Mies kauhan varressa ja tyttö kaulimen

Täällä on väännetty viime aikoina yhtä jos toistakin herkkua, suomalaista ja turkkilaista. Kun olin viikon linnoittautuneena tietokoneen takana, vastasi mies pitkälti muonituksesta, silloin tulee aina mieleen että oikeasti alusta asti olisi ollut parempi jos minä olisin ollut työmaalla hankkimassa elantoa ja mies hoitamassa lasta ja kotia, se kun tuntuu käyvän häneltä kuin luonnostaan, ei hampaiden kiristelyä tai äänen kohoamista falsettiin kuten allekirjoittaneella ajoittain.


Tähän asti olen pyrkinyt miettimään sunnuntaina tulevan viikon ruokalistaa, hamstrannut samana päivänä siihen markkinoilta tuotteita ja täydentänyt muuttuvien mielien mukaan kaupasta, nyt kesän aikana ruokapuoli on ollut jotenkin extemporea ja päätökset on tehty nopeasti, markkinoilta on kyllä ostettu talvea enemmin ihania vihanneksia, niistä tulikin mieleen että vien teidät lähiviikkoina kuvien kautta tutustumaan markkinapaikkamme kesätarjontaan. Mummi ja ukki toivat mukanaan ruisjauhoja joten teimme karjalanpiirakoita, peruna- ja riisitäytteellä, tyttökin pääsi kaulimen varteen ja tykkäsi touhusta. Olen karjalainen ja näitä herkkuja isänäiti osasi tehdä kokemuksen tuomalla varmuudella sarjatuotantona, onneksi isäni on pienestä asti seurannut vierestä ja osasi neuvoa pulikoimiemme piirakkakuorien olevan hieman vääränmallisia, maku oli hyvä ja ensi kerralla sitten keskitytään tarkemmin ulkonäköön.


Mies taas leipoi toisena päivänä turkkilaisia lampaanmaistojuusto-persilja poğaça leipomuksia, jotka nekin katosivat nopeasti parempiin suihin. Tässä ohje miehen täytettyihin leivoksiin:

Juusto poğaça

3,5 juomalasillista jauhoja
1 lasillinen jogurttia
1 lasillinen öljyä
1,5 paketillista leivinjauhetta ( 15 g)
2 munaa ( erottele valkuaiset ja keltuaiset)
1 tl suolaa
persiljaa
fetaa ( joka sopii paistamiseen)


Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja kaada seos leivinalustalle, tee keskelle kolo, johon sekoitat jogurtin, öljyn, munan valkuaiset ja suolan. Alusta taikinaa niin että se on kimmoisaa ja pehmeää, jätä taikina vetäytymään n. 10 minuutiksi. Valmista sillä aikaa täyte sekoittamalla pehmeä juusto ja pieniksi silputtu persilja keskenään. Ota taikinasta pienen mandariinin kokoisia palloja, pyöritä ja litistä kämmenellä pyörylöiksi, nosta reilu teelusikallinen täytettä keskellä ja litistä reunat kiinni. Aseta uunipellille, voitele munankeltuaisilla, halutessasi koristele mustalla kuminalla jota kai nigellan siemeniksikin Suomessa kutsutaan. Paista uunissa noin 170 asteessa kullankeltaisiksi, 15-20 minuuttia uunista riippuen. Tarjoile heti.

Ruuan puolesta olemme yrittäneet syödä kesäaikaan hieman kevyemmin, Ankarassa tosin helteet eivät pahemmin ole vaivanneet, yöaikaan on mukavan viileää ja päivälläkin meille juuri sopivan kuumaa. Mies teki ihanaa länsirannikolle tyypilistä ruokaa, jota on pyydetty jo uusintaversiona tälle illalle, zeytinyağli fasulye eli papuja oliiviöljyssä. Ruokaa tarjotaan usein vihannesversiona, jolloin se on myös erinomainen kylmä meze, halutessaan sekaan voi laittaa naudanpaistilihaa ja tarjota ruuan lämpimänä. Vihreät pavut ovat meillä parhaimmillaan, ohuita ja tuoreita, sulavat suorastaan suuhun. Tässä ihanan kesäisen ruuan ohje:


 Tuoreita vihreitä papuja oliiviöljyssä

500g vihreitä papuja
3 isoa tomaattia
1 iso sipuli
puolikas juomalasillinen oliiviöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
puolikas tl sokeria
suolaa maun mukaan
mustapippuria
oreganoa
valkosipulia
(250g naudanpaistia)


Pese pavut ja leikkaa päät irti, leikkaa pavut 2-3 osaan, laita veteen likoamaan noin tunniksi. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa. Raasta sillä aikaa tomaatit ja sipuli ja öljyn kuumennettua sekoita raaste varovasti öljyn sekaan. Pidä lieden lämpötila keskitasolla, seos ei saa porista. Pyörittele seosta noin 10 minuuttia jotta seos saostuu, sekoita tämän jälkeen tomaattipyree sekaan ja sekoittele niin että pyree sekoittuu kastikkeeseen. Sekoita tämän jälkeen mahdolliset lihat ja anna kypsyä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää pavut, sokeri ja suola sekä haluamasi mausteet, sekoittele rauhallisesti noin 15 minuuttia, siihen asti kun vesi on jonkun verran imeytynyt. Lisää tämän jälkeen kuumaa vettä sen verran että pavut juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja anna kiehua noin 20 minuuttia. Jos haluat nauttia ruuan viileänä, älä nosta kantta vaan anna makujen tasaantua ainakin tunnin verran.


Suosittelen papuruokaa, ihan parhaimmistoa turkkilaisten ruokien joukossa ja täydellinen kesäherkku!

Tytön synttäreitä vietettiin aikuis-lapsiporukan kesken kuun puolivälissä, teimme tytön mummin kanssa kalavoileipäkakun, joka teki kauppansa, aika tuhtia mutta nam niin hyvää. Olimme aikoinaan siinä uskossa että tytön tavarapaljous ei tule täyttämään kotia, kuinkas kävikään? Näidenkin synttäreiden jälkeen katselin ympärilleni lisääntyvää lelujen määrää, joka valtaa jokaisen nurkan ja kolon. Tälläisiä on siis kokkailtu, entä siellä, mitä teillä kokataan kesällä?

Kommentit

  1. Onnea tyttöselle♥
    Jos mies olisi päivät pitkät kotona voisi hänenkin äänensä nousta falsettiin välillä...:DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin minakin ajattelin mutta tana kesana mies on ollut poikkeuksellisen pitkaan kotona tytön kanssa ja huolestuttavasti tuntuu etta hanen pinna on varsinkin tytön kanssa loppumaton....

      Poista
  2. Onnittelut! Ja hyvältä näyttää kaikki leipomukset ja aikaansaannokset:). Irmastiina sen sanoi. Kyllähän se kotiäiteilykin tuntuisi lomalta, jos olisi muuten päivätöissä ja tekisi kotiäiteilyt iltatöinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpa, joskus taytyy kai kuitenkin myöntaa tappionsa etta miehen pinna onkin kilometreja pidempi kuin oma :)

      Poista
  3. Minusta ulkonäkö on karjalanpiirakoissa ihan toissijainen asia. Yhtä hyviltä ne maistuvat kumminkin, vaikka näyttäisivät miltä. :-P

    Minä olen sortunut nyt kesällä johonkin ihan ennenkuulumattomaan: olen nimittäin ostanut kaupasta valmisruokaa ja pakastepizzaa! :-) En ole jaksanut ihan vain itselleni kokata, ja sitten kun valmisruoat ovat täällä Suomessa kuitenkin kohtuu turvallisiakin... Seli seli. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mielta, niitakin piirakoita piti pakastaa mutta ne maistuivat niin hyvin huolimatta ei ihan taydellisesta ulkonaösta ettei pakastettavaa jaanyt. Voihan sita valilla syöda ihan mita vaan ja seliseli itselleen ainakin auttaa ettei turhia murehdi :)

      Poista
  4. Voitko tehdä sellaisen postauksen, jossa kerrot joka viikon tekemäsi ruoat tähän tyyliin esim. maanantai: makaronilaatikko ja salaatti, tiistai: kalakeitto...ja olisi tosiaan hyvä, että laittaisit myös mahdolliset juomat, salaatit ja leivät mukaan listaan. :) Mitä jos laittaisit vaikkapa jo edellisviikon listauksen? Tai nyt tämän viikon suunnitelmat?

    Kiitos paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin tehda, taisi olla muuten tarkoitus tehda sellainen jo aiemminkin kun pyydeltiin, yritan tehda taman viikon aikana, kiitos vinkista!

      Poista
  5. Tuosta kakusta käy ilmi tyttäresi etunimi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt toit sen esille vaikka sanoit joskus, ettet kerro sitä? Kaunis nimihän toi on! :)

      Poista
    2. Eikö olekin kaunis, nain se ihmisen mieli muuttuu :)

      Poista
  6. Missä sun miehesi on oppinut nämä ruoanlaittotaidot? Kotona äiti opettanut vai kuinka? Turkissa kun miehet ei oikein tunnu viihtyvät keittiössä, ainoastaan mangalin ääressä voi vähän liha- ja kanakimpaleita pyöritellä, mutta siihenpä se sitten melkeinpä jääkin. Ainakin meillä :)

    Ja juu,taze fasulye on kyllä herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona aiti on opettanut, mies on muuttanut aika nuorena jo kotoa toiseen kaupunkiin ja asui vuosikausia yksin ja oppi kokkaillessa lisaa, han on sellainen etta nauttii ruuan laitosta ja tekee mielellaan juuri turkkilaisia ruokia, taze fasulye on minunkin herkkua!

      Poista
  7. Oi miten suloista ja mitä ihania ruokia ja niin terveellistä!!!

    VastaaPoista
  8. Näin siitä Turkkitieto blogista ne ihanan tuoreet kasvisten kuvat ja ihan vesi herahti kielelle! <3 Voin sanoa, että vaikka olen vannoutunut lihan ystävä, niin varmaan Turkissa asuessani kääntyisin kokonaan kasvissyöjäksi. Voi kuinka Suomessakin olisi saatavilla yhtä tuoreita kasviksia ja hedelmiä! Täällä on kaupoissa niin surkea valikoima, mutta kaikki silti kallista. Lidlissä on ollut tähän mennessä parhain valikoima ja hinta-laatu suhde kohdallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo minustakin Suomessa kaydessa Lidlissa on paras hinta-laatusuhde, Turkissa kylla tama kasvis ja vihannespuoli on aivan mahtava plussa elamaan!

      Poista
  9. Papuruokien valmistus on jotenkin tosi vaikeaa minulle. En saa mitään maittavaa, ja olisivat niin hyvää ravintoa urheilevalle nuorelle. Mutta täytyy koittaa tuota reseptiäsi.

    Ja onnittelutoitotuksia sinne tyttöselle:) Herkullisen näköiset kakut, ja kauniit.

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Venla! Minustakin papuruokien valmistus oli vaikeaa ennenkuin opin niiden teon ja mahtavat maut taalla, kokeilehan tuota reseptia niin varmasti maistuu, siihen voi muuten myös tuon naudanlihan tilalle laittaa kanansuikaleita, ei hullumpaa sekaan.

      Poista
  10. Mä uskon että jos Suomessa olisi kasvikset laadukkaita ja halvempia plus, jos niistä olisi enemmän tietoa, että minkälaista ruokaa niistä voi valmistaa, niin varmasti suomalaisetkin ryhtyisivät panostamaan kasviksiin. Onhan toki noita kasvisohjeita, mutta harva viitsii lähteä niitä erikseen netistä etsimään. Ja juurihan tuossa edellisessäkin kommentissa joku mainitsi, kuinka on vaikeaa tehdä esim. pavuista ruokaa. Tässä sen näkee. Tuntuu että Suomessa on enemmän esillä kaikki epäterveellinen, kuten erilaiset pikaruoat. Ja jos kasvisten laatu on vielä kesäaikana näin heikko, niin mitähän se on nyt sitten kun tulee talvi? En siis yhtään ihmettele, kuinka ihmisten ylipaino ongelmat ja erilaiset sairaudet lisääntyvät Suomessa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, kirjotan tasta viela joskus miten ainakin omalla kohdalla painonhallinta on ollut paljon helpompaa Turkissa ja yksi syy on tarjonta ja paikallinen ruokakulttuuri, onhan taallakin ongelmansa kuten osalla vaestösta liika rasvan ja suolan kayttö mutta jos niita kayttaa kohtuudella niin varmasti painonhallinta on helpompaa. Taalla ei suosita prosessoitua lihaa ja kasvisruuat ovat maistuvia eivatka kuten monesti Suomessa eli lihaversiosta vaan poistetan lihat, kiitos kommentistasi!

      Poista
  11. Onnittelut tyttärellesi! Synttärit ovatkin kivoja, meilläkin kuopus odottaa ja laskee,vaikka on puolivuotta vielä synttäreihin. Löysitkö marsipaania Turkista?
    Minullekkin onneksi siunautu mies joka osaa laittaa ruokaa ja tuota tuoretta
    papusoppaa ollaan tehty usein,kylläkin lihan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustan ihan heti etta tuo synttarikakku on tilattu kahvilasta, tassa mielessa olen laiska etten jaksa vaantaa kun ehka kerran kolmessa vuodessa taytekakkua silla en ole niiden suuri ystava itse, marsipaania onkohan sita Turkissa, ei ole ainakaan tullut koskaan vastaan? Onni on omistaa mies joka tekee hyvaa ruokaa!!!!

      Poista
  12. Noita samoja papuja teen minäkin tomaattikastikkeessa,nami:) Nyt niitä ei ole ja seuraavat vasta ensi keväänän. Onnea pikkuiselle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Pavut ovat suurta herkkua, onko teilla papujen aika aina kevaalla?

      Poista
  13. Onnittelut tyttärellesi :) Aika uskomaton mies kun osaa leipoakin. Meillä miekkonen on onneksi myös anopin koulima keittiössä, mutta leipomukset jättää mulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onni on tosiaan mies joka osaa kokata tai leipoa
      Kiitos Lennu!

      Poista
  14. Onnea pienelle prinsessalle ja kiitos tuosta poğacan ohjeesta, taidan kokeilla niita joku paiva :) Isot pointsit myos miehellesi kaikesta avusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli, kokeile ihmeessa, on kuulemma helppo ohje ja maku oli loistava :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit