Izmiriin?

Talvihan vilautteli sateillaan jo viime viikolla, kun tapasin Seikkailuni Turkissa bloggaajan Izmirissä. Sateinen Izmir on tylsä, sillä kaupungin parasta antia on hengailla rantapromenaadeilla ja olla vaan. Kun vieraamme kyselivät miten kuluttaa viimeiset tunnit sateisessa säässä, olivat vinkit vähissä. Mitä siis tehdä Izmirissä?



Kaupunki on levittäytynyt laajalle alueelle mutta liikkuminen on aika mutkatonta, busseja, lauttoja ja metroja kulkee jatkuvalla syötöllä eri kaupunginosien välillä. Kieltä taitamatonta helpottaa paikallisten kielitaito, olin ihan ällikällä lyöty (Ankaran jälkeen) kun saavuimme tytön kanssa lentokentälle ekaa kertaa, jokainen virkailija puhui englantia, marketissa hedelmätiskin herra tiedusteli selvällä englannilla haluaisinko juuri tulleita paikallisia banaaneja? Toisessa kaupassa tuote-esittelijä silmää räpäyttämättä kysyi kumpaa puhutaan, englantia vai turkkia? Olen saapunut 6 miljoonan pääkaupungista 'pieneen' reilun 3 miljoonan asukkaan rantakaupunkiin ja olo on kuin maalaishiirellä kaupungissa. Ulkomaalaisiin on siis totuttu, tässä on puolensa, niin negatiiviset kuin positiiviset.

Negatiivisina tulevat taskuvarkaat, erityisesti Konakin alue eli Izmirin maamerkki kellotornin ympäristöineen, mukaanlukien basaarialue, kuhisee mustalaisia, jotka kyttäävät ulkomaalaisia rahapussi rennosti takataskuun unohtuneena. Ulkomaalaisilta yritetään tietysti saada rahat pois ja hinnat ovat heille kovemmat. Positiivisena on se että meihin ulkkiksiin on tosiaan totuttu, ei tuijottelua tai kummallista hihittelyä, ei paniikinomaista liikehdintää kun ulkomaalainen lähestyy kassaa. Ulkomaalainen on yksi muiden joukossa, ei ihmettelyn kohde.

Izmirissä ei ole suuria nähtävyyksiä, Izmir itsessään ja kaupungin tunnelman imeminen on parasta antia. Nyt ollaan Egenalueella missä ihmiset osaavat ottaa rennosti, alueen ihmisiin sillä on positiivinen vaikutus, kaupunkilaiset ovat silminnähden ylpeitä kaupungistaan eikä syyttä, kun kerrot tulevasi Ankarasta paikalliset huokaavat oih onneksi pääsit tänne, viihdyt varmasti meidän tavoin, uh Ankara on niin virkamiesmäinen ja ihmiset kylmiä kaupunkilaisia, täällä saat hengittää vapaammin. Enpä ole katunut, hengitys kulkee vapaasti ja taidan tykätä varsinkin Karşıyakasta päivä toisensa jälkeen enemmin.

Jos olet lyhyellä visiitillä kaupungissa, tee ainakin tämä:


1. Kemeralti basaari ja Kızlarağaci hani
Tämä basaarialue on kuin Istanbulin suuren basaarin pikkuveli. Ellet tykkää basaarin tiiviistä tunnelmasta, saavu aikaisin aamulla. Ulkomaalaisia on jonkun verran mutta ostoksia tekevät eniten paikalliset, alue on sokkeloinen ja eksyt helposti. On omat kadut kihlajais-, hää- ja ympärileikkausrekvisiittaan, yhdeltä kulmalta alkaa loputon lelukauppojen kuja ja toisella puolella kaupataan kalaa ja vihanneksia. Pieniä kebapkojuja on siellä täällä. Kızlarağaci han on rakennettu alunperin 1600-luvulla, kaupat on suunnattu turisteille mutta rakennus on kaunis.

2. Agora
Basaarikujien kautta pääset kylttejä seuraamalla Aleksanteri Suuren rakennuttaman agoran raunioalueelle, raunion ympäristöä on tarkoitus remontoida. Vieressä on myös vanha islamilainen hautausmaa.



3. Kordon
Kordonin alueella on kivoja ravintoloita ja baareja, terassit on katettu meren äärelle, täällä fiilistellään ja pidetään hauskaa. Kordonin ympäristössä on paljon kauniita vanhoja rakennuksia, joita on restauroitu.

4. Asansör
Hissillä pääsee huipulle ihailemaan maisemia, hissi on rakennettu 1900-luvun alussa helpottamaan kukkulan asukkaiden elämää, nykyisin se on nähtävyys ja huipulla sijaitsee suosittu ravintola.



5. Lautalla Karşıyakaan
Merimatkalla Konakin puolelta Karşıyakaan voi ihastella maisemia ja saada hyvän käsityksen kaupungista, pilvenpiirtäjiä, moskeijan huippuja, rahtialuksia, vehreät kukkulat toisaalla ja toisaalla köyhempää asutusta. Tilaa evääksi teetä lämmikkeeksi tai appesiinimehu virkistämään. Saavu lautalla Karşıyakaan ja kiertele vilkkailla ostoskujilla, kävele sen jälkeen pitkin rantapromenaadia kohti Bostanlin terminaalia, alueella on viehättäviä puistoja ja ravintoloita, rentoudu paikallisten tavoin kahvilassa ja seuraile verkkaista elämää. Bostanlilta pääset lautalla takaisin keskustaan.

Jos sinulla on enemmin aikaa tutustu myös seuraaviin:

6. Karşıyakan eläintarha
Eläimet liikkuvat alueillaan vapaina, kiva paikka erityisesti lapsiperheille. Pääsylippu aikuisilta vaivaiset 3 tl ja lapsilta 1 tl. Nettisivut: http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr/

7. Basmane ja Çankaya
Basmane on ollut erityisesti iltaisin vaarallisena pidettyä aluetta mutta se on siistiynyt viime vuosina. Basmanen alueella on monia edullisia hotelleita, ajan patinoimilla kujilla voi onnistua aistimaan vielä menneen ajan tunnelmia. Çankayan alue on vilkas ja rouhea, perjantairukouksen aikaan miehiä rukoilee pienten kujien varsilla, kebapkojuista kuuluu veitsien kalina ja tunnelma on tiivis.


8. Izmirin arkeologinen museo
Täällä on nähtävillä lähialueiden esineistöä mm. Efesoksen upeasta rauniokaupungista. Pääsymaksu on 8 tl. Sijaitsee kätevästi kellotornin lähellä kuten moni muukin käymisen arvoinen paikka.

9. Moskeijat
Alueella on lukuisia historiallisia ja kauniita moskeijoita, niistä keskeisin on Izmirin maamerkin kellotornin kupeessa oleva kaunis ja pieni Yali moskeija, vanhin moskeijoita on 1500-luvulta peräisin oleva Kursunlu moskeija keskustan alueella Namazgah-aukiolla. Kaupungin suurin Hisar-moskeija sijaitsee myös keskustassa ja on sekin rakennettu jo 1500-luvulla.


 Izmirin lähialueet:

10. Johanneksen Ilmestyskirjassa mainitut seitsemän seurakuntaa sijaitsivat kaikki nykyisen Länsi-Turkin alueella, korkeintaan päivämatkan päässä Izmiristä. Näiden kaupunkien rauniot ovat edelleen jäljellä, ja jatkuvien kaivausten myötä arkeologisia löytöjä tehdään edelleen.

     1. Efesos
     2. Smyrna ( eli Izmir)
     3. Pergamon
     4. Tyatira
     5. Sardes
     6. Filadelfia
     7. Laodikea

Viimeisin seurakunnista sijaitsee lähellä kuuluisaa luonnonnähtävyyttä Pamukkalea, jonka kupeessa on myös Hierapoliksen muinaiskaupunki ajalta n.200 e.Kr.

10. Lomakohteet
Länsirannikko on pullollaan ihania lomakyliä kuten Çesme, Foça, Assos, Kuşadasi, Didim, Bozcaada. Alueella on helppo yhdistää rantaloma ja kaupunkiloma, välimatkat ovat lyhyitä, voit varata retket ja hotellit matkatoimistosta tai vilkkaimman kesäsesongin ulkopuolella vain hypätä paikallisen tehokkaan bussiverkoston vietäväksi.

Izmirin viehättävyys piilee sen omaleimaisessa tunnelmassa. Se on samaan aikaan täynnä vanhaa historiaa ja modernia kaupunkielämää, kauniita puistoja ja vehreyttä sekä kansainvälisiä firmoja, pilvenpiirtäjiä ja restauroituja vanhoja rakennuksia, menestyneitä ja köyhiä. Izmirissä vastakohdat ovat ihan vieri vieressä, jokaisella alueella. Tunnelma on sekä turkkilainen että kansainvälinen. Izmir ei ole turistikaupunki, matkailu keskittyy lähinnä lähialueille, täällä voi nauttia välimeren tunnelmasta miljoonakaupungin palveluilla. Jokaisen Izmiriin tulevan pitäisi kuljeskella rannantuntumassa, fiilistellä kalastajia ja maisemia, nauttia herkullinen meze-kala-rakı illallinen ravintoloissa, joissa harvemmin on ruokalistaa, heittäytyä basaaritunnelmaan ja ihastella keskustan alueen kauniita rakennuksia.

Kilometripostauksen estämiseksi laitan seuraavaan postaukseen asiaa kaupungin ostoksista ja hotelleista. Izmirissä on ukkostanut koko aamun ja sateita on luvattu tuleville päiville, postauksia voi siis sadella muutamakin vielä viikonlopun aikana.

Izmirin kaupungin kotisivut englanninkielisinä:  http://www.izmir.bel.tr/en/IzmirKentYasam.asp

Kommentit

  1. nyt ei pääse tonne päin maailmaa...olin joskus 1991 viimeksi...muistaakseni..Marmaris oli kova sana...Pamukkale...yms...kivoja kuvia...ei mitään "näkyykö kello, onko tukka hyvin kuvia"...vaan aitoja kuvia...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun olisi aika siis tulla uudelleen ja paivittaa Marmaris muistot :D

      Poista
  2. Argeologisessa museossa taisimme kayda. Ja basaari-alue oli kiehtova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Basaarialue on kiva, se mukavan aito eika paha turistirysa.

      Poista
  3. En ole koskaan käynyt Turkissa, mutta tämäkin paikka ainakin kuvien perusteella olisi ihan nähtävän arvoinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lansirannikko on kokonaisuudessaan mun lempialuetta, tervetuloa!

      Poista
  4. Meidän Izmir oli sellainen nopea piipahdus, jossa pääosassa oli siellä asuvat ystävät eikä itse kaupunki. Minulle kyllä useimmiten riittää jo se meri:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kylla ne ystavat aina nahtavyydet voittaa ja meren luona istuskelu ja kavely on minusta kaupungin parasta antia, kaikkihan tapahtuu kuitenkin meren aarella.

      Poista
  5. Jos on auto käytössä, se avaa taas täysin uudenlaisen kokemuksen. Meryem Anan kotipaikalle ajelu vuoristossa on sekä mennessä että tullessa rentouttava elämys. Matkan varrella on "seitsemän nukkujan" paikka (paikalliset lapset muistavat tarinan ulkoa ja mielellään toimivat oppaina) ja Efesos. Matkustimme ilman karttaa ja ainakin kielitaitoisena suunnistus onnistui hyvin. Monet opaskyltit paikkoihin olivat englanniksi. Meno kannattaa tehdä sisämaan kautta, paluu Izmiriin auringon laskiessa merimaisemissa rannikolla ajaessa on henkeäsalpaava.

    VastaaPoista
  6. Ma olen kayny tuolla Meryem Anan paikalla joskus tosi kauan sitten, samalla Efesoksessa, tama 7 nukkujan tarina ja paikka pitaakin heti tarkistaa, kiitos vinkeista! Autolla tosiaan paasee ja meilla on kylla tarkoitus ensi kesana tutustua naihin lahialueisiin sitten paremmin, Izmir on kylla siita kiva etta lahialueilla on tosi paljon nahtavaa!

    VastaaPoista
  7. EGEAN SUOMALAISET YHDISTYS
    Davutlar Mah. Deniz Cd. Beyaz Ada Sitesi No 7
    09400 Kuşadası – Aydın – Turkki
    Puh: +905308298695
    egefinder@egefinder.com
    Whatsapp: +358443422500
    Web: http://egefinder.fi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit