Mistä joulu löytyy Turkissa?

Turkissa jouluun ei hiljennytä, ulkona ei hiippaile pukkeja eikä Izmirin kulmilla lumestakaan ole toiveita, koristeltuja kuusia, valoja ja parvekkeille kiipeileviä pukkeja näkyy muillakin kuin vain meillä, niissä kodeissa yleensä kuitenkin koristellaan uuttavuotta varten eikä taatusti leivota joulutorttuja tai keitellä joulusinappeja.Olen aina viettnyt maailmalla ollessani joulua, tavalla tai toisella, muistoissa on hauskoja joulunviettoja opasajoilta niin Thaimaasta kuin Vietnamistakin, erityisen hyvin mieleen on jäänyt tapaninpäivä vuosien takaa jolloin heräilimme opaskolleegoiden kanssa naapurimaasta kantautuviin tsunamiuutisiin. Vuosien aikana ruokaviritelmiä on ollut jos jonkunlaista, lanttulaatikkoon keksittiin paikallinen vaalea şalgam, sillejä on tuotu ulkomailta asti, homejuusto-punajuurilaatikko oli miehestäni ehkä yksi epäilyttävimmmistä kokkailuistani mutta taisimme pistellä koko potillisen ekana jouluna naamaan Ankarassa, silloin oli muuten kylmä ja enemmin lunta kuin Suomessa! Ankarassa meillä oli useana jouluna vieraita ja jokainen joulu on ollut omanlaisensa, milloin on aattona käyty kaveriporukalla viinillä, joskus kutsuttu ystävät glögille tai väännetty isovanhempien kanssa laatikoita ja sillejä. Maailmalla ei saa jouluun kaikkia aineksia, joihin on tottunut lapsuuden jouluina mutta täällä voi rakentaa omanlaisen joulun ja mikä parasta, joulustressiä täällä on helppo vältellä!


Tytön syntymän jälkeen joulu on ehdottomasti lastenjuhla, miehelläni on kova hinku päästä viettämään oikeaa joulua joku vuosi Suomeen ja ainakin joulun vietto on hänelle yksi niistä mieluisista asioista, joka on alkanut kun muutimme yhteen. Emme ole kumpikaan mieheni kanssa kovin uskonnollisia emmekä perinteitä noudattavia, joten kaikki juhlia, niin paikallisia kun suomalaisia, vietetään hieman omien mieltymystemme mukaan. Jos on vieraita niin panostetaan ehkä enemmin ruokiin ja tarjoiluihin, jos olemme keskenämme tehdään mitä huvittaa, kuten tänä jouluna kalkkuna ei maistu ja taidamme koota sekalaisen kokoelman herkkuja lihapadan ympärille. Kuusi on koristeltu viime viikolla ja se oli tytön mielestä ihan huippuhauskaa, kaikki löytyvät koristeet piti tunkea kuuseen, joten olkkarin nurkassa on nyt värikäs vilkkuva taideteos. Koristeita meillä on kuuseen julmetusti sillä muistan ensimmäisenä Ankaran jouluna mieheni yrittäneen tehdä kaiken mahdollisen jotta saisin joulufiiliksen, koristeitakin mies kantoi kaupasta sitten säkeittäin.


Ankarassa joulun alla oli useita myyjäisiä, oli lähetystöjen järjestämiä, ulkomaalaisten naisporukoiden ja ainakin saksalaisten omat joulumyyjäiset, Vatikaanin lähetystön alueella olevassa kirkossa laulettiin joululaulujakin, joulunaikaan sattuivat usein myös suuret lahjamessut ja samoin on nyt täällä Izmirissäkin, jospa sinne sitten ensi viikolla. Ostoskeskukset ovat nykyisin koristeltu toinen toistaan upeammin joulukoristein, kaupoissa soi kansainvälisiä joululauluja ja sitä joulutavaraa on kaupat pullollaan täälläkin vuosi vuodelta enemmin. Täällä on kuulemma pukkipalvelukin ja ainakin Istanbulin alueella se on aika suosittu, pukki tosin taitaa tulla vasta uutenavuotena. Turkkilaiset juhlivatkin sitten uuttavuotta ja jo nyt alusvaatekaupat ovat täynnä punaisia asusteita, joita tulisi ostaa lahjaksi rakastetulle sillä kun pukeutuu uutenavuotena punaiseen, tuo se hyvää onnea tulevalle vuodelle! Hotelleissa järjestetään gaalaillallisia ja aika moneen paikkaan on jo varmasti varaukset täynnä, turkkilaiset kokkaavat usein uudeksivuodeksi kalkkunaa ja kokoontuvat ystävien ja suvun kesken, osa paikallisista antaa tuolloin lahjoja ainakin lapsille.


Mistä joulu sitten tulee? Meille se tulee koristeista, kuusesta vaikka muovinen onkin, tänä aamuna tehdystä myslistä, johon lisättiin jouluisia mausteita, joulutortuista, joihin keittelin luumusoseen aamulla, illalla tehdään sinappi ja muutama lahjakin olisi vielä ostettava, katsotaan mitä joulupöytään laitetaan, kodin kuvalehden herkkusienisalaatti taitaa lähteä tänä vuonna testaukseen. Joulu tulee myös paketeista, joista muutamaa jännätään että ehtiikö jouluksi perille, joulukalentereita tytöllä oli tänä vuonna 3, yksi kankainen, jota täytän itse tarroilla, kekseillä ja magneeteilla ja tytön suosikki muumikalenteri sekä partiolaisten kuvakalenteri, kiitos vaan tätille Suomeen niistä! Meillä on katsottu jo viime vuoden lahjoina tullutta Mauri Kunnaksen Joulupukkisatua ja Lumiukko klassikkoa, joululauluja on kuunneltu netin jouluradiosta, aina kun ovikello soi puolilta päivin, tietää tyttökin että pakettihan sieltä taas tulee! Jouluna avataan netin kautta tv-yhteys ja katsotaan joulupukin kuumalinja sekä joulurauhan julistus, paketit kuusen alle unohtamatta Helmin pakettia, syödään hyvin eikä kiirehditä mihinkään. Joulusaunaan ei päästä ja se on kyllä oleellinen puute, jos voitamme uudenvuoden lottoarvonnassa muutakin kuin pikkuvoittoja niin rakennamme heti tänne saunan!

 Miten teille rakennetaan joulu vai rakennetaanko ollenkaan?

Kommentit

 1. Kyllä se meille rakentuu ihan samoin aihein, kun Suomessakin rakentuisi. Paitsi hautausmaalle ei pääse kynttilää sytyttämään ja joulusaunakin jää välistä. Pienoista stressiä alkoi eilen olla ilmassa, kun tajusin maanantaille kerääntyvän aika monta asiaa. Onneksi oli illalla kyläkutsu, jossa asiat taas saivat normaalit mittasuhteet. Sehän on joulu, kyllä se tulee, vaikka karjalanpiirakat jäisikin tekemättä….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on sellaisia elementteja mita ei tanne kylla saa, juurikin aattoilta hautuumaalla on aika mieleenpainuva muisto, joulusaunaa mina ikavöin.....ja sillia....no mutta niilla mennaan mita on. Joo aina se joulu on tullut, stressin kanssa tai ilman, hyvaa joulua!

   Poista
 2. Heips,
  olen jo vuoden verran lueskellut blogiasi ja se kuuluu ihan lemppareihini!
  Mulla olisi sellainen postaustoive, että voisitko kirjoittaa vähän turkin kielen eri murteista? Miten puhetyyli vaihtelee esim Izmirin ja Ankaran välillä, vai vaihteleeko, entäs maaseudulta tulleet jne. Aihe kiinnostaisi ainakin minua kovasti :)
  t. Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Laura, kiva kun laitoit viestia! Voin kirjoittaa, hyva idea, laitan korvan taa ja postauksen tulemaan siita, murteissa on tosiaan isoja eroja ja sanonnoissa eri kaupunkien valilla, kirjoitan niista vahan lisaa sitten postauksessa, mukavaa joulua!

