monilla muilla alueilla ja kaupungin mielenkiintoinen historia on pullollaan kansoja monilta mailta. Tänne on tultu kautta vuosituhansien kaukaa.


Ankarassa totuin puhumaan turkkia melko kohteliaalla otteella, Izmirissä useampi paikallinen onkin kehunut kuinka kaunista ja kohteliasta turkkia puhunkaan, parempaa kuin me itse huudahti markkinamies viime viikolla! Juu, Ankara opettaa. Anatolian alueella ollaan vanhoillisempia ja aina se ei ole huono asia, bussissa kaikki alle 65v. miehet hyppäävät penkistä ylös luovuttaakseen paikan naisille tai vanhuksille, Izmirissä osa nuorisosta röhnöttää bussinpenkissä kuulokkeet korvilla täysin tietämättömänä muista ihmisistä. Viime viikolla marketissa meinasin jäädä ostoskärryjen alle, nuorisolauman rynniessä kaljaostoksineen kassalle, ei koskaan Ankarassa. Izmiriläisillä on kadehdittava taito nauttia elosta, kahvila- ja ravintolakulttuuri on täällä voimissaan. Nuoret kuhertelevat avoimesti puistoissa, kaikenikäiset saapuvat ranta-alueille viikonloppuna mukanaan muutama olut ja kaupungin puistojen ravintoloissa käydään perjantaiviinillä. Sanoinko jo että ei koskaan Ankarassa? Kaikella on puolensa ja puolensa.


Samat vaateketjut ja putiikit kuin muualla maassa mutta Izmiriläisten tyyli on yleisesti ottaen minimalistinen ja rento. Naisten kesähepeneiden helmat ovat lyhyet, aurinkolasit isot ja sandaalit koristeelliset tai kullanväriset, turkittarien tyyliin naiset kantavat kilot ja helmat aina yhtä ylpeinä. Ainakin omaan silmään paikalliset naiset ovat tyylikkäitä ja miehet rentoja shortseissaan. Ankarassa shortsit tekivät katukuvaan tuloaan muutama vuosi sitten, Izmirissä kukaan ei kulje pitkissä lahkeissa. Täällä ollaan värikkäitä, naisellisia ja välimerellisen tyylikkäitä, huolettomalla otteella. Miehillä on mahaa ja naisilla lanteita aika paljon enemmin kuin keskiverto anatolian asukkaalla.

Izmirin monipuolisuus on positiivista, samaan aikaan moderni ja perinteitä vaaliva. Vahva kansallisuustuntoisuus leimaa kaupunkilaisia, Atatürkin yhdistys pystyttää kojunsa joka keskiviikko markkinapaikalle, juhlapäivinä Turkin lippuja liehuu lähes joka parvekkeella ja tavallisten juhlapäivien lisäksi juhlitaan paikallisia taisteluiden muistopäiviä kuten 9. syyskuuta ilotulittein ja riehakkain menoin. Kaupunkien eri alueet poikkeavat toisistaan, huvittaako tänään kuljeskella Alşançakin värikkäillä kujilla vai ihastella Konakin puolen vanhoja upeita rakennuksia? Nauttia Bostanlin rannan ulkoilma-alueesta ja fillaroida, istahtaa kahville kaupungin rantaravintolaan? Sukeltaa Karşıyakan vilkkaalle kävelykujalle ja seota ostoksista? Basaariin, rannalle ravintolaan, museoihin, näköalapaikoille, hengailla muiden seassa bulevardeilla?  Lenkille, fillaroimaan? Vaihtoehtoja on rajattomasti.


Izmir on edelleen yhtä huumaava kuin se alussa tuntuikin. Rehellisesti, en haluaisi asua missään muualla Turkissa kuin täällä. Matkustaa haluaisin moneenkin paikkaan mutta asumista en miettisi hetkeäkään muualla. Izmir on paljon liberaalimpi, kauniimpi ja monipuolisempi kuin osasin odottaa. Liikkuminen Izmirissä on helppoa, ruuhkia on 4 miljoonan kaupungiksi edelleen vähän, ihmiset ovat samanhenkisiä, Karşıyakan kaupunki saa läjän ruusuja lukemattomista puistoista, ulkoilma-alueista, kaupungin edullisista ravintoloista ja kahviloista, kiinnostuksesta katueläimiin ja hyvistä julkisista yhteyksistä. Izmir on vuoden aikana ehtinyt vakuuttaa koko perheen vaikka muutama kinkkinenkin hetki on koettu, kesän helteet eivät pyörryttäneet ja viime talvi tuntui Ankara jälkeen syksyn jatkumolta. Jatketaan Izmiriin tutustumista, kaupungilla on taatusti vielä monta ässää hihassa. Suosittelen lämpimästi tutuille ja tuntemattomille.Kommentit

 1. Näyttää kyllä niin ihanalta paikalta, voin kuvitella miten nautit asua tuolla! Se on sitä elämänlaatua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla, kun jokainen aamu heraa onnelisena jo siita etta saa asua kivassa paikassa niin se on juurikin sita elamanlaatua parhaimmilaan! Tuletkos lomalle Sofia :)?

   Poista
 2. Siis onko siitä jo vuosi? Meneepä aika nopsaan :)
  Näyttää ja kuulostaa niin ihanalta paikalta, ja itse kuulostat onnelliselta siellä. Käsittämätöntä, että kyseessä on kuitenkin 4 miljoonan kaupunki, kun kuvien perusteella voisi ajatella sinun asustavan jossain pienessä merenrantakaupungissa :D Ja samalla taas huokaan, miten hirveän vähän sitä oikeastaan tuntee maapalloa ja kaupunkeja, kun tuollaisia "pieniä 4 miljoonan kaupunkeja" on ympäriinsä niin etten ole ollenkaan tietoinen..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sita samaa mietin itsekin etta mihin se vuosi oikeastaan hujahti?? Izmirin pikkukaupunkimaisuuteen vaikuttaa ehka se, etta se on rakentunut lahden ymparille hevosenkenganmuotoon, jokainen alueensa on vahan omansa ja niiden valilla suhataan aikalailla lautoilla. Olen superonnellinen tasta kaupunkivalinnasta ja vahan ylpeakin meista etta sitten vaan otettiin ja lahdettiin ja lopetettiin se jahkailu etta-joku-paiva-me-viela-muutetaan-izmiriin.

   Poista
 3. menipä aika nopeasti. kivoja kuvia ja näyttää tosi kivalta kaupungilta. se meren läheisyys on vaan niin ihanaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merella on janna vaikutus, ihan sellaisellakin johon ei voi pulahtaa uimaan tuosta vaan, on kaupunkeja ja on merenrantakaupunkeja.

   Poista
 4. Vuosi on tosiaan mennyt hirmuisen nopeasti. En olisi arvannut, että yli vuosi sitten arvuuteltiin minne olette muuttamassa. Olet kyllä tehnyt hyvää peeärrää paikalle, uskon, että minun lisäkseni meitä on monta lukijaa täällä ruudun toisella puolen, jotka haaveilevat Izmirissä vierailusta.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tervetuloa, ottakaa yhteytta ennenkun tulette :D Izmiria on helppo kehua, koska oikeasti tama on mielestani Turkin paras paikka monessa mielessa!

   Poista
 5. Onpas tosiaan vuosi vierähtänyt vauhdilla. Huh huh. Eipä silti, juoksee ne kuukaudet täälläkin niin nopeasti, että ei aikaakaan, kun jo itse huomataan vuoden Suomea olevan takana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on kun arki alkaa rullaamaan niin siina sita ollaan, arki on kivaa mutta joskus pitaa tehda arkeenkin uusia suunnan muutoksia. Taalla ollaan, kaiken jalkeen ja oh onnellisia.

   Poista
 6. Samaa mietin minäkin, vuosiko siitä jo on? Näyttää oikein kivalta asuinpaikalta, ei kuvien perusteellakaan vaikuta ollenkaan huonolta. Minäkin luulin että kyseessä olisi pienempi kaupunki! Ihana kuulla, että viihdytte Izmirissä, kotikaupungilla ja viihtyvyydellä on ainakin ulkosuomalaisella suuri rooli kun perhe on kauempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin edelleen mietin ihan samaa....Izmir on superihana, jos Turkin tilanne pysyy stabiilina niin minua ei saa taalta ikina mihinkaan, tervetuloa lomalle!

   Poista
 7. Ei voi olla totta, että muutostanne on kulunut jo vuosi! Mutta pakkohan se on uskoa, jos sinä kerran niin sanot. ;-)

  Ihanaa, että olette viihtyneet hyvin, ja toivottavasti miehesi työasiatkin ovat järjestyneet viimein mallilleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla vaan, taalla ollaan oltu vuosi, kasittamatönta mutta ihanaa etta TE kaikki jaksatte seurata meikalaisen elamaa, aika hienoooooo!

   Poista
 8. Yhdyn moneen muuhunkin , jäin ihan suu auki kun kirjoitit että muutostanne on jo vuosi. On ollut kiva lukea teidän kotiutumistanne kaupunkiin ja olette kyllä ihan oikein valinnut kun Näitä kirjoituksia seuraa. Mulle(kin) on tullut kova hinku päästä käymään siellä, olet hyvä ambassadör Izmirille. Ehkäpä ensi keväänä/kesänä onnistaisi. Vielä on kolmen viikon visiitti Antalyaan ja sieltä Nizzaan muutamaksi päiväksi tältä syksyltä tekemettä joten tähän vuoteen ei mahdu.. Onko siellä muuten ihan sillaisia rantoja missä voi uida vai Pitääkö lähteä kauemmas? Kiitos että ollaan saatu seurata teidän kotiutumistanne Izmiriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ISO sellainen kaikille jotka jaksaa seurata mukana, ja ilmanen ambassadöri :D Tulkaa tanne lomalle! Izmirissa ei ole rantoja mutta kato hei ne Foça postaukset tai laita mulle priva spostia niin voin kertoa miten tasta kaupungista paasee rannalle.

   Poista
 9. Hienoa Petra, että uskalsitte tehdä noin ison muutoksen elämässänne ja valinta oli oikea..:) Monesti sitä haaveilee mutta ei sitten uskalla jättää sitä tuttua ja turvallista vaikka haluaisikin.Hieno postaus taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nain on, joskus pitaa tehda muutoksia, talla kertaa muutos on osoittautunut oikeaksi :)

   Poista
 10. Kiva, että olette kotiutuneet sinne. Rantakaupungit on yleensä aina kivoja, meri-ilmassa on sitä jotain. Ja kalaruoka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla on hyva olla ja kyllahan tuo meri on iso juttu Ankaran kuivalla maalla olon jalkeen niin ja kalaruoka....

   Poista
 11. Onko siitä todella jo vuosi!!!!??!!!?????

  VastaaPoista
 12. Hienoa, että olette tyytyväisiä uuteen kotikaupunkiinne. Jotekin tuntuu hassulta, että se on pienehkö kaupunki turkkilaisittain ja asukkaita on kuitenkin 4 miljoonaa!!! No, Istanbuliin ja Ankaraan verrattuna ainakin. Minulla oli yläasteella muuten Izmiristä kirjeenvaihtokaveri, eli siksi se on "tuttu" kaupunki. Toivottavasti miehesi työkuviot ovat nyt kohdallaan, ja sinäkin löydät hyvän työpaikan sitten kun se aika koittaa. Turkki on kyllä uskomaton maa. Kun toisaalla juodaan viiniä puistossa micro-shorteissa, poikakaverin kanssa kurellellen,niin pienessä kylässä naisen elämä on aivan erinlaista. Blogeista oppii vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nain, Turkki on ihan uskomaton maa, se minua taalla on aina viehattanyt etta jokaisella elamantyylilla on taalla myös se vastakkainen, juuri kun luulet jotain tietavasi niin saatkin nahda ettet tiennyt yhtaan mitaan :) Ajatella etta sulla on ollut taalta kirjekaveri!

   Poista
 13. Izmir on ❤ t. Tuija

  VastaaPoista
 14. Mukava, että olet kotiutunut hyvin jo vuodessa. Hauska tuo 4 miljoonan "pikkukaupunki". Asukkaita siis riittää :) Tuntuu, että vaikka itse muutin kotimaahani takaisin yli vuosi sitten en ole vielä kunnolla kotiutunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Izmir on kylla iso mutta levittaytyessaan niin laajalle, jokainen kaupunginosa on aika omansa ja aika usein tassa kotikulmilla unohdan miten isossa kaupungissa olen ennenkuin lahden virastoon, laakariin tai lautalla toiselle puolelle ihmettelemaan ihmispaljoutta.

   Poista
 15. Kiva että olette kotiutuneet Izmiriin. Äkkiä on vuosi mennyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi on mennyt ihan siivilla, paljon hyvia asioita on ehtinyt tapahtua vaikka valilla on otettu askeleita vahan taaksepainkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit