Loppusyksyn markkinasatoa
Syksy saapui kaatamalla vettä koko torstain Izmiriin, onneksi ehdimme keskiviikkona Bostanlin markkinoille vielä aurinkoisella kelillä. Emme oikeastaan tarvinneet mitään mutta Bostanlin markkinat ovat niin ihanat, että menen mielelläni sinne vain katselemaan ja kuulostelemaan. Parasta näillä markkinoilla on se, että vaikka kansaa pakkaantuu katetulle alueelle, on käytävillä ihan mukavasti tilaa, rattaiden kanssa kannattaisi kuitenkin saapua ajoissa eikä iltapäivällä, kuten me.
Gözlemeä leipovia naisia on myös paljon joten hiukopala on varmasti tuoretta ja maukasta, heiltä saa matkaan mukaan yufkataikinaa. Gözlemeletun saa täytettynä fetalla, perunalla, jauhelihalla tai kypsytetyllä juustolla, sekaan hieman yrttejä ja mausteita. Kalatarjonta on myös loistava ja edullinen, tosin kalakausi on lähtenyt huonosti käyntiin, kalanhinnat pysyttelevät korkealla sillä kalaa ei ole tullut kuten normaalisti tähän aikaan, kansa kaipailee jo lüferiä eli sinikalaa. Oliivit ja juustot ovat kauniisti riveissä, etikkasäilykkeitä on paljon, samoin lähialueen oliiviöljyn kaupittelijoita.
Markkinoille tullaan seurustelemaan, katettua ostospaikkaa ympäröi puistoalue, jonne on tultu eväiden kanssa, lapsille on vieressä leikkipaikka ja jokainen puistonpenkki on miehitetty, kahviloissa on tungosta ja väkeä saapuu tasaiseen tahtiin lisää. Me ostimme mandariineja pari kiloa 2 tl kilohintaan, halvemmallakin saa mutta tämän pojan kojun mandariinit olivat makeita kun karkit ja kuori on seitinohut, tyttö popsii näitä niin paljon kun jaksan kuoria. Nyt on sitrushedelmien ja granaattiomenan aika parhaimmillaan, pihamme sitruunapuun hedelmät ovat pian kypsiä. Markkinoilla mandariineja, sitruunoita ja granaattiomenaa saa nyt edullisesti, parhaimmat mehuappelsiinit antavat odottaa itseään, liekö pitkä ja lämmin syksy mikä myöhästyttää niitä?
Muistin Bostanlin markkinoilla ensi käymisellä mitä olinkaan ikävöinyt Egenalueen markkinoilta: kylämummoja, jotka kauppaavat omia vähäisiä mutta sitäkin parempia tuotteitaan, yrttejä, joista osien tunnistaminen tuottaa minulle vaikeuksia, viininlehtiä ja syksyn aikaan heillä näytti olevan punajuuria, selleriä, porkkanoita ja ihania pieniä kesäkurpitsoita. Tarjolla on myös valtavia maalaisleipiä, jotka tuntuvat menevän hyvin kaupaksi, lähes joka toisen markkinoilta lähtevän käsipuolessa roikkuu leipäpussi. Mummoilta saa myös yleensä papuja sekä kotitekoista tomaatti- ja paprikapyreetä. Kurpitsaa on nyt tarjolla jo röykkiöittäin, ihanaa saadaan kurpitsakeittoa, tosin turkkilaiset käyttävät kurpitsaa mieluummin makeaan uunikurpitsaan.
Edullisimmillaan ovat nyt lehtivihreät, punajuuret, perunat, sellerit, sipulit eri lajeissaan, hedelmistä kannattaa suosia sitruksia, granaattiomenaa, banaania, päärynöitä ja omenia. Turkkilaiset ovat kovia kanamunan syöjiä, sellainen minustakin on täällä tullut, ei ole ihan sama mistä ja millaiset munansa ostaa, on eri alueen munat ja erikokoiset munat, hintaluokka vaihtelee vähän laadukkaimmissa munissa 30-70 krs. välillä. Markkinoilla oli kiitettävät rivistöt kanamunia, joita mainostettiin eri kylien ja jopa omistajiensa mukaan. Markkinoilla on ihana kierrellä, värikäs ja maukas tarjonta saa hyvälle mielelle, markkinamiesten huutelut kajahtelevat ja rouvat hiillostavat myyjiä laadusta, tuoreudesta ja hinnasta. Turkkilaisia markkinoita on joka lähtöön, toisille markkinoille mennään hinnan ja laadun takia, toisille kuten Bostanlin markkinoille, tullaan niiden lisäksi myös viihtymään ja ihmettelemään.
Bostanlin markkinoilla on hyvä vaatetarjonta, samaiset trikoot joita katselin viime viikolla kaupassa 30 tl hintaan, kustantivat markkinoilla 10 tl, merkkitavaraa ja hyviä kotivaatteita myydään edullisesti, on penkojan unelmaröykkiöitä ja siistimpiä myyntikojuja, ja mitä olisivatkaan turkkilaiset markkinat ilman miehiä rintaliivit päässä niitä kaupittelemassa? Kodintekstiiliä on paljon ja sekin laadukasta, Turkin länsirannikolla valmistetaan paljon pyyhkeitä, kylpytakkeja ja hamamliinoja. Teepannuja, astioita, kippoa kuppoa voi metsästää myös täältä.
Aurinkoista markkinapäivää seurasivat sateet, sen jälkeen ovat lämpötilat laskeneet ja näin näyttäisi jatkuvan, ilmalämpöpumppu on päässyt käyttöön ja hienosti toimii. Nyt sitten odotellaan millaisen talven Izmir meille näyttää, varmaan sateisen ja kostean ainakin. Torstaina sateesta huolimatta puimme sadevaatteet tytön kanssa niskaan ja laitoin tytön sadekuomun alle rattaisiin, teillä lainehti kun suunnistimme kohti lauttasatamaa tapaamaan Seikkailuni Turkissa blogistia ja hänen miesystäväänsä. Izmir ei kyllä näyttänyt parhaimpia puoliaan sumuisessa ja sateisessa asussaan, kahvi lämmitti ja oli kiva tavata toista maassa asuvaa suomalaista, lopulta vauhdikas neitimme sai tarpeekseen kahvilassa olosta ja me suuntasimme kotiin kun vieraamme lähtivät urhoollisesti kohti Karşiyakan keskustaa
Gözlemeä leipovia naisia on myös paljon joten hiukopala on varmasti tuoretta ja maukasta, heiltä saa matkaan mukaan yufkataikinaa. Gözlemeletun saa täytettynä fetalla, perunalla, jauhelihalla tai kypsytetyllä juustolla, sekaan hieman yrttejä ja mausteita. Kalatarjonta on myös loistava ja edullinen, tosin kalakausi on lähtenyt huonosti käyntiin, kalanhinnat pysyttelevät korkealla sillä kalaa ei ole tullut kuten normaalisti tähän aikaan, kansa kaipailee jo lüferiä eli sinikalaa. Oliivit ja juustot ovat kauniisti riveissä, etikkasäilykkeitä on paljon, samoin lähialueen oliiviöljyn kaupittelijoita.
Markkinoille tullaan seurustelemaan, katettua ostospaikkaa ympäröi puistoalue, jonne on tultu eväiden kanssa, lapsille on vieressä leikkipaikka ja jokainen puistonpenkki on miehitetty, kahviloissa on tungosta ja väkeä saapuu tasaiseen tahtiin lisää. Me ostimme mandariineja pari kiloa 2 tl kilohintaan, halvemmallakin saa mutta tämän pojan kojun mandariinit olivat makeita kun karkit ja kuori on seitinohut, tyttö popsii näitä niin paljon kun jaksan kuoria. Nyt on sitrushedelmien ja granaattiomenan aika parhaimmillaan, pihamme sitruunapuun hedelmät ovat pian kypsiä. Markkinoilla mandariineja, sitruunoita ja granaattiomenaa saa nyt edullisesti, parhaimmat mehuappelsiinit antavat odottaa itseään, liekö pitkä ja lämmin syksy mikä myöhästyttää niitä?
Muistin Bostanlin markkinoilla ensi käymisellä mitä olinkaan ikävöinyt Egenalueen markkinoilta: kylämummoja, jotka kauppaavat omia vähäisiä mutta sitäkin parempia tuotteitaan, yrttejä, joista osien tunnistaminen tuottaa minulle vaikeuksia, viininlehtiä ja syksyn aikaan heillä näytti olevan punajuuria, selleriä, porkkanoita ja ihania pieniä kesäkurpitsoita. Tarjolla on myös valtavia maalaisleipiä, jotka tuntuvat menevän hyvin kaupaksi, lähes joka toisen markkinoilta lähtevän käsipuolessa roikkuu leipäpussi. Mummoilta saa myös yleensä papuja sekä kotitekoista tomaatti- ja paprikapyreetä. Kurpitsaa on nyt tarjolla jo röykkiöittäin, ihanaa saadaan kurpitsakeittoa, tosin turkkilaiset käyttävät kurpitsaa mieluummin makeaan uunikurpitsaan.
Bostanlin markkinoilla on hyvä vaatetarjonta, samaiset trikoot joita katselin viime viikolla kaupassa 30 tl hintaan, kustantivat markkinoilla 10 tl, merkkitavaraa ja hyviä kotivaatteita myydään edullisesti, on penkojan unelmaröykkiöitä ja siistimpiä myyntikojuja, ja mitä olisivatkaan turkkilaiset markkinat ilman miehiä rintaliivit päässä niitä kaupittelemassa? Kodintekstiiliä on paljon ja sekin laadukasta, Turkin länsirannikolla valmistetaan paljon pyyhkeitä, kylpytakkeja ja hamamliinoja. Teepannuja, astioita, kippoa kuppoa voi metsästää myös täältä.
Aurinkoista markkinapäivää seurasivat sateet, sen jälkeen ovat lämpötilat laskeneet ja näin näyttäisi jatkuvan, ilmalämpöpumppu on päässyt käyttöön ja hienosti toimii. Nyt sitten odotellaan millaisen talven Izmir meille näyttää, varmaan sateisen ja kostean ainakin. Torstaina sateesta huolimatta puimme sadevaatteet tytön kanssa niskaan ja laitoin tytön sadekuomun alle rattaisiin, teillä lainehti kun suunnistimme kohti lauttasatamaa tapaamaan Seikkailuni Turkissa blogistia ja hänen miesystäväänsä. Izmir ei kyllä näyttänyt parhaimpia puoliaan sumuisessa ja sateisessa asussaan, kahvi lämmitti ja oli kiva tavata toista maassa asuvaa suomalaista, lopulta vauhdikas neitimme sai tarpeekseen kahvilassa olosta ja me suuntasimme kotiin kun vieraamme lähtivät urhoollisesti kohti Karşiyakan keskustaa
Kivat markkinakuvat:) Meilläkin on sitrusten aika,olen niihin hulluna! Meillä hieman laski asteet mutta ei sateita näkyvissä:(
VastaaPoistaSama juttu, sitruksia menee meillakin, tosin appelsiinit eivat ole viela parhaimmillaan, sitruunat on ihania, ohutkuorisia ja niin tuoreita! Meilla taitaa nyt talvi tehda tuloaan, lampöasteet on laskussuunnassa, ensi yöksi on luvattu kylmimmillaan vain +3.
PoistaMoi Vera, mulla ei ole facebookkia, jos olisi niin liittyisin, minapa laitan taman jakoon, kiitos kun linkkasit!
VastaaPoistaAii.... nyt iski kateus! Jos nyt pääsisin Turkkiin, kantaisin selkä vääränä noita hedelmiä ja vihanneksia kotiin. Ostimme viime viikolla täällä mandariineja; mehukkaita mutta täysin mauttomia. Paprikatkin ovat suorastaan vettä, biber dolmaa tehdessäni kattila on puolillaan nestettä joka on haihtunut paprikoista. Täällä saa kyllä ruokaohjeissa säveltää, muuten menee piloille. Anoppikaan ei aina onnistu, viimeksi patlıcan yemeğistä tuli suorastaan keittoa :(
VastaaPoistaLuulen etta nama olisi aika korkealla silla listalla, joita ikavöisin Turkista, jos taalta tulisi lahtö, markkinat ja niiden mahtava tarjonta on jotain niin hienoa Turkissa, johan tuolla kavellessa tulee hyvalle mielelle pelkasta katselusta! En viitsi kaantaa veista haavassa mutta taalla on mandariinit nyt kuin karkkia....sama se on kun kay Suomessa, vihannekset maistuu vedelta ja kanamunat ei miltaan.
Poistakivoja kuvia. värikstä eloa! tykkään tällaisista ihmisarjen kuvista. terkut täältä!
VastaaPoistaKiva kun tykkasit, sinne myös terkut! Toivottavasti ei K-Aasian tuulet teita kovasti heiluttele!
PoistaEipä olekaan tullut hetkeen käytyä basaarilla. Paitsi nyt näin virtuaalisesti.
VastaaPoistaToisilla basaareilla viihtyy ja toisilla ei niinkaan, nama on sellaiset missa on mukava hengailla.
PoistaVoi että on niin herkullisen näköistä hedelmä ja vihannes tarjontaa! Mulla on mandariinit ollut nyt raskauden aikana ihan must ruoka joka päivä, jolla pahanolon saa pysymaan aisoissa.
VastaaPoistaVoisin lahettaa sulle taalta niita mandariineja pari kiloa, niita on ihan röykkiöittain joka puolella.
PoistaTurkin mummilla oli ennen kanoja ja kalkkunoita ja niitten munat oli tosiaan niitä parhaimpia!
VastaaPoistaEn ole koskaan käynyt turkissa tähään aikaa vuodesta, mutta kesäisin kun ollaan siellä mun on pakko saada niitä järjettömän isoja ja mehukkaita persikoita!
Sellaiset aidot kylan munat on parhaita, niiden maku on mielettöman hyva. Kesalla on ihania persikoita, sellaiset isot Bursan mehukkaat persikat on niin hyvia etta nam, talla hetkella mandariinit on parhaita, voisin syöda niita kiloittain.
PoistaMarkkinoihin ja kauppahalleihin ei voi kyllastya. Taalla meilla pain niita on harmillisen vahan, mutta vihannespuodit paikkaa vahan aukkoa. Kurpitsaa on tehnyt jo monta paivaa mieli, joten kuva tuli kuin tilauksesta! :) Taytyykin katsoa, mita on turkkilainen makea uunikurpitsa. Kuulostaa herkulliselta!
VastaaPoistaEi todellakaan, voisin vaellella niissa tuntikaupalla katselemassa ja ihastelemassa. Tassa on eng.kielinen ohje ellet ole jo löytanyt: http://almostturkish.blogspot.com/2006/10/turkish-pumpkin-dessert.html
PoistaKiitos ohjeesta! Taidan olla enemman suolaisten (turkkilais)ruokien peraan, mutta resepti oli niin simppeli, etta pitaa testata nain kurpitsakaudella. Taalla perinteinen jalkiruoka on vigilante eli esim. kurpitsaa sokeriliemessa puolikovan juuston kanssa. Ei rajayta makuhermojani, mutta mika ettei kohteliaisuussyista syon.
Poista