   Poista
 3. Kirjoittelinkin jo omaan blogiin jotain joulunvietostamme ja tänä vuonna se tosiaan on minimissä. Viime vuonna oli enemmän joulunviettoa ystävien kanssa täälläkin. Mutta meillä on suomalaisia kanavia ravintolassamme, joten katotaan ehkä Joulupukin kuumaa linjaa :D ja Joulurauhan julistus. Tuntuu, että ainakin itsenäisyyspäivän juhlintaa seuratessa ympärillä olevat turkkilaiset olivat siitä ihan haltioissaan, joten katsotaan mitä ovat mieltä jouluohjelmista :D Aamuksi tai lounaaksi vois keitellä riisipuuroa ja illalla sitten syömään jonnekin miehen kanssa. Toisena jouluna taas sitten enemmän joulunjuhlintaa perinteisesti :)
  Monet turkkilaisethan muuten väittävät, että Joulupukki tulee täältä Turkista eikä suinkaan Suomesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mun mies on haltioissaan joulupukin kuumasta linjastakin ja musta tuntuu etta han olisi haltioissaan jos paasisi joku vuosi korvatunturille, turkkilaisillahan on monesti sailynyt sellainen lapsekkuus mika monilta suomalaisilta tuntuu kadonneen :D Joo ma olen muuten kaynytkin siella joulupukin paikassa Turkissa eli Demressa, siita löytyy netistakin paljon tarinaa, on siis entinen Myra jossa eli joulupukin esikuva piispa Nikolaus, siella kay valtavasti venalaisia pyhiinvaellusmatkalla, kauheasti joulupukkikraasaa ja upea vanha kirkko.

   Poista
 4. Teidän joulu kuulostaa ihanalle. :) Minun mies odottelee jo joulun viettoa Suomessa, vaikka emme ole sitä kertaakaan viettänyt vielä yhdessäkään, heh... Olen puhunut siitä varmaan niin paljon, vaikka tänä vuonna olenkin hieman kartellut kaikkia jouluun liittyviä asiota... tekisi mieli skipata kokonaan, mutta nyt tän postauksen myötä tuli ihana joulufiilis <3

  Ei liity nyt aiheeseen ollenkaan, mutta mitenkä nuo paketit on tullut teille perille Suomesta käsin? :) Käsittääkseni siellä ei ole niin hyvä postisysteemi kuin täällä ja osoitteidenkin kanssa on ongelmia... ja pakettiin pitää jonkinnäköinen tullilista liittää mukaan? Kysyin mieheltäni, mutta hänellä ei ole asiasta mitään hajua, kun ei pahemmin paketteja ole saanut ulkomailta.. ajattelin että sinä varmaan tiedät asiasta enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi toivottavasti saisit vahan joulufiilista, se on ihana juhla, olen ihan varma etta suomalainen joulu kaikkine perinteineen ( hautuumaa kynttilöineen, kauneimmat joululaulut, lumi, joulusauna ja -ruoka....) on varmasti mieletön kokemus sellaiselle jolle se on ihan uutta, toivottavasti mekin paastaisiin lahivuosina jouluksi sinne koko perhe.

   Meille tulee aika paljon paketteja tanne, tytölle isovanhemmilta ja muilta, vuosien aikana yksi paketti ystavalta on jaanyt tulematta, kaikki muut on tulleet perille, tuovat ihan kotiovelle asti, monesti paketin kulmaa on revitty auki silla taalla tarkastetaan pitaakö se postituslista paikkaansa, postissa on siis valmiina lappu johon kirjoitetaan mita paketissa on. Osoitteen kanssa kannattaa tosiaan olla tarkkana, Turkin postista on kylla valitettukin silla kasittaakseni hukkaavat paljon toisinaan tavaraa. Mulle tulee tanne myös yksi suomalainen lehti ja on tullut jo muutaman vuoden ajan pari kertaa kk, sekin on kerran kadonnut matkalla, muuten aina löytynyt perille. Turkki perii tullia eli nettitilaukset saattavat tulla tosi kalliiksi ja tiettyja tavaroita saa ottaa vastaan vain tietyin valiajoin ellei halua maksaa tullia ( mm. elektroniikka). Tassa on muuten postin eng.sivut: http://www.ptt.gov.tr/?wapp=homePage_en

   Poista
  2. Kyllä vain, uskon että on mieletömän kokemus semmoiselle joka ei ole ennen nähnyt. :) Vielä kun tulisi hurjasti lunta <3 Meillä ei ole ikinä joulua vietetty uskonnollisesti, paitsi muistaakseni joskus isovanhempien luona ollessani todella pieni.. sen sanoin miehellekin, että ei tarvitse asian tiimoilta "häpeillä" vaikka se uskonnollinen juhla onkin. :) Enkä minä tietenkään painosta, ymmärtäisin hyvin jos ei haluaisi sitä juhlia, mutta on ihanaa että haluaa kuitenkin kokeilla. Minulla hieman latistaa joulutunnelmaa tämä kaukosuhteilu ja perhekkin viettelee lomia ulkomailla, onneksi nyt sentään joitain sukulaisia on Suomessa.. :)

   Hyvä tietää että ei kuitenkaan niin usein pitäisi paketteja kadota.. :) Mietin vain, että uskaltaako sitä ruveta esimerkiksi vaatelähetyksiä tai juurikin joulupaketteja lähettelemään tulevaisuudessa vai pitääkö kiikuttaa aina ihan henkilökohtaisesti :) Kiitos linkistä! Oletko itse muuten ostanut kaiken Turkista sinne muuttaessasi, vai oletko lähettänyt rahdilla tavaraa Suomesta?

   Poista
  3. Johan mä nyt kirjoittelen vinkkeliin tänään... siis mieletön kokemus ja hirveästi lunta :D

   Poista
  4. En koskaan lahettanyt rahdilla mitaan, paljon on tavaraa tanne roudattu matkalaukussa, itse samoin vanhempien ja ystavat ja vanhemmat, kaikki huonekalut sun muut meilla on ostettu taalta, rahti on aika kallis Eu-alueen ulkopuolelle. Lopulta Suomessa pyörineet vaatteet sun muut myytiin ja osa huonekaluista on kaytössa vanhemmilla. Kylla musta tanne uskaltaa lahettaa paketteja, tulevat yleensa Suomesta 1-2 vkossa, nain joulun aikana Euroopassa postit ruuhkautuu.

   Poista
 5. Voi kiitos, kiitos, kiitos. Ihan huippu hyvänmielen joulupostaus :) Ihania yksityiskohtia sieltä, ja teidän joulustanne. Tuo kuumailmapallopukki valokuvassa on mainio :)

  Minusta tuo, että ihmiset tekevät joulusta juuri omannäköisen on hieno asia, ja niin siitä varmasti nauttii runsaasti.
  Oikein ihanaa joulunaikaa teille sinne, tämä on loistoblogi :)

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa etta tykkasit! Mekin kateltiin tuota kuumailmapallopukkia etta onpahan koriste :D Kiitos ja oikein mukavaa joulua myös sinne!!!

   Poista
 6. Niina vuosina, kun ollaan Afrikassa, yritetaan tehda joulusta mahdollisimman suomalainen. Taalla Ugandassa se onnistuu aika plajon helpommin, kun kaupoissa on niin paljon enemman kaikkea saatavilla kuin Malawissa. Mies on hilliton joulufani ja haluaa tehda asiat mahdollisimman perinteisesti... Tana vuonna onnistuttiin saamaan jopa tuore kinkku, joka on nyt suolaantumassa (kinkkurullat ei ole mistaan kotoisin ja itse inhoan kalkkunaa). Muutenkin tana vuonna ollaan kylla perinteisempia kuin ikina, toissa kavi Suomesta vieraita toissaviikolla ja pakotin ne tuomaan meille lanttuakin... Laatikoita me tehdaan aina sen mukaan, mita on tarjolla tai mika on fiilis, mutta nyt on seka peruna-, porkkana- etta lanttulaatikot valmiina. Joulukuusi meilla koristellaan perinteisesti jo 1.12 ja jouluvalot laitetaan samaan aikaan. Muuten kotisteita ei juurikaan ole. Joulutahti meilla kasvoi malawissa pihalla, taalla oon yleensa loytanyt yhden poydalle. Aattona tupataan olemaan keskenamme, katsotaan joulurauhanjulistus ja ehka joulupukin kuumaa linjaa, syodaan hyvin ja sitten joulupukki yleensa kay jattamassa lahjat portille. Joulupaivana perinteisesti hengataan uima-altaalla ja otetaan aurinkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilla on tulossa sitten oiken kunnon suomalainen joulu! Taalla on paljon joulutahtia myynnissa mutta taalla sita sanotaan Atatürkin kukaksi :D Musta toi uima-altaalla hengaaminen ei kuulosta yhtaan pöllömmalta joulupaivan puuhalta, meilla on taalla sellainen ilmasto ettei ole kylma muttei lamminkaan joten sauna tekisi kosteudessa poikaa eika paikallinen hamam kylla aja asiaa. Mukavaa joulua!

   Poista
 7. Mukavia juttuja olette jarjestaneet jouluksi. Viime jouluna olin perheeni luona Suomessa ja laskettu aika laheni, nyt muistelen haikeana tuota ihanaa viime joulua ja talvea Suomessa. Jannitettiin etta syntyyko tytto kenties jouluna mutta syntyikin sitten uudenvuoden paivana :)
  Hyvaa joulua teille!

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau oikea uudenvuoden tyttö, hanella on sitten hienona paivana aina juhlat! Kyllahan Suomessa on se jouluntunnelma hieman eri tasolla kuin taalla mutta kylla taallakin saa omanlaisensa joulun rakennettua, yritetaan ainakin :) Oikein mukavaa joulua teidan perheelle!

   Poista
 8. Mitä kannattaisi tehdä, jos oma äiti vielä kahdenkin vuoden seurustelun jälkeen on ennakkoluuloinen ja puhuu pahaa turkkilaisesta miehestäni?

  Äskenkin puhelimessa sanoi, kuinka mun ei ikinä kannattaisi antaa avainta miehelleni omaan kotiini tai tehdä lapsia tämän turkkilaisen miehen kanssa. Äidin mielestä eron sattuessa turkkilaiset miehet veisi suomesta lapset omaan maahansa, eikä niitä näkisi enää ikinä. "Nauti nyt vielä vähän aikaa, kun voit" - tokaisi äitini. "Mitä varten sun on pitänyt katsoa kaikista köyhimmistä maista mies? Olisit ottanut edes norjalaisen tai ruotsalaisen! Moikkaako edes naapurit sua enää, kun kuljet turkkilaisen kanssa? Mitähän nekin ajattelee..."

  Sitten äitini kysyi, että olemmeko nähneet mieheni kaverin perhettä. Kerroin, että perhe on tällä hetkellä Norjassa. Äiti huudahti: "Miten voi olla mahdollista, että tuollaiset köyhät maahanmuuttajat vaan matkustelee? Uskomatonta!!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a hankala tilanne, joskus kay varmasti niinkin etta puolisoa ei vain hyvaksyta eika sille oikein voi mitaan, ikavaa. Hmm eihan Turkki ole köyha maa vaikka taalla suuret elintasoerot onkin, sen voit ainakin kertoa aidillesi. Ellei aidillasi ole mitaan syyta epaluuloisuuteen miestasi kohtaan ja itse olet onnellinen niin sitten on ehka vaan annettava asian olla, ehka han jossain vaiheessa viela kaantaa kelkkansa ja alkaa luottaa mieheesi. Kaikkea hyvaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit