Seurustelusoppa turkkilaisittain

Kun aikoinaan asuin pienessä turistikaupungissa etelärannikolla, sain aika väärän kuvan turkkilaisten seurustelukulttuurista. Siellä paikallisia naisia näkyi melko vähän, suurin osa pankeissa tai muissa päivähommissa olevista palasi illalla astetta normaalimpaan ympäristöön eli Antalyaan. Illalla ravintoloita ja baareja kansoittivat ulkomaalaiset, suhteita luotiin lähinnä turkkilaisten miesten puolelta ulkomaalaisiin naisiin. Meininki oli hulvatonta ellei jopa räävitöntä toisinaan.


Turkkilaisessa kulttuurissa ei ole perinteisesti juuri seurusteltu, kun on tavattu sopiva avioehdokas, on alettu suunnittelemaan kihlajaisia ja sen jälkeen häitä, moottoreina omat vanhemmat, jotka ovat laittaneet tuulemaan. Yhdessä asuminen ennen avioliittoa tuntuu edelleen olevan melko harvinaista ja täysin hyväksytty se on vain moderneimmissa kaupunginosissa maan suurimmissa kaupungeissa. Me asuimme miehen kanssa monta vuotta yhdessä ennen avioliittoa, joten mitenkään tavatonta se ei ole. Tietyllä tavalla ulkomaalaisen naisen ja paikallisen miehen asuminen yhdessä on ehkä hyväksytympää kuin kahden paikallisen, ulkomaalaisella kun on omat tavat muutenkin. Turkissa on viime aikoina kohuttu eri sukupuolta olevien opiskelijoiden yhteisasumisesta, pääministerin nostattama kohu sai alkunsa siitä että eri sukupuolta olevien asuminen yhdessä koettiin moraalittomaksi, osa kansaa kokee tämän yksityisyyden loukkaamiseksi. Moni asia Turkissa on nykyisin taistelua vanhoillisten ja modernien kesken.

Izmir on vapaamielistä aluetta ja varsinkin lämpimillä ilmoilla rannan palmujen alla kuhertelee nuoria pareja, monet puistonpenkit on miehitetty nuorten parien kaulaillessa ja uppoutuessa toisiinsa, vai ovat julkiset rakkaudenosoitukset Turkissa tavattomia, eivät enää monien nuorten kesken. Usein tietenkin vanhemmilta salassa. Turkkilaisten nuorten seurustelu on usein tapailua, puistonpenkeillä ja kahviloiden nurkkapöydissä, suomalaistyylistä ' Hei Arto jää meille yöksi' ei tapahdu täällä. Omasta näkökulmasta paikalliset tytöt ovat jo seurusteluaikoina aika vaativia, lahjoja, illallisia ja herrasmiehen elkeitä vaaditaan, mies maksaa laskut ja kulut jos mennään yhdessä ulos.

Tyttöjen menemisiä valvotaan tietenkin tarkemmin kun taas turistialueelle töissä olevan pojan seikkailuja katsotaan läpi sormien. Kasinolla töissä olevan nuoren miehen maine ei työpaikasta pahene mutta siellä laulajana elantonsa hankkivan nuoren naisen maine on mennyttä. Olenkohan sanonut jo aika monesti kirjoituksissani että kuinka epäreilua? Sitä se elämä usein on Turkissa.


Jos ei päivittäin niin viikoittain mediassa on uutisia nuorista tytöistä, jotka on tappanut oma isä, veli tai mustasukkainen poikaystävä, juuri eilen illalla hiljenimme miehen kanssa katsoessamme uutisia, nuori tyttö oli mukiloitu isän ja veljen toimesta kuoliaaksi. Tapauksia on läpi yhteiskuntaluokkien ja maan mutta lähinnä idässä ja vanhoillisissa piireissä. Turkki muuttuu eikä osa kansaa kestä siinä vauhdissa, vanhat perinteet ja tavat velvoittavat ja yhteisön paine on musertava, kaiken ytimessä on naisen kunnia, jota puolustetaan. Monien nykynaisten seurustelukumppanin valintakriteeri tulotason ja koulutuksen ohelle on moderni mies, sellainen joka antaa käydä töissä ja on vapautunut jo vanhoillisista käsityksistä koskien naista. Kotiväkivaltaa on Turkissa liikaa ja sen pelko naisten kohdalla miehenhaussa on aiheellinen.

Koska tyttöjä on valvottu tiukemmin, huomaa osan nuorten naisten tietojen seurustelusta ja avioliitosta olevan harlekiinikirja tyylisten romaanien varassa, kursailematon seksuaalikasvatus puuttuu, sitä ei saa koulusta eikä usein kotoakaan, kun asioista ei voi puhua niiden oikeilla nimillä, syntyy väärinkäsityksiä. Tuntuu oudolta nähdä yli 20-vuotiaita turkkilaisia tyttöjä ruokatunnilla kikattelemassa miesten sukupuolielimien koolle ja utelemassa toiselta sellaisista asioista, joista tietoa ei selvästi ole. Turkissa prostituutio on laillista, Ankaran keskustan kulmillakin oli ilotaloalue  (genelev) joka on nyt purettu, prostitoidut ovat virallisesti ammattiinsa rekisteröityjä ja valtio vaatii heiltä säännölliset terveystarkastukset. Turkissa ei ole mikään salaisuus, että joissakin perheissä suvun miehet vievät nuoren pojan ilotaloon vierailulle tämän tultua tiettyyn ikään, miesten ikäänkuin odotetaan olevan aktiivisia kun taas naisten tulisi olla mahdollisimman pidättyväisiä.


Ilmapiiri kaupungeissa on vapautunut ja samaan aikaan nuorilla on selvästi erilainen asenne kuin aiemmilla sukupolvilla, yhä useammin näkee nuoria kuhertelijoita, yhä useammin kuulee nuorten valitsevan haluamansa puolison huolimatta vanhempien vastustuksesta, viime kesänä järjestettiin hallituksen vastaisten protestien aikana pussauskampanja vastalauseena säännöille ja vanhoillisille arvoille, nuoret ovat some-aikakauden lapsia, jotka haluavat halata, suukotella ja seurustella vapaasti, siinä onkin kova pala purtavana osalle kansaa.

Satenkaaren värisiä portaita maalattiin tänä vuonna ympäri Turkkia, lue niistä lisää täältä
Kuvassa oleva vanhempi mies soitti rannan tuntumassa huuliharppua, istahdin hetkeksi katselemaan kalastajia ja kuuntelemaan pappaa.

Kommentit

 1. Turkkilaiset naiset tosiaankin ovat hyvin hyvin vaativia ellen jopa sanoisi että melkeinpä kohtuuttomia;) muistan kun olin täällä vuoden sinkkuna niin aina oli sihteerit neuvomassa ja kertomassa kuinka pitää tehdä missäkin tilanteessa vaikka en edes raottanut sen enempää kuin että treffeille olen menossa;) Seurustelukulttuuri kasvaa kokoajan täälläkin ja iltaisin monet parit hengaavat isojen ketjujen kahviloissa, niitäkin kun tänne näyttää tulevan kuin sieniä sateella..Omassa tuttavapiirissä paikalliset ovat saattaneet seurustella parikin vuotta ennen kuin on menty naimisiin,avoliittoja täälläkään ei juuri ole ellei ole sitten ulkomaalainen kumppani tai paikallinen pari jonka vanhemmat eivät asu samassa kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo avoliitot on harvinaisia vaikka onhan niitakin ja sitten on tosiaan paljon naita, joiden vanhemmilla ei ole tietoa etta lapsi asuu avoliitossa! Turkkilaiset naiset osaa kylla vaatia mutta osaavat ne vaatia viela avioliitossakin, tahan varmaan kasvetaan ihan kotona etta keittiönkalusto, milloin olkkari pitaisi uudistaa tasaisin valiajoin, lahjojen pitaa olla arvokkaita tms. ja monella ei tunnu olevan mitaan ymmarrysta siihen jos rahaa ei juuri silloin ole? :)

   Poista
  2. saman olen huomannut kyllä ja ainakin omasta tuttavapiiristä olen huomannut että kaikki pitää ulospäin näyttää viimeisen päälle hyvältä ja siistiltä.Lainaa tuntuvat ottavan hyvinkin herkästi milloin mitäkin varten.Mitä varakkaampi mies sitä enemmän pitää tulla lahjoja:D

   Poista
  3. Joo tata lainaa ja osamaksuja otetaan yhtaan ajattelematta etta ne pitaa maksaa myös takaisin ja hirveilla koroilla yleensa!

   Poista
 2. Tuntuu oudolta, että vielä on tuollaisiakin kulttuureja ja niin lähellä Suomea...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa on niin paljon kaikenlaista tapaa elaa, on modernia ja vanhoillista, uskovaa ja hyvin löyhasti uskovaa ja ei ollenkaan uskovaa, kaikki on iloisesti sekaisin ja törmayksilta ei valtyta.

   Poista
 3. Naisen kunniasta ja perinteiden painosta Turkin maaseudulla tuli mieleen elokuva Yol. Onko tuttu sinulle?
  Tuo hemmottelukulttuuri olisi kyllä ihanaa kokea, mutta kun se ei onnistu yhdessä tasa-arvon kanssa, niin mieluummin tämä pohjoismainen tyyli. Some-aika tulee kyllä muuttamaan paljon, luulisin, ja vauhdikkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tasta elokuvasta mutten ole nahnyt, pitaakin katsoa, luin etta elokuvan tekoon liittyy mielenkiintoinen tarina, itse ohjaaja oli pidatettyna, han pakeni vankilasta ja loikkasi Sveitsiin ja lopulta leffa laitettiin pakettiin Euroopassa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, tehty 80-l. sotilasvallankaappauksen jalkimainingeissa. Vaikka Turkissa on viela vahvat sukupuoliroolien mallit suhteissa niin on taalla tasa-arvoisiakin pareja, toisaalta tasa-arvo voi merkita turkkilaiselle vahan eri asioita kun meille suomalaisille eivatka monet naiset ole valmiita sellaiseen Suomen malliin. Turkin nuori sukupolvi on todella erilainen kun edelliset ja heita on aika mielenkiintoista seurata.

   Poista
 4. Tuossa seurustelukulttuurissa on suuria eroja Turkin ja Israelin välillä,ainakin jos kyseessä on sekuläärinen kansanosa. Ultraortodokseilla on sitten niin vanhanaikaiset seurustelutavat että vo että,sekä järjestetyt avioliitot.Kunniamurhia ikävä kyllä tapahtuu täällä,arabiväestön keskuudessa ja aina välillä saa taas lukea uudesta onnettomasta uhrista. Ihanan iloiset nuo sateenkaariportaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla moderneissa kaupunginosissa on meininki vapaampaa mutta varmasti Islam vaikuttaa tahan seurustelukulttuuriin hyvin pitkalta, naisen kunnia, miehen velvollisuudet jne. ovat vahvoina viela Turkissa. Naita satenkaarimaalauksia on tassa meidankin kulmilla siella taalla, ihania!

   Poista
 5. Kyllä tosiaan täällä Alanyassakin, joka on yhdenlainen sekametelisoppa ja moderni kaupunki, huomaa sen kuinka erilaisia turkkilaisten keskinäiset seurustelusuhteet ja sitten monikulttuuriset suhteet ovat. Tosiaan turkkilaiselta tytöltä odotetaan siveää käytöstä ja baareissa notkumista ei katsota hyvällä. Miehet taas saavat kulkea vähän miten sattuu tosin olen kyllä todistanut sitäkin, että 30-vuotiaalle kaveripojallemme äiti soitti kello 2 yöllä ja komensi kotiin ravintolasta :D Monesti olen sanonut miehelleni, että paikallisille pariskunnille ensimmäinen vuosi avioliitossa on varmasti monelle ihana mutta myös varmasti vaikea vuosi läpikäydä koska sitten toisen vasta ihan erillä tavalla oppii tuntemaan kun koetaan arki yhdessä. Erikseen asuessa kun on mahdollista esim turkkilaisten miestenkin peitellä menojaan mikäli niin haluavat koska heidän turkkilaiset tyttöystävät ei yömyöhään baareissa notku. En siis yleistä että kaikki miehet näin tekevät mutta totean vaan kaveripoikiemme touhuja seurattuani.

  Ja turkkilaiset tytöt kyllä odottavat monesti prinsessakohtelua poikaystäviltään. On kummallista kuunnella, että poikaystävä yrittää hyvitellä tekojansa sillä, että lupaa ostaa tytölle ison timanttisormuksen.. Itsellä raivo nousisi vaan enemmän pintaan, jos joku minua yrittäisi lahjoa kalliilla lahjoilla kesken riidan :D

  Lisäksi koen, että itse on vaikea löytää itselle turkkilaisia naispuolisia ystäviä juurikin sen takia että tytöillä on niin erilainen kasvatus ja säännöt täällä kuin omalla kohdalla on suomessa ollut. Kun itse on käynyt tietyt vaiheet elämässä jo yli 10 vuotta sitten niin paikalliset tytöt käyvät niitä läpi vasta nyt lähempänä 30 ikävuotta.. Etenkin se että nuoret täällä asuvat perinteisesti vanhempien luona siihrn asti kun menevät naimisiin: se vaikuttaa aikuistumiseen tietyllä tavalla.. Se luo tietynlaisen kuilun ajatuksien välille. Pari aikuisempaa ja modernimmin ajattelevaa turkkilaista tyttöä olen kuitenkin onnistunut tapaamaan ja heidän kanssa tulee joskus aikaa vietyttyä :) Silti esimerkiksi toisen heistä kanssa meidän täytyy kävellä pitkään kaupungin laitamille jotta hän esim uskaltaa tupakkaa polttaa, jottei kukaan tuttu vaan näe.. Hän tosiaan on lähes 30 vuotias. Tulee näistä pienistä asioista mieleen omat teiniajat :D

  Tuota en tiennytkään, että prostitaatio on täällä laillista! Vaikka tiedänhän minäkin täällä taloja joissa seksiä myydään..

  Taisin eksyä aiheesta?! :D Noh, tulipahan tarinoitua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just nain, ei ole siis ihme etta avioerot on kasvussa, ilmapiiri on vapaampi nykyisin ja avioero on kaupungeissa aika arkista, todellakin avioliittoon mentaessa tuntuu etta monesti pareilla on ihan eri nakemykset mita se avioliitto on, naisilla hyvinkin romanttiset ja mies kokee vaan vaimon aitinsa jatkona etta tarjoilu pelaa kuten ennenkin, on siina sitten sovittelemista....Tama turkkilaisten naisystavien löytaminen on vaikeaa, se on sita ihan kaikille ja oman kokemuksen mukaan heita löytyy parhaiten työn tai koulun kautta, mun on ihan turha lahtea istuskelemaan naihin kotirouva piireihin koska en jaksa keskustella tomaatin markkinahinnoista tai kayda lapi loputtomia ruokaohjeita....meidan maailmat poikkeaa aika paljon toisistaan, juurikin koulutetuista piireista löytyy oman henkisia ja sellaiset turkkilaiset jotka on asuneet ulkomailla omaa hieman avaramman katsontakannan maailmaan, sellaisten kanssa on puhuttavaa samoin kuin usein niista muista taalla asuvista ulkomaalaisista löytyy kavereita. Eikö ole uskomatonta etta prostituutio on edelleen laillista, joissakin naita ilotaloja on jo suljettu oikeuden paatöksella mutta onhan niita huoh mita kaksinaismoralismia.

   Poista
 6. Ehkä ne tytöt venkoilee seurusteluajan siitä tiedosta, että avioliitossa sitten mies määrää:D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osalla on ehka niinkin mutta ma luulen ettei monella ole mitaan hajua mita se avioliitto sitten on, nykyisin on naköjaan avioliittoon valmentavia seminaareja, en tieda ovatko kuinka suosittuja mutta mainoksia on ainakin nakynyt.

   Poista
 7. hyvä kirjoitus ja kuvat. Oikein hyvää joulua sinne Turkkiin! Sari

  VastaaPoista
 8. unohtui mainita, että Malesiassa on puistoissa kuhertelu kielletty :) eräässä puistossa oli oikein kylttikin :)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin etta Malesiassa on aika tiukkis touhua tassa suhteessa, eikös siella jossain vaiheessa vaadittu huulipunan kaytön kieltoa? Muistan silloin aikoinaan etta poliisit tekivat tarkistuksia baareissa ja jos paikalla oli malajityttöja huiveissaan niin nama poistettiin baarista, mikahan on tilanne nykyisin?

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit