Uudenvuoden kynnyksellä

Turkissa uuden vuoden aatto on suuri juhla, suvut ja ystäväseurueet kokoontuvat, ruokaa ja juomaa on kuin suomalaisilla jouluna. Iltalenkillä koiran kanssa olisi voinut luulla olevansa jouluaattona Suomessa, niin monessa ikkunassa vilkkuivat jouluvalot, parvekkeella tai ikkunan edessä koristeltu joulukuusi, pukkeja ja joulunauhoja. Päivällä kaupungilla oli ilmassa selvää paniikinomaista tunnelmaa kun kansa survoi markettien ovista ulos ostoskasseineen, mezepuoteihin kiemurteli ulos asti jono ja keskustan kaduille oli kerääntynyt kaikenmoista myyjää; ilmapalloja, juhlahattuja, seurapelejä, joulupukki krääsää, vinkuvia pillejä ja välkkyviä päähineitä.


Alusvaatekaupat pullistelivat punaisia alusvaatteita, sillä niiden pitäminen tuo hyvää onnea. Uuden vuoden vastaanottoon liittyy myös monia uskomuksia, ovia ja vesihanoja pitäsi pitää auki, suolaa tulisi sirotella oven ulkopuolelle ja muistaa pitää ne punaiset aluskerrastot päällä varsinkin silloin kun vuosi vaihtuu.

Uudenvuoden arpoja on saanut ostaa jo usean viikon ajan, valittavana on koko arpa, puolikas tai neljäsosa, moni on tarkka mistä arpansa ostaa, sillä tietyistä arvanmyyntipisteistä onni kuulemma vain potkaisee vuosi vuoden jälkeen toisia paremmin, vähän ennen puoltayötä julistetaan potin voittajat. Monissa kodeissa ilta kuluu syöden, seurapelejä pelaten, suosituin taitaa olla joka kulmassa myynnissä oleva Tombala. Bostanlilla monien pienien puotien eteen oli pystytetty rivi myyntipöytiä ja tarjolla oli eri sortteja mezeitä ja täytettyjä simpukoita. Kortteleissa on myyty muutaman päivän ajan huonekasveja ja hedelmäpuita, kukkakauppiaat tuntuivat tekevän tänään kauppaansa. Hotelleissa ja ravintoloissa järjestetään gaala-illallisia ja monessa paikassa on myynnissä erilaisia valmiita illalliskokonaisuuksia, lähes joka paikassa on vähintään elävää musaa, erilaisia esityksiä ja arvontoja Raketteja ammuskellaan ravintoloiden ja hotelleiden puolesta mutta ( onneksi) vähemmin yksittäisten henkilöiden toimesta, ei haittaa minua sillä en voi sietää koko touhua, Helmi vielä vähemmin.


Vuosi 2013 oli hyvä vuosi, rauhaiseloa ja muutoksia sopivassa suhteessa, sekaan mahtui vähän lomailua ja virastoissa juoksemista. Ankaralle sanottiin heihei ja Izmir odotti uusine haasteineen. Alku kaupungissa on mennyt hyvin, asuinpaikka on mieleinen, olen saanut uusia tuttavia elämääni ja arki rullaa. Kaksoiskansalaisuus olisi toivelistalla tulevalta vuodelta, toisaalta työelämään ei olekaan jostain syystä tulipalokiire, tytön kanssa on oikeasti aika hauskaa viettää aikaa. Vuoden opetus olkoon että kaikella on aikansa, töihin paluullakin sitten varmasti aikanaan.


Blogi on ollut pystyssä reilun vuoden, tätä kautta on ollut kiva kertoa rakkaasta Turkista ja elostamme tutuille ja tuntemattomille, raottaa miltä Turkki ja turkkilaiset näyttävät omasta näkökulmasta. En olisi arvannut kuinka monta mieluista tuttavuutta olen saanut tätä kautta, on kiva olla osa ulkomaalaisrinkiä, joka kirjoittaa elämästään maaimalla, sen lisäksi olen saanut muutamia yhteydenottoja, joiden ansiosta sosiaalinen verkosto Izmirissä on ihan eri tasolla, mitä se olisi ilman blogia. 

Jos oma elämä sujui suhteellisen tasaisesti pitkin vuotta niin samaa ei voi sanoa rakkasta Turkista, ellei ole mellakoitu niin ainakin pinnan alla on kytenyt pitkin vuotta. Kesäkuussa suuntasimme lomalle mellakoiden jatkuessa koko maassa, vuosi Turkissa päättyy sekavissa tunnelmissa ja kansa on taas kaduilla, mennyt vuosi ei ole ollut kovinkaan positiivinen. Jospa vuosi 2014 olisi parempi Turkille ja turkkilaisille? Ainakin se tuo tullessaa kasan tärkeitä vaaleja, jotka varmasti kuohuttavat taas tavalla tai toisella. Vaikka Turkin viehätys on sen arvaamattomuus ja tapahtumarikkaus niin joskus toivoisin Turkillekin tasaisen paksua ja tylsää arkea, sehän voisi vaikka pitää siitä?


Meillä vuosi vaihtuu rauhallisesti, mies on uuden vuoden kiireissä töissä monen vuoden tauon jälkeen, me katselemme tytön kanssa Turkin telkkarin tarjoamaa laajaa uudenvuoden ohjelmistoa, syömme pizzaa, katsotaan jaksammeko valvoa keskiyöhön vai nukummeko onnellisen tietämättöminä ohi rakettien paukkeen ja juhlahumun. Sieltä se vuosi 2014 rynnistää niinkin, tervetuloa ja onnellista tulevaa vuotta kaikille lukijoille, kiitos kommenteista ja yhteydenotoista!

Kommentit

 1. Hyvaa Uutta Vuotta Izmiriin! Sita paksun tylsaa arkea toivisin tannekin, mutta se taitaa olla fantasiaa jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle Anu! Taitaa olla nämä meidän nurkat sellaisia ettei tasapaksusta arjesta todellakaan ole toivoa.

   Poista
 2. Hyvaa uutta vuotta Oaxacasta! On ollut mukava seurata blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinne kauas uuden vuoden terveiset ja kiitos!

   Poista
 3. Hyvaa Uutta Vuotta! Saattaapi menna taallakin raketit ohi meikalaisten nukkuessa onnellisesti. Hyvat yöunet ovat terveyden perusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohi meni raketit, onneksi niitä on niin vähän etteivät herätä meitä rauhallisesti nukkuvia :) Hyvaa uutta vuotta!

   Poista
 4. Hyvää uutta vuotta sinullekin Petra! Turkkilaiset tosiaan ottavat uuden vuoden juhlinnan tosissaan, välillä tuntuu että vähemmälläkin hössötyksellä selviäisi ;) En ole koskaan ollut oikein uusi vuosi ihmisiä.. Mutta onnellista uutta vuotta joka tapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, en oikein välitä koko juhlasta, juuri on joulut juhlittu...Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 5. Aika suureelliselta juhlinnalta kuulostaa turkkilaisten uusi vuosi...

  Oikein rauhallista ja onnellista tulevaa vuotta teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitaa olla paikallisten joulun korvike, Onnea vuoteen 2014 Koreaan!

   Poista
 6. hienot kekkerit ja suolat, alusvaatteet, hanat...ikinä kuullutkaan...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheee meillä jäi suolat sirottelematta ja hanat aukomatta, hyvää uutta vuotta!

   Poista
 7. Oikein mainiota uutta vuotta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne myös oikein loistavaa ja vauvakasta uutta vuotta!

   Poista
 8. Hyvää Uutta Vuotta, Petra. Mukavaa, että päätit ruveta bloggaamaan:). Elämme tosiaan mielenkiintoisia aikoja täällä Turkissa. Jotenkin tuntuu, että tämä vuosi on muutosten vuosi niin meille perheenä, kun Turkille maana. Toivottavasti hyvien muutosten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa tämä on ollutkin! Toivotaan hyviä muutoksia ja katsotaan mitä vuosi tuo tullessaan Turkille, teille se onkin isojen muutoksien aikaa muutonkin suhteen.

   Poista
 9. Hyvää uutta vuotta suomesta!

  -Riikka

  VastaaPoista
 10. Kiitos Sinulle tuhannesti tästä blogistasi ja siitä kaikesta mielenkiintoisesta tiedosta, jota ammennat tännekin :) Oikein hyvää vuotta 2014 sinulle ja perheellesi.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää uutta vuotta Venla ja kiitos kaunis sanoistasi!!!!

   Poista
 11. Onnea sinulle ja perheellesi sekä Turkille 2014!
  Turkki on lomamaani numero yksi, sinun mielenkiintoisten postaustesi kautta olen ihastunut siihen yhä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää uutta vuotta Marjatta, kiva kuulla että olen nauttinut näistä kirjoituksista!

   Poista
 12. Hei! Olen seuraillut blogiasi jo puolisen vuotta ja nyt ennen uuttavuotta muutin tänne Kuşadasıin, blogisi on ollut suuri apu Turkkia ja turkkilaisuutta ihmetellessä :) uusivuosi vaihtui täälläkin ihan tv:tä katsellessa ja hyvän ruoan ääressä, itsellä tosin kielen opiskelu sen verran alkuvaiheessa etten uudenvuoden tv-ohjelmista paljoa ymmärtänyt :D Olen ollut aika (todella) laiska kommentoimaan mutta nyt täytyi vihdoin kiittää blogistasi, aivan mun lemppari!
  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta hei vaan Kuşadasiin, sinahan olet ihan naapurissa! Oletko siella ihan pysyvasti? Kiva kun laitoit kommenttia ja kiitos kauniista sanoistasi Anna, oikein hyvaa uutta vuotta naapuriin!

   Poista
 13. Ainakin toistaiseksi, vähintään tulevan sesongin loppuun. Izmirissäkin olen käynyt, tosin vain kerran ja hullaannuin vaatekaupoista niin että jäi moni muu asia näkemättä! Olikin hauska lukea kun muutitte sinne ja samaan aikaan itse järjestelin muuttoa tänne Kuşadasıin :) tällä hetkellä on työt sun muut vähän auki mutta eiköhän kaikki järjesty. Asun tällä hetkellä Ladies beachillä ja voin kertoa että kuollutta on, enemmän kulkukoiria kuin ihmisiä :D otankin nyt talven ihan loman kannalta, kesään verrattuna ihanan rauhallista ja hintatasokin alhaisempi. Rannallekin mahtuu hehe...

  Kerroit joskus asuneesi myös turistialueilla, missä päin?

  Täytyy joskus poiketa Izmiriinkin taas, viimeistään kun alkaa pikkukaupunki ahdistamaan :)

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen asunut Antalyan alueella aika pitkaan ja lyhyemman jakson Bodrumissa, siellakin on puolensa mutta ei mua enaa sinne saisi...juurikin tuo sesonkiluontoisuus tuo omat ongelmansa. Kaikkea hyvaa Kuşadasıin, eikös siella ole suomalaisia turistejakin kesalla, ainakin jossain vaiheessa oli? Tervetuloa Izmiriin, taalla on tosiaan hyvia ostosmahdollisuuskia ja elamaa! :)

   Poista
 14. Juu suomalaisia jonkin verran, tosin eniten tuntuu olevan irlantilaisia ja englantilaisia. Tavallaan turistikohde tuntuu näin alkuun helpommalta kuin "normaali" kaupunki, tosin helpompi myös olla laiska ja käyttää englantia turkin sijaan. Tunnen itseni noin kaksivuotiaaksi kielitaitoni/-taidottomuuteni kanssa :D

  Varmasti piankin tulen Izmiriin käymään, juhlamekko kaverin häihin pitäisi löytää ja tarjonta siellä Izmirissä ainakin viime näkemällä oli hämmästyttävä!

  -Anna

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